Welk eiland van de Balearen kiezen voor je vakantie? Alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Welk eiland van de Balearen kiezen voor je vakantie? Alle info & tips

27 februari 2024 in Balearen0 reacties

Op vakantie naar de Balearen: welk eiland kiezen, welk is het mooist? + verblijftips

De Balearen is een betoverende archipel in de Middellandse Zee. We kennen vooral Mallorca en Ibiza, maar ook Menorca en Formentera zijn fantastische vakantiebestemmingen. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en trekpleisters.

We vertellen je hieronder meer over de troeven van elk eiland. Zo kies je zelf welk eiland op de Balearen het meest geschikt is voor jouw droomvakantie. Lees vooral verder!

Inhoud artikel

Boek je vakantie naar de Balearen

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Mallorca: het grootste en meest diverse eiland

Mallorca, het kroonjuweel van de Balearen, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op reizigers van over de hele wereld. De diversiteit van het eiland is indrukwekkend. Je vindt hier zowel geschiedenis, cultuur als natuur. Niet vreemd dus dat Mallorca al decennialang toeristen lokt.

De trekpleisters van Mallorca

Mallorca heeft een schat aan trekpleisters voor elk type reiziger. Cultuurliefhebbers moeten naar de majestueuze kathedraal van Palma de Mallorca, ook bekend als La Seu, die de gelijknamige hoofdstad Palma de Mallorca domineert. De gotische architectuur maakt indruk en de ligging, vlak naast de golven van de Middellandse Zee, is uniek.

Rondom de kathedraal kan je verdwalen in de smalle geplaveide straatjes van de oude binnenstad. Je wordt omringd door historische gebouwen, gezellige pleinen en sfeervolle cafés.

TICKETS: Wil je graag dit bijzonder mooie gebouw bezoeken? Vermijd wachtrijen aan de kassa en boek je tickets voor de Kathedraal van Mallorca online op voorhand.

Mis ook zeker Valldemossa niet, een schilderachtig dorpje dat beroemd werd dankzij de componist Frédéric Chopin en schrijfster George Sand. De kronkelende straatjes, met bloemen versierde huizen en kleurrijke tuinen creëren een romantische sfeer. Het Koninklijke Kartuizerklooster van Valldemossa, waar Chopin en Sand enige tijd doorbrachten, is nu een museum dat hun verblijf documenteert.

LEESTIP: Ontdek nog meer gezellige dorpjes op Mallorca.

Maar de ware parel van Mallorca is ongetwijfeld het Tramuntana-gebergte, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit imposante berggebied wordt doorkruist door spectaculaire wandelpaden en kronkelende bergwegen vanwaar je adembenemende uitzichten hebt. De populaire wandelroute GR-221, ook wel bekend als de Ruta de Pedra en Sec, zal natuurliefhebbers bekoren.

EXCURSIE: Wil je graag zelf naar de Serra de Tramuntana tijdens je vakantie? Je kan een daguitstap naar Serra de Tramuntana online boeken.

Voor elk wat wils op Mallorca

Op Mallorca komt elk type toerist dus aan zijn trekken. En bovendien hangt hier ook een heel gemoedelijke vakantiesfeer. De bevolking is vertrouwd met toeristen, de accommodaties (boek hier je verblijf) zijn uitstekend, er is keuze zat wat restaurants betreft en het is hier erg makkelijk rondreizen. In Palma de Mallorca vind je ook discotheken en clubs, vooral rondom de Paseo Marítimo (bekijk ligging).

Het eiland is ook een gastronomische bestemming. Proef heerlijke Mallorcaanse gerechten zoals sobrassada, een smeerbare worst, en ook de paella de marisco. Mis ook de Spaanse ensaimada (een zoet broodje) niet!

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van Mallorca?

De voordelen van Mallorca:

  • Prachtige stranden: Mallorca heeft enkele van de meest adembenemende stranden van Spanje, waaronder Playa de Muro (bekijk ligging) en Cala Mondrago (bekijk ligging)
  • Levendige steden: Palma de Mallorca barst van de geschiedenis, er zijn veel winkels en een bruisend nachtleven
  • Natuurschoon: het Tramuntana-gebergte biedt spectaculaire wandel- en fietsroutes
  • Culinair: proef heerlijke Mallorcaanse gerechten

De nadelen van Mallorca

  • Massatoerisme: sommige delen van Mallorca kunnen erg druk zijn tijdens het hoogseizoen
  • Hoge prijzen: populaire bestemmingen op het eiland kunnen behoorlijk duur zijn
  1. Ibiza: voor feestvierders en zonnekloppers

Ibiza, het eiland waar het feest nooit stopt, heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op reizigers van over de hele wereld. De sfeer op Ibiza is onmiskenbaar uniek. Overdag straalt het eiland een ontspannen bohemien sfeer uit en spenderen toeristen hun tijd op de prachtige stranden of de kleurrijke hippiemarkten. Maar 's avonds komt Ibiza helemaal tot leven. De opzwepende ritmes van elektronische muziek weerklinken dan doorheen de straten.

