Hoe van luchthavens Londen naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe van luchthavens Londen naar het stadscentrum? Alle info, tips + tickets

17 januari 2022 in Londen0 reacties

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Londen te komen?

Eenmaal aangekomen in Londen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthavens naar het centrum van Londen te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om van de luchthaven waar jij geland bent, in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de verschillende luchthavens naar het stadscentrum van Londen te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Londen centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Londen online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Londen? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Londen: zes verschillende luchthavens

Een weekendje Londen? Gelijk heb je! Voor het weet, sta je in het hartje centrum. Althans als je op de juiste luchthaven landt. Wanneer je naar Londen wilt reizen, heb je keuze uit zes verschillende luchthavens. Door de grote hoeveelheid, weet je soms niet precies welke luchthaven de beste keuze is om op te vliegen. Echter zitten er grote verschillen op de afstand, ticketprijzen en de bijkomende kosten zoals het vervoer naar het centrum.

 • London Stansted en London Gatwick zijn enorm populair bij budgetreizigers.
 • London City Airport is ook redelijk budgetvriendelijk maar minder voor de hand liggend. Deze wordt vooral gebruikt door zakenreizigers.
 • London Heathrow is de grootste en populairste luchthaven. Deze luchthaven wordt grotendeels gebruikt als tussenstop naar verdere bestemmingen.
 • De overige luchthavens zijn London Luton en London Southend.

Kom je toe in één van deze luchthavens maar weet je niet goed hoe je het best naar het centrum reist? Lees dan gerust even verder. In dit blogartikel lees je meer over de beste vervoersmiddelen van de luchthavens in Londen naar het stadscentrum.

Hieronder vind je de verschillende vliegvelden van Londen op de kaart

 1. Eindbestemming: LHR - London Heathrow

Van de zes verschillende luchthavens in Londen, is London Heathrow de grootste en de bekendste. Van hieruit vertrekken vrijwel alle intercontinentale vluchten. Is Londen je eindbestemming? Dan kan je wellicht goedkopere vluchten verkrijgen op een van de andere vliegvelden. Ook voor de reistijd naar het centrum toe, moet je deze luchthaven niet kiezen. London Heathrow ligt maar liefst 27 kilometer van het centrum. Moet je overstappen tijdens een intercontinentale vlucht? Dan is dit vrijwel altijd op Heathrow.

London Heathrow is ook wel de drukste luchthaven van de stad en dat zal je meteen opmerken in de aankomst- en vertrekhallen. Het kan er best chaotisch en druk zijn. Daarnaast zijn ze de luchthaven ook grondig aan het verbouwen. Het is dus aangeraden om op voorhand naar deze luchthaven te komen.

 • Terminal 1, 2 en 3 liggen aan de noordzijde van het vliegveld.
 • Terminal 4, waarop KLM vliegt, ligt aan de zuidkant.
 • En terminal 5, waarop British Airways vliegt, aan de westkant.

Vanuit London Heathrow naar het centrum met de metro

 • De makkelijkste optie om naar het centrum te reizen? Dat is met de donkerblauwe Piccadily metro! Bovendien is het niet alleen de eenvoudigste optie maar ook de goedkoopste!
 • Heathrow heeft meerdere metrostations en de luchthaven is gigantisch groot. Zorg er dus goed voor dat je weet vanaf welke vertrekhal je vertrekt en aankomt.
 • Iedere vijf minuten vertrekt er een nieuwe metro. Hier zit je ongeveer een uurtje op tot het centrum van Londen.
 • Vooraleer je aankomt op bestemming, kijk je best even of de metrolijn niet gesloten is voor onderhoud. Dit komt jammer genoeg regelmatig voor.
 • Wanneer je tijdens de spits reist, kan het behoorlijk druk zijn in de metro.
 • Tip: Oyster Cards en Travelcards kunnen bij elke metro rit gebruikt worden (maar let op dat uw Travelcard voor de juiste zones geldt)

Vanuit London Heathrow naar het centrum met de Heathrow Express

 • Een alternatief voor de metro is de Heathrow Express, een hogesnelheidstrein die tussen Heathrow en Londen rijdt.
 • Een kaartje voor een treinrit kost je rond de 26 pond voor een enkele reis. Indien je deze op de trein zelf aankoopt, zal je dit duurder uitkomen.
 • Je kan in- en uitstappen op de stations van Terminal 2, 3 en Terminal 5.
 • De reistijd vanaf Terminal 2 en 3 duurt 15 minuten en vanaf Terminal 5, 20 minuten.
 • Iedere 15 minuten vertrekt er een trein richting het Padding Station in het centrum van Londen.
 • Meer info de dienstregeling vind je op de website van de Heathrow Express.

