Pottenbakkersdorpje Miravet bezoeken in Tarragona: wat zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Pottenbakkersdorpje Miravet bezoeken in Tarragona: wat zien & doen?

18 augustus 2023 in Catalonië0 reacties

Mooiste plekjes in het pottenbakkersdorpje Miravet

Miravet is een klein charmant dorpje in de provincie Tarragona, gelegen in de regio Catalonië. Het dorp is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende middeleeuwse kasteel en zijn pittoreske ligging aan de oever van de rivier de Ebro.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes van dit charmante dorpje.

Inhoud artikel

  1. Castillo de Miravet

Het kasteel van Miravet, ook wel bekend als Castillo de Miravet, is een prachtig middeleeuws fort dat zo'n 25 meter boven het dorp uittorent. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw en wordt beschouwd als een van de best bewaarde tempelierskastelen in Catalonië. Vanaf het kasteel heb je een spectaculair uitzicht over het dorp Miravet, de rivier de Ebro en de omliggende natuur.

Vandaag de dag zie je nog de massieve stenen muren, enkele verdedigingstorens en de binneplaats. Het is zeker de moeite om een rondleiding door het Tempelierskasteel van Miravet te volgen. Je wandelt door de verschillende kamers waar je een beter zicht krijgt over hoe de Tempeliers in hun tijd hier leefden. Neem onder andere een kijkje in de stallen, keuken, refter, graanschuur, berging, pakhuizen en de oude kerk.

  • Een toegangsticketje kost €5 voor volwassenen. Onder de 16 jaar mogen kinderen gratis binnen.
  • Van 16 december tot 28 februari: van 10u tot 16u
  • Van 1 maart tot 31 mei: van 10u tot 17u30.
  • Van 1 juni tot 30 september: van 10u tot 20u.
  • Van 1 oktober tot 15 december: van 10u tot 17u30.
  • Er is parking voorzien bij het kasteel. Houd er wel rekening mee dat de wegen naar het kasteel erg smal kunnen zijn. Het wordt daarom aangeraden om je auto in het centrum te parkeren en via het stadsplein naar het kasteel te wandelen.
LEESTIP: Ontdek nog meer van deze pittoreske dorpjes en steden in Catalonië.
  1. Steek de rivier over met een Pas de Barca

Misschien wel een van de leukste dingen om te doen in Miravet: een oversteek met de Pas de Barca, een traditioneel type boot met een houten platform eroverheen, vastgebonden met een metalen kabel aan beide oevers. Bizar om te zien dat het passagiersbootje de stroom van de rivier gebruikt om het aan te drijven. Tot de jaren 60 maakten de meeste dorpjes gebruik van deze rivierovergangen maar vandaag is Miravet een van de weinige dorpjes die deze techniek nog hanteren.

  • Openingsuren: iedere dag van 8u-13u en 15u-19u. Zon- en feestdagen vanaf 9u.
  • In augustus elke dag van 8u tot 20u.
  • Je betaalt een kleine toegangsprijs om van de veerboot gebruik te maken, prijzen vind je hier.
  • Bij slechte weersomstandigheden hangt er een rode vlag uit welke aangeeft dat het niet veilig is om het bootje te gebruiken.
  1. Mooiste uitzicht op Miravet

Na de overzet kan je de auto parkeren op de publieke parking. Vlakbij deze parkeerplaats vind je een kleine pier (bekijk ligging) vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het dorp en het dominerende kasteel. Vanaf deze plek kan je perfect zien hoe de stenen huizen die op de heuvel zijn gebouwd, en hoe deze weerspiegeld worden in het water.

Miravet heeft geen strand, maar wel een enorm grasveld naast de pier met zich op de rivier de Ebro. Houd er wel rekening mee dat de pier in de zomerperiode een erg populaire plek is om foto's te trekken of een verfrissende duik in de rivier te nemen.

  1. Wandel door de oude binnenstad van Miravet

Wanneer je door de oude stad van Miravet wandelt, lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Het historische centrum van Miravet is een netwerk van oude stenen huizen die over de rivier hangen en tegen de kliffen zijn aangebouwd. Hoewel er tijdens de burgeroorlog vele zijn verwoest, zijn er nog enkele voorbeelden die perfect bewaard zijn gebleven.

Binnen het oude centrum van Miravet zie je onder andere een oude molen, een middeleeuwse scheepswerf (ook wel de zoute molen genoemd), toegangsdeuren zoals de Portal del Motxo en natuurlijk meerdere werkplaatsen van aardewerk.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.
  1. Bezoek de oude kerk van Miravet

De oude kerk van Miravet (Església vella de Miravet) dateert uit de 16de eeuw en werd gebouwd in renaissancestijl bovenop de overblijfselen van een oude Arabische moskee. Tijdens de oorlog liep de kerk jammer genoeg schade op waarbij veel mooie kenmerken van de kerk vernietigd werden.

Vandaag de dag is het gebouw erkend als cultureel bezit van plaatselijk belang vanwege de historistische relevantie, de muurschilderingen en het romaanse altaar binnenin. Wanneer je binnen een kijkje gaat nemen, zal je ook een kleine tentoonstelling van traditioneel aardewerk en fototentoonstelling over de Spaanse Burgeroorlog zien.

Uitkijkpunt Sanaqueta

Wandel na je bezoek aan de oude kerk even naar het uitkijkpunt Sanaqueta achter de kerk (bekijk ligging). Vanaf deze plek heb je een ongelooflijk uitzicht op de meander van de rivier de Ebro.

  1. Workshop pottenbakken in Miravet

Miravet staat naast het kasteel ook vooral bekend om zijn traditionele aardewerk. Vandaag de dag zijn er nog enkele actieve werkplaatsen die het ambacht levend houden. Het is een genot om de pottenbakkers aan het werk te zien en stil te staan bij deze eeuwenoude traditie.

Bij sommigen kan je zelfs van tevoren een workshop boeken waarbij je leert om traditioneel potten te bakken. Interesse? Breng dan eens een bezoekje aan Ceràmiques Josep Papaseit (bekijk ligging), een klein winkeltje waar je keramische werken kan kopen en een lesje pottenbakken kan volgen.

Op zoek naar het ideale souvenir? Koop je dan een “Pitxell del Moixo”, een opvallend en typerend keramisch stuk uit Miravet een soort kruik die vaak wordt geassocieerd met de regio.
  1. Maak een kanotocht vanuit Miravet

Een van de leukste manieren om de rivier de Ebro en omgeving te leren kennen, is met een kano. Vanuit je kano geniet je van het zicht op de unieke rivierlandschappen en zie je Miravet met zijn hangende huizen en imposante kasteel vanop het water. Er zijn verschillende bedrijven in de buurt van Miravet waar je een kano kan huren, eentje ervan is Miradventure.

Boek je begeleide kajaktocht op de Ebro naar Miravet

  1. Volg de route van de Drie C's

Miravet maakt deel uit van een van de belangrijkste routes in het land van de rivier de Ebro, de route van de 3C's (Ruta de les 3Ces in het Spaans). De route is een verwijzing naar het kasteel van Miravet (Castell de Miravet), de grotten van Meravelles (Cova Meravelles) en de wijnkathedraal in Pinell de Brai (Catedral del Vi).

  1. Hoe bereik je Miravet?

  • Miravet is makkelijk te bereiken met de auto. Het dorpje ligt op zo'n 55 minuten rijden van provinciehoofdstad Tarragona en 45 minuten van Reus (luchthaven).
  • Heb je geen huurauto maar wil je toch graag het dorpje bezoeken? Boek je huurauto dan makkelijk hier online.
  • Eenmaal bij Miravet aangekomen, kan je gebruik maken van de veerpont om je auto over te zetten (max. 3 per keer).

De ligging van Miravet op de kaart

  1. Waar overnachten in Miravet?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Miravet? In het centrum van Miravet en de nabije omgeving vind je enkele kleinschalige hotels en charmante vakantiewoningen. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Miravet.

  • Els Canterers is een charmant landhuis in het centrum van Miravet met rustieke kamers, een hot tub en iedere dag een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Masia Rural L'Hort de Maso, een villa net buiten het centrum van Miravet, biedt 3 slaapkamers, een seizoensgebonden buitenzwembad en een gezellige tuin vanwaar je uitzicht hebt op de bergen. Wie graag de omgeving wilt leren kennen, kan gebruik maken van de gratis fietsen. Meer info en boeken.
  • Op 15 kilometer van Miravet in het dorpje Ginestar, ligt Casa en la Valleta. Dit herenhuis is gebouwd in een traditionele Catalaanse stijl met grote houten balken en gewelfde tegels ertussen. Het vakantiehuis biedt accommodatie voor 6 personen. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het dorpje Miravet

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het charmante dorpje Miravet? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Miravet in Tarragona.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?