Wat te doen op Bonaire? 10 x leukste activiteiten, excursies + tours op Bonaire

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen op Bonaire? 10 x leukste activiteiten, excursies + tours op Bonaire

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

Overzicht met de leukste activiteiten, tours en daguitstappen op Bonaire + waar tickets boeken?

Bonaire staat natuurlijk gekend als een paradijselijke bestemming voor een ontspannen vakantie aan het strand of om te snorkelen en duiken, maar je kan er ook een actieve trip van maken dankzij de vele bezienswaardigheden en uitstappen.

Bonaire biedt een brede waaier aan actieve en ontspannen excursies die meer dan de moeite waard zijn. In dit artikel laten we je kennis maken met de leukste uitjes op het eiland. Zowel voor actievelingen als cultuurliefhebbers is er meer dan genoeg te doen op dit bijzondere stukje aarde.

Praktische info & tickets voor je reis naar Bonaire

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets9u25 vliegen naar Bonaire, richtprijs € 775 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
VerblijvenAan te raden verblijven in Bonaire zijn:
PakketreizenJe reis Bonaire als pakketreis boeken? Boek bij Corendon (va. € 579) of boeken bij Prijsvrij (va. € 1568)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Maak een uitstap naar Klein Bonaire

Voor de kust van Kralendijk ligt het eiland Klein Bonaire

Het eiland is 700 hectare groot, geheel vlak en begroeid met kleine struiken en cactussen. Er leven minstens 76 plantensoorten en ongeveer 55 diersoorten op het eiland. Het is omgeven door een koraalrif. De stranden aan de noord- en westkant zijn de belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden. Er zijn ook verschillende zoutpannen of zoutmeren op het eiland.

Rode flamingo's voeden zich daar en Bonaire heeft zelfs een van de grootste flamingopopulaties ter wereld. Om die reden, en vanwege de ongