Citytrip Berlijn in 3 of 4 dagen: volledige planning voor je stedentrip

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Citytrip Berlijn in 3 of 4 dagen: volledige planning voor je stedentrip

28 maart 2023 in Berlijn8 reacties

Complete dag per dag planning voor je stedentrip naar Berlijn

Berlijn is 1 van de grootste steden van Europa, met een oppervlakte waar Parijs maar liefst 8 keer in zou passen. In de stad gaan geschiedenis en moderniteit hand in hand, en tussen de overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog vind je veel street-art, moderne architectuur en hippe galerijen, winkels en restaurants (met top veggie/vegan aanbod).

Er is dan ook ontzettend veel te zien en te doen, en je kan er gemakkelijk meerdere dagen ronddwalen. Wij hebben speciaal voor jou een programma van 3 à 4 dagen voor je opgesteld dat perfect is om Berlijn te ontdekken!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Berlijn

Duur1 - 5 dagen ()
Bereikbaarheid
Openbaar vervoerJe kan je Berlin WelcomeCard online kopen € 25
VerblijvenAan te raden verblijven in Berlijn zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Berlijn? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 289)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Dag 1: De Berlijnse Muur

Begin je citytrip Berlijn met een bezoek aan 1 van de bekendste monumenten van de stad: de East Side Gallery. Loop er naartoe langs de oevers van de Spree, of neem de S-Bahn of de U-bahn naar station Warschauer Straße.

 • Je komt eerst het Wall Museum tegen. Dit museum laat de geschiedenis van de muur zien vanaf de bouw tot aan de val, en is dan ook de ideale introductie.
 • Het Wall Museum is direct naast de East Side Gallery gelegen. Dit is het bekendste en langste overgebleven stuk van de muur, met een lengte van maar liefst 1316 meter.
 • Op de muur zijn na de val 118 schilderingen gemaakt als symbool van de vereniging en vrede na het opheffen van de grens tussen Oost- en West-Duitsland.
 • Wandel langs de muur en neem enkele indrukwekkende foto’s bij de bekende grafittikunstwerken!

Joods Museum

Ga vervolgens met de metro naar station Hallesches Tor. Wandel hier eerst naar het Theodor-Wolff-Park. In dit park zijn verschillende beelden en schilderingen op de muren van omliggende gebouwen te zien. Loop vanuit het park richting de Lindenstraße, waaraan je het Jüdisches Museum Berlin vindt.

Het Joods Museum vertelt de geschiedenis van de Joden van zo’n 2000 jaar geleden tot aan het heden. Het museum bestaat uit meerdere panden, waarbij het hoofdgebouw in het oude barokke Collegienhaus te vinden is. Daarnaast is het Libeskind gebouw te vinden, een modern bouwwerk waar het grootste deel van de collectie te vinden is. Dit deel van het museum bestaat echter vanbinnen ook uit bijzondere ondergrondse gangen, schuine muren en lege ruimtes, om zo een desoriënterend gevoel te creëren.

Deze 2 gebouwen worden omringd door serene tuinen, waarbij je ook een bezoek kan brengen aan de Garten des Exils, een monument met scheve betonnen zuilen waarop groene planten groeien. Aan de overkant van de straat is ook nog de W. Michael Blumenthal Akademie te vinden, waar de bibliotheek en werkplaats van het museum gelegen zijn.

Fechtermonument

Na je bezoek aan het Jüdisches Museum loop je via de Markgrafenstraße naar de Zimmerstraße. Wanneer je op deze straat richting het westen wandelt kom je als eerste aan de linkerhand het Peter Fechtermonument tegen. Deze zuil herdenkt Fechter, die op 17 augustus 1962 met een collega de grens over wilde steken. Zijn collega wist de muur te beklimmen maar Fechter werd neergeschoten door de Oost-Berlijnse grensbewakers, waarna hij een uur lang op de grond bleef liggen voor hij aan zijn verwondingen stierf en zijn lichaam weg werd gehaald. Een basaltsteen voor de zuil markeert de locatie van zijn dood.

Checkpoint Charlie

Een blok verder, op de kruising met de Friedrichstraße, vind je Checkpoint Charlie, de beroemde grenspost tussen Oost- en West-Duitsland. Hier was een stuk van de grens opengelaten en was er ruimte voor zowel voetgangers als voertuigen om de grens over te kunnen steken via de grenspost. Na de val van de muur werd het wachtershuisje dat er stond weggehaald, maar 10 jaar later werd een replica teruggezet, dat je nog steeds kan bekijken.

De lijn van kasseien die hier te zien is toont de locatie van de muur, waarbij er nog een origineel bord dat de grens aangaf te zien is. Bij het controlepunt zijn ook foto’s te zien van Amerikaanse en Russische soldaten, en er lopen acteurs rond in kostuum met wie je op de foto kan gaan.

Mauermuseum Haus am Checkpoint Charlie

Naast Checkpoint Charlie vind je het Mauermuseum Haus am Checkpoint Charlie. Dit kleine museum bestaat al sinds 1962 en is opgericht door een verzetsstrijder die de ontsnappingspogingen over de grens documenteerde. Door middel van foto’s, documenten, beelden en voorwerpen wordt in het Mauermuseum de fragmentatie van Duitsland getoond, waarnaast er voertuigen en voorwerpen te zien zijn die bij ontsnappingspogingen werden gebruikt, zoals zelfs een luchtballon. Het museum heeft daarnaast ook een tentoonstelling over geweldloze acties voor mensenrechten en over de NAVO.

Klik hier om je tickets voor het museum online te reserveren

Topographie des Terrors centrum

Vanaf het Mauermuseum loop je weer een blok verder en kom je bij de Niederkichnerstraße het Topographie des Terrors centrum tegen. In dit documentatiecentrum zijn verschillende tentoonstellingen te bekijken over zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog. De geschiedenis wordt verteld door middel van foto’s, beelden en documenten. Op de grond van het centrum is nog een stukje van de muur te aanschouwen, waarbij nog een extra tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van het gebouw van het centrum, wat voorheen het hoofdkwartier van de Gestapo was.

Detlev Rohwedder Haus

Loop via de Wilhelmstraße door richting de Potsdamer Platz. Onderweg kom je nog langs het Detlev Rohwedder Haus, waar tegenwoordig het Bundesministerium der Finanzen is gelegen. Dit gebouw werd in de jaren 1930 gebouwd en was toen het grootste kantoorgebouw van Europa. Het gebouw ligt aan het Platz des Volksaufstandes von 1953, het plein waar op 16 en 17 juni 1953 een protest werd gehouden tegen de verhoging van de arbeidsnormen.

Potsdamer Platz

Hierna kom je uit op de Potsdamer Platz.

 • Dit plein was voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijk verkeersknooppunt waaraan veel chique warenhuizen, luxe hotels en casino’s te vinden waren.
 • Ook werden hier de eerste verkeerslichten van de stad geplaatst.
 • Tijdens de oorlog werd het plein echter geheel platgebombardeerd, waarna de Berlijnse muur dwars over het plein werd geplaatst en het een dodemanszone werd.
 • Pas na de val van de muur begon de wederopbouw, waarbij het plein weer een groots uitgaanscentrum moest worden.
 • Het plein wordt nu omringd door veel hoge gebouwen, waaronder het beroemde Sony Center, waar een groot bioscoopcomplex te bezoeken is en je terecht kan in verschillende horecazaken.
 • Ook rondom het plein zijn nog andere restaurants en winkels te vinden, waardoor je hier perfect kan blijven hangen voor het diner.
 • Op het plein is verder nog een oud verkeerslicht terug te zien, evenals een oud bord van de S-bahn.
 • Ook kan je een dubbele rij kasseien vinden die aangeven waar de muur gestaan heeft.
 1. Dag 2: Museuminsel

Begeef je op je tweede dag richting het Museuminsel om dit deel van Berlijn Mitte te leren kennen. Het Museuminsel is een eiland gelegen in de Spree dat tussen 1830 en 1930 door de Pruisische koningen werd opgebouwd. Op het noordelijke deel van het eiland zijn 5 verschillende musea te vinden, waarnaast je hier verder ook nog een park en de Berliner Dom kan bezoeken. Begin de dag met een bezoek aan 1 of 2 van de musea op het eiland. We zetten hieronder de verschillende mogelijkheden op een rijtje!

 • Het Pergamonmuseum is het bekendste museum van de 5 en bevat een collectie aan oude kunst en archeologische vondsten uit Oost-Europa en Azië. Hierbij zijn een aantal historische gebouwen gereconstrueerd, en je kan hier onder andere het Pergamonaltaar en de Ishtarpoort van Babylon bekijken. Ook is het Museum für Islamische Kunst in het Pergamonmuseum te bezoeken.
 • Boven het Pergamonmuseum is het Bode Museum te vinden in het noordelijkste puntje van het eiland, en valt op door de neobarokke stijl en de koepel. Dit museum bevat een collectie van beelden uit de Klassieke en Byzantijnse rijken, maar je vindt er ook het Münzkabinett.
 • Aan de andere kant van het Pergamonmuseum bevinden zich de Alte Nationalgalerie, met een collectie van 19de-eeuwse kunstwerken, en het Neues Museum, waar kunstwerken en vondsten uit het oude Egypte tentoongesteld staan.
 • Tegenover het Neues Museum vind je vervolgens nog het Altes Museum, het eerste museum dat op het eiland werd gebouwd. Hier vind je een antiekverzameling terug, evenals een deel van het Münzkabinett.

Berliner Dom

Tegen het Altesmuseum aan vind je de Lustgarten, met daarnaast de Berliner Dom. Deze kathedraal wordt vaak als het mooiste gebouw van Berlijn gezien en is opgebouwd in neorenaissance en -barokke stijl. De Dom werd tussen 1894 en 1905 gebouwd in opdracht van de Duitse keizer Willem II en is nog steeds de grootste Protestantse kerk van Duitsland. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd maar sindsdien is het interieur weer gerestaureerd, en er zijn discussies gaande om het exterieur ook te restaureren.

DDR-museum

Steek na je bezoek aan Museuminsel de brug over naar de oostelijke oever van de Spree. Hier vind je direct langs de oever, tegenover de Dom, het DDR-museum. Dit interactieve museum geeft een beeld van het dagelijkse leven in Oost-Duitsland. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen over de Stasi, de muur en het gewone leven, en je kan onder andere kamers aanschouwen die zo ingericht zijn zoals ze er in de tijd van de DDR uit zouden hebben gezien. Je tickets voor het museum kan je hier online kopen vanaf €9!

Een boottocht op de Spree? Boek je tickets hier online!

Nikolaiviertel

Loop vervolgens langs de oever van de rivier richting het Nikolaiviertel. Dit wijkje is 1 van de oudste van Berlijn en ziet er zeer pittoresk uit. Zo vind je hier onder andere de 13de-eeuwse Nikolaikirche, de oudste kerk van Berlijn. Een aantal van de bouwwerken rondom de kerk zijn tijdens bombardementen van de Slag om Berlijn vernietigd, en ook de kerk raakte beschadigd. De huidige kerk is grotendeels dan ook een reconstructie volgens de oude plannen.

Verderop vind je in de wijk nog andere gerestaureerde bezienswaardigheden, zoals het Ephraim-Palais uit 1766, en aan de rand van de wijk kan je het imposante 19de-eeuwse Rotes Rathaus aanschouwen. Voor het Rotes Rathaus kijk je uit over een parkje met de mooie Neptunbrunnen, en aan de andere kant kan je de St. Marienkirche zien staan.

Fernsehturm

Aan het einde van dit park staat de Fernsehturm, het meest iconische gebouw van Berlijn. De 368 m hoge toren, met bovenaan de bekende zilveren bol, is vanuit vrijwel overal in het centrum van Berlijn te zien. De toren werd in 1969 geopend als uitzendtoren, waarbij er voor het eerst kleurentelevisie werd getoond op de 2 televisiekanalen van de DDR. De toren werd al snel herkend als monument door de DDR, maar bleef deze status behouden na de hereniging van Duitsland.

Nog steeds wordt de toren gebruikt als uitzendmast, al staat de Fernsehturm beter bekend om het observatiecentrum in de bol, vanwaar je kan genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Koop je tickets hier op voorhand!

Alexanderplatz

Het Alexanderplatz ligt achter de Fernsehturm. Dit historische plein staat vooral bekend om deze toren, maar je vindt er tegenwoordig ook veel winkels. Zo kan je hier terecht bij de Galeria Kaufhof, een groot warenhuis. Daarnaast worden er in de zomer op het plein veel festivals gehouden, waaronder een foodtruckfestival.

Monbijou park

Wanneer je nog tijd en energie over hebt deze dag kan je nog teruggaan richting de Spree en een bezoek brengen aan het Monbijou park, wat tegenover de punt van het Museuminsel is gelegen. Dit park biedt langs de oever van de rivier strandstoelen aan, en je kan hier dan ook heerlijk tot rust komen. In het naastgelegen James-Simon-Park vind je verder ook een aantal bars en cafés, waardoor je hier gemakkelijk de laatste middaguurtjes door kan brengen.

Hackescher Markt

Trek vervolgens voor het avondeten naar de Hackescher Markt. Hier kan je nog even snel een bezoek brengen aan de Hackesche Höfe, een tiental gebouwen met daartussen verbonden binnenpleintjes, waarvandaan je de bijzondere Jugendstil voorgevels van de gebouwen kan aanschouwen. Op de Markt zelf vind je veel verschillende cafés en restaurants, en je kan hier dan ook zeker een perfecte plek vinden om te dineren.

 1. Dag 3: Stadswandeling en de Tiergarten

Loop op je derde dag in Berlijn als eerste naar de Gendarmenmarkt. Dit is 1 van de mooiste pleinen van Berlijn. Het plein dankt de naam aan het Gens d’Armes regiment dat hier een kazerne had staan tot aan de bouw van het plein in 1773. Tegenwoordig staat het plein vooral bekend om de 3 bouwwerken die er te vinden zijn.

 • Temidden van het plein is het Konzerthaus te zien, met daarvoor een standbeeld van de toneelschrijver Friedrich Schiller.
 • Aan weerszijden van het plein zie je vervolgens 2 bijna identiek-lijkende kerken staan, de Deutscher Dom en de Französischer Dom.
 • De Französischer Dom is de oudere van de 2 en werd in de eerste jaren van de 18de-eeuw gebouwd.
 • De Deutscher Dom werd enkele jaren later gebouwd.
 • Beide gebouwen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd maar zijn daarna herbouwd.

Bebelplatz

Loop vervolgens naar de Bebelplatz, het plein waarop de boekverbrandingen plaatsvonden op 10 mei 1933. Om deze dag te herdenken vind je op het plein een glazen plateau, waaronder je lege boekenkasten kan aanschouwen. Op deze boekenkasten zouden alle 20.000 boeken die op deze dag verbrand werden kwijt kunnen en geven dan ook een beeld van de hoeveelheid boeken die vernietigd werden.

De Bebelplatz wordt omringd door een groot aantal prachtige bouwwerken, zoals de St. Hedwigs Kathedrale, de eerste katholieke die gebouwd werd in Pruisen na de Reformatie. Ook de statige Staatsoper is aan dit plein te vinden, evenals de Alte Bibliothek van de Humboldtuniversiteit, waarvan een groot deel van de campus tegenover het plein zijn gelegen.

Unter den Linden

De Bebelplaz is gelegen aan de Unter den Linden boulevard. Deze boulevard strekt zich uit vanaf het stadspaleis op het Museuminsel tot aan de Brandenburger Tor. De boulevard is vernoemd naar de vele lindenbomen die om de weg heen staan. De weg ontstond in de 16de-eeuw als pad vanaf het paleis naar de jachtgronden in de Tiergarten, en in de volgende eeuw werd hier een boulevard van gemaakt waar de rijken kwamen flaneren. Langs de Unter den Linden zijn nog verschillende andere bezienswaardigheden te aanschouwen, zoals het Otto-Wels-Haus, de Komische Oper en verschillende ambassades.

Brandenburger Tor

Aan het eind van de Under den Linden kom je terecht bij de Brandenburger Tor. Dit is de enige stadspoort die Berlijn nog kent en lang vroeger op de stadsgrens van Berlijn. De poort werd in 1734 opgetrokken maar vervolgens tussen 1788 en 1791 herbouwd in neoclassicistische stijl, in opdracht van koning Frederik Willem II van Pruisen. Hiermee werd de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1787 herdacht.

 • De poort is maar liefst 65,5 m breed, 26 m hoog en 11 m diep.
 • Het beeld op de poort is een replica van het originele beeld, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween.
 • De godin Victoria is hierbij te zien op een wagen getrokken door 4 paarden, en stond symbool voor de overwinning.
 • Tegenwoordig wordt de hele poort echter gezien als een teken van de eenheid van Duitsland.

Reichstag

De Brandenburger Tor is gelegen aan de Großer Tiergarten. Wanneer je echter eerst langs de rand van het park naar het noorden loopt kom je het Reichstag tegen.