Moet je enkel in London Heathrow zijn voor een tussenstop? Heb je niet zoveel tijd tussen de twee vluchten door? Dan kan het al eens vervelend zijn als er lange wachtrijen zijn. Lees onze blogpost met handige tips om lange wachtrijen op luchthavens te vermijden!

Vanuit London Heathrow naar het centrum met de bus

 • Een goedkopere, maar tragere optie is om met de National Express bussen te reizen naar het centrum.
 • Een ritje met de National Express bus varieert tussen de 40 minuten en 2 uur en 35 minuten, afhankelijk van je eindbestemming en het verkeer.
 • Deze transfer rijdt van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat, elk uur gedurende rustige tijdsperiodes en tot wel vier keer per uur op drukkere periodes.
 • Een stress-vrije manier om je bezoek aan Londen te beginnen en te eindigen!

Nog wat inspiratie opdoen voor je citytrip naar Londen? Lees onze uitgebreide blogpost met de must-see's in Londen!

 1. Eindbestemming: LGW - London Gatwick

London Gatwick is na Heathrow de drukste luchthaven van de stad. Het vliegveld ligt op 45 kilometer verwijderd van het centrum van Londen. Net als Stansted is dit een van de populaire vliegvelden in Londen. Gek genoeg heeft deze luchthaven toch maar één landingsbaan en één startbaan. Hierdoor kan het al eens zijn dat er vertragingen oplopen. Vanaf Gatwick ben je ongeveer 1,5 uur tot 2 uur onderweg om in het centrum van Londen te geraken.

London Gatwick beschikt over twee terminals: de North Termina en South Terminal welke met elkaar verbonden zijn dankzij de monorail (de Inter-terminal shuttle). Je doet er zo’n twee minuten over om van de ene terminal naar de andere te rijden met de gratis shuttle. Deze vertrekken iedere drie tot zeven minuten.

Vanuit London Gatwick naar het centrum met de Gatwick Express

 • Gatwick beschikt over twee snelle treinverbindingen die rechtstreeks naar het centrum van Londen rijden.
 • Een treinrit naar het centrum met de Gatwick Express duurt ongeveer 30 minuten en rijdt non-stop.
 • Je vindt het station van de Gatwick Express treinen in de South Terminal van London Gatwick. Indien je aankomt in de North Terminal kan je gebruikmaken van de gratis pendeldienst (deze rijdt 24/7).
 • Een goedkopere treinverbinding is de Thameslink die er ietsje langer over doet.

Bespaar geld en koop je ticketje voor de London Gatwick Express online! Zo ben je zeker dat je vervoer hebt als je op de luchthaven toekomt.

Vanuit Londen Gatwick naar het centrum met de bus

 • Ook vanuit London Gatwick kan je de National Expressbus nemen.
 • Voor een ritje met de National Express betaal je ongeveer 7 pond naar Victoria.
 • Deze bus rijdt 24u/7. Je kan tickets aankopen aan het kaartjesloket, deze zijn geopend van 05.40u - 22u.
 • Deze bus vertrekt minstens een keer per uur en een busrit duurt ongeveer 90 minuten, afhankelijk van het verkeer.
 1. Eindbestemming: LCY - London City Airport

London City Airport ligt op 14 kilometer van het centrum verwijderd en is de dichtstbijzijnde luchthaven bij het centrum. Een klein vliegveld in het hart van Londen! Dit is de ideale luchthaven als je zo snel mogelijk in het centrum wilt geraken.

