16 x bezienswaardigheden op Gozo: Wat zeker zien en doen op Gozo? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x bezienswaardigheden op Gozo: Wat zeker zien en doen op Gozo? + foto's

3 januari 2024 in Malta3 reacties

Malta bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Gozo een mooi en authentiek eiland is

Gozo is een relatief klein eiland met pittoreske dorpjes met mooie bezienswaardigheden en prachtige landschappen die smeken om ontdekt te worden. Met een oppervlakte van zo'n 67km² is het een stuk kleiner dan het hoofdeiland maar toch heeft het een charmant karakter. Gozo is de ideale plaats om één of twee dagen door te brengen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Gozo? Lees hier de mooiste bezienswaardigheden in Gozo en enkele verborgen plekjes!

Praktische info & tickets voor je rondreis Malta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen op Valletta (Amsterdam/Charleroi), richtprijs € 57 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
Shuttle dienstTaxi tussen de luchthaven van Malta en je hotel vanaf € 7 per persoon, boek je taxi plaats hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 749), Connections (va € 879) of DeJongIntra (va € 438)
Huurauto
  • Op Malta wordt er links gereden, maar is zeker te doen. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Wil je geen auto huren? Je kan ook met het openbaar vervoer perfect Malta verkennen, boek je hop on hop off bus hier.
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Hoe bereik je het eiland Gozo?

Je kan het eiland Gozo eenvoudig bereiken met de ferry

  • De ferry vertrekt vanuit de haven Ċirkewwa en vaart de klok rond. Bekijk het exacte vaarschema.
  • De boot vertrekt ongeveer om de 30 à 45 minuten, afhankelijk van hoe druk het is.
  • De oversteek duurt 20 minuutjes en je kan die maken als passagier, maar ook met je wagen of moto.
  • Maak je ook vooral geen zorgen omdat je opstapt zonder ticket, want je kan pas een ticket aankopen wanneer je Gozo verlaat, in het terugkeren dus. Hier betaal je uiteraard meteen een retourtje.
  • Je kan je tickets halen aan het loket in Mġarr (Gozo Terminal) dit is ook waar je de boot opwacht.

TIP DAGEXCURSIE NAAR GOZO: Vind je dit allemaal wat veel of heb je liever een georganiseerde dagtour? Dat kan natuurlijk ook. Boek je georganiseerde dagexcursie in Gozo.

  1. Geniet van het uitzicht op Gozo vanop de Citadel van Victoria

Victoria is de hoofdstad van Gozo en in het hart van de stad (oorspronkelijk Rabat, Arabisch voor "de stad") ligt de bijzonder mooie Citadel, een plek die al sinds de bronstijd (circa 1500 jaar voor Christus) een versterkte nederzetting is. De noordkant van de citadel stamt uit de periode van het Koninkrijk Aragon, terwijl de zuidkant is herbouwd door de Maltezer Orde tussen 1599 en 1603. Een paar van de meest intrigerende plekken van Victoria liggen in deze citadel. Een aanrader is om langs de vestingmuur te lopen en te genieten van het prachtige uitzicht op de stad en haar omgeving.

Of bezoek een van de boeiende (betalende) musea binnen de citadel:

  • Het kathedraalmuseum waar je een verzameling voorwerpen die door de kerk zijn gebruikt, zoals kruisbeelden en kelken kan bezichtigen.
  • Het Archeologisch Museum dat de geschiedenis van de oude beschavingen tot de komst van de Ridders van de Orde toelicht.
  • Het folkloremuseum waar je alles kan bijleren over de lokale manier van leven.
  • Of kom meer te weten over de fauna en flora van het eiland in het Gozo Natural History Museum
  • Als laatste kan je ook de oude gevangenis bezoeken waar je nog de authentieke cellen kan zien.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een uitvalsbasis om Gozo te verkennen? Zoek niet verder dan The Duke Boutiqe Hotel in Victoria. De modern ingerichte kamers zijn allemaal uitgerust met luxe matrassen en elke ochtend wordt er een luxe ontbijt aangeboden. Zo kan je elke nacht goed uitrusten en vol energie weer vertrekken om dit prachtige eiland te verkennen. Meer info en boeken.

  1. De barokarchitectuur van de St. George Basiliek

De St. George Basiliek ligt net buiten de Citadel van Victoria, in een ander gedeelte van de oude stad en wordt omringd door nauwe straatjes en pittoreske doorgangen. Het is tevens een gemakkelijk oriëntatiepunt voor je ontdekkingstocht door de oude stad. De huidige basiliek is gebouwd tussen 1672 en 1678. Net zoals de kathedraal, is deze basiliek gebouwd op de plek waar eerst een Romeinse tempel stond en daarna verschillende kerken voordat deze basiliek hier is neergezet.

  1. Basiliek van de Gezegende Maagd van Ta' Pinu

De Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Gezegende Maagd van Ta' Pinu is een opvallend mooie basiliek aan de rand van Għarb, Gozo. Rond 1880 hoorde een lokale arbeider, Karmini Grima, een vrouwenstem uit de kapel komen wat heeft geleid tot een toewijding aan de Vrouwe van Ta' Pinu en waardoor het ook een populair pelgrimsoord geworden is. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen. Want de kerk is zowel vanbinnen als vanbuiten erg mooi. Het is ongetwijfeld één van de meest fotogenieke bouwwerken van Gozo.

Aan de overkant van de Basiliek vind je ook een pad naar de heuvel Ta’ Ghammar. Langs dit pad staan 14 levensgrote standbeelden uit marmer die het verhaal van de kruisiging en wederopstanding van Jezus weergeven. Het zou de bedoeling zijn dat je deze kruisweg, tijdens de Paasperiode, al biddend op je blote knieën aflegt. Wanneer je de top van de heuvel bereikt hebt, geniet je van het prachtige uitzicht over Gozo en omgeving.

Ga je op rondreis naar Malta? Download onze reisgids Malta, zo mis je niets van de mooiste bezienswaardigheden, incl. een volledige uitgestippelde rondreis.
  1. Schilderachtige Baai van Xlendi

De Baai van Xlendi is een schilderachtige plek die zeker de natuurliefhebbers onder ons zal bekoren. Het prachtige zandstrand is niet de enige bezienswaardigheid bij de Baai van Xlendi: er zijn steile kliffen die beklommen kunnen worden, grotten die wachten om ontdekt te worden en als je genoeg hebt van de zee, kan je ook langs één van de verschillende paden wandelen die langs de Bay of Xlendi lopen.

En oh ja, de prachtige uitzichten over de Middellandse Zee krijg je er natuurlijk gratis bij. Even pauzeren? Er zijn tal van plekken waar je een drankje kan nuttigen na al deze inspanningen en verder genieten van het eiland Gozo.

  1. Azure Window en Blue Hole

Van alle rotsformaties rond de Dwejra Baai, was het Azure Window tot voor kort één van de meest bekende en gefotografeerde bezienswaardigheden op Gozo. Dit natuurlijke, door rotsen gevormde ‘raam’, liet de heldere blauwe zee en blauwe lucht door een kader zien, vandaar de naam. We spreken hier in de verleden tijd want in maart 2017 is deze trekpleister, ook bekend van de serie Game of Thrones, ingestort en verzwolgen door de zee.

Ben jij een échte Game of Thrones-fan? Lees dan zeker ook onze blogpost met de Game of Thrones filmlocaties op Malta & Gozo.

Onder het Azure Window ligt de Blue Hole wat nog een fascinerende geologische bezienswaardigheid is en een populaire plek bij duikers. Duikers van over de hele wereld genieten van deze unieke plek die de natuur voor hen heeft gecreëerd. Indien je er wilt duiken, check je best eerst bij een lokale duikclub voor de meest recente informatie, daar de Azure Window nog niet zo lang geleden is ingestort.

