Topkapi Paleis bezoeken in Istanboel? Tips, info & tickets + foto's

Topkapi Paleis bezoeken in Istanboel? Tips, info & tickets + foto's

6 oktober 2023 in Istanbul0 reacties

Het Topkapi Sarayi Paleis, ofwel het Paleis van de Wapenpoort, wordt gezien als het paleis der paleizen en is dan ook één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de Turkse stad Istanboel. Dit complex was jarenlang het centrum van het Ottomaanse Rijk, maar sinds de val van het rijk en het begin van de Turkse republiek doet het complex dienst als museum dat bezoekers een kijkje geeft in het leven van de sultans, hun hof en hun vele schatten.

Lees alles over mijn bezoek, hoe wachtrijen te vermijden en hoe je tickets online te boeken in deze blog.

Onze tip: koop je tickets online en sla de wachtrij over

De lange wachtrij aan het Topkapi paleis overslaan? Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het Topkapi Paleis

De bouw van het Topkapi Paleis begon in 1459 onder de leiding van de toenmalige sultan, Mehmet II op het Seraglio-punt in Istanbul. Hij koos die plek voor het paleis voor zijn strategische ligging, want vanaf de heuvel kon de sultan uitkijken over de Bosporus, de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Het paleis werd toen het Keizerlijke Nieuwe Paleis genoemd om het te onderscheiden van het oude paleis dat in de buurt stond. Toen het paleis in de achttiende eeuw door een grote brand verwoest werd, gaf sultan Mahmud I de naam Topkapi aan het nieuwere paleis.

1.1. Vernielingen en uitbreidingswerken

Door de jaren heen werd het paleis steeds aangepast en vergroot door de verschillende sultans. In 1509 veroorzaakte een aardbeving ravages in het paleis en diende het grotendeels gerenoveerd te worden. Bovendien verwoestte een grote brand in 1665 een deel van het paleis. De grootste werken werden uitgevoerd tussen 1520 en 1560, onder de sultan Suleyman. Hij wilde met uitbreidingen van het paleis zijn macht over het snelgroeiende Ottomaanse Rijk reflecteren.

1.2. Ooit het centrum van het Ottomaanse Rijk, vandaag een indrukwekkend museum

Van 1465 tot 1853 heeft het paleis dienst gedaan als centrum van het Ottomaanse Rijk. Het bouwwerk deed niet alleen dienst als koninklijk verblijf, maar ook als regeringszetel en symbool van de absolute heerser. Na 1853 werd het Dolmabahce Paleis het centrum van het rijk. In 1922 besloot Mustafa Kemal Atatürk om het Ottomaanse Rijk af te schaffen en stichtte hij de Turkse republiek. Twee jaar later, op 3 april 1924 besloot het Ministerie van Cultuur en Toerisme om het paleis te transformeren in een museum.
In 1985 werd het Topkapi Paleis als onderdeel van het historische gebied van Istanboel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Het Topkapi Paleis

Het paleis is in totaal 70 hectare groot en wordt omringd door een muur van ruim vijf kilometer lang. Het complex bestaat uit een grote verzameling gebouwen omringd door tuinen. Op het hoogtepunt van het paleis was er plek voor maar liefst vijfduizend mensen. Er waren dan ook verschillende hoven, ontvangstkamers, een bibliotheek, een ziekenhuis, paardenstallen en een harem met ruim 400 kamers, 8 hammams, 4 keukens, 6 provisiekamers, 2 moskeeën, verschillende tuinen en een zwembad.

  1. Het eerste hof

3.1. De Keizerlijke Poort

Het buitenste deel is het eerste hof van het paleis waar bezoekers via de Bab-i Hümayun, de Keizerlijke Poort, naar binnen kwamen. De poort werd al in de tijd van sultan Mehmet II gebouwd, maar is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Zo zat er ooit een klein paviljoen boven de poort vanwaar processies in de gaten werden gehouden, maar die brandde af in 1865.

3.2. De Keizerlijke Munterij en de Fontein van de Beul

Het hof zelf werd gebruikt voor parades en processies en was het enige deel van het paleis dat open stond voor het publiek. De oude Keizerlijke munterij is nog te vinden aan het hof, en er staan nog verschillende fonteinen, zoals de Fontein van de Beul, waarin de beulen na een executie telkens hun handen zouden gewassen hebben

3.3 De Byzantijnse kerk Aya Irene

Ook vind je hier de Aya Irene, een Byzantijnse kerk uit de zesde eeuw die door de Ottomanen als wapenkamer werd gebruikt. Deze kerk is na de Hagia Sophia die ook in Istanboel te vinden is de grootste kerk uit het Oost-Romeinse Koninkrijk. De kerk brandde in de zesde eeuw af, maar werd snel opnieuw gebouwd en vandaag is het de enige Byzantijnse kerk die nog geheel overeind staat. De kerk heeft in de negentiende eeuw tijdelijk dienst gedaan als Archeologisch museum, totdat het museum verplaatst werd naar een gebouw verderop in het hof. Tegenwoordig is de kerk een militair museum.

