Everglades bezoeken met een boottocht? Alle info + tips en tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de volledige reisgids

Everglades bezoeken met een boottocht? Alle info + tips en tours

23 januari 2021 in Florida0 reacties

Het Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis op de continentale Verenigde Staten. Dit beschermd gebied is de habitat van verschillende zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de Amerikaanse krokodil, de zeekoe en de ongrijpbare Floridapanter.

De Everglades zijn Werelderfgoed en een speciaal beschermd gebied onder het Cartagena-verdrag. Breng dus zeker een bezoekje aan dit prachtige park waar je ongetwijfeld je ogen zal uitkijken!

Ik geef alvast mee wat er te zien is + tips voor je bezoek

Onze tip: daguitstappen & excursies naar de Everglades

Op rondreis door Florida? Dan is een bezoekje aan de Everglades een must-do stop tijdens je roadtrip. Graag een boottocht of airboat tour maken?

Onze tip: boek je tours vooraf online, dit is altijd genieten van kortingen + minder stress, gemakkelijker alles op te lijsten + je kan alles tot 24u voor aanvang annuleren met geld-terug-garantie. Bekijk hier alle mogelijkheden in de Everglades bij GetYourGuide. Er zijn ook full-options tours beschikbaar waarbij ze je komen ophalen aan je hotel of verblijf.

Inhoud artikel

 1. Filmpje: maak kennis met de wilde dieren van Everglades National Park

Wil je de dieren die in het Everglades National Park vertoeven graag eens zien van dichtbij? Bekijk dan zeker dit filmpje en ontdek de mooie dolfijnen, zeldzame zeekoeien, schattige hertjes, de bijzondere Florida panter of krijg rillingen van de krokodillen. Buitengewone beelden die je écht even moet zien!

 1. Airboat of kano tour door de Ten Thousand Islands

Van Everglades City kan je erop uit trekken om het oostelijke deel van het park te verkennen. Dit houdt ook de Ten Thousand Islands in, een monding dicht begroeid met mangroves. De Ten Thousand Island zijn een fantastisch netwerk van eilanden en waterwegen die je werkelijk moet zien om te geloven. Ten Thousand Islandsboottochten varen het hele jaar door dagelijks uit.

Één van de beste manieren om de waterwegen en mangroves te zien is op een Everglades Airboat Tour, die je kan boeken in het bezoekerscentrum in Everglades City. Je kan ook een kano of kajak huren om de nabijgelegen eilanden op eigen tempo te verkennen. Het water is een 160 km lange doorgang waarop ware avonturiers op een week tijd van Everglades City tot Cape Sable en Flamingo kunnen varen. Let wel, dit is geen tocht om te ondernemen als je onervaren of onvoorbereid bent!

Het is belangrijk te weten dat muggen hier alomtegenwoordig zijn! Mijn tip: neem je voorzorgen met een insectenspray, draag lange mouwen, een lange broek en een stevig paar schoenen.

 1. Shark Valley Visitor Center: 360° uitzicht over Everglades

Een tweede toegangspunt tot het park is Shark Valley Visitor Center. Van hieruit kan je een aantal korte wandelpaden nemen die ideaal zijn om de reis wat te doorbreken en om een andere kant van het park te leren kennen. Je kan ook fietsen huren om langs de 15 km lange loop te fietsen – een goede optie voor zij die graag op hun eigen ritme alles verkennen.

Nog een optie is een tram (bus) nemen om de Shark River Valley te bewonderen. De experts aan boord van de tram helpen je de Everglades beter te begrijpen terwijl je aan sightseeing doet. Op de 14 meter hoge observatietoren die halverwege de route ligt, krijgen bezoekers een panoramisch uitzicht over de Everglades, je kan 360° rond je tot 30 km ver kijken.

 1. Wereldberoemde wandelingen vanaf Royal Palm

Het Royal Palm (Homestead) Visitor Center is het beginpunt van 2 paden. De eerste is Anhinga Trail, een wereldberoemde promenade waarlangs je veel fauna ziet. De tweede wandeling die vertrekt vanaf het bezoekerscentrum is de Gumbo Limbo Trail, een verhard pad dat bezoekers door een ‘hardwood hammock’ (letterlijk: hardhouten hangmat; dichte, hoge boombegroeiing). Dit zijn slechts een paar beginpunten. Er zijn nog heel wat andere paden, mocht je daar de tijd voor hebben en we verzekeren je dat ze de moeite waard zijn!

 1. Flamingo Visitor Center: ontdek mangroven, vogels & zeedieren

Verder heb je ook nog het Flamingo Visitor Center. Om hier te geraken moet je verder zuidwaarts door de Everglades rijden, op de hoofdparkweg. Aan het einde van de weg is het Flamingo Bezoekerscentrum de toegang tot Florida Bay. Deze baai, en haar aangrenzend doolhof van mangrovewaterwegen, vormen een habitat voor ontelbare vogel- en zeediersoorten. Er zijn verschillende faciliteiten waarmee je dit deel van het nationaal park in stijl kan ontdekken.

