17 x mooiste bezienswaardigheden in Sofia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

17 x mooiste bezienswaardigheden in Sofia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

13 juni 2024 in Bulgarije0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Sofia + verblijftips

Sofia is het kloppend hart van Bulgarije en ondanks haar levendige geschiedenis en cultuur nog niet zo bekend bij het grote publiek. Gelegen aan de voet van de imposante Vitoshaberg kent de hoofdstad een rijke en diverse architectuur, waarbij het ene gebouw het andere altijd lijkt te overtreffen. Daarbij springen heel wat majestueuze kerken in het oog, maar ook moskeeën, die getuigen van de invloed van de Ottomaanse overheersers. Daarbovenop vind je ook nog eens sporen van het Romeinse verleden, toen de stad nog als Serdica door het leven ging.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden van Sofia.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Sofia

Reisduur
Vliegtickets2u30 vliegen naar Sofia, richtprijs € 30 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 2090 km te rijden van Brussel naar Sofia. Deze route leg je natuurlijk niet in één keer af, we raden je aan om te overnachten in Duitsland en/of Kroatië.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Sofia:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag meer ontdekken van Sofia, dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Sofia

De Bulgaarse hoofdstad, Sofia, ligt in het westen van Bulgarije, aan de voet van het Vitosha-gebergte. De meest, belangrijkste bezienswaardigheden van Sofia liggen op wandelafstand elkaar, dus wil je graag zoveel mogelijk, dan verblijf je best in het stadscentrum (boek hier je hotel). Wil je graag de stad en haar omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Bulgarije als leidraad. Hieronder ontdek je alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Sofia op de kaart.

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Ontdek de mooiste plekken met onze uitgebreide reisgids Bulgarije.

 1. Een korte geschiedenis van Sofia

De oorsprong van Sofia gaat terug tot het zesde millennium voor Christus, toen het een neolithische nederzetting was. Nadien werd het bewoond naar de Thracische stam Tilataei en rond 500 voor Christus was het deel van het Odrysische koninkrijk. In 29 voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen, die ze omdoopten tot Serdica. Tijdens deze periode werd het ook een belangrijk economisch en politiek centrum. Nadien volgden echter talloze invasies en bijhorende verwoestingen, onder meer door Attila en zijn Hunnen.

In 809 werd Sofia onderdeel van de Bulgaarse staat en werd de stad hernoemd tot Sredets, dat in 1382 door de Ottomanen veroverd werd, die hun stempel drukten op de architectuur ervan. Pas in 1878 werden de Bulgaren door Russische troepen bevrijd van de Ottomanen en een jaar later, op 3 april 1879 om precies te zijn, werd Sofia officieel de hoofdstad van Bulgarije. Na deze spoedcursus ben je helemaal klaar voor de leukste bezienswaardigheden!

 1. Alexander Nevski-kathedraal

Een van meest iconische, zo niet hét meest iconische symbool van Sofia is dit prachtig voorbeeld van Nezo-Byzantijnse architectuur. In 1924 werd dit imposante gebedshuis ingewijd als eerbetoon aan de gevallen Russische soldaten tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877-1878, die uiteindelijk tot de bevrijding van de Ottomaanse overheersing zou leiden.

Alexander Pomerantsev ontwierp dit pareltje dat maar liefst plaats biedt aan 5.000 gelovigen en waaraan men twintig jaar bouwde. De buitenkant springt meteen in het oog door het opvallende gouden koepeldak, dat bovenop lagen op elkaar gestapelde groene koepels ligt, waardoor een soort van waterval ontstaat.

Bezoek zeker ook de binnenkant, die versierd is met onder meer Braziliaanse onyx, Afrikaanse albast en Italiaans marmer. Kers op deze religieuze taart zijn de prachtige fresco’s, die allerlei Bijbelscènes uitbeelden, maar ook belangrijke heiligen en martelaren tonen. De kans is groot dat je wanneer je door de stad wandelt, de twaalf klokken zal horen luiden. Een teken dat je deze prachtige kathedraal niet mag missen!

RONDLEIDING: Boek hier je rondleiding door de Alexander Nevski-kathedraal en bezoek de grootste orthodoxe kathedraal van het Balkanschiereiland met audiogids.

