Daguitstap naar Segovia vanuit Madrid? Hoe + tips & info

Daguitstap naar Segovia vanuit Madrid? Hoe + tips & info

2 september 2021 in Madrid1 reactie

Madrid is de perfecte plek voor een citytrip, niet alleen door de vele bezienswaardigheden van de Spaanse hoofdstad zelf, maar ook door de vele mogelijkheden voor daguitstappen in de regio.

Door de ligging in het centrum van Spanje zijn er rondom Madrid heel veel andere plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. De oude stad Segovia is één van deze plaatsen en heeft een prachtig historisch centrum met een van de mooiste kastelen van het land, en nog verschillende andere bezienswaardigheden. Segiovia is een van de populairste daguitstappen vanuit Madrid.

Tours, tickets voor je bezoek aan Segovia

Segovia bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een daguitstap vanuit Madrid, deze kan je online boeken vanaf €28. Combineer je bezoek met andere steden zoals Toledo (+ Alcazar) of Avila vanaf € 45.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele mogelijke (dag)excursies die je kan maken naar en van Segovia

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Segovia

De stad Segovia ligt op zo’n 97 kilometer ten noordwesten van Madrid in de autonome regio Castilië en León. De stad staat bekend voor zijn historische gebouwen en sinds 1985 staat het centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Segovia werd al bewoond in de tijd van de oude Kelten, waarna de stad in de handen viel van het Romeinse Rijk. De stad maakte in Romeinse tijd deel uit van een Latijns kloosters, maar na de Islamitische invasie van Spanje werd de plaats verlaten. In de 11de eeuw, na de verovering van Toledo door Alfons VI van León, trokken er opnieuw mensen naar de stad.

Ligging op belangrijke handelsroutes

 • Tegen het einde van de Middeleeuwen werd Segovia een belangrijk centrum in de handel in wol en textiel door haar ligging aan verschillende handelsroutes.
 • In deze periode groeide ook de Joodse bevolking in de stad, voordien werd de stad voornamelijk door christenen bewoond.
 • Na de opstand van de 'comunidades' tegen de zware belastingen van keizer Karel V, ging de stad economisch achteruit en vertrokken vele bewoners uit de stad.
 • Er volgde een drastische bevolkingsdaling, van 27 000 bewoners in 1594 naar slechts 8 000 in 1694.

Mislukte textielindustrie

In de 18de eeuw probeerde Segovia de textielindustrie opnieuw leven in te blazen, maar dit mislukte meerdere malen. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd de stad vervolgens overgenomen door Franse troepen. Uiteindelijk herstelde de stad pas tegen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en vond de stad eindelijk weer economische stabiliteit, waardoor ook de bevolking weer begon te groeien. Tegenwoordig is de economie van de stad vooral gebaseerd op het toerisme.

TIP: Ontdek de geschiedenis van Segovia en nabijgelegen steden met onze rondreis door Castilla y León.

 1. Alcázar van Segovia

Het Alcázar van Segovia is één van de meest typerende kastelen van Spanje en dan ook het bekendste beeld van de stad. Het kasteel is gelegen aan de rand van de stad op een rotsplateau tussen de rivieren Eresma en Clamores en torent hierdoor hoog boven de stad uit. Op de plaats van het kasteel stond al tijdens de Romeinse overheersing een fortificatie, maar het huidige kasteel werd pas in het begin van de 12de eeuw gebouwd.

Het kasteel werd meerdere malen uitgebreid en is daardoor een mengeling van de Romaanse, Gotische en Mudéjar stijlen. Het werd de officiële koninklijke residentie van koning Alfons VIII en zijn vrouw Eleanor van Engeland, en ook de latere koningen verbleven erg graag in het Alcázar van Segovia. In de 20ste eeuw diende het zelfs als één van de voorbeelden voor het kasteel van Assepoester in de Disneyfilm!

Naast een koninklijke residentie was het Alcázar ook een belangrijk militaire vesting, en na de verhuizing van het koninklijke hof naar Mardrid deed het kasteel ook dienst als een staatsgevangenis. In 1762 richtte koning Karel III de Koninklijke School van de Artillerie op, die 100 jaar lang verbleef in het kasteel tot aan een grote brand in 1862 waarbij een groot deel van de daken afbrandde. Pas 20 jaar later werden de daken gerestaureerd, waarna koning Alfons XIII in 1896 het kasteel aan het Ministerie van Oorlog schonk als militaire school.