Boek een bijzondere excursie of uitstap op Malta

Wil je graag nog meer ontdekken van Malta? Boek dan zeker een van de leuke en mooie daguitstappen en excursies op Malta en omgeving en geniet van wat deze prachtige bestemming allemaal te bieden heeft! Een wandeling door Valletta, of toch liever een dagje doorbrengen op een cruise? Het kan allemaal. Mis niets tijdens je verblijf en bekijk het volledige aanbod excursies op Malta.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours op Malta:

  1. Ervaar één van de beste duiken ter wereld in de Inland Sea

Een ander natuurwonder op Gozo is de (Dwejra) Inland Sea, een lagune gevuld met zeewater. Deze kan bereikt worden vanuit zee door een kleine natuurlijke tunnel van 100 meter lang. Je kan deze "inlandige zee" op een kalme dag bereiken langs deze tunnel in één van de kleine vissersbootjes die ook worden gebruikt door duikers.

Ook duikers duiken door de tunnel wat wordt beschreven als één van de beste duiken die je waar ook ter wereld kan maken. Dit maakt de Inland Sea een echte bezienswaardigheid voor liefhebbers van natuur en duiken.

TIP DUIKSESSIE: Heb jij altijd al eens willen duiken? Neem dan zeker deel aan een inleidende Gozo-duiksessie om een erkend certificaat te behalen. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

  1. Snorkelen in de fotogenieke Vallei van Ghasri

Even weg van alle drukte? Wied Il-Għasri of de Vallei van Ghasri, is een adembenemende plek om even tot rust te komen. Het azuurblauwe water in de kloof Wied Il-Ghasri mondt uit in zee en het water is erg helder.

Een trap leid je naar dit fotogeniek paradijsje en bij kalm water is het ook een ideale plek in Gozo om te snorkelen en zwemmen. Nadien kan je even opdrogen en zonnebaden op het kleine kiezelstrand en eventueel genieten van een gezellige picknick. Houd er wel rekening mee dat het water erg wild kan zijn bij slecht weer. We raden aan om dan niet te gaan zwemmen of snorkleen.

Hoe bereik je de Vallei van Ghasri?

  • Wied Il Ghasri is te voet te bereiken vanuit Marsalforn (dichtbij de zoutpannen). Je kan je auto ergens langs de weg parkeren en van hier verder wandelen.
  • Op een halfuurtje wandelen bereik je de vallei. Om de kloof te bereiken moet je een klein stukje lopen en afdalen via de trappen (+/- 10 minuten).
  • Tijdens het hoogseizoen (juni t/m september) heb je deze mooie plek jammer genoeg niet voor jezelf, maar van oktober t/m december zal je er een stuk minder toeristen aantreffen.

HUURAUTO: Ben je van plan om het volledige eiland af te reizen en zoveel mogelijk te zien? Dan beschik je best over een eigen auto want het openbaar vervoer komt namelijk niet overal. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via Sunny Cars.

  1. Maak eens een avontuurlijke Jeep Safari op Gozo

Een avontuurlijk jeep safari is een geweldige ervaring voor iedereen. Je kan zelf een 4x4 huren en er op verkenning gaan door het het rotsachtige landschap van het eiland (lees even onze tips om links te rijden op reis) of ga mee met een georganiseerde tour en geniet zonder zorgen!

Je zal niet lang moeten zoeken om een bedrijfje te vinden dat jeepsafari's doet op Malta of Gozo. De meeste tours omvatten een volledig dagprogramma met een bezoek aan een aantal van de populairste bezienswaardigheden van het eiland. Met regelmatig een stop om te genieten van het uitzicht zodat jij fenomenale foto's kan maken!

Zelf raden we de georganiseerde jeeptours op Gozo aan. Deze zijn uniek en je komt er onder andere langs de zoutpannen van Marsalforn. Deze 350 jaar oude zoutpannen zijn nog steeds grotendeels in gebruik en je kan zelfs zuiver Gozitan-zout kopen langs de kant van de weg.

