13 x mooiste bezienswaardigheden in Mdina Malta: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Mdina Malta: wat zien & doen?

27 december 2023 in Malta0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Mdina Malta + verblijftips

Mdina wat tot 1530 de hoofdstad van Malta en is zeker en vast een bezoekje waard. In de wirwar van kleine en smalle straatjes, te vergelijken met de medina's het Midden-Oosten kan je uren rondlopen zonder je te vervelen. De straatjes van de Mdina zijn zo sprookjesachtig, wedden dat je er massa's foto's maakt?

Benieuwd naar je bezoek aan deze stad? Ontdek hieronder de must-see bezienswaardigheden in Mdina.

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Een stadswandeling door Mdina

Wil je tijdens je bezoek aan Mdina zoveel mogelijk van de mooie en bekendste bezienswaardigheden zien? Dan raden we een georganiseerde stadswandeling aan door de stad. Je wandelt met een lokale gids door de stad en je gaat rustig op verkenning. Wanneer je door de smalle straatjes wandelt, lijkt het wel alsof je eeuwen terug in de tijd gezogen wordt. Ondertussen vertelt de gids je allerlei verhalen over de mooiste paleizen, kerken en kloosters in de stad.

WANDELING MET GIDS: Graag nog meer te weten komen over deze historische stad? Verken met een gids de middeleeuwse steegjes en barokke architectuur met deze 2 uur durende wandeltocht door Mdina €15.

  1. Vilhena Gate

De Vilhena Gate (ook wel de Mdina Gate genoemd) is de officiële toegangspoort tot het historische centrum van Mdina. De stadspoort is gebouwd in 1724 in barokstijl en werd ontworpen door Charles François de Mondion.

Wanneer je de poort betreed, zie je standbeelden van grommende leeuwen die de poort als het ware bewaken. Zodra je de imposante poort binnenwandelt, lijkt het wel alsof je de middeleeuwen binenwandelt. Enkel de auto’s van de bewoners worden toegelaten in de stad waardoor er hier een rustige en aangename vibe hangt.

Fans van de bekende televisieserie Game of Thrones zullen deze poort ongetwijfeld herkennen. De poort werd gebruikt in de aflevering 'Lord Snow' (S01E03) wanneer Catelyn en Ser Rodrik Cassel King's Landing binnenrijden. Ontdek nog meer filmlocaties uit Game of Thrones op Malta.
  1. Pjazza Mequita

Het Mesquita plein (Pjazza Mequita) is vooral een populaire bestemming bij de GoT-liefhebbers. Op deze plek werden namelijk verschillende scènes opgenomen. Daarnaast is dit pittoreske pleintje een romantische plek waar je kan plaatsnemen op een van de terrasjes en proeven van traditionele gerechten en lokale wijntjes. Vanop de terrasjes heb je zicht op de prachtige, historische gebouwen waaronder de kerk van St. Paul.

Het plein is vernoemd naar het nabijgelegen Mesquita-paleis dat ooit de residentie was van de gelijknamige adellijke familie. Het is een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur en staat bekend om zijn sierlijke gevels. Jammer genoeg is het paleis niet toegankelijk voor bezoekers.

  1. St. Paul’s kathedraal

Een van de bekendste bouwwerken in Mdina, is de St. Paul’s kathedraal die de smalle straatjes van Mdina domineert. De kathedraal is gewijd aan Paulus, de patroonheilige van Malta. Samen met Sint-Janscokathedraal in Valletta zijn deze twee kathedralen de belangrijkste kerken op Malta.

De kathedraal werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en het ontwerp voor de barokkerk komt van beeldhouwer en architect Lorenzo Gafà, die talloze kerken op Malta ontworpen heeft. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met goudwerk en beelden. De hoge plafonds zijn voorzien van prachtige fresco's en het altaar is nog afkomstig uit de originele kerk die jammer genoeg verwoest werd door een aardbeving in 1693.

TIP RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Malta en omgeving? Bekijk dan zeker eens onze uitgebreide rondreis op Malta. Deze rondreis komt langs alle highlights van Malta.

  1. St. Paul’s Cathedral Museum

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en kunst, is het aan te raden om het St. Paul’s Cathedral Museum te bezoeken naast de kathedraal. Het museum zit gevestigd in een prachtig historisch huis gebouwd in barokke stijl en herbergt een indrukwekkende verzameling kunst en artefacten, waaronder schilderijen, sculpturen en liturgische voorwerpen die verband houden met de geschiedenis van de kathedraal en de vestingstad. Meer info op de website.

  1. Bastion Square

Het Bastion plein wordt gezien als een van de mooiste pleinen in het centrum én beste uitkijkpunten van Malta. Vanaf het observatieplatform (bekijk ligging) heb je een panoramisch uitzicht op het omliggende platteland en de nabijgelegen steden. Je kan van hieruit ook de hele stad Mdina zien, inclusief de smalle straatjes, historische gebouwen en vestingwerken kunnen die de stad omringen.

OVERNACHTEN: Palazzo Bifora Boutique Hotel is een stijlvolle accommodatie in het historische centrum. Meer info en boeken.

  1. St. Roque’s Chapel

Ergens weggestopt in de Triq Villegaignon, vind je de prachtige St. Roque’s Chapel (bekijk ligging). Van buitenaf ziet de kapel er erg bescheiden uit maar toch is het de moeite om even een kijkje binnenin te nemen. De historische kapel werd gebouw in de 16de eeuw en heeft een prachtige barokke architectuur en een belangrijke verzameling kunstwerken.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours in en rondom Mdina, Malta

  1. Palazzo Falson

Palazzo Falson bevindt zich aan het einde van de Triq Villegaignon en is een van de mooiste bewaard gebleven middeleeuwse villa’s in Mdina. Het Palazzo Falson is werkelijk verbluffend zowel van binnen als van buiten. Het werd in de 13e eeuw gebouwd als privéwoning en werd bewoond door de verzamelaar en filantroop kapitein Olof Frederick Gollcher.

Je kan het historische huis vandaag de dag bezoeken waarbij je een kijkje kan nemen in zijn woonstudio en enorme bibliotheek. Daarnaast kom je ook langs de binnenplaats met een spectaculaire renaissancetrap, keuken en slaapkamer. Alle kamers zijn voorzien van authentieke meubels, prachtige tapijten en bijzondere kunst. Meer info op de website.

  1. National Museum of Natural History

Het National Museum of Natural History is een van de leukste musea dat je kan bezoeken. Het museum zit gevestigd in het magnifieke 18de eeuwse Palazzo de Vilhena en beschikt over een fascinerende verzameling natuurhistorische tentoonstellingen. Je komt er meer te weten over de unieke fauna en flora, de landschappen en het zeeleven op Malta. Meer info op de website

  1. Mdina Dungeons Museum

Het Mdina Dungeons Museum is gehuisvest in de historische cellen onder de hoofdpoort van de stad, die in de tijd van de Ridders van St. John werden gebruikt als gevangenissen en kerkers. Het museum biedt bezoekers een kijkje in de barre omstandigheden waarmee gevangenen in het verleden werden geconfronteerd.

Tijdens je bezoek wordt alles duidelijk uitgelegd aan de hand van displays van martelwerktuigen, kettingen en andere instrumenten die werden gebruikt om gevangenen te straffen en te intimideren. Sommige cellen zelf zijn ook bewaard gebleven, waardoor bezoekers de benauwde omstandigheden die gevangenen moesten doorstaan zelf kunnen ervaren. Naast de exposities over de geschiedenis van de gevangenis, biedt het museum ook inzicht in de bredere geschiedenis van Mdina en Malta. Meer info op de website.

Op vakantie in Malta met kinderen? Dan zijn de dungeons misschien niet helemaal wat je zoekt? Bekijk dan eens de leukste uitstappen met kinderen op Malta.
  1. Mdina Ditch Gardens

Wanneer je richting de originele stadspoort, wandelt, loop je ze bijna voorbij, de Mdina Ditch Gardens. De Mdina Ditch Gardens liggen onderaan de diepe gracht die de stadsmuren omringt en zijn bereikbaar via een trap. De tuinen zijn aan het einde van de 19e eeuw aangelegd en bieden een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder bomen, struiken, bloemen en kleine vijvers.

Je kan er ontsnappen aan de drukte en genieten van de serene omgeving. Er zijn verschillende wandelpaden met hier en daar een zitbankje. Soms wordt de sloot gebruikt als ruimte voor kleine festivals en concerten.

  1. The Knights of Malta Museum

De ridders van Malta speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Mdina. De stad was een van de belangrijkste bolweken van de ridders tijdens hun heerschappij over de Maltese eilanden van 1530 tot 1798. Gedurende deze periode onderging Mdina belangrijke veranderingen en werd het versterkt met massieve muren en torens om zich te kunnen verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. De ridders bouwden ook enkele indrukwekkende paleizen waarvan je er nog steeds kan zien als een bewijs van hun nalatenschap.

In het centrum van Mdina kan je het museum ‘The Knights of Malta’ bezoeken waar je nog meer te weten komt over de fascinerende geschiedenis van de Ridders van Malta en hun impact op de stad en de regio. Meer info op de website.

  1. Wandel nog even door het nabijgelegen Rabat

Vanuit Mdina kan je ook nog een eindje verder rijden tot in Rabat. Rabat is de thuisbasis van de beroemde catacomben van St. Paul en St. Agatha. Deze catacomben werden in de Romeinse tijd gebruikt om de doden te begraven, omdat het volgens de Romeinse cultuur onhygiënisch was om de doden in de stad te begraven. Mdina en delen van Rabat werden bovenop een oude Romeinse stad gebouwd.

In de Catacomben van St. Agatha's zijn er meer dan 500 graven van verschillende typen, de meeste voor kinderen, er zijn ook unieke fresco's. In Rabat kan je ook het prachtige St. Dominic klooster bezoeken. Dit klooster was trouwens een scène voor Game of Thrones, leuk weetje voor de fans.

Vergeet zeker niet iets te eten in één van de restaurantjes en laat je verbazen door de lagere prijzen in vergelijking met de hoofdstad Valletta.

Ben jij een echte Game of Thrones fan? Lees dan zeker ook onze blogpost met de Game of Thrones locaties op Malta
  1. Leuke hotspots om te eten en drinken in Mdina

Op zoek naar een sfeervol restaurantje of een gezellige bar voor tijdens je bezoek aan het middeleeuwse Mdina? Hieronder vind je een paar leuke adresjes in verschillende prijsklassen waar je kan genieten van de heerlijke gerechten:

  • Fontanella Tea Garden, stiekem één van de mooiste plekjes in Mdina. Deze plek is beroemd vanwege de taartjes en verschillende soorten thee. Maar ook het uitzicht dat je hier hebt vanop het dakterras is dé moeite. Je kijkt namelijk uit over het volledige eiland.
  • Serkin Crystal Palace Bar, een gezellige bar die bekend staat om de beste pastizzi (een typische snack uit Malta).
  • Bacchus is enorm populair bij zowel lokale bewoners als toeristen. Het restaurant is gevestigd in een bijzonder historisch gebouw, namelijk een kruitopslag. Je geniet er van lekkere traditionele gerechten in een prachtige setting.
  • Op zoek naar een gastronomisch dinertje? Het romantische Mondion Restaurant in Mdina is een van de best beoordeelde gastronomische restaurants op het eiland. Je geniet tijdens je diner ook van een prachtig uitzicht.
  • Op warme zomerdagen zin in een lekker Italiaans ijs? Probeer dan eens de ijsbar Fior di Latte.
  1. FAQ - Veelgestelde vragen over Malta

Wat is de beste reisperiode voor een vakantie op Malta?

Malta kan je zo goed als altijd bezoeken. De prachtige bestemming heeft het hele jaar door een geweldig klimaat. Malta kent warme en droge zomers (soms zelfs te heet) en de winters, hoewel het tijdens de winter wat beetje koeler is, kan je sowieso nog genieten van het warme zonnetje.

Het is een populaire zomerbestemming waardoor de stranden in de zomer erg vol kunnen liggen, vooral omdat de stranden vrij klein zijn. Daarom is het ideaal om in april en mei (lente) en september en oktober (herfst) hier op vakantie te gaan.

  1. Hoe je verplaatsen op Malta?

Het grootste deel van het eiland is te bereiken met het openbaar vervoer (boek je hop-on hop off busticket hier). Maar wil je alles gezien hebben? En zelf kiezen waar en wanneer je halt houdt? Dan raden we je aan om een auto te huren voor je vakantie op Malta. Het is niet alleen erg flexibel om te beschikken over een huurauto, het is ook gewoon de makkelijkste manier om het eiland te verkennen.

Met een huurauto kan je het eiland in je eigen tempo verkennen en zijn alle belangrijke bezienswaardigheden toch dicht bij elkaar. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat men op Malta links rijdt. Echter, de wegen zijn goed geasfalteerd en het verkeer is op veel plekken vrij rustig. Nog nooit links gereden? Lees dan zeker ons uitgebreid blogartikel met tips om links te rijden op vakantie.

  1. Hoe geld besparen op Malta?

Wil je verschillende musea bezoeken of enkele activiteiten doen op Malta? Een boottocht of jeepsafari? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om een Malta Discount Card te kopen. Je kan deze kaart gebruiken voor 10 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea. Koop je Malta Discount Card online en krijg een 50% korting.

  1. Waar overnachten op Malta?

Voor je vakantie op het prachtige eiland Malta, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Het aanbod aan hotels en appartementen op Malta is het grootst in het oude stadscentrum van Valletta. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Op 4 km van het stadscentrum van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar prijzen voor hotels aanzienlijk lager zijn. Hieronder hebben wij alvast onze favoriete verblijven opgelijst:

The Duke Boutiqe Hotel

Op zoek naar een uitvalsbasis om Gozo te verkennen? Zoek niet verder dan The Duke Boutiqe Hotel in Victoria. De modern ingerichte kamers zijn allemaal uitgerust met luxe matrassen en elke ochtend wordt er een luxe ontbijt aangeboden. Zo kan je elke nacht goed uitrusten en vol energie weer vertrekken om dit prachtige eiland te verkennen. Meer info en boeken.

Casa Ellul boetiekhotel

Casa Ellul was het eerste boetiekhotel in Malta en wordt nog steeds opengehouden door de lokale familie, Ellul. Gelegen op steenworp van het Teatru Manoel is dit de ideale uitvalsbasis om Valletta te verkennen. Dit 19de eeuws gebouw is ingericht met originele Maltese vloertegels en de familie Ellul doet er alles aan om het hotel zo authentiek mogelijk te houden. Enkele kamers beschikken ook over een hot tub om helemaal tot rust te komen na een dag de binnenstad van Valletta te verkennen. Meer info en boeken.

Valletta Grand Central

Liever overnachten in een charmant vakantiehuis? Valletta Grand Central biedt ruime accommodatie in de stad voor 8 personen. Het vakantiehuis heeft een eigen charme en is ingericht met houten meubilair. Het beschikt over vier slaapkamers, drie badkamers en een volledig uitgeruste keuken. Na een vermoeiende dag, kan je gezellig samen aan tafel kruipen op het terras met uitzicht op de stad. Geniet van een gezellige barbecue samen. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Ontdek de schoonheid van het eiland Malta

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je vakantie op Malta? In dit filmpje kan je de mooiste plekjes van Malta ontdekken. Nog meer zien en dit zelf beleven? Boek snel je tickets en vertrek.

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis reisgids Malta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?