Onze tip: heb jij ook zo'n hekel om kostbare tijd te verliezen in de de wachtrij? Koop je tickets vooraf online, zodat je geen tijd verliest in de (zeer lange) rijen.
  1. Het tweede hof

4.1. Poort van de Groet

Vervolgens kom je via de Babüselam, de Poort van de Groet, uit in het tweede hof. Deze poort bevat twee majestueuze torens, iconisch voor het Topkapi paleis, die een symbool voor de grootsheid van het Ottomaanse rijk zijn geworden.

In het tweede hof werden ceremonies gehouden en het stond symbool voor de Ottomaanse staat. Grote festiviteiten zoals kroningen en ontvangsten van ambassadeuren en andere belangrijke staatsmannen werden op dit hof gehouden. Aan het hof zijn onder andere de koninklijke keukens te vinden en de paardenstallen, en je kan door een poort in een hoek van het hof het Harem-appartement zien liggen.

4.2. De Gerechtigheidstoren en de Koepelkamer

Ook vinden bezoekers hier de Gerechtigheidstoren en de Koepelkamer, waar de Keizerlijke raad zijn vergaderingen hield. De huidige koepels stammen uit de zestiende eeuw, toen ze de originele houten raadszaal vervingen. In de zeventiende eeuw werd het gebouw echter zwaar beschadigd tijdens een brand, waarna het grotendeels herbouwd moest worden. De Gerechtigheidstoren is het symbool voor het keizerlijke hof en is vanuit een groot deel van Istanboel te zien. Daarom wordt de toren vaak vergeleken met de minaretten van de Hagia Sophia en de Blauwe moskee. Net als de Koepelkamer is de toren door de brand in de zeventiende eeuw beschadigd geraakt, waarna het opnieuw gebouwd werd in steen.

4.3. De externe schatkamer

Aan het hof vind je ook de externe schatkamer die nog stamt uit de tijd van sultan Suleyman. Het gebouw is gelegen naast de Koepelkamer en bevat zelf ook acht koepels. Oorspronkelijk werd hier het goud en zilver in grote potten bewaard, maar tegenwoordig wordt er een collectie wapens tentoongesteld.

Onze tip: om wachtrijen te voorkomen bij het Topkapi Paleis is het aan te raden om je tickets vooraf online aan te schaffen, zodat je geen tijd verliest in de (zeer lange) rijen.
  1. Het derde hof

5.1. De Poort der Gelukzaligheid

Via de Babüssaade, de Poort der Gelukzaligheid kom je terecht in het derde hof. Deze poort symboliseert de grootsheid van de sultan en deed dan ook dienst als de poort naar de privéruimtes van de leider van het Ottomaanse rijk. Wanneer de poort gesloten is, is ook het hele hof afgesloten en is het vrijwel onmogelijk om het derde hof te betreden.

5.2. De imposante audiëntiekamer

In het midden van het hof staat de audiëntiekamer, waar de sultan de vizieren en ambassadeurs ontving. Deze ruimtes werden al in het oorspronkelijke paleis gebouwd, maar na een grote aardbeving in de zestiende eeuw heeft sultan Suleyman de ruimtes laten renoveren. Door een brand en verschillende renovaties ziet het huidige gebouw er niet meer zo majestueus uit als het ooit was, maar dat maakt het gebouw zeker niet minder imposant.

5.3. De bibliotheek

Net achter de audiëntiekamer ligt de bibliotheek van sultan Ahmed III, een groot liefhebber van boeken en kaarten. De bibliotheek werd het symbool van de geleerdheid, maar ook een bijzonder voorbeeld van de achttiende-eeuwse architectuur. Vlakbij dit gebouw licht ook het Enderûn, het opleidingsinstituut binnen het paleis.

5.4. De interne schatkamer

Aan het hof ligt ook de interne schatkamer, waar de collectie juwelen en andere waardevolle voorwerpen werden bewaard. In deze en de naastgelegen ruimtes worden de juwelen, diamanten en heilige relieken tentoongesteld. Naast deze pronkstukken bevat de schatkamer 's werelds op één na grootste collectie porselein, en is hier ook één van de grootste diamanten ter wereld te vinden, de zogenaamde Lepelmaker, een gele, peervormige diamant van 86 karaat uit India.

5.5. Heilige relieken van de profeet Mohammed

De oude privéruimtes van het derde hof huizen tegenwoordig de heilige relieken van het Topkapi Paleis, waardoor ze bekend staan als de Kamers van de Heilige Mantel of de Kamers van de Heilige Relieken. Hier kun je onder andere een mantel, een tand en een pluk haar van de baard van de profeet Mohammed bewonderen. De ruimte is daardoor ook een belangrijke pelgrimsplek.