Omdat het vliegveld zo klein is, gaat alles vlotter en ben je ook zo door de douane heen. Daarom is een populaire luchthaven voor zakenreizigers. Ook wanneer je kijkt naar de kosten die je op de andere vliegvelden moet maken om naar het centrum te komen, en de kosten van het meenemen van bagage bij budgetmaatschappijen, kan vliegen naar London City wel eens de goedkoopste optie zijn!

Vanaf Londen City Airport naar het centrum met het openbaar vervoer

 • De snelste manier om vanaf London City Airport naar het centrum te reizen is door middel van de Docklands Light Railway (DLR).
 • Op een halfuurtje bereik je het metrostation Bank in het zakendistrict City.
 • Vanaf hier kan je overstappen op de overige metrolijnen die je naar het centrum van de stad brengen.

Onze tip: Verken het centrum van Londen op eigen tempo met een 1-daagse ticket voor het openbaar vervoersnetwerk. Neem de metro naar de Tower of London en Houses of Parliament of verken de buitenwijken.. Wacht niet langer en bestel je Londen Travelcard online!

 1. Eindbestemming: STN - London Stansted

London Stansted is dé budget luchthaven van Londen waardoor er heel wat toeristen op deze luchthaven vliegen. Vlieg je met een budgetmaatschappij als Easyjet of Ryanair naar Londen? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk ook hier landen. Het is bovendien de thuisbasis van de lowcostmaatschappij Ryanair.

De luchthaven ligt op ongeveer 63 kilometer afstand van het centrum van Londen. Omdat die afstand vanaf Stansted redelijk ver is, doe je er ongeveer een uur tot een uur en half om in het centrum te raken. De luchthaven is niet al te groot en goed georganiseerd maar toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Vanuit Londen Stansted naar het centrum met de bus

Je kan het best van en naar het centrum van Londen reizen met het openbaar vervoer. Over het algemeen is de bus het goedkoopst en eenvoudigst, maar een busrit kan tijdens de spitsuren vaak erg lang duren.

National Express Bus

Easybus

 • Naast de National Express zijn er ook nog andere busmaatschappijen. Zo kan je de EasyJet Bus nemen als je met de luchtvaartmaatschappij Easyjet naar Londen gevlogen bent.
 • Echter rijdt deze bus minder frequent dan de standaard bussen. Maar het biedt wel een lagere ticketprijs ten opzichte van de National Express.
 • Meer informatie over de Easybus vind je op de website.

Heb je nog geen tickets geboekt? Ben je op zoek naar de goedkoopste vliegtickets naar Londen? Lees onze tips hoe en waar je de goedkoopste vliegtickets kan boeken. Zo bespaar je geld en kan je meer of verder vliegen!

Vanuit Londen Stansted naar het centrum met de trein

 • Met de Stansted Express trein reis je het snelst (in 47 minuten) naar het centrum tot Londen Liverpool Station en in en 36 minuten naar Tottenham Hale.
 • Vanaf hier kan je met de Underground metro verder reizen.
 • Het treinstation bevindt zich onder de terminal van de luchthaven waardoor je makkelijk en snel vanuit het vliegveld op de trein kan stappen.
 • Liever je ticketjes ter plaatse aankopen? Dan kan je altijd terecht bij de automaten bij de bagageband of in de aankomst- of vertrekhal.
 • Je hebt met de trein geen last van files dus je kan er met zekerheid vanuit gaan hoelang je reis zal duren.

Bespaar geld en koop je ticketje voor de London Stansted Express online! Zo ben je zeker dat je vervoer hebt als je op de luchthaven toekomt.

 1. Eindbestemming: LTN - London Luton

Deze luchthaven ligt op ongeveer op 50 kilometer afstand van het centrum van Londen. Het vliegveld ligt vlakbij de stad Luton waaraan het zijn naam dankt. London Luton wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten binnen Europa. Bekende maatschappijen die op deze luchthaven vliegen zijn: Easyjet, Ryanair, British Airways, Vueling en Wizz Air. De luchthaven is relatief klein en beschikt over slechts één landingsbaan en één terminalgebouw.

