Premium

Stadswandeling Jajce: Watervallen en historische centrum

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Stadswandeling Jajce: Watervallen en historische centrum

  • Startpunt: Pliva-waterval, Jajce
  • Eindpunt: Museum of the Second Session of AVNOJ
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 2,0 km
  • Duur: 4 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Hoewel Jajce een klein stadje is met ongeveer 7000 inwoners, herbergt het enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in heel Bosnië. Het ligt in de Federatie van Bosnië en Herzegovina in het centrale deel van het land en is vooral bekend om zijn waterval. De stad zelf ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Pliva en Vrbas. Bovenop een heuveltop prijkt een fort met daaronder een rij huizen tussen het groen.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Jajce stadswandeling langs de topbezienswaardigheden

Tijdens onze uitgestippelde wandeling van 2 km kom je alvast langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het kleine stadje Jajce. We beginnen onze wandeling meteen aan de grootste trekpleister van de stad; de 22 meter hoge Pliva-waterval. Wat Jajce zo bijzonder maakt, is dat je in geen enkele andere stad ter wereld een waterval van deze grootte in het centrum vindt. Men zegt dat de waterval meer dan 50.000 jaar geleden is ontstaan. De omliggende huizen zijn gerestaureerd en maken het plaatje compleet. Vanaf het uitkijkpunt (bekijk ligging) kan je enkele mooie foto's maken.

Nadien wandel je het centrum in en bezoek je de Mariakerk, versierd met prachtige gebrandschilderde ramen waarop religieuze taferelen en heiligen zijn afgebeeld. Wat verder liggen de catacomben van Jajce, met een kerk die in de rots is uitgehouwen. Na je bezoek aan de catacomben bezoek je het 13e-eeuwse fort van Jajce en de Tempel van Mithra, is het oudste nationale monument. Je sluit de stadswandeling af met een museumbezoek aan het Museum of the Second Session of AVNOJ.

VERBLIJFTIP: Cottage Lana is een knusse cottage met een balkon vanwaar je uitzicht hebt op het meer Pliva. Ruimte om te overnachten met max. 6 personen.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Bosnië en Herzegovina

Ontdek het Balkan land Bosnië en Herzegovina via een complete reisgids en 13 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?