Tegenwoordig vind je het Wapenmuseum in het Alcázar, evenals het Militair Archief. Daarnaast zijn verschillende ruimtes in het kasteel te bezoeken en is het mogelijk om een van de torens te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de vallei.Wandel ook zeker door de tuinen van het Alcázar, die in de 18de eeuw werden aangelegd op het plein waar eerder de oude kathedraal stond. Voor een mooi uitzicht over het kasteel zelf kan je het beste naar de Pradera San Marcos of het Mirador del Alcazar y de los Dos Valles gaan.

Praktische info

 • Het Alcázar is in de zomer dagelijks geopend van 10:00 tot 20:00.
 • In de winter van 10:00 tot 18:00.
 • Tickets voor het kasteel kosten €5,50.
 1. Romeins Aquaduct van Segovia

Naast het Alcázar is het Acueducto de Segovia het belangrijkste symbool van de stad

Dit aquaduct is een van de grootste Romeinse bouwwerken in Spanje en een van de best bewaarde aquaducten uit de Romeinse tijd. Er is geen duidelijke inscriptie te vinden op het aquaduct, waardoor er nooit is vastgesteld wanneer het aquaduct eigenlijk gebouwd is. Ander bewijs lijkt erop te wijzen dat het bouwwerk uit de eerste eeuw na Christus stamt.

Het aquaduct werd gebruikt om water uit de Friorivier, zo’n 17 km verderop, naar de stad te leidden. Het aquaduct was tot in de 19de eeuw in gebruik, maar sindsdien geraakte een deel van het aquaduct in verval en stukken brokkelden af. Tegenwoordig is het aquaduct nog 818 m lang en is het te zien op het Plaza del Azoguejo.

Lokale legende

Ondanks dat er niemand twijfelt over de bouw van het aquaduct door de Romeinen, is er ook een een lokale legende die vertelt dat het gebouwd is door demonen. Een jonge dienstmeid had haar ziel aan de duivel verkocht om een oplossing te vinden voor haar dagelijkse zware tocht naar de rivier om water te halen.

Het aquaduct is op meerdere fronten een bijzonder bouwwerk. Zo bestaat het bouwwerk uit 167 bogen, waarvan 44 dubbele bogen, en op het hoogste punt rijkt het aquaduct tot wel 28,5 meter hoogte. Verder is het bouwwerk gemaakt van zo’n 20.000 blokken graniet, die zonder cement samengehouden worden.

 1. Kathedraal van Segovia

De Catedral de Santa María de Segovia is de laatste gotische kathedraal die in Spanje werd gebouwd en is een belangrijk Castiliaans Gotisch meesterwerk. De kathedraal werd gebouwd tussen 1525 en 1577 nadat de voormalige kathedraal die bij vlakbij Alcázar was gelegen verwoest was door aanvallen van de Comuneros tijdens de opstand van de comunidades.

Het bouwwerk werd ontworpen door Juan Gil de Hontañon, en na zijn dood in 1531 nam zijn zoon Rodrigo het werk op zich. Beide liggen begraven in de kathedraal.

Afmetingen

De kerk is 105 m lang en 50 m breed, en in het schip heeft de kerk een hoogte van 33 meter. De koepel van de kathedraal werd pas toegevoegd in 1630 en werd ontworpen door Pedro de Brizuela. De klokkentoren van 90 m hoog dateert uit 1614. De toren werd gebouwd nadat de originele gotische toren werd verwoest door een brand na een blikseminslag. In totaal heeft de kerk 18 kapellen en bevat het bouwwerk 3 deuren en vele prachtige glas-in-loodramen.

Praktische info

 • De Kathedraal is in de zomer dagelijks te bezoeken tussen 09:00 en 21:30.
 • In de winter tussen 09:30 en 18:30.
 • Toegang tot de kerk kost €3, waarnaast het ook mogelijk is om de toren te beklimmen voor €5. Voor slechts €7 kan je hier een begeleide tour door de kathedraal boeken!
 1. Stadsmuur van Segovia

De Murallas de Segovia is een van de best bewaarde stadsmuren van Spanje. De muur heeft nog steeds de originele vormgeving uit de 11de eeuw, en de stadsmuren bestonden dus al op het moment dat Alfons VI van León en Castilië de stad terugnam van de Islamieten. Alfons vergrootte de muur vervolgens tot een lengte van bijna 3 km, waarbij de muur uit 8 torens en 5 poorten bestond.

De muur is opgebouwd uit granietblokken, maar er werden ook grafstenen van de Romeinse necropolis hergebruikt voor de muur. De muur ligt rondom het historisch centrum van Segovia en is gemiddeld 9 m hoog en 2,5 m dik.

