Palma de Mallorca bezoeken? 20 x bezienswaardigheden + reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 10

Palma de Mallorca bezoeken? 20 x bezienswaardigheden + reisgids

1 maart 2021 in Balearen8 reacties

Palma de Mallorca is het toeristisch centrum op het eiland Mallorca. Vanaf de jaren 60 werd de kust langs beide kanten van de stad, massaal volgebouwd. Hierdoor kreeg Mallorca haar reputatie als nogal ordinaire vakantiebestemming.

In het hart van deze wildgroei biedt Palma de Mallorca echter meer dan dat je zou denken. De stad Palma zelf heeft heel wat interessante historische plaatsjes, die in schril contrast staan met de nabijgelegen strandresorts. Lees in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca.

Inhoud artikel

Tickets en georganiseerde tours Mallorca

 1. Het opmerkelijke Lonja de Mallorca

Lonja de Mallorca is een opmerkelijk monument met spectaculaire bogen. Dit gotische burgergebouw werd in de 15e eeuw gebouwd door Guillem Sagrera als hoofdkwartier van het Koopliedencollege tussen 1420 en 1452. Het is opgetrokken in Catalaans-gotische stijl. Dit was de zetel van de regering in de 15e eeuw.

Je kan het gebouw bezoeken en je ziet er sporadisch publieke tentoonstellingen. De omliggende omgeving is het hart van het nachtleven van de stad, en er zijn tal van plekjes in de buurt waar je iets kan drinken, eten of een avond naar muziek kan luisteren.

 1. De moderne Gerhardt Braun Galerij

De Gerhardt Braun Galerij is zeker een vlug bezoekje waard is. Deze galerij opende met een tentoonstelling van de Bulgaarse artieste Hristina Milanova en herbergt verschillende tentoonstellingen op vier verdiepingen.

Zelfs al ben je niet echt een fan van moderne en hedendaagse kunst, zou je toch nog even kunnen binnenwippen om het interieur van dit vorstelijke 17e-eeuwse huis in maniërismestijl te bewonderen. Het staat lokaal bekend als Ses Carasses omwille van de maskers die de buitengevel versieren. Het was ooit de woning van de Genuaanse Francisco Pavesi.

 1. Het Es Baluard museum

Es Baluard is een museum van moderne en hedendaagse kunst met een gevarieerde collectie van werken die gemaakt zijn op of op de een of andere manier te maken hebben met de Balearen. Het museum werd opgericht in 2004 en heeft naast een permanente collectie ook gevarieerde tijdelijke tentoonstellingen.

Een deel van het gebouw van het museum dateert uit de 21e eeuw, terwijl een ander deel zich in het 16e-eeuwse Baluard de Sant Pere bevindt. Deze vesting werd gebouwd op de middeleeuwse stadsmuren, en valt op door zijn grootte en strategische locatie. Het gebouw werd tot 1952 voor militaire doeleinden gebruikt.

Niet alleen de hoofdstad is een bezoekje waard, er zijn ook heel wat andere plekjes op Mallorca die het vernoemen waard zijn. Wil je deze graag ontdekken? Lees dan ons uitgebreide blogartikel.

 1. Het levendige plein van Plaça Major

Plaça Major was ooit het hoofdkwartier van de Inquisitie maar is nu een levendig en aantrekkelijk plein. Het is de perfecte plek om even te stoppen voor een drankje of hapje. Dit is het hoofdplein en ook het grootste plein van de stad, en werd opgericht in de 19e eeuw op de plek waar eerder het klooster van San Felipe Neri stond. Het plein werd bijna meteen de culturele en sociale spil die het tot op de dag van vandaag nog is.

Je vindt hier restaurants, terrasjes, kunstgalerijen, straatartiesten en een wekelijks markt met kraampjes die artisanale en voedingswaren aanbieden. De ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van de sfeer.

 1. De gebroken tegels van Can Forteza Rey

Can Forteza Rey is een prachtig voorbeeld van modernistische architectuur in Palma de Mallorca. De kleurrijke voorgevel van Can Forteza Rey is typisch voor de Art Nouveau-beweging die de architectuurstijl van de vroege 20e eeuw karakteriseert. Let op de kleur en variëteit van de decoratie aan de buitenkant, met de veelkleurige gebroken tegels die onregelmatig geplaatst werden om een serie motieven—typisch voor deze stijl—te creëren.