Vanuit Londen Luton naar het centrum met de bus

 • De meest gekozen optie is de meest voordelige optie: de bustransfer met de National Expressbus.
 • Je kan vanuit luchthaven Luton eenvoudig de bus nemen naar het Vitoria Station.
 • Het vertrekpunt van de bus is op 2 minuten wandelen van de terminal.
 • De reistijd bedraagt ongeveer 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van de tijd en het verkeer.
 • De bussen beschikken over luxe stoelen die verstelbaar zijn. Zo kan jij lekker achterover leunen terwijl je geniet van het uitzicht. Er zijn zelfs stopcontacten aanwezig zodat je je telefoon of laptop kan opladen.

Je busvervoer van Luton Airport naar het centrum van Londen op voorhand regelen? Bespaar geld en bestel je tickets voor deze bustransfer met de National Expessbus.

Vanuit Londen Luton naar het centrum met de City Thameslink

 • Ook kan je met de trein reizen naar het centrum. Met de gratis beschikbare shuttlebus ben je op 5 minuutjes rijden in het treinstation Luton Airport Parkway.
 • De treinreis met de Thameslink vanaf het Luton Parkway Train Station naar het stadscentrum van Londen duurt ongeveer 30 tot 40 minuten, afhankelijk van je eindbestemming.
 • Met deze trein kan je ook naar Londen Blackfriars of de Londen Bridge.
 • Vanaf Luton kan je ook makkelijk reizen naar andere steden als Oxford, Bristol of Bath.
 1. Eindbestemming: SEN - Londen Southend

Met een afstand van ongeveer 70 kilometer naar het centrum van Londen ligt London Southend het verst buiten de stad. Vanwege deze enorme afstand, zijn de tickettarieven echter vaak iets lager dan bij de andere luchthavens. Het vliegveld heeft een moderne en compacte terminal.

Vanuit Londen Southend naar het centrum met de trein

 • Londen Southend Airport heeft een eigen treinstation (Southend Airport), op wandelafstand van de terminal. Je kan het station bereiken via een overdekt voetgangerspad.
 • Het vliegveld staat in directe verbinding met het Londense Liverpool Street Station. Dit station is de ideale eindhalte als je hotel dichtbij het Museum of Londen of St. Paul’s Cathedral gevestigd is.
 • Van maandag t/m zaterdag rijdt er iedere 20 minuten een trein in de richting van Londen. De treinrit duur iets minder dan een uur.
 • De tussenstations zijn Rochford, Hockley, Rayleigd, Wickford, Billericay, Shenfield en London Stratford.
 1. Alternatief vervoer? Reis naar het centrum met de taxi

In welke luchthaven je ook aankomt, er zijn altijd wel verschillende transportmiddelen waarvan je gebruik kan maken. Wil je graag in alle comfort reizen? Dan raden we natuurlijk een ritje met de taxi aan. Deze service is voor ieder vliegveld (behalve London City) ter beschikking. Reis je graag naar het centrum met een taxi? Bekijk het volledige aanbod privé transfers.

Onze tip: Zorg ervoor dat je alleen gebruik maakt van taxi's met een vergunning. Deze taxi's zijn voorzien van de juiste nummerborden aan de achterkant en hebben een certificatie en identificatie op de vooruit. Illegale taxi's zonder vergunning kunnen onveilig zijn!

Ontdek hieronder alvast de mogelijke privé transfers

 1. Auto huren in Londen

Je kan natuurlijk ook een auto huren op de luchthaven en zelf naar het centrum rijden. Nadien zou je eventueel Londen en omgeving kunnen verkennen op eigen houtje. Echter mag je niet vergeten dat er in het Verenigd Koninkrijk andere regels gelden bij het autorijden! Zo is het algemeen geweten dat ze hier, in Londen ook links rijden. Heb je dit nog nooit gedaan en wil je je zo goed mogelijk voorbereiden? Lees onze blogpost met handige tips om veilig links te rijden.

Wil je graag een auto huren en zelf de stad intrekken? Op bovenstaande luchthavens kan je vrijwel alle bekende autoverhuur maatschappijen terugvinden, waaronder Hertz, Avis, Europcar, Sixt en Budget. Lees ook onze tips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Londen met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Londen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Londen met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Londen met meer dan 50 bladzijden up-to-date info inclusief tips van locals, + 100 highlights

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?