Praktische info

 • Je kan een mooie wandeling maken langs de stadsmuren, maar het is ook mogelijk om de muur zelf te beklimmen.
 • Dit kan dagelijks tussen 11:00 en 15:00.
 • Doordeweeks is de muur gratis te bezoeken en in het weekend betaal je hier €1 voor.
 1. La Judería

De Joodse wijk van Segovia is een prachtig stadsdeel om door te wandelen. De wijk is gelegen achter de San Andrés poort van de stadsmuur en omvat vele kleine steegjes met typische winkels en verschillende synagogen. Zo vind je hier onder andere de oude synagoge die in de 14de eeuw werd gebouwd. Die synagoge werd later echter omgebouwd tot een nonnenklooster, en is na een grote brand in 1899 volledig herbouwd.

 1. Calle Real in Segovia

De Calle Real is de hoofdstraat van Segovia, die eigenlijk bestaat uit 3 verschillende straten en 2 pleinen. Vanaf de Plaza del Azoguejo, waar je het aquaduct van de stad kan aanschouwen, loop je door de Calle Cervantes, de Calle Juan Bravo en de Calle Isabel la Católica naar de Plaza Mayor. In deze straten vind je veel winkels en restaurants terug, maar je kan ook verschillende bezienswaardigheden aanschouwen.

Zo kom je langs de Casa de las Puntas en de Casa de los Picos, het Palace de Enrique IV en de San Martín kerk. Eenmaal aan de Plaza Mayor zie je ook de Iglesia de San Miguel, het Teatro Juan Bravo en de kathedraal van Segovia.

 1. Culinair genieten in Segovia

Proef zeker eens van de lokale gerechten als je in Segovia bent

Zo staat Segovia bekend om de cochinillo asado, dit zijn geroosterde biggen die door enkele heel speciale handeling zorgden voor erg mals vlees. De biggen worden bijvoorbeeld enkel gevoerd met melk van moeders die een speciaal dieet volgen. Het vlees is zo mals dat het met borden aangesneden wordt. Jaarlijks worden er wedstrijden in de stad gehouden om de beste cochinillo asado, maar door het hele jaar heen kan je het gerecht in bijna elk restaurant krijgen.

Verder is ook de Ponche de Segovia een lokale lekkernij die je zeker zou moeten proberen. Dit is een vullend dessert bestaande uit een cake met custard die afgedekt wordt met marsepein. Probeer ook de vermút rojo, de Spaanse Vermouth uit de regio rondom Madrid waarin kruiden verwerkt worden, zoals kaneel, kardemom en kruidnagel.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de lekkerste Spaanse gerechten die je moet geproefd hebben!
 1. Van Madrid naar Segovia

Segovia is zeer goed vanuit Madrid te bereiken als je de stad op eigen houtje wilt bezoeken. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is Segovia binnen anderhalf uur te bereiken.

Met de auto

Wanneer je met je eigen auto naar Madrid bent gereden of een auto hebt gehuurd kan je vanuit Madrid de A6 volgen, die vervolgens overgaat op de A61. Let wel op dat dit een tolweg is! Om die te vermijden kan je ook de meer scenische route over de M601 nemen richting Navacerrada en vanaf daar door over de CL601.

Met het openbaar vervoer

 • Er rijden 1 à 2 bussen per uur van Madrid naar Segovia vanaf het station Moncloa.
 • Deze rit duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten.
 • Daarnaast is het mogelijk om vanaf het station Chamartín in Madrid de AVE-trein te nemen naar Segovia. Deze optie is iets duurder dan de bus maar is wel sneller en doet er maar 1 uur over.

Met een begeleide daguitstap vanuit Madrid

De beste manier om Segovia te ontdekken is met een georganiseerde daguitstap vanuit Madrid. Er zijn verschillende goed georganiseerde tours waarbij je een bezoek aan Segovia ook combineert met een andere stad in de buurt, zolas Toleda of Ávila.

 1. Praktische tips

 • In Segovia zal je veel wandelen, trek dus stevige sneakers of comfortabele wandelschoenen aan voor je daguitstap naar de stad.
 • In de zomer kan de zon erg sterk zijn en het is dan ook aan te raden om je goed in te smeren, een zonnebril mee te nemen en eventueel een hoed of pet te dragen. Neem ook een fles water mee voor tijdens het wandelen.
 1. Kaartje: de ligging van Segovia

 1. Filmpje: Ontdek Segovia!

Benieuwd hoe Segovia eruit ziet? In dit filmpje krijg je alvast een voorsmaakje! Als je zelf de stad wilt ervaren zal je natuurlijk naar Segovia moeten afreizen!

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juni 2021 - bertrand deschuyter

een perfecte gids voor deze trip

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?