 1. Sint-Sofiakerk

Daterend uit de vierde eeuw is dit de oudste kerk van de hoofdstad, die werd gebouwd op het terrein waar vroeger andere gebedshuizen stonden die ooit deel uitmaakten van de Romeinse stad Serdica. Door invasies van de Goten en Hunnen werd de kerk meermaals verwoest en heropgebouwd, waarbij de huidige basiliek werd gebouwd tijdens de heerschappij van de Byzantijnse keizer Justinianus. Leuk weetje: dit maakt het een tijdgenoot van de beroemde Hagia Sophia in Istanboel.

In de 14de eeuw gaf deze kerk haar naam aan de stad en zouden tijdens de Ottomaanse overheersing minaretten worden toegevoegd en fresco’s worden vernietigd. In de 19de eeuw begon men aan de restauratie en het resultaat mag er zijn. Zeker de schitterende vloermozaïeken en de iconen in de kerk, waar Sofia afgebeeld staat als Christus Emmanuel, een jonge Christusfiguur die samen met andere heiligen zit op een regenboog.

Ook de oude necropolis die de kerk omringt is niet te missen, op de graftombes staan soms prachtige fresco’s.

 1. Boyanakerk

Misschien heb je ondertussen al genoeg kerken voorgeschoteld gekregen, maar we kunnen er niets aan doen omdat er nu eenmaal zoveel schitterende gebedshuizen in Sofia te bewonderen zijn. De Boyanakerk, gelegen in de gelijknamige wijk, is UNESCO-werelderfgoed. De bouw vond plaats in drie verschillende fases, beginnend op het eind van de 10de eeuw, waarbij het oudste gedeelte (de oostelijke kerk) werd gebouwd. In het midden van de 13de eeuw werd een grafkerk met twee verdiepingen toegevoegd en op het laatste deel moesten we wachten tot het midden van de 19de eeuw.

In 1954 werd de kerk gesloten voor het publiek zodat ze gerestaureerd kon worden en pas in 2006 werd ze gedeeltelijk heropend. De definitieve opening volgde in 2008. Maar waarom moet je nu ook nog deze kerk bezoeken? Wel, voor de schitterende fresco’s uit de 13de eeuw, die Byzantijnse invloeden met spirituele expressiviteit combineren. In totaal zijn er 89 scènes met 240 afbeeldingen op de muren afgebeeld, waardoor je hier gerust wat tijd kan spenderen.

 1. Vitosha Boulevard

Ondertussen kan je vermoedelijk wel even een pauze gebruiken wat kerken betreft, en geen plek in de hoofdstad is daarvoor zo geschikt als Vitosha Boulevard. Het bruisende hart van Sofia wordt door de locals vaak “Vitoshka” genoemd en strekt zich uit van het Sint Nedelyaplein tot het Zuidpark.

Mode en geschiedenis gaan hier hand in hand, daar het Nationaal Paleis van Cultuur te vinden is naast winkels van onder meer D&G en Versace. Door de leuke Art Nouveau kiosken en charmante bankjes is dit de ideale plek om even heerlijk rond te kuieren.

 1. Nationaal Paleis van Cultuur

Dit brengt ons naadloos tot bij de volgende bezienswaardigheid. Als je dan toch rondstruint op de Vitosha Boulevard moet je zeker even halt houden bij het Nationaal Paleis van Cultuur, dat vaak wordt afgekort als NDK (Natsionalen Dvorets na Kulturata). In 1981 werd dit geopend naar aanleiding van de 1300ste verjaardag van Bulgarije. Het is tevens een van de grootste culturele centra ter wereld. In het gebouw vind je over de acht verdiepingen verspreid 80 monumentale kunstwerken over historische figuren en gebeurtenissen, dus als je even binnen wil gaan, loont dat zeker de moeite. Meer info op de website.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het Nationaal Paleis van Cultuur.

 1. Ivan Vazov Nationaal Theater

We blijven in het cultureel milieu, want ook ‘s lands nationale theater is het bezoeken waard. Ontworpen door de beroemde Oostenrijke architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer, werd het officieel geopend in 1907. Wat dit theater zo leuk maakt is dat haar gevel uitkijkt op een stadstuin. Het is ondertussen cultureel erfgoed, want het staat afgebeeld op het biljet van 50 lev. Doorheen de jaren werd het meermaals gerestaureerd, waardoor het nog altijd in uitstekende staat verkeert. Meer info op de website.

 1. Amfitheater Serdica

We gaan van het ene theater naar het andere, al blijft er van dit amfitheater niet zoveel meer over. Het werd gebouwd in de 3de en 4de eeuw en was een van de grootste amfitheaters in het oostelijk deel van het Romeinse Rijk. Hier vonden ooit spannende gladiatorengevechten plaats en zelfs gevechten tussen wilde dieren, al zouden deze spektakels maar een eeuw duren.

Nadien vestigden barbaarse indringers zich er en tijdens de Ottomaanse overheersing werd het gebruikt om nieuwe woningen mee te bouwen. In 2004 werden de ruïnes pas ontdekt en twee jaar later waren ze volledig opgegraven. Vandaag de dag liggen enkele overblijfselen van het Romeinse amfitheater op de begane grond van het Arena di Serdica Hotel.

 1. Banya Bashi Moskee

De Ottomanen heersten ongeveer vijf eeuwen over Sofia en uiteraard hebben ze in deze omvangrijke periode hun stempel gedrukt op de stad en haar architectuur. Een van de mooiste voorbeelden hiervan is de Banya Bashi Moskee, wiens naam ‘hoofdbad’ of ‘vele baden’ betekent. Dit is een verwijzing naar de natuurlijke thermale baden waarop het gebedshuis gebouwd is en waarvan bezoekers nog steeds stoom kunnen zien opstijgen bij de ventilatieopeningen bij de muren.

De moskee werd ontworpen door de beroemde architect Mimar Sinan en volledig afgewerkt in 1566. De grote koepel met een diameter van vijftien meter springt meteen in het oog, net zoals de elegante minaret. Vandaag is het overigens de enige moskee in de stad die nog wordt gebruikt als gebedshuis.

TICKETS: Boek hier je tickets voor je bezoek aan de Banya Bashi Moskee.

 1. Centrale Mineraalbaden en het Sofia History Museum

Je krijgt hier twee bezienswaardigheden voor de prijs van één, want in dit voormalige badhuis is nu een museum gehuisvest. In het begin van vorige eeuw moest een Turks badhuis plaats ruimen voor dit badhuis, wier ontwerp zowel Bulgaarse, Byzantijnse als Oosters-Orthodoxe elementen bevat.

In 1986 moest het echter zijn deuren sluiten vanwege structurele problemen, waarop het werd herbouwd en omgevormd tot het Museum van Sofia, het grootste museum van het land. Dit biedt een uitgebreide reis doorheen de geschiedenis van de stad, beginnend in 6000 voor Christus, verspreid over acht zalen die meer dan 1000 kunstwerken omvatten. Meer info op de website.

 1. Vitoshaberg

De naam zal je ongetwijfeld bekend voorkomen, aangezien de eerdergenoemde boulevard genoemd is naar deze berg, die symbool staat voor de hoofdstad. Hij ligt in het oudste natuurpark van de Balkan (opgericht in 1934) en kent een rijke biodiversiteit aangezien deze gevormd werd door vulkanische activiteit.

Vanuit Sofia kan je de kenmerkende koepelvorm zien van deze kanjer met een lengte van negentien en breedte van zeventien kilometer. Als je dapper genoeg bent kan je de hoogste top, de Cherni Vrah, overwinnen, die met zijn 2290 meter hoogte uittorent boven de omgeving.

WANDELTOCHT: Zin in een mooie wandeling met uitzicht over de stad? Boek je dan deze privéwandeling en ervaar de Vitosha-gebergte dat miljoenen jaren geleden een actieve vulkaan was.

 1. Sint-Joriskerk

Oorspronkelijk (in het begin van de vierde eeuw) gebouwd als Romeinse baden, werd het later omgevormd tot kerk. Daarmee is de Sint-Joriskerk het oudste gebouw van Sofia en hierbij springt de architectuur meteen in het oog: een vierkante basis met daarop een cilindrische koepelstructuur.

Bezoek zeker ook de schitterende binnenkant om de prachtige fresco’s te bewonderen, waarop je onder meer 22 profeten van meer dan twee meter hoog kan bewonderen. Deze werden trouwens overschilderd tijdens de Ottomaanse periode toen deze kerk dienst deed als moskee, maar gelukkig kon men ze restaureren.

 1. Ga op zoek naar de mooiste graffitiwerken

Ben jij ook altijd op zoek naar mooie muurschilderingen in een stad? Hier in Sofia vind je tal van mooie kunstwerken op de gevels en zelfs op de elektriciteitskasten. Echter kan het zijn dat sommige werken verspreid liggen over de hele stad en niet perse in de buurt van de toeristische plekken. De ene muurschildering is al wat specialer of betekenisvoller dan de andere.

Enkele plekken waar je mooie muurschilderingen en graffitiwerken kan bewonderen zijn in tunnel onder het treinstation, de Hadzhi Dimitar-buurt en hier en daar in het stadscentrum van Sofia. Net buiten het centrum kan je ook het Snail House vinden, een huis in de vorm van een grote slak in verschillende kleuren (bekijk ligging).

 1. Nationaal Historisch Museum

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het land? In het Nationaal Historisch Museum leer je alles bij over Bulgarije. Het Nationaal Historisch Museum is gevestigd in de residentie van de laatste communistische leider Todor Zhivkov. Alleen al voor het gebouw is het museum een bezoekje waard.

In het museum worden onder andere thracische goud en zilverschatten tentoongesteld die behoren tot de oudst bekende ter wereld. Ook zijn er vele recentere opgravingen te bewonderen, onder andere uit de Griekse en Romeinse tijd.

LEESTIP: Op vakantie naar Bulgarije? Download onze gratis reisgids Bulgarije, deze bevat alle top bezienswaardigheden van het land, een volledig voorbeeld route + een bezoek aan de Zwarte Zee.

 1. Kerk van Sint-Nicolaas de Wonderdoener

De Bulgaren verwijzen naar deze kerk ook wel als de Russische kerk, aangezien het een Russisch-orthodoxe kerk is. De Saray moskee moest in 1914 plaats maken voor dit gebouw dat gekenmerkt wordt door gouden koepels en kleurrijke tegels. In de crypte ligt het stoffelijk overschot van de heilige aartsbisschop Seraphim, die nog steeds gelovigen lokt die briefjes met wensen achterlaten.

 1. Nationaal Museum van Militaire Geschiedenis

Als je interesse hebt in oorlog en dergelijke, mag je dit niet missen. Dit museum staat in het teken van oorlogsvoering in het land. Sinds de oprichting in 1916 heeft een collectie van meer dan één miljoen voorwerpen vergaard, waaronder wapens, uniformen en Sovjet voertuigen, zoals helikopters, tanks, vliegtuigen en raketten. Het is vooral gericht op de periode van de Aprilopstand (in 1876) tot aan de Eerste Wereldoorlog.

 1. Nationale kunstgalerij

In het voormalige koninklijke paleis ligt nu een schatkist met meer dan 50.000 Bulgaarse kunstwerken. In 1934 werd het opgericht en in 1946, na de afschaffing van de monarchie, verhuisde de collectie naar het paleis. Je vindt er een verzameling kunst gaande van Bulgaarse kunstenaars uit de Nationale Revolutie tot hedendaagse kunst. Naast een permanente collectie zijn er ook steeds wisselende tentoonstellingen.

 1. Uitstap naar het Rilaklooster

Als je nog tijd over hebt en niet weet wat doen, kunnen we een dagtrip naar het Rilaklooster warm aanbevelen. Het is genoemd naar haar stichter, Johannes van Rila, een kluizenaar die door de orthodoxe kerk heilig werd verklaard. Haar hoogte op 1.147 in het Rilagebergte is letterlijk en figuurlijk adembenemend.

Tijdens Ottomaanse invallen werd het jammer genoeg verwoest, maar in de 15de eeuw werd het weer opgebouwd. De architectuur is een uitstekend voorbeeld van de Bulgaarse Renaissance en wordt omgeschreven als symbool van de Slavische culturele identiteit na eeuwen van bezetting.

DAGUITSTAP: Boek hier je daguitstap naar het Rilaklooster, een van de mooiste daguitstappen die je kan maken vanuit Sofia.

Dit stukje UNESCO-werelderfgoed wordt nog steeds door vele pelgrims bezocht en eenmaal je het zelf hebt gezien, begrijp je meteen waarom. Niet alleen vanwege het indrukwekkende landschap en de daarin liggende locatie, maar ook omwille van de ongelooflijk gedetailleerde en kleurrijke fresco’s en muurschilderingen aan zowel de binnenkant als buitenkant.

Nadien moet je zeker even langs de bakkerij van het klooster gaan en een verse Mekitsa proberen, dit is gefrituurd deeg met suiker op, een beetje de Bulgaarse versie van een donut. Lees hier nog meer over de typische Bulgaarse gerechten die je zeker moet geprobeerd hebben tijdens je vakantie in Sofia.

Ontdek nog meer mooie daguitstappen die je kan maken vanuit Sofia:

 • Plovdiv, een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Deze stad ligt op 2 uur rijden van Sofia en biedt een rijke mix van Romeinse, Ottomaanse en Bulgaarse architectuur. Bezienswaardigheden zijn onder andere het antieke Romeinse theater, het oude stadsdeel met zijn karakteristieke huizen, en het Kapana-creatief district.
 • Bezoek de Seven Rila Lakes. Deze gletsjermeren, gelegen in het Rilagebergte, zijn een van de meest schilderachtige natuurwonderen van Bulgarije. Ze liggen op verschillende hoogtes en zijn onderling verbonden door stroompjes en watervallen. Een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Boek hier je daguitstap naar de Seven Lakes vanuit Sofia.
 • Boek een dagtocht naar de watervallen van Lovech en Krushunski en bezoek een van de oudste nederzettingen in Bulgarije. Zoek verfrissing op bij de mistige Krushunski-watervallen en neem een kijkje in de Devetashka-grot.
 • Sofia ligt dicht tegen de grens met Servië, Kosovo en Noord-Macedonië. Zo kan je een bezoekje brengen aan de grotere steden Nis Kratovo en Skopje.
 1. Waar overnachten in Sofia?

Plan je binnenkort een stedentrip naar Sofia, of maak je een rondreis door Bulgarije en wil je graag meerdere dagen spenderen in de hoofdstad? Dan ben je vast op zoek naar een leuke verblijfplaats. Overnachten in het stadscentrum, vlakbij de Vitosha promenade en de kathedraal, is aan te raden als je de belangrijkste bezienswaardigheden wilt bezichtigen. Wie de stadsdrukte liever vermijd, kan beter een hotel zoeken in de Lozenets-wijk.

Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, pensions en B&B's in Sofia bij booking.com.

 • 5 Vintage Guest House is centraal gelegen met gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer. De inrichting is gezellig en zoals de naam al aangeeft, vintage en het personeel is zeer vriendelijk. Je kan daarbovenop genieten van gratis koffie, thee en snacks doorheen de hele dag.
 • Het driesterren Design Hotel 36 is gevestigd in een architectonisch monument op een gunstige locatie in het centrum van Sofia. Na een heerlijke nachtrust geniet je van een continentaal ontbijt alvorens je de kathedraal bezoekt, op 5 minuten wandelen van het hotel.
 • Grand Hotel Millennium Sofia is een vijfsterrenhotel dat gekend is bij kijkers van de Vlaamse TV-serie Het Onbekende. De kamers bieden een schitterend uitzicht op de stad en de Vitoshaberg en zijn luxueus ingericht. Daarnaast heeft het hotel een schitterende skybar met een nog beter uitzicht, alsook een binnenzwembad en fitnesscentrum.
 1. Ontdek Bulgarije met onze gratis reisgids

Download onze gratis reisgids Bulgarije die je langs de mooiste plekjes van het land gidst. Met de auto, motor of camper reis je van Sofia, via Plovdiv tot de Zwarte Zee en onderweg passeer je historische steden, authentieke dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden.

Bulgarije

Gratis reisgids Bulgarije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?