Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in en rond Ubud, Bali

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in en rond Ubud, Bali

12 mei 2023 in Bali-Lombok0 reacties

Ubud is het culturele centrum van Bali en een betoverende plek. Als er één plek is op Bali waar we aanraden om wat langer te blijven, dan is het hier. Je kan hier gemakkelijk enkele dagen of zelfs weken doorbrengen en nog steeds niet alles gezien of gedaan hebben. De boeiende mix van natuur, cultuur en geschiedenis maakt dit een bestemming die op de bucketlijst van heel wat mensen staat.

De stad, te midden van rijstvelden en terrassen, staat bekend om zijn cultuur, kunst en ambachten. Traditie is hier de rode draad, en er zijn het hele jaar door tal van interessante culturele evenementen en festivals.

Wij hebben de niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Ubud voor je op een rijtje gezet zodat je niets hoeft te missen! Gebruik ook onze wandeling door Ubud langs alle highlights.

Onze tip: Doe een tour met gids of excursies in Ubud

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

De mooiste bezienswaardigheden, tempels, rijstvelden en de beste zonsondergang van Ubud bezoeken?
Ga mee met een tour en ontdek de verborgen plekjes van Ubud. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

 1. Het paleis van Ubud

Het paleis van Ubud en de tempel, Puri Saren Agung, vormen een complex dat grotendeels werd gebouwd na een aardbeving in 1917. Het paleis is de officiële residentie van de koninklijke familie van Ubud. Lokale royals wonen hier nog steeds, maar bezoekers mogen ronddwalen in het grootste deel van het complex en kunnen er de traditionele architectuur bewonderen. Je kan er zelfs overnachten, in één van de 5 sterren-bungalows op het domein.

Elke nacht komt het paleis tot leven met het geluid van gamelanmuziek gespeeld op verschillende percussie-instrumenten, begeleid met traditionele dansen. Gelegen in het hart van de stad is deze plek het decor van heel wat festivals, evenementen en ceremonieën.

 1. De tempel Pura Taman Saraswati

Er zijn verschillende mooie hindoetempels in het centrum van Ubud, en één hiervan is de knappe tempel Pura Taman Saraswati, gelegen naast een schilderachtige lotusvijver. Heb je tijd, zoek dan zeker ook de andere hindoetempels op.

 1. Het Sacred Monkey Forest Sanctuary

3.1. Hindoe-tempels

Het Sacred Monkey Forest Sanctuary is een hindoe-tempelcomplex met daarin een apenreservaat in een bijzondere jungleomgeving. Het is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Ubud en zelfs Bali. De hindoetempels, die door alle aandacht naar de apen vaak vergeten worden, zijn eigenlijk minstens even fascinerend. Je vindt hier 3 tempels die rond 1350 gebouwd zouden zijn.

3.2. De apen

Opgelet: de apen hier zijn allesbehalve doetjes! Ze stelen en durven bijten. Heb je voedsel bij, dan zullen ze sowieso proberen om het te stelen. Ze kunnen (camera)tassen openen en zullen zelfs proberen je zakken te plunderen als ze er iets lekkers in ruiken.

Onze tip: Geef de apen geen voedsel, tenzij je door hordes apen achtervolgd wil worden, en vermijd het dragen van glimmende sieraden, zonnebrillen of iets anders dat hun aandacht trekt, en staar hen niet in de ogen.

Dit is verre van een waarschuwing om het Apenbos te vermijden, het Monkey Forest is een prachtige plek en biedt een unieke kans om onze nabije soortgenoten van dichtbij te zien. Als je je verstandig gedraagt, zal je in principe geen moeilijkheden ondervinden. Vergeet gewoon niet om de apen te respecteren; het blijven wilde dieren en ze moeten als zodanig behandeld worden.

 1. Het Agung Rai Museum of Art

Het Agung Rai Museum of Art is een must voor elke kunstliefhebber. Je vindt er naast kunst van de invloedrijke Duitse kunstenaar Walter Spies (1894-1942) ook werk van andere kunstenaars, waaronder de 19de-eeuwse Javaan Raden Saleh. De collectie omvat verder enkele klassieke Kamasan-schilderijen, gecreëerd in het zuidoostelijke dorp Kamasan tussen de 16de en 20ste eeuw.

De kunstverzameling is ondergebracht in verschillende traditionele gebouwen met prachtige tuinen. Regelmatige opvoeringen en evenementen brengen deze plek het hele jaar door tot leven.

 1. De rijstterrassen van Tegalalang

5.1. De meest fotogenieke plek van Bali

De rijstterrassen van Tegalalang zijn een van de meest gefotografeerde locaties op Bali. Dit bijzondere landschap is het resultaat van eeuwenoude landbouwtechnieken, die door de lokale bevolking nog steeds gebruikt worden om rijst te oogsten en akkers te bewerken. Het is een prachtige plek met vloeiende stroken groen die het landschap veranderen in een complex mozaïek van glooiende bochten.

5.2. De beste tijd om de rijstterrassen te bezoeken

We raden aan om het rijstteras in de vroege ochtend te verkennen. Dit heeft twee voordelen:

 • Je ontsnapt zo aan de ergste drukte
 • Je vermijdt de hitte van de middag terwijl je de steile terrassen verkent.

5.3. De beste manier om Tegalalang te verkennen

Je kan ofwel naar boven klimmen en foto's nemen vanuit de uitkijkpunten, maar het is ook de moeite waard om tussen de terrassen zelf te wandelen. Er zijn ook cafés, dus je kan er iets drinken of eten voordat je je weg verderzet.

Houd er ook rekening mee dat als je de lokale bevolking op je foto’s wil, je daarvoor moet betalen.

 1. Het Museum Puri Lukisan

Wie geïnteresseerd is in moderne en hedendaagse Balinese kunst moet zeker stoppen in het Museum Puri Lukisan. Dit museum annex galerij toont mooie voorbeelden van kunst uit alle Balinese artistieke stromingen.

Deze plek was de eerste galerij in haar soort op Bali. Behalve het bewonderen van kunst, kan je hier ook de boekhandel bezoeken of een drankje of hapje nuttigen in het museumcafé. Het is ook een fijne plek voor een korte wandeling in het groen.

 1. Koffie proeven in Bali Pulina

7.1. Gratis koffie proeven

Niet ver van de rijstterrassen kom je in Bali Pulina meer te weten over de koffie, specerijen en andere planten die op Bali worden geteeld. Er geldt geen toegangsprijs, ook niet voor de koffieproeverijen. Er is een cadeauwinkel aan het einde van de tour waar je kruiden, koffie of souvenirs kan kopen, maar dat is niet verplicht, een zeldzaamheid op dit eiland.

In vergelijking met de rijstterrassen is deze plek nog grotendeels onontdekt, en een must als je meer te weten wil komen over de landbouw en traditionele koffieproductie van Bali.

7.2. De luwak-koffie

Alleen als je de befaamde luwak-koffie wil proberen (bonen die verzameld worden nadat ze door het spijsverteringskanaal van een luwak, een soort marter, zijn gepasseerd), wordt er een toeslag gevraagd. Deze koffie is de duurste ter wereld!

Onze tip: als je dierenwelzijn hoog in het vaandel draagt, laat je deze koffiesoort het best aan je voorbijgaan. Er zijn steeds meer meldingen van luwaks die in vreselijke omstandigheden worden gehouden. Luwak-koffie is slechts een fractie van de heerlijke Balinese koffiesoorten.
 1. Het Blanco Renaissance Museum

Ook het Blanco Renaissance Museum, dat meer dan 300 werken van de Filippijns-Amerikaanse schilder Antonio Blanco (1912-1999) tentoonstelt, is voor kunstliefhebbers een must. De kunstenaar vestigde zich in 1952 in Bali, trouwde een jaar later met een Balinese danseres en bracht de rest van zijn leven in Ubud door, waar hij zijn beste werken maakte.

Je vindt er ook een restaurant, mooie tuinen en een prachtig uitzicht op de omgeving.

 1. De Campuhan Ridge Walk

Je kan tal van prachtige wandelingen maken in en rond Ubud. Blijf je hier echter slechts enkele dagen (zoals we in deze reisroute voorstellen), dan is de Campuhan Ridge Walk een van de beste tochten om te doen. Het is een uitdagende natuurwandeling van ongeveer 2 uur die je langs een bergkam door weelderig groen leidt en je verrast op enkele adembenemende uitzichten.

 1. De watertempel Pura Tirta Empul

10.1. Heilig water

Dit tempelcomplex ligt niet ver van Ubud in de stad Tampaksiring, net onder een presidentieel paleis. Hindoes worden al meer dan 1000 jaar aangetrokken door de heilige wateren van het belangrijke tempelcomplex Pura Tirta Empul. De heilige bronnen zouden door de god Indra zijn geschapen en helende eigenschappen hebben.

10.2. Toeristische trekpleister

Je zal er waarschijnlijk wel niet alleen zijn. Toeristen van over heel de wereld komen hier baden in de gezegende wateren. Zelfs de familie Obama heeft de Pura Tirta Empul (wat 'heilige bronnen' in het Balinees betekent) bezocht bij hun reis naar Bali in 2017.

 1. De heilige plek Gunung Kawi

11.1. Oud tempelcomplex in het regenwoud

Gunung Kawi is een van de oudste, grootste en meest vereerde plekken van Bali. Deze tempel uit de 11de eeuw ligt in een weelderig groene vallei langs de steile oevers van de rivier de Pakerisan.

Je vindt hier 10 candi of heiligdommen die in nissen in de rotsmuur zijn uitgehouwen. De heiligdommen zijn waarschijnlijk gewijd aan koning Anak Wungsu van de Udayana-dynastie en zijn familieleden en concubines. De afgelegen tiende candi zou bedoeld zijn voor een belangrijke minister.

11.2. Een stevige wandeling

Wees bij je bezoek voorbereid op een stevige wandeling over ongeveer 270 treden. Gelukkig zijn er genoeg plekken om even te stoppen, en je wordt onderweg beloond met het uitzicht op enkele rijstvelden die tot de mooiste van Bali gerekend mogen worden.

De steile stenen trap die naar beneden tot de rivier leidt, snijdt op een gegeven moment door massief gesteente, wat nog meer het gevoel geeft dat je een oude, geheime plek betreedt.

 1. De Goa Rang Reng-waterval

Deze prachtige locatie is een aangename plek om af te koelen en een duik te nemen. De waterval maakt een diepe afdaling over bemoste, glibberige rotsen, dus let toch op als je het water in gaat.

Hoewel je er waarschijnlijk niet alleen zal zijn, is het toch een rustige plaats om even te pauzeren en foto’s te nemen. Er is ook een grot aan de linkerkant van de waterval.

 1. Goa Gajah

13.1. De olifantengrot

Goa Gajah, of ‘Olifantengrot’, ligt niet zo ver van het centrum van Ubud. Er waren nooit inheemse olifanten op Bali, ze werden pas veel later ingevoerd om te voldoen aan de wensen van de ontluikende toeristenindustrie. Er wordt vermoed dat de grot de naam kreeg van de nabijgelegen Elephant River, of misschien vond men dat het hoofd van het monster aan de buitenkant van de grot op een olifant leek.

13.2. Grot vol beelden

Je gaat de grot binnen door het gezicht van een gigantische monster. Eenmaal binnen kom je in een T-vormige grot die dateert uit de elfde eeuw. Daar vind je de overblijfselen van de lingam, een fallisch symbool van de hindoegod Shiva en zijn vrouwelijke tegenhanger, de yoni. Er is ook een standbeeld van Ganesha, de zoon van Shiva, met zijn olifantshoofd.

 1. De Tegenungan waterval

Tussen Sanur en Ubud kan je stoppen bij de populaire Tegenungan-waterval. Deze indrukwekkende waterval stort vanaf een hoogte van ongeveer 25 meter in een weelderige jungleomgeving in de Petanu-rivier. Op bepaalde momenten van het jaar kan je hier zwemmen, maar let op de bewegwijzering.

Je betaalt om te parkeren en voor toegang tot de site, maar toch is het de moeite waard om deze prachtige natuurattractie te zien.

 1. De Bali swing

Wil je eens schommelen op Bali boven de prachtige rijstvelden en de jungle? Dan moet je bij de Bali Swing zijn! Op het hele eiland staan schommels, zoals bij de Campuhan Ridge Walk, maar nergens is het zo mooi en spectaculair als hier. Dit is een van de populairste attracties rond Ubud en daarom ook een van de duurste. Je betaalt 30 dollar, maar je mag dan wel zo lang blijven als je wil, de 4 verschillende schommels uitproberen en foto's maken.

 1. Waar overnachten in Ubud?

Als het wat luxueuzer mag, raden we het Adiwana Monkey Forest aan. Dit kleinschalige hotel ligt vlakbij het centrum van Ubud en toch in een oase van rust. Je kan er ook fantastisch uitrusten aan het buitenzwembad. De grootste troef is misschien wel het gastronomische eten van het restaurant.
 1. Filmpje: het mooiste van Ubud

Benieuwd naar de Ubud? Bekijk alvast dit filmpje waarin je enkele van de mooiste plekjes van de regio passeert. Om het stadje middenin het groene eiland in het echt te bewonderen, zal je zelf natuurlijk naar Ubud moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?