TIP EXCURSIE MET JEEP: Kan je haast niet wachten? Boek je jeepsafari op Gozo online op voorhand, zou kan je zonder zorgen op verlof vertrekken en ten volle genieten.

  1. Ramla Bay en de bijzondere Tal-Mixtra grot

Ramla Bay (Ir Ramla il Hamla) staat bekend als het beste en grootste strand van het eiland, met haar bijzonder mooie kliffen en een rood zandstrand. Het is een van de weinige zandstranden op het eiland, waardoor het een erg populaire bestemming is voor wanneer je graag eens een namiddagje wil zwemmen en snorkelen in het heldere turquoise water.

Interesse in de Griekse mythologie? Dan moet je zeker eens naar de oostkant van de baai gaan. Hier vind je een van de beroemdste grotten van het eiland. Volgens de legende is dit de grot uit de oude Griekse poëzie, Homerus’ Odyssee.

Bezoek de Tal-Mixta grot

Wandel tot aan het eind van het strand en volg daar het pad omhoog (of ja kan natuurlijk ook met de auto omhoog rijden en het laatste stuk naar de grot wandelen). Het is echt de moeite waard om de Tal-Mixta grot te bezoeken. De rots creëert als het ware een "natuurlijk raam" dat een van de mooiste uitzichten over de zee en de kustlijn biedt.

Let op: op Google Maps zal je zien dat ook de Calypso Cave aan de andere kant van het strand wordt aangegeven. Deze is echter ingestort en niet meer begaanbaar.
  1. Zoutpannen van Gozo

De zoutpannen van Gozo strekken zich uit over circa 3 kilometer en worden nog steeds gebruikt op dezelfde manier als 350 jaar geleden. Dit gedeelte van het eiland is een bezienswaardigheid die je een fascinerende inkijk geeft in de belangrijkste traditionele industrieën op Gozo – het verwerken van zeezout. Je mag zoutpannen echter niet verwarren met zoutvlakten. Een zoutpan is namelijk kunstmatig uitgekapt zodat er zeewater in kan stromen. Het water verdampt waardoor het zout kristalliseert en gewonnen wordt.

Zo zal je zien dat de plaatselijke bewoners het zout uit de pannen schrapen en het bewaren in de nabijgelegen grotten. Nadien wordt het zout verpakt en verkocht aan onder meer toeristen die de site komen bezoeken.

  1. Ontspannen op San Blas Beach

Namiddagje relaxen op het strand? Ga dan even tot aan het kleine en mooie San Blas Beach. Het strand is echter niet zo eenvoudig te bereiken omdat het laatste stuk erg stijl is en niet toegankelijk voor verkeer. Maar net daarom is het ook zo’n vredige plek, met minder toeristen dan het strand van Ramla. Het is de ideale plek op Gozo om te genieten van het uitzicht, te zwemmen, snorkelen of te duiken.

  1. Breng een bezoekje aan de Ggantija-tempels

Het megalithische tempelcomplex van Ggantija ligt in de stad Xaghra, ten oosten van Victoria en is echt iets wat je moet zien tijdens je vakantie in Gozo. Deze gigantische kalkstenen structuren zijn ouder dan de piramides van Egypte en het beroemde Stonehenge en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is en blijft een mysterie hoe deze imposante rotsen hier terechtgekomen zijn, maar de lokale bevolking gelooft dat alleen reuzen de rotsen naar deze plek kunnen hebben gebracht. Vandaar kreeg het tempelcomplex ook de naam "Ggantija" wat "reus" betekent. Archeologen en historici hebben de site reeds bestudeerd en geloven dat deze honderden jaren geleden werd gebruikt voor vruchtbaarheidsrituelen. Mocht je tijd over hebben, kan je naast de tempels het museum bezoeken, waar je nog veel gevonden overblijfselen vindt.

HUURAUTO: Ben je van plan om Gozo met de auto te ontdekken? Huur een auto bij een lokaal autobedrijf via Sunny Cars. Bij het boeken via hen zijn alle verzekeringen inbegrepen. Boek hier je huurauto.