Feest en meer feest

En het is natuurlijk het legendarische nachtleven van Ibiza dat de meeste toeristen naar het eiland trekt. De nachtclubs van wereldklasse, zoals Amnesia en Pacha, zijn beroemd om hun dj’s en optredens van topniveau. Ibiza is de ultieme bestemming voor feestliefhebbers. Ontdek hier de leukste uitgaansplekken op Ibiza.

Wat zeker zien & doen op Ibiza?

Maar Ibiza is ook gezegend met een scala aan bezienswaardigheden die geschiedenisliefhebbers zullen aanspreken. Ibiza-stad (Eivissa) is de charmantste stad van het eiland. Dalt Vila, de oude stad van Ibiza, is een doolhof van smalle straatjes en witgekalkte gebouwen dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De massieve stadsmuren en de kathedraal bieden een prachtig uitzicht op de stad en de azuurblauwe zee.

Een andere opvallende bezienswaardigheid is Es Vedrà, een mysterieuze rotsformatie voor de westkust van Ibiza. Deze betoverende locatie – en de legendes die ermee geassocieerd worden - trekt ook heel wat reizigers aan. Natuurlijk mogen we ook de mooiste stranden en baaien op Ibiza niet vergeten!

FIETSTOUR BOEKEN? Het eiland heeft een bijzonder lange geschiedenis, prachtige natuur en mooie stranden. Geen betere manier om al dat moois op Ibiza te leren kennen dan vanop de fiets! Huur hier je fiets op Ibiza en ga zelf op ontdekking.

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van Ibiza?

De voordelen van Ibiza

  • Nachtclubs: Ibiza is een wereldberoemde bestemming voor feestliefhebbers en kan uitpakken met enkele van 's werelds beste nachtclubs waar gerenommeerde dj’s optreden
  • Prachtige, zonovergoten stranden zoals Cala Comte (bekijk ligging) en Playa d'en Bossa (bekijk ligging)
  • Op Ibiza hangt een ontspannen, bohemien sfeer dankzij onder andere de hippiemarkten en kunstgalerijen

De nadelen van Ibiza

  • Ibiza staat bekend om zijn hoge prijzen, vooral in de zomermaanden
  • Het eiland kan erg druk zijn, vooral in de buurt van de grote clubs
  1. Menorca: het eiland van rust en natuur

Menorca, het rustigste en meest ongerepte eiland van de Balearen, heeft een onweerstaanbare charme. Bovendien geven de historische nederzettingen die je her en der op het eiland vindt, het gevoel dat je terug bent gereisd in de tijd. Rustzoekers en natuurliefhebbers moeten dit eiland zeker aanstippen.

Wat je niet mag missen op Menorca

Menorca biedt een schat aan historische schatten en schilderachtige plekjes die de geschiedenis en cultuur van het eiland weerspiegelen. Het pittoreske dorpje Es Mercadal, gelegen in het centrum van het eiland, biedt bijvoorbeeld een authentieke kijk op het eilandleven. De belangrijkste historische bezienswaardigheid is Naveta des Tudons, een prehistorische begraafplaats die bewijst dat mensen al duizenden jaren lang op dit prachtige eiland vertoeven.

Voor een verfrissende duik moet je dan weer naar Cala Macarella, een prachtig strand met kristalhelder water (bekijk ligging). Het is een must-visit op een reisje naar Menorca. We raden je ook Monte Toro aan, het hoogste punt van Menorca. Deze berg biedt een panoramisch uitzicht op het eiland en de omliggende zee. Ben je een vogelspotter of fervente wandelaar? Dan plan je beter een bezoek aan het natuurpark Albufera des Grau.

EXCURSIE: Boek je een eilandtour van een hele dag met gids en bezoek de oude binnenstad van Ciutadella, geniet van een lunch op Fornells en het uitzicht op Monte Toro en ontdek Torralba allemaal in één dag.

Rust en kalmte

Menorca is vooral een oase van rust en kalmte met een bijzonder gastvrije bevolking. Die ontspannen sfeer voel je vanaf het moment dat je aankomt. In de charmante dorpjes leven de mensen op het ritme van de zon. Prestigieuze nachtclubs vind je hier niet, wel gezellige restaurantjes waar je heerlijk kan dineren. Menorca is daarom ook een ideale bestemming voor gezinnen. De meeste stranden zijn behoorlijk kindvriendelijk.

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van Menorca?

De voordelen van Menorca

  • Rust en natuur voor wie wil ontsnappen aan de drukte
  • Historische bezienswaardigheden zoals Ciutadella en Naveta des Tudons
  • Het eiland is erg geschikt voor gezinnen dankzij de kindvriendelijke stranden

De nadelen van Menorca

  • Beperkt nachtleven: als je op zoek bent naar nachtleven, is Menorca misschien niet de beste keuze
  • Minder internationale vluchten: er zijn beperkte directe vluchten naar Menorca, wat de reis wat ingewikkelder kan maken
  1. Formentera: sereniteit troef

Formentera, het kleinste eiland van de Balearen, is een ware schat in de Middellandse Zee. De ongerepte stranden, azuurblauwe wateren en ontspannen sfeer maken van dit eiland een betoverende vakantiebestemming.

Stranden en charmante dorpjes op Formentera

Het eiland is gezegend met enkele van de mooiste stranden ter wereld. Een van de must-visit locaties is Playa de Ses Illetes, een paradijselijk strand met fijn wit zand en kristalhelder water (bekijk ligging). Dit idyllische stukje kust wordt vaak vergeleken met de Caribische stranden. Hebben we je al overtuigd?

Maar er is meer dan strand alleen. Ga zeker naar La Mola, een schilderachtige vuurtoren in het oosten van het eiland. Je wordt er getrakteerd op een spectaculair uitzicht. De rit naar La Mola is op zichzelf al een avontuur. Je trekt door schilderachtige landschappen die je camerarol zullen vullen.

We raden je ook nog Es Caló de Sant Agustí aan, een charmant vissersdorp aan de noordkant van Formentera. Je vangt er een glimp op van het authentieke eilandleven. De kleurrijke vissersboten en gezellige restaurants maken het plaatje compleet. Plof neer op een van de terrasjes en proef de lokale specialiteiten. Of misschien heb je wel zin om een dagje te spenderen op het water?

Vakantiesfeer ten top

Op Formentera hangt een ontspannen sfeer, waar stress en zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De nachten op Formentera zijn even sereen als de dagen. Er zijn gezellige bars en restaurants waar je kan genieten van heerlijke maaltijden en drankjes met uitzicht op de zee, maar grote clubs hoef je niet te verwachten.

Formentera is ook een paradijs voor fietsliefhebbers. Er werden vele kilometers aan fietspaden aangelegd die het eiland doorkruisen. Zin in wat actie? Dan kan je een fiets huren en zo meer van het eiland verkennen.

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van Formentera?

De voordelen van Formentera

  • Formentera heeft enkele van de mooiste en meest ongerepte stranden van de Middellandse Zee
  • Rust en sereniteit, perfect voor een stressvrije vakantie
  • Fietsvriendelijk: ontdek het eiland per fiets en geniet zo extra hard van het pittoreske landschap

De nadelen van Formentera

  • Formentera heeft minder accommodatieopties in vergelijking met de andere eilanden (boek hier je verblijf op Formentera)
  • Beperkt nachtleven, al is dat natuurlijk niet voor iedereen een nadeel, integendeel
  1. Wat is dus het beste eiland van de Balearen?

Kortom, elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en aantrekkingskracht. Welk eiland het juiste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

  • Als je op zoek bent naar een bruisend nachtleven en strandfeesten, is Ibiza de beste keuze.
  • Mallorca biedt dan weer een gouden combinatie van geschiedenis, prachtige stranden en een gevarieerd landschap.
  • De rust en historische charme van Menorca beloven een stressvrije vakantie.
  • Formentera, tot slot, is ideaal voor wie op zoek is naar sereniteit en ongerepte natuur.

Of je nu de levendige sfeer van Ibiza, de diversiteit van Mallorca, de rust van Menorca of de natuur van Formentera verkiest, de Balearen zijn een topbestemming voor een onvergetelijke zonvakantie. En je hoeft je natuurlijk niet tot één van de eilanden te beperken.

LEESTIP: Welk eiland je ook verkiest, mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Balearen.

  1. Huur een auto en ga zelf op verkenning

De beste manier om de eilanden van de Balearengroep te verkennen is natuurlijk met een huurauto. Zonder een auto kom je niet op de mooiste verborgen plekjes. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen af te wijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Daarnaast zijn ook een aantal (belangrijke) trekpleisters moeilijk of zelfs niet te bereiken met het openbaar vervoer. Dus, wil je graag zoveel mogelijk zien? Dan is een huurauto onmisbaar! Bekijk hier onze blogpost met auto huren op Mallorca of auto huren op Ibiza.

Huur je auto bij:

  1. Ferryverbindingen tussen de Balearen eilanden

Zin om te eilandhoppen tussen de verschillende Iles Baleares? Weet dan dat er verschillende verbindingen zijn tussen Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste veerboten.

Hoe de Balearen bezoeken met de ferry of veerboot?

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. IbizaPalma de Mallorca2u15Bekijk prijs ferry
2. IbizaFormentera1uBekijk prijs ferry
3. AlcudiaCiutadella de Menorca2uBekijk prijs ferry
4. PalmaFormentera3u30Bekijk prijs ferry
  1. Mis niets tijdens je vakantie in de Balearen met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Balearen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Balearen met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Balearen met 3 uitgestippelde standswandelingen in Palma de Mallorca, Ibiza-stad en Ciutadella de Menorca.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?