  1. Het vierde hof

Het vierde en laatste hof was de privétuin van de sultan, met bloembedden, een marmeren terras en een bad. Hier bevinden zich verschillende fraaie paviljoens van het paleis. Zo vind je hier het Bagdadpaviljoen gebouwd uit marmer, steen en blauw-wittegelwerk, dat beschouwd wordt als een hoogtepunt van de architectuur uit het Ottomaanse Rijk. Daarnaast zijn er verschillende kiosken en terrassen te vinden waar de sultan en zijn hof konden genieten in alle luxe.

  1. De Harem

De Harem-appartementen waren de ruimtes waar de familie van de sultan leefde. Die kamers werden door de eeuwen heen steeds vergroot, waardoor het complex verschillende architectonische stijlen toont, van de zestiende tot de negentiende eeuw. De appartementen zijn met hoge muren afgesloten van de meer publieke hoven van het paleis. Het gebouw bevat meer dan 300 kamers, negen badhuizen, twee moskeeën, een ziekenhuis, slaapzalen en een wasruimte.

  1. Openingstijden Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis is elke dag behalve dinsdag open van 09:00 tot 16:45 in de wintermaanden van 30 oktober tot 15 april, en van 09:00 tot 18:45 in het zomerseizoen van 15 april tot 30 november. De kassa’s sluiten drie kwartier voor sluitingstijd. Op religieuze feestdagen opent het museum pas om 13:00 haar deuren.

  1. Tickets om het Topkapi Paleis te bezoeken

Bij een toegangsticket voor het Topkapi Paleis zit een ticket voor de Hagia Irene en de Harem niet inbegrepen. Die tickets zijn los te verkrijgen bij de kassa buiten het paleis of voor de toegang van de Harem.
Tickets kunnen zowel bij de kassa van het Topkapi Paleis als online gekocht worden.

  1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het is aangeraden om de middagen van feestdagen te vermijden, aangezien het dan extra druk kan zijn in het complex.

Onze tip: om wachtrijen te voorkomen bij het Topkapi Paleis is het aan te raden om je tickets vooraf online aan te schaffen, zodat je geen tijd verliest in de (zeer lange) rijen.
  1. Wegbeschrijving naar het Topkapi Paleis

11.1. Te voet

Vanaf het Istanboel Sirkeci treinstation is het ongeveer een kwartiertje wandelen naar het Gülhane Park, waaraan het Topkapi Paleis is gelegen. Ook vanaf verschillende andere bezienswaardigheden is het goed te voet bereikbaar. Zo bevindt het zich op nog geen vijf minuten stappen vanaf de Hagia Sofia, en vanaf de Galatatoren moet je rekenen op een klein half uurtje naar het paleizencomplex.

11.2. Met het openbaar vervoer

Het Topkapi Paleis is te bereiken met tramlijn T1 naar de halte Gülhane istasyonu aan het Gülhane Park, vanwaar het nog enkele minuten wandelen is naar de ingang van het Topkapi Paleis.

11.3. Met de auto

Het verkeer in Istanboel is hectisch en druk, en het wordt dan ook afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Wanneer je toch besluit om met de auto naar het Topkapi Paleis te gaan kan je het beste parkeren bij het Küflü Otopark aan de Mollafenari Mahallesi, Türbedar Sk. No: 7. Hiervan is het nog ongeveer tien minuten wandelen naar het Topkapi Paleis.

11.4. Ga mee met een tour

Beschik je niet over vervoer ter plaatse of wil je graag opgehaald worden aan je hotel, dan kan je ook mee met een tour.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Neem minstens een halve dag de tijd om het hele paleis te bezoeken.
  • Kleed jezelf bescheiden en zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn. Sommige gebouwen en ruimtes, zoals de moskeeën en kamers met relieken, zijn namelijk heilig.
  • Er mogen in de gebouwen geen foto’s gemaakt worden.
  • Kinderwagens zijn niet toegestaan in het paleis.
  • In verband met regelmatige renovaties kan het zijn dat enkele paviljoenen gesloten zijn. Welke ruimtes gesloten zijn kan je vinden op de website van het paleis.
  • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets vooraf online te kopen, handig, eenvoudig en veilig. Zo ben je ook zeker dan je binnen kan.
  1. Filmpje: bezoek aan het Topkapi Paleis

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Het Topkapi Paleis? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met het paleizencomplex, maar om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Istanbul met onze gratis wandeling

Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze gratis stadswandeling Istanbul. Ideaal om Istanbul volledig te verkennen op eigen tempo. Tijdens deze wandeling ga je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Ga op pad & geniet ten volle van je stedentrip.

Istanbul

Gratis reisgids Istanboel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?