  1. Dagtocht naar Comino en de Blue Lagoon

Malta bestaat uit 3 eilanden en het kleinste eiland is Comino, gelegen tussen Malta en Gozo. Comino is erg afgelegen en mooi en weet met haar wilde natuurpracht en vele vogelsoorten heel wat toeristen hun aandacht te trekken. De naam komt van komijn en je zal deze bloeiende plant dan ook overal op het eiland zien groeien, samen met vele andere wilde bloemen en kruiden.

Blue Lagoon

Comino is een autovrij en relatief onbewoond eiland dat vooral bekend staat voor de “Blue Lagoon”: een prachtige baai met kristalhelder water. De Blue Lagoon is niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheid van Comino maar het is ook één van de topbezienswaardigheden van heel Malta. Het is een prachtig natuurlijk fenomeen, met een zanderige baai met kristalhelder water die vol zit met leven. Eigenlijk is een bezoekje aan de Blue Lagoon op Comino een absolute must tijdens je vakantie.

TICKETS BLUE LAGOON: Wil je graag de fameuze Blue Lagoon bezoeken vanuit Gozo? Maak dan een dagtour van Gozo naar de Blue Lagoon en mis niets tijdens je vakantie op Gozo.

  1. Verken Gozo op een actieve manier

Snorkelen op Gozo

Hou je wel van snorkelen? Dan raden we je aan het spectaculaire onderwaterleven van Gozo te verkennen met een ervaren gids. Geniet van een onvergetelijke trip die ideaal is voor zowel beginners als ervaren snorkelaars. Tijdens je snorkeltrip bekijk je Gozo vanuit een uniek perspectief: namelijk onder water! Je komt langs prachtige baaien, stranden en vele geheime snorkelplekken. Maak gratis foto's onder water en stuur ze na de tour gratis op naar jezelf. Zo kan je nadien nog lang nagenieten van deze onvergetelijke ervaring.

TICKETS SNORKELTOUR GOZO: Is zo'n snorkeltrip echt iets voor jou? Bestel je tickets voor een snorkeltour in Gozo online op voorhand en geniet van de schoonheid die de onderwater wereld te bieden heeft.

Quadtour over het eiland van Gozo

Of wat dacht je er van om Gozo te ontdekken vanop een quad? Je kan zelf kiezen of je met een eigen quad rondrijdt of als passagier. Wat je ook kiest, met deze quad-tour op Gozo ontdek je alle hoogtepunten en verborgen pareltjes van Gozo. Je rijdt over kleine landweggetjes waar je met een groter voertuig niet bij kan, en je bezoekt onder andere topattracties als de Blue Hole, de Marsalforn-zoutpannen en Ramla Bay. Tijdens je quad-excursie vertelt een deskundige tourleider meer over de bezienswaardigheden op Gozo en geniet je van een lunch en een proeverij.

TICKETS QUADTOUR: Wil jij ook graag Gozo verkennen vanop een quad? Bestel je tickets voor deze quadtour op Gozo online. Je wordt bovendien opgehaald aan het hotel en teruggebracht.

  1. Onze tip: Gozo Hop on Hop off bus

Ga je vanaf Malta maar één of twee dagen naar Gozo en wil je niets missen tijdens je verblijf? Dan raden we je aan om rond te trekken met de Hop on Hop off bus Gozo. Deze bus brengt je namelijk langs alle must-see bezienswaardigheden op Gozo en je bepaalt zelf waar en wanneer je uitstapt. Zo verken je het eiland zonder je zorgen te hoeven maken over het vervoer. De eerste halte vind je direct bij de uitgang van de ferry. Je kan dus meteen aan je tour door Gozo beginnen.

TICKETS HOP ON HOP OFF BUS: Bestel je tickets voor de Hop-on Hop-off Bus op Gozo op voorhand online en geniet zorgeloos van je vakantie op Gozo.