Bewandel één van de paden of huur een fiets om op je eentje het domein te verkennen. Je kan ook een kano of kajak huren, zo kan je de weelde aan peddelwegen die dit gebied aaneenrijgen, ontdekken.

 1. Is het veilig om de Everglades te bezoeken?

Everglades bezoeken is zeker veilig. Een goede voorbereiding en je houden aan de voorgeschreven regels en je kan veilig het national park bezoeken.

 • Zorg ervoor dat je weet welke trails of tochten je doet. Indien je niet over de nodige fysieke conditie beschikt zijn sommige trails niet aan te raden. Florida beschikt over een subtropisch klimaat, waardoor het erg warm en vochtig kan zijn, vooral in de zomer.
 • Indien je in de natuur wil gaan wandelen kan het aangeraden zijn om op voorhand iemand te verwittigen welke trail je doet. Laat je gegevens achter bij het bezoekerscentrum.
 • Breng steeds voldoende water, eten en zonnecreme mee. In de zomer ga er niet op uit zonder insectenwerende producten. Draag lange mouwen en een lange broek.
 • Bezoek je het park met kleine kinderen? Let dan extra goed op, vooral rond water en wilde dieren.
 • Geef zeker geen eten aan wilde dieren. Het is ten strengste verboden om dieren te voederen + het kan zeer gevaarlijk zijn als plots een zwerm (agressief) op je afkomt.
 • In het park zijn ook giftige planten aanwezig, deze kunnen zorgen voor hevige irritatie van de huid. Voorbeeld ervan is Poison Ivy (Gifsumak).
 • Let ook op waar je je wagen parkeert. Bij ons bezoeken aan de Everglades werd een stuk rubber uit onze wagen gepikt door vogels aanwezig in het park. Vraag eventueel bij het verhuurbedrijf een hoes om de wagen af te dekken. Parkeer je wagen in de volle zon.
 1. Beste tijd om de Everglades te bezoeken

 • Het droogseizoen (december tot april) is het het koudst en is er zelfs de kans er bijna vriestemperaturen zijn, hoewel dit eerder zeldzaam is vanwege het feit dat de Everglades een subtropisch gebied is. Het waterniveau daalt waardoor er bijna geen muggen of andere insecten zijn. De grotere dieren groeperen gaan dan ook vollop op zoek naar water. Dit is de ideale periode om vogels te spotten, doordat er minder water is gaan ze zich verzamelen rond waterpartijen. Dit is de drukste periode van het jaar om de Everglades te bezoeken.

 • Het regenseizoen: (mei tot november) is het weer bijzonder warm en vochtig. Er is hevige regenval veroorzaakt door dagelijkse, kortstondige onweersbuien, er is een hoger waterniveau wat maakt dat het ook moeilijker is om de grotere dieren direct te spotten. Je zal direct voelen dat er veel meer muggen zijn, afkoelen kan tijdens een van de tropische stormen. Er zijn minder bezoekers maar ook minder toeristische tours met de rangers. Hou er rekening mee dat wandelen, fietsen of een kanotocht meer fysieke inspanning zal vragen tijdens deze warme periode.

 1. Unieke ervaring: kamperen in de Everglades

Everglades National Park biedt prachtige kampeermogelijkheden, een unieke kans die je als avonturier zeker niet mag missen! Let wel op: ook tijdens het natte seizoen (van juni tot november) kan je er kamperen, maar dat kan de nodige ongemakken met zich meebrengen. Meer informatie over kamperen in het park kan je vinden op de website van Everglades.

 1. Waar verblijven in Everglades National Park? Welk hotel kiezen?

Zoals je hierboven al kon lezen, kan je - wanneer je in bent voor een heuse beleving - kiezen voor een kampeerervaring in Everglades National Park. Hou je het liever overdag avontuurlijk en 's avonds toch maar lekker comfortabel en droog, boek dan alvast je overnachting in één van de accommodaties rondom het park. Een overzicht van de hotels in de buurt + prijzen vind je hier.

Mijn tip: TownePlace Suites is een mooi hotel met de nodige luxe om na een intensieve dag volledig tot rust te komen. Ook Candlewood Suites - de naam verklapt het al - biedt gezellige kamers met alles wat je nodig hebt om tot rust te komen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Everglades National Park?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je uitstap naar Everglades National Park? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Florida met uitgewerkte rondreis die je langs alle bezienswaardigheden brengt + kaart! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Klaar voor je 12-daagse rondreis? Download alvast je gratis preview reisgids en ontdek meer over Florida!

Florida

Gratis reisgids Florida downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?