9 x bezienswaardigheden op Menorca die je zeker moet zien

Koop de volledige reisgids voor € 10

9 x bezienswaardigheden op Menorca die je zeker moet zien

16 april 2024 in Balearen2 reacties

Menorca (of Minorca) is stiller en meer ongedwongen dan haar drukkere buureilanden. De voornaamste aantrekkingskracht van Menorca is haar natuur, met bijna eindeloze stranden, dennenbossen, vogels en andere fauna. De historische nederzettingen die je her en der op het eiland vindt, geven je het gevoel dat je terug bent gereisd in de tijd.

Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van onze favoriete bezienswaardigheden op Menorca.

Wil je meer te weten komen over Ciutadella de Menorca? Kijk dan op onze blog voor een overzicht van de bezienswaardigheden in Ciutadella.

Inhoud artikel

Tickets en georganiseerde tours Menorca

 1. Het hoogste punt van Menorca, El Toro

El Toro of Monte Toro, zoals het ook wel genoemd wordt, stijgt op uit het hartje van het eiland op zo’n 3 kilometer ten oosten van de centrale stad Es Mercadal. Je kan dit natuurmonument amper missen als je het eiland doorkruist, want met een hoogte van 342 meter is hij het hoogste punt van Menorca.

Wil je deze top graag beklimmen? Dit kan je zowel te voet of je kan met de auto naar de top. Hoe je ook gaat, je krijgt altijd de beloning van de prachtige vergezichten. Je zal op de berg ook het Heiligdom van de Virgin del Toro kunnen zien. Deze gotische kerk dateert uit 1670. Er staat ook een beeld van Christus, en er is een kleine souvenirwinkel en restaurant.

 1. Het heldere turquoise water van Cala en Turqueta

Cala en Turqueta is een populair en pittoresk strand dat aan de zuidkant van het eiland ligt, tussen Cala en Bosc en Santo Tomas. Het is bekend omwille van het landschap en zijn heldere turquoise water, geliefd bij zwemmers en diepzeeduikers.

Wil je graag Cala en Turqueta combineren met een boottocht? Dat kan! Reserveer je tickets alvast online.

 1. De natuur van Parque Natural de s'Albufera des Grau

Parque Natural de s'Albufera des Grau is een van de mooiste natuurgebieden op het eiland. Deze beschermde regio heeft een schat aan diverse habitats, die een thuis bieden aan een groot aantal planten en dieren. Het park beslaat een gebied van meer dan 5000 hectare en omvat een deel van het eiland, zee en enkele kleinere eilanden.

Wil je de fauna en flora van Menorca ontdekken, dan moet je hier naartoe. Er is een bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over wat er precies te zien en doen is in het park. Er zijn drie aangeduide wandelroutes, perfect voor wie de benen wil strekken en dit mooie stukje Menorca te voet wil ontdekken. Meer info op de website.

 1. Far de Favàritx een van de mooiste kapen van Menorca

Sommige van de beste plekken op het eiland voor zeezichten, hebben ook een vuurtoren. De eerste plek die we aanraden, is Far de Favàritx die zich bevindt op Kaap Favàritx, in het noordoosten van Menorca. Deze actieve vuurtoren heeft een cilindervormige toren die getooid werd met zwarte en witte spiraalbanden. Hij werd gebouwd in 1916, en bevindt zich op een van de mooiste kapen van Menorca.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je vakantie? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's op Menorca.

 1. Far de Cavalleria en de site van Sanisera

Een ander mooi plekje voor een uitzicht op zee is Far de Cavalleria

Hier kan je niet alleen uitkijken over het water, maar je kan er ook iets eten of drinken in het kleine café, of snel een kijkje nemen in het eco-museum. In de buurt ligt de archeologische site van Sanisera, in Romeinse tijden ooit een nederzetting, en nu een archeologisch museum met meer informatie over de geschiedenis van deze plek. Je kan hier ook afkoelen en uitwaaien op Platja de Cavalleria, een heerlijk strand.

 1. De mooiste plek om de zonsondergang te beleven

Far de Punta Nati is een vreemde, afgelegen vuurtoren, en nog een andere mooie plek om te genieten van magnifieke zeezichten. De vuurtoren bevindt zich op de noordwestelijke hoek van het eiland, en zou een van de mooiste plekjes zijn om de zonsondergang mee te pikken. Dit is ook een populaire plaats voor fotografen.

Wil je graag meer ontdekken van Menorca? Download dan nu onze gratis preview reisgids Balearen en bereid je helemaal voor voor je volgende reis!
 1. Lekker eten in Ferreries

Houd je van lekker eten, dan kom je op Menorca zeker aan je trekken. Een van de gezelligste plekken om een hapje te eten, is in Meson el Gallo in Ferreries (website). Dit rustige gezinsvriendelijke restaurant is gezellig en casual, en de perfecte tegenhanger van de eetgelegenheden die je soms in de drukkere kustresorts vindt.

Het dorpje Ferreries ligt in het binnenland van Menorca, afgelegen van de begane paden. Toch is het je tijd waard. Er wordt een van de beste markten van het eiland gehouden, en er is ook een klein geologisch centrum.

Proef zeker eens van de Caldereta de Langosta, een typisch gerecht uit Menorca. Een heerlijk stoofpotje met kreeft. Het schijnt dat dit het lievelingsgerecht van de Spaanse koning zou zijn.
 1. Torre d'en Galmés, het Talayotische dorp

Als je maar één historische site bezoekt tijdens je vakantie, kies dan voor Torre d'en Galmés. Deze indrukwekkende heuveltop met archeologische site toont de ruïnes van een Talayotisch dorp dat rond 1400 v.C. gesticht zou zijn. Het is de mysterie rond de Talayotische cultuur die zorgt voor een grote aantrekkingskracht op Menorca. Ontdek zelf deze wonderbaarlijke Talayotische cultuur op de site van Torre d'en Galmés.

 1. Het Talayotische Torralba d'en Salord

Interesse in de Talayotische cultuur? Dan weten wij nog een interessante plaats om te bezoeken. De Torralba d'en Salord is een andere noemenswaardige site op Menorca. Het is één van de grootste Talayotische sites en is uitzonderlijk goed bewaard. Deze plek was bewoond rond 1000 v.C., en ook in de Romeinse periode en tijdens de middeleeuwen.

 1. Waar overnachten op Menorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Menorca is het grootst in Ciutadella. Over het hele eiland heen zijn er wel hotels en appartementen te vinden dus als je een voorkeur hebt voor een specifieke plek op Menorca is de kans dan ook heel groot dat je daar een slaapplaats kan vinden. Bekijk ook onze favoriete hotels en B&B's op Menorca.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Menorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Menorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Menorca.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 juni 2021 - Luc Vanden Bulcke

Mijn interesse voor die reisgids kwam voort n.a.v. de serie Dwars door de Middellandse Zee

- 13 juni 2018 - Daphne van Aken

Menorca is een prachtig eiland en heel gevarieerd. Er staan mooie tips tussen en plekjes waar wij ook nog niet zijn geweest. Dat gaan we onthouden voor een eventuele volgende keer.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?