  1. Waar overnachten op Gozo?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Gozo? Dan zal je het ruimste aanbod aan hotels in Victoria vinden. Op de rest van het eiland zijn er ook nog hotels maar is het aanbod al beperkter, zeker in het drukke zomerseizoen. Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Gozo.

Wil je nog een ruimer aanbod? Dan overnacht je beter op het eiland Malta waar het aanbod nog veel uitgebreider is. Je kan het eiland Gozo makkelijk bereiken via de ferry en op één dag kan je de meeste bezienswaardigheden op Gozo bezichtigen. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven op Gozo.

Lavender Dreams Gozo

Ben je op zoek naar een iets goedkopere overnachting die toch voldoende privacy en rust biedt, neem dan eens een kijkje naar B&B Lavender Dreams Gozo. Deze B&B vind je in Għarb, een rustige en pittoreske omgeving. Dit is wel een eindje gelegen van Victoria, maar dichtbij het strandje Dwejra Bay Beach en de Ta 'Pinu Basiliek.

De sfeer is er erg huiselijk, de kamers zijn verzorgd en 's morgens kan je smullen van een heerlijk continentaal ontbijt. Mooie deal prijs-kwaliteit! Plusje: er is een groot dakterras waar je de mooie zonsondergang kan bewonderen. Meer info & boeken.

Cesca's Boutique Hotel

Bij het Cesca's Boutique Hotel ben je aan het juiste adres voor rust en luxe. Dit hotel is gelegen in tussen Victora en Xlendi en biedt een prachtig zicht op de Xlendi-vallei. De omgeving is er prachtig en daarom ook niet verwonderlijk dat het een populaire plek is om te fietsen (kan je huren bij het hotel).

Het Cesca Boutique Hotel heeft bovendien een prachtig zonneterras met ligzeteltjes en parasols, pure ontspanning gegarandeerd. Ook het zwembad is ideaal en het gehele hotel is erg smaakvol ingericht. Het ontbijt zal ongetwijfeld je verwachtingen overtreffen, want je kan zowel genieten van een buffet als een à-la-carte menu. Meer info & prijzen.

The Duke Boutique Hotel

Het Duke Boutique Hotel ligt in het centrum van Victoria naast de tuinen van Villa Rundle. Dit hotel is perfect als je op zoek bent naar de nodige luxe, maar vooral een erg centrale ligging, dichtbij alles. Vanuit sommige kamers heb je zicht op de stad, heuvels en zee, vanuit andere kamers kijk je dan weer op de mooie tuin. The Duke Boutique is gelegen vlakbij een busstation, wat het perfect maakt om alle plekjes van de stad met het openbaar vervoer te verkennen. Meer info & boeken.

Miria B&B

Tot slot is er ook nog Miria B&B: een gezellige bed & breakfast met al het noodzakelijke, gelegen in het centrum van Victoria. Overnachten doe je hier tegen een schappelijke prijs. Het gebouw is een gerestaureerde oude boerderij en de inrichting is verzorgd en authentiek. De kamers zijn voldoende ruim en bieden alles wat je nodig hebt.

Bovendien is er een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet voorzien, vaak inbegrepen in de prijs (check dit wanneer je boekt). Ideaal als je op zoek bent naar een aangename slaapplek met vriendelijke uitbaters, maar overbodige luxe niet nodig is voor jou. Meer info & boeken.

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Malta?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk al voor jou. Zo staat er in onze reisgids een wandeling om Gozo te ontdekken. Wil je een idee krijgen hoe zo een wandeling er uitziet? De preview van onze reisgids voor Malta bevat een gratis stadswandeling door Valletta, met alle bezienswaardigheden.

Malta

Gratis preview reisgids Malta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 mei 2021 - Brackeva Raphaël

Zeer tevreden met uw informatie

- 25 september 2019 - lize gofflo

Mooi eiland, maar wel best een scooter of auto huren om het eiland te verkennen

- 3 augustus 2019 - Verlinden patrick

Zeer handige reisgids voor Malta. Vooral om op voorhand je uitstappen al te plannen!👍👍👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?