 • Dit paleis werd tegen het einde van de 19de-eeuw gebouwd als parlementsgebouw, al brandde dit gebouw later af, waarna het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland voor een tijdje bijeenkwam in Bonn.
 • Het paleis werd in de jaren 1960 herbouwd, en na de hereniging van Duitsland kwam het parlement weer in dit paleis bijeen.
 • Het gebouw werd hiervoor gerenoveerd, en kreeg een nieuwe glazen koepel. In de koepel is een observatorium te vinden vanwaar je van een prachtig uitzicht over de stad kan genieten. Ook kan je vanuit de koepel naar beneden de parlementskamer in kijken.
 • De Reichstag bezoeken? Je boekt je tickets best online op voorhand via deze link bij GetYourGuide.

Monumenten voor slachtoffers

Loop na je bezoek aan het Reichstag het park in.

 • Je zal bijna gelijk het Denkmal für die im Nationalsozialismus ermordeten Sinti und Roma Europas tegenkomen, een memorial voor de Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
 • Wanneer je iets verder naar het westen van het park loopt kom je nog een memorial tegen, ditmaal voor de soldaten van het Rode Leger die onder meer bij de verovering van Berlijn zijn omgekomen.
 • Steek de weg over en loop via de Bremer Weg weer terug richting de Brandenburger Tor. Loop vervolgens langs het park naar het zuiden, waar je het Denkmal für die ermordeten Juden Europas kan aanschouwen. Dit is het bekendste Holocaust monument. Het monument werd in 2005 ingewijd en werd ontworpen door Peter Eisenman. Het bestaat uit een golvend terrein met 2710 blokken beton die in hoogte variëren, maar elk 95 cm van de omringende blokken vandaan staan. De blokken vormen samen een soort doolhof waar doorheen en overheen gelopen kan worden en staan symbool voor de desoriëntatie, isolatie en angst die de Joden tijdens de oorlog gevoeld hebben.
 • Onder het monument kan je ook nog een expositieruimte over de Jodenvervolging vinden.
 • Loop vervolgens weer het park in, waar je nog een aantal andere monumenten kan opzoeken, zoals het Goethe-Denkmal, en het Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen.

Maak daarna nog een heerlijke wandeling door het park, huur een fiets of ga op een bankje zitten om helemaal tot rust te komen. De Tiergarten is het grootste park van Berlijn en deed vroeger dienst als het jachtterrein van de Brandenburgse vorsten. Zoek zeker nog de Siegessäule op, een 67 m hoge zuil ter herinnering van de zege op Denemarken in 1864. Deze zuil is te beklimmen, en van bovenaf heb je ook een mooi uitzicht over het park en de stad. In het westen van het park kan je ook nog een bezoek brengen aan de Zoologischer Garten en het Aquarium van Berlijn.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Eindig de dag met een bezoek aan de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk werd tijdens de Slag om Berlijn zwaar beschadigd, waarna er een nieuwe achthoekige kerk gebouwd werd naast de ruïnes van de oude 19de-eeuwse kerk. Het complex wordt tegenwoordig ook wel de poederdoos en de lippenstift genoemd door de vorm van de bouwwerken.

In de omgeving zijn verschillende eettentjes te vinden waar je de dag af kan sluiten met een heerlijk diner. Je kan ook nog een klein stukje verderlopen om een bezoek te brengen aan het grootste warenhuis van het Europees vasteland, het Kaufhaus des Westens, oftewel de KaDeWe. Dit warenhuis bestaat al sinds 1907 en is een waar winkelwalhalla met maar liefst 7 verdiepingen.

 1. Dag 4: Noord-Mitte en meer

Trek vandaag eerst het centrum uit met de tram en breng een bezoek aan de Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen.

 • Dit is een museum gelegen in een voormalige Stasi gevangenis waar tijdens de Koude Oorlog duizenden politieke gevangen die zich hadden verzet tegen de DDR vast werden gehouden en werden verhoord.
 • In tegenstelling tot de meeste overheidsgebouwen in Oost-Duitsland werd deze gevangenis niet bestormd na de val van de muur, waardoor medewerkers veel bewijs hebben weten te vernietigen.
 • De verhalen die verteld worden in het museum komen dan ook vooral van ooggetuigen en documenten uit andere instituten.
 • Bij een bezoek word je rondgeleid door een voormalige gevangene die de bezoekers persoonlijke verhalen kan vertellen.
 • Tijdens de rondleiding ga je langs cellen en verhoorkamers, die nog net zo ingericht zijn als in de tijd van de DDR.
 • Koop je tickets voor het museum hier op voorhand.