Nog op zoek naar een overnachting? Verblijf net zoals ons in het Posada Terra Santa, verborgen in het oude stadsgedeelte van Palma de Mallorca. Genieten kan je hier op het dak in het zwembad met een uitzicht over Palma de Mallorca. Heerlijk toch?
 1. Plaça de la Porta del Camp of Bab-al-Yadid

Als klein park met een Golgothakruis, ligt Plaça de la Porta del Camp (“Veldpoortplein”) op de plek van de oostelijke poort van de stad. In Moorse tijden stond deze plek bekend als Bab-al-Yadid. Langs het park zie je een indrukwekkend deel van de 12e-eeuwse stadsmuur met kantelen en een toren. In juni 1114 werd deze muur belegerd door een leger Pisaanse en Catalaanse soldaten, die drie gaten in de muur sloegen en ravage aanbrachten in de stad.

 1. De gotische Sant Francesc kerk

De kerk van Sant Francesc is een van de oudste kerken van Palma. Ze dateert uit 1281 en werd grotendeels gebouwd in gotische stijl. Er is nochtans een barokke voorgevel, compleet met rozetraam, die dateert van 1700. Gotische en barokke elementen wisselen elkaar af in het interieur, met een klassiek gewelfd gotisch dak en een sierlijk barok altaar.

Wil je graag een rondreis maken door Mallorca? Met onze uitgestippelde autoroute Mallorca kom je langs de mooiste plekjes waaronder de prachtige hoofdstad Palma de Mallorca.

 1. De Kathedraal van Palma de Mallorca

Deze mag zeker niet ontbreken! De Kathedraal van Palma de Mallorca (La Seu) is het hoogste punt van de vroegere citadel van de Romeinse stad, en is niet alleen van historisch belang, maar biedt ook mooie uitzichten over de kust van het Parc de la Mar aan de Middellandse Zee. In 1901, werd Antoni Gaudí betrokken in de restauratie van de structuur. Veel van zijn voorgestelde veranderingen werden echter niet doorgevoerd, omdat er discussies waren met de aannemer.

Ook bekend onder de naam 'La Seu', heeft de kathedraal een gigantisch rozetraam met een diameter van 12 meter—een van de grootste ter wereld. Er is ook een opvallende stenen preekstoel en er zijn niet minder dan 14 graven. Achter het altaar vind je de tombes van Jacobus II en III.

 1. Het oudste klooster van Mallorca, Convento de Santa Clara

Convento de Santa Clara werd in 1256 opgericht door de Orde van de Arme Klaren en is het oudste klooster van het eiland. Wandel door de deuropening naar de grote binnenplaats. Links vind je een tuin. Recht voor je staat de kerk met een standbeeld van Santa Clara d’Assisi boven de deur. De kerk werd in de late 18e eeuw gebouwd, hoewel er nog overblijfselen zijn van de structuur waarop de kerk werd gebouwd, onder meer een gotische klokkentoren uit 1300.

 1. Het oude Moorse badhuis, Banys Àrabs

Aan de binnenkant van de Banys Àrabs (Arabische Baden) kom je een kleine tuin tegen en het oude badhuis, dat dateert uit de 11e of de 12e eeuw. Dit kleine gebouw heeft een warme kamer, een koude kamer en een massagekamer. Het werd door de Moren gebouwd uit stenen van oudere gebouwen uit de buurt.

 1. De geschiedenis van Mallorca in Museo de Mallorca

Vaak genoemd als een van de belangrijkste musea van het eiland, gaat het kleine Museo de Mallorca op zoek naar de cultuur en geschiedenis van Mallorca via tentoonstellingen van objecten en kunstwerken. Hier zie je Talayotische en Romeinse overblijfselen, Moors aardewerk en christelijke kunst, wat allemaal tezamen een snel overzicht biedt van de geschiedenis van het eiland.

