Mount Batur bezoeken & beklimmen? Alle info, tips & tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mount Batur bezoeken & beklimmen? Alle info, tips & tours

29 januari 2024 in Bali-Lombok0 reacties

Indonesië heeft meerdere van de bekendste vulkanen ter wereld, en het is dan ook hét land waar je terecht kan voor het beklimmen van een actieve vulkaan. Zo kan je op Java Mount Bromo en Kawa Ijen beklimmen, en op Lombok kan je de Rinjani trotseren. De bekendste vulkaan van Bali is Mount Batur, en de klim naar de top van deze vulkaan is dan ook een populaire activiteit. Je hebt hiervoor geen topconditie nodig, en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht.

Tours voor Mount Batur!

Mount Batur bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Bali.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Mount Batur

Indonesië is gelegen binnen de Ring van Vuur, een gebied dat rond de Grote Oceaan ligt waarbinnen veel vulkanisme plaatsvindt. Deze gordel ligt dan ook over verschillende subductiezones van tektonische platen, wat voor veel aardbevingen, trillingen en vulkanische activiteiten zorgt.

De Indonesische eilandengroep is 1 van de meest actieve gebieden doordat de Australische plaat hier onder de Eurazische plaat schuift. Er zijn in totaal maar liefst 127 actieve vulkanen verdeeld over de eilanden te vinden, waarvan een aantal van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Ook het landschap van het populaire eiland Bali wordt gedomineerd door vulkanen, waarvan Mount Batur 1 van de bekendste is.

Gunung Batur

Gunung Batur, zoals de vulkaan in het Indonesisch heet, ligt in het noordoosten van Bali. De stratovulkaan is gelegen in het centrum van 2 concentrische caldera’s, wat inhoudt dat er hier een krater binnen een grotere krater is gelegen.

 • De buitenste krater is in totaal 10 bij 13 km groot en ontstond zo’n 23.670 tot 28.500 jaar geleden.
 • Binnen deze krater is vervolgens nog een krater ontstaan, waarbinnen het meer Danau Batur is gelegen.
 • Ook de stratovulkaan Mount Batur is binnen deze krater ontstaan, ten westen van het meer. Deze piek ligt 700 m boven de rand van de buitenste caldera, en heeft een totale hoogte van 1717 m boven zeeniveau.
 • Mount Batur is een actieve vulkaan. De eerste gedocumenteerde uitbarsting vond plaats in 1804, en de meest recente in 2000. De laatste grote uitbarsting vond plaats in 1968, waarvan het lavaveld nog goed te zien is vanuit Kintamani, een dorp gelegen op de zuidwestelijke rand van de buitenste caldera. Ondanks dat er de laatste 20 jaar geen uitbarsting is geweest rijzen aswolken nog steeds regelmatig omhoog.
 • Rondom Mount Batur liggen in totaal 15 dorpjes, waarvan Kedisan, Songan, Trunyan en Toya Bungkah de bekendste plaatsen zijn waar voor en na het beklimmen van de berg gestopt wordt.
 • Het kratermeer van Batur, Danau Batur, zit vol met verschillende vissoorten, en dit meer is een belangrijke voedselbron voor de bevolking van de naastgelegen dorpen.
 • De vulkaan zelf wordt als heilig gezien door de lokale bevolking, doordat op Bali gedacht wordt dat de bergen de woonplaatsen zijn van de goden.
 1. Mount Batur beklimmen

Mount Batur is alleen te beklimmen onder leiding van een gids. De Indonesische overheid heeft dit verplicht om zo ongelukken te voorkomen, en het is dus niet mogelijk om op eigen houtje een bezoek te brengen aan de vulkaan.

Doordat het beklimmen van de vulkaan zeer populair is onder toeristen is het niet moeilijk om een tour te boeken. Tours worden op veel plekken aangeboden. Zo kan je ze boeken bij vrijwel alle toeristenbureaus op straat, en ook de meeste accommodaties bieden de mogelijkheid voor het boeken van de tours aan. Daarnaast kan je ook gemakkelijk online een tour boeken bij GetYourGuide!

Sunrise tours

De meeste tours die worden aangeboden zijn sunrise tours. Dit houdt in dat je ’s nachts al met de klim begint, zodat je vanaf de top de zon op kan zien komen boven de omgeving.

 • Doordat Bali dicht bij de Evenaar ligt komt de zon altijd rond 06:00 op. De meeste touroperators halen je daarom zo rond 02:00 of 03:00 op, wat ook afhangt van de locatie waar je verblijft.
 • Je wordt naar 1 van de parkeerplaatsen aan de voet van de vulkaan gereden, waar je vaak nog even een kop koffie of thee kan drinken voor je aan de klim begint.
 • Ondanks dat het nog zeer vroeg en donker is zal je merken dat er heel veel mensen zijn die de vulkaan gaan beklimmen. Zeker tijdens het hoogseizoen kunnen de parkeerplaatsen vol staan. Zelfs met de drukte van vele andere toeristen is de klim meer dan de moeite waard.

De tocht

De tocht naar boven duurt zo’n 2 uur. Het is nog donker, en je zal een zaklamp krijgen van je gids. Het is echter aan te raden om zelf een hoofdlamp mee te nemen zodat je je handen vrij hebt.

 • Het eerste deel van de klim is redelijk makkelijk en begint op een vrij recht stuk omringd door bebossing. Het pad bestaat hier al uit losse steentjes, dus wandelschoenen en de zaklamp komen hier al goed van pas.
 • Op gegeven moment begint het pad meer te kronkelen en wordt het langzaam steiler.
 • Ook dit is in het begin nog goed te doen, maar het laatste stuk voor de top is erg steil en kost wat meer moeite. Boven kan het ook voorkomen dat je af en toe moet wachten op de mensen die voor je wandelen.

Ondanks dat het laatste stuk wat zwaarder is, is de gehele klim goed te doen als je een redelijke conditie hebt. Ben je normaal niet heel actief, dan is de wandeling nog steeds prima te doen maar kan het al eerder wat heftiger aanvoelen. Tijdens de klim is het gelukkig mogelijk om regelmatig een pauze te nemen. Goed om te weten: verschillende touroperators nemen verschillende routes naar de top, en het is aan te raden om rond te kijken naar welke touroperator een makkelijkere route neemt wanneer je bang bent dat de klim erg zwaar gaat zijn.

Eenmaal boven zoek je een plekje op bij het uitzichtpunt. Vanaf hier kan je de zon op zien komen boven het meer Danau Batur en de nabijgelegen vulkanen Mount Agang en Mount Agung, de hoogste piek op Bali. Er zullen hier veel andere toeristen aanwezig zijn, en er lopen ook verkopers rond bij wie je snacks en wat te drinken kan kopen. Ook zijn hier veel apen te zien die weten dat ze hier mogelijk eten kunnen krijgen. Ze zijn brutaal en proberen alles te pakken wat ze kunnen, dus let goed op je spullen.

Ontbijt op de top

Tijdens de zonsopgang kan je genieten van een ontbijt. Soms wordt dit vanuit de tour geregeld en zal de gids eitjes koken boven de hete stoom die vanuit de kraterrand naar boven komen.

Meestal heb je zo’n 2 uur de tijd als je eenmaal boven bent, en je kan nu ook nog het laatste stuk naar de daadwerkelijke top klimmen, vanwaar je de krater van de vulkaan in kijkt, wanneer je bij het lagergelegen uitzichtpunt was gestopt. Afhankelijk van de tour krijg je namelijk halverwege de klim de keuze of je de steilere route naar de top van de vulkaan wilt nemen of de makkelijkere route naar het uitzichtpunt, of wordt er standaard al naar 1 van de 2 locaties gelopen.

Afdaling

Je zal via een andere route naar beneden lopen. Ondertussen is het licht en kan je ook genieten van de omgeving. Zo loop je door dichtbegroeid gebied vol bomen en planten. De tocht naar beneden is minder zwaar, maar hou er rekening mee dat er ook hier steile stukken tussen zitten, en door het losse gesteente zal je op sommige stukken voorzichtig moeten lopen om niet uit te glijden. Ook kan de tocht alsnog zwaar aanvoelen doordat je weer andere beenspieren gebruikt. Beneden moet je nog een stukje op een rechte weg teruglopen naar de parkeerplaats waarbij je langs verschillende boerderijen komt.

Wees niet bang om hulp te vragen aan je gids, zij zijn deze tocht gewoon en weten dan ook wat de moeilijke stukjes zijn. Daar kunnen ze je eventueel ondersteunen of tonen waar je best je voeten kan plaatsen.

Koffieplantage

Bij sommige tours wordt de mogelijkheid aangeboden om te ontbijten bij een koffieplantage of een restaurantje op de heenweg of terugweg. Zo stop je bijvoorbeeld op de heenweg voor koffie of thee, brood, een gebakken banaan of zelfs bananenpannenkoeken, of krijg je een dergelijk pakket mee voor een ontbijt bovenaan de vulkaan. Bij de meeste tours zal de gids een eitje koken in de hete stoom die uit de grond ontsnapt, mede als demonstratie van de hitte en de werking van de vulkaan. Als je op de terugweg stopt bij een boerderij of plantage heb je hier vaak de mogelijkheid om verse producten te proeven en ter plekke aan te schaffen.

Warmwaterbronnen

Andere tours bieden op de terugweg de mogelijkheid voor een stop bij de warmwaterbronnen bij Danau Batur, waar je even helemaal kan ontspannen na de lange inspanning van de klim.

Ondanks dat de meeste tours naar Mount Batur sunrise tours zijn worden er ook tochten op latere tijdstippen aangeboden. Wanneer je later in de ochtend of in de middag de vulkaan beklimt is het een stuk rustiger dan tijdens de zonsopgang. Wel mis je dan het prachtige zicht over de omgeving tijdens het opkomen van de zon. Een bijkomend voordeel van de sunrise tours is dat de klim een stuk aangenamer is door de dan-nog-koele temperaturen.

 1. Mount Batur tours

Hieronder zetten we enkele tours op een rijtje die je online kan boeken. De tours verschillen vaak in wat er is inbegrepen maar zijn allemaal erg de moeite!

Mount Batur en koffieplantage tour

 • Met de GetYourGuide Originals tour van Gunung Batur bij zonsopgang is het ontbijt inbegrepen en breng je een bezoek aan een koffieplantage.
 • Je wordt hierbij vroeg opgehaald bij je accommodatie, zo rond 01:30, waarna je naar het beginpunt aan de voet van de vulkaan wordt gebracht.
 • Je wordt begeleid door een lokale Engelssprekende gids die je van alles over de omgeving kan vertellen.
 • De tour volgt een route die door weinig andere operators wordt gebruikt waardoor je het eerste stuk bijna geen andere wandelaars tegenkomt.
 • Eenmaal bovenaan kan je genieten van de zonsopkomst terwijl je je ontbijt bestaande uit brood, fruit, een gekookt ei en een gestoomde banaan oppeuzelt.
 • Wanneer je eenmaal weer beneden bent breng je eerst nog een bezoek aan een koffieplantage waar je een lokale koffie kan proberen voor je weer naar je accommodatie wordt teruggebracht.
 • Een zaklamp en wandelstok worden aangeboden door de operator.
 • De tour is te boeken vanaf €47.

Mount Batur en warmwaterbron tour

 • De populairste tour die aangeboden wordt is de sunrise tour met een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbron na de klim van Mount Batur.
 • Ook bij deze tour word je opgehaald bij je accommodatie tussen 01:30 en 02:30, afhankelijk van waar je verblijft.
 • Aan de voet van de berg krijg je een korte introductie van de lokale Engelssprekende gids, waarna je de klim naar de top van de vulkaan begint.
 • Eenmaal boven kan je onder het genot van het ontbijt dat aangeboden wordt door de operator genieten van de opkomende zon.
 • Je krijgt de tijd om even rond de krater te lopen.
 • Wanneer je vervolgens de tocht naar beneden hebt afgelegd kan je heerlijk ontspannen in een natuurlijke hotspring aan de voet van de berg.
 • Op de terugweg naar de accommodatie maak je ook nog een stop bij een koffieplantage.
 • Deze tour boek je al vanaf €55.

Mount Batur en waterval Kanto Lampo tour

 • Een andere bijzondere tour is de klim van Mount Batur bij zonsopgang waarbij je op de terugweg ook een stop maakt bij de waterval Kanto Lampo om hier een duik te nemen.
 • Net als de meeste andere tours word je hierbij tussen 01:30 en 02:30, afhankelijk van waar je verblijft, opgehaald bij je accommodatie, waarna je naar de voet van de vulkaan wordt gereden.
 • Je Engelssprekende gids geeft je hier wat informatie over de wandeling en vervolgens begint de klim.
 • Boven krijg je de prachtige zonsopgang te zien en kan je genieten van een ontbijt voor je weer terugkeert naar beneden.
 • Onderweg stop je bij de verborgen waterval waar je een frisse duik kan maken voor je het laatste stuk aflegt en weer terug naar je accommodatie wordt gebracht.
 • Je kan deze tour boeken vanaf €54.

Jeeptocht bij zonsopgang

 • Wanneer je niet naar de top van de vulkaan wilt wandelen is het mogelijk om de vulkaan en de omgeving per jeep te ontdekken. Met de zonsopgang tour per jeep kom je niet helemaal naar de top van de vulkaan, maar trek je alsnog naar een mooi uitzichtpunt vanwaar je de zon op kan zien komen.
 • De tour begint rond 03:30 bij je accommodatie, vanwaar je de hele dag op reis gaat om het landschap rondom Mount Batur te leren kennen.
 • Zo breng je een bezoek aan de Perapentempel ten zuiden van de vulkaan, en verken je Lava Ball Point, een grot gevormd door een lavastroom.
 • Vervolgens stop je ook nog bij de vulkanische lavastroom die bij de uitbarsting van 1964 is ontstaan.
 • De lokale Engelssprekende gids kan je alles vertellen over dit gebied en de uitbarsting.
 • Je eindigt de dag in de warmwaterbaden bij het Baturmeer voor je weer wordt teruggebracht naar je accommodatie.
 • Entreekosten zijn inbegrepen in deze tour maar de tour is exclusief de lunch. Ook geldt er een toeslag voor verschillende ophaallocaties.
 • De tour is te boeken vanaf €60.

Vulkaansafari per jeep

 • Heb je geen zin om midden in de nacht op te staan en lange wandelingen te maken, maar wil je wel Mount Batur en de omgeving leren kennen, dan kan je met een vulkaansafari per jeep mee.
 • Deze tour begint ’s ochtends om 07:00, dus na zonsopkomst, waarbij je opgehaald wordt in een klassieke VW jeep.
 • De Engels- of Nederlandssprekende gids rijd je door het landschap rondom de vulkaan, waarbij je stopt bij Penelokan, vanwaar je over de rand van de caldera op de vulkaan uitkijkt.
 • Vervolgens trek je naar de oude krater en kan je de lavastromen aanschouwen.
 • Ook beklim je een lavaduin aan de rand van de caldera en wordt er uitleg gegeven over het ontstaan van het gebied en de vulkanische activiteit.
 • Na de rit rond de vulkaan word je naar de warmwaterbronnen aan de rand van het meer Batur gebracht. Hier kan je genieten van een heerlijk bad, maar ook van een lunchbuffet.
 • Vervolgens maak je nog een stop bij een koffieplantage voor je terug wordt gebracht naar je accommodatie.
 • Je gaat met deze tour dus niet de vulkaan zelf op maar krijgt wel de omgeving goed te zien en kan genieten van prachtige uitzichten van het landschap met de vulkaan.
 • Deze tour is te boeken vanaf €57.
 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Hou rekening met de weersomstandigheden. Bovenaan de vulkaan kan het fris worden en ook vroeg in de ochtend liggen de temperaturen nog laag. Het is dan ook aan te raden om laagjes te dragen en een trui mee te nemen. Een regenjas is ook aangeraden wanneer je de wandeling in of rond het regenseizoen maakt.
 • Neem een zaklamp of hoofdlamp mee voor het eerste deel van de tocht wanneer je een vroege tour hebt geboekt.
 • Draag goede wandelschoenen voor de klim. De ondergrond bestaat uit losse steentjes, en wanneer je niet het juiste schoeisel draagt kan je hierdoor regelmatig wegglijden.
 • Neem een dagrugzak mee en breng hierin genoeg drinkwater en snacks mee voor onderweg. In de meeste gevallen zal je ook een fles water en snacks van de touroperator krijgen maar het is verstandig om zelf nog wat extra’s mee te nemen.
 • De beklimming van Mount Batur wordt afgeraden voor jonge kinderen en mensen met een fysieke beperking.
 • Voor menstruerende vrouwen is het nog goed om te weten dat het officieel niet toegestaan is de berg te beklimmen als je menstrueert. Dit heeft te maken met het feit dat de vulkaan, net als andere bergen op het eiland, gezien wordt als een heilige plek. Hier wordt natuurlijk niet op gecontroleerd, dus het is aan jou om hier een keuze over te maken.
 • Het is ook belangrijk om te weten dat het weer niet altijd even helder is, het zou dus kunnen dat het erg bewolkt is als je boven komt waardoor je de zonsopgang niet echt goed zou kunnen zien.
 1. Filmpje: Mount Batur!

Benieuwd naar Mount Batur? In onderstaand filmpje kan je alvast even wegdromen! Als je zelf de vulkaan wil gaan beklimmen zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Bali!

 1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis reisgids Bali-Lombok downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?