Mauerpark

Neem vervolgens weer een tram terug naar het centrum en reis dan door naar het Berlin Nordbahnhof. Vanaf hier wandel je langs de Bernauer Straße richting het Mauerpark. Aan deze straat vind je verschillende historische plekken, en er zijn vele informatieborden langs de straat die vertellen over bijvoorbeeld een succesvolle vluchtpoging over de muur.

 • Aan het begin van je wandeling kom je eerst het Besucherzentrum der Gedenkstätte Berliner Mauer tegen en vervolgens ook het Dockumentationszentrum en de Gedenkstätte Berliner Mauer. In het bezoekerscentrum vind je een fototentoonstelling over de protesten van de Berlijners tegen de muur en het samenkomen van familieleden en vrienden na de val van de muur. Er staat hier ook een stuk originele muur, en op het terrein bevindt zich ook een kapel waar de slachtoffers van de muur worden herdacht.
 • Bij het monument is verderop een herdenkingsmuur te zien met daarop 136 foto’s van mensen die hier probeerden te ontsnappen uit Oost-Berlijn en daarbij om het leven kwamen.
 • Vervolgens wandel je over de Bernauerstraße verder richting het Mauerpark. Dit stuk groen was een stuk niemandsland en was ingesloten tussen 2 delen van de muur. In het park zijn nog stukken muur te zien waarop graffitikunstwerken worden gemaakt. Ook zijn er informatiepalen te vinden over de muur.
 • Als je kan is het leuk om dit park op zondag te bezoeken. Overdag vindt er dan een vlooienmarkt plaats, en in de middag komen mensen samen in het oude amfitheater voor de Bearpit karaoke.

Kollwitzplatz

Vanuit het Mauerpark loop je vervolgens door naar de Kollwitzplatz. Dit was ooit 1 van de armste buurten van Berlijn, maar tegenwoordig 1 van de hipste. Dit is dan ook de perfecte plek om je vierde dag af te sluiten. Rondom het plein zijn veel restaurants en cafés te vinden waar je onder andere terecht kan voor heerlijke burgers, Vietnamees eten of geheel veganistische lekkernijen. In de buurt vind je ook de Prater Biergarten, de oudste biergarten van Berlijn die al in 1837 gesticht werd.

 1. Daguitstappen vanuit Berlijn

Verblijf je langer in Berlijn of wil je ook een dagje de stad uit trekken? Ook buiten Berlijn is er veel te doen.

 • Zo kan je een bezoek brengen aan het concentratiekamp Sachsenhausen. Dit kamp ligt op 35 km afstand van Berlijn en is met de trein via station Oranienburg te bereiken.
 • Aan de andere kant van Berlijn kan je een bezoek brengen aan het prachtige Potsdam. Dit ligt op zo’n 30 km buiten Berlijn en staat bekend om de vele oude paleizen, tuinen en schitterende bouwwerken die er te vinden zijn.
 • Bezoek hier bijvoorbeeld het bekende Slot Sanssouci en wandel door de omringende tuinen, of ga naar het Neues Palais of het Kasteel Belvédère.
 • Bekijk alle mogelijkheden om met een georganiseerde tour mee te gaan hier bij GetYourGuide!
 1. Filmpje: beleef deze wandeling door Berlijn

Benieuwd naar hoe deze wandeling met de GetYourGuide gids door Berlijn eruit ziet? In deze video nemen we je mee tijdens de Derde Rijk en Koude Oorlog wandeling. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Berlijn moeten afreizen.

 1. Waar overnachten in Berlijn? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Berlijn? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de wijken van Mitte, Charlottenburg en Friedrichshain. In deze wijken is het aanbod aan hotels het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Berlijn met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Berlijn? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Berlijn met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Berlijn met meer dan 55 highlights van Berlijn.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 februari 2024 - Fieke Baert

Zeer goed reisgids. Je hoeft niets zelf te zoeken. Hotels, tickets,... allemaal via een link te bestellen. Scheelt heel wat tijd. Kijk uit naar de reis!

- 7 december 2023 - Paul Jorens

Super goeie tips en trajecten!

- 26 augustus 2023 - Koen Thienpont

Zeer duidelijk en overzichteli

- 6 augustus 2023 - Jan Van der Auwera

Beste, Ben de reisgids aan het bestuderen.om de bezienswaardigheden te bezoeken. Oriënatie,..... De reis is gepland de 2e helft van september 2023. Er volgt dan een evaluatie. Mvg, Jan

- 9 maart 2023 - Lieve Desender

Verzorgd en uitgebreid

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?