De collectie is interessant, net als het gebouw waarin ze zich bevindt: een 17e-eeuws paleis gebouwd op de fundamenten van een van de oudste Arabische huizen van het eiland. Wil je dit museum graag bezoeken? De toegang is gratis!

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je vakantie in Palma de Mallorca? Bekijk alle aanbiedingen op Bookig.com.

 1. Tot rust komen in de Jardí del Bisbe

De Jardí del Bisbe, koele en rustige tuinen, bieden de perfecte plek voor een korte rustpauze tijdens je ontdekkingstocht van Palma. Deze botanische tuinen naast het Palau Episcopal bieden wat schaduw om even af te koelen. Maak een wandeling langs de palmbomen, granaatappels, appelsienen en citroenen, geurige tijm en prachtige waterlelies, of rust even uit op een van de goed geplaatste zitbankjes.

 1. Het ronde Kasteel van Bellver

Op slechts 3 km ten westen van Palma ligt het kasteel van Bellver. Dit kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd voor koning Jacobus II van Mallorca en is een van de weinige ronde kastelen van Europa. Oorspronkelijk deed het kasteel dienst als verblijfplaats van de koningen van Mallorca, maar vanaf de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw, werd het gebruikt als militaire gevangenis. Nu is het kasteel een van de vele toeristische bezienswaardigheden van het eiland. Aan de binnenkant vind je een interessant historisch museum.

 1. Het Arabische fort La Almudaina

Oorspronkelijk gebouwd als Arabisch fort kort na de Arabische verovering van het eiland, eiste de kroon La Almudaina op als officiële residentie aan het begin van de 14e eeuw. Het werd omgebouwd naar de gotische stijl onder Jacobus II, maar elementen van de oorspronkelijke islamitische architectuur duiken nog steeds op, zoals de Moorse bogen op de voorgevel die je vanaf de zeekant kan zien.

Eens je het fort binnenwandelt, vind je er tapijten, schilderijen en meubilair uit de verschillende periodes van de geschiedenis van het gebouw. Er is een aangename binnentuin met palmbomen. Bewonder hier eventjes het mooie fort en de gezellige binnentuin.

 1. Bezoek het oude vissersdorpje Portixol

Een beetje buiten het centrum van Palma de Mallorca - maar heus niet zo ver, want na 25 minuten wandelen ben je er al! - vind je het oude charmante vissersdorpje Portixol. Je kan er dus gerust te voet naartoe of met de fiets via het aangelegde pad langs de kust. In Portixol valt niet heel veel te beleven, maar het is er gewoon erg mooi en gezellig. We zouden aanraden om er 's avonds ook een hapje te eten. In dit vissersdorp vind je een leuke haven, verschillende restaurantjes en een klein strandje waar je kan zwemmen.

Wil je graag andere mooie dorpjes bezoeken? Lees ons uitgebreid artikel en ontdek de mooiste dorpen van Mallorca.

 1. Ontdek de traditionele keuken van Palma de Mallorca

Wanneer je op reis gaat, moet je altijd eens proeven van de typische traditionele keuken.

In Palma de Mallorca is een deeltje daarvan de sobrasada, traditionele worst gemaakt van lokaal varkensvlees op smaak gebracht met wat pittige kruiden. Als je tijd hebt, proef dan zeker eens van de sobrasada. Bij Can Llompart kan je verschillende soorten sobrasadas kopen en krijg je wat uitleg over het product. Opmerking: niet voor vegetariërs.

 • Als je een 'foodie' bent of gewoon houdt van een andere soort keuken ontdekken, dan vind je het wellicht nog veel toffer om een 'food tour' te maken en verschillende typische lekkernijen te proeven.
 • Onze tip: Palma Old Town Sunset Tour en voedselproeverijen. Tijdens deze tour ga je op stap door de historische gebieden van Palma de Mallorca met een lokale gids en kan je verschillende pintxos en hapjes proeven in een van de beste tapasbars in de stad. De wandeling gaat door tijdens zonsondergang en duurt zo'n 2,5 uur. Meer info over de tour hier.
 1. De gastronomische versmarkt San Juan

Een klein beetje buiten het centrum van Palma de Mallorca vind je de fantastische Mercado Gastronómico San Juan, oftewel een overdekte gastronomische versmarkt. Deze overdekte en opgeknapte versmarkt is een van de mooiste in de buurt. Het is niet alleen een plek om te wandelen, maar er valt ook vanalles te beleven.

's Avonds kan je er vaak genieten van live muziek of een DJ en je kan hier ook gewoon komen eten. Geniet van allerlei tapas zoals mini hamburgertjes, een tapasplankje met verschillende hammen, de typische pintxos, wat verse oesters enzovoort!

 1. Een ijsje eten in één van de oudste zaakjes in Palma

Tijdens je trip naar Palma de Mallorca zal je ongetwijfeld wel eens van een ijsje smullen tijdens een gezellige avondwandeling of een hete middag. Als we één tip mogen geven: ga hiervoor naar Ca’n Joan de S’Aigo, gelegen in de Carrer de Can Sanç.

Dit gezellige cafeetje is een van de oudste zaakjes in heel Palma. Het bestaat niet alleen al sinds de 18de eeuw, maar de ijsjes worden hier ook al jaren volgens hetzelfde traditionele recept gemaakt. Proef bijvoorbeeld eens van het amandelijs: Carrer de Can Sanç volgt al 300 (300!) jaar hetzelfde receptje. Zeker een aanrader dus!

 1. Fietsen in Palma de Mallorca

Een leuke manier om Palma de Mallorca te ontdekken is met de fiets

Als je al fietsend het eiland verkent, kan je zowel bekende als onbekende bezienswaardigheden spotten, wat volgens ons dé perfecte mix is. Wil je zelf op stap gaan, dan kan je een fiets op eigen houtje huren ter plaatse.

Wil je echter liever in het gezelschap van een gids een fietstocht maken, waar je langs de mooiste bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Palma fietst, waaronder historische monumenten alsook verborgen plekken en pleinen, dan kies je beter voor deze geleide fietstocht door de oude binnenstad. Deze 3-uur durende fietsrondleiding brengt je langs de mooiste spots van de historische binnenstad. Bekijk hier een overzicht van fietstours in Palma de Mallorca.

 1. Maak een historische wandeltour met gids

Palma de Mallorca verkennen kan natuurlijk geheel op eigen houtje, maar wil je de stad en de geschiedenis écht dieper ontdekken en uitpluizen, dan kies je best voor een gids die je meeneemt op pad. Onze tip: doe een gegidste wandeltour en ontdek de bekendste highlights en tevens verborgen pareltjes.

Wil je de historische geheimen van het middeleeuwse Palma ontdekken? Kies dan voor een historische rondleiding die je meeneemt naar de lokale buurtjes en marktjes, zoals de oude vismarkt. Ondertussen krijg je een uitleg van de geschiedenis en passeer je tal van fotoplekjes, imposante gebouwen, marktjes... Als afsluiter word je nog even verwend een tapa'tje met glaasje wijn of bier. Als dat geen goede mix is!

 1. Waar overnachten op Mallorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Mallorca is heel ruim. Over het hele eiland heen zijn er hotels en appartementen te vinden. Het grootste aanbod vind je rond Palma de Mallorca. In deze regio is er voor elk budget en elke smaak wel iets te vinden. Bekijk alvast onze favorieten hotels en B&B's op Mallorca van goedkoop tot luxe.

Onze tip: Eerder op zoek naar rust op Mallorca? Dan raden wij je aan om het havenstadje Soller op te zoeken.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Mallorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 september 2021 - Pieter-jan

hele handige reisgids, ideaal reisvoer!

- 28 februari 2020 - marc bisback

volgens mij zeer goed , duidelijk ,

- 28 januari 2020 - Esmée Schuijt

Super fijne gratis reisgids! Veel info op de site over meerdere plekken.

- 28 augustus 2019 - Lisa De Spiegelaere

Een heel leuke wandeling doorheen de mooie stand Palma. Jammer van de slechte wegbeschrijvingen, ook zijn sommige dingen niet meer gratis te bezoeken. Anders was het een super wandeling!

- 12 april 2019 - Ann

Schitterend om een korte trip naar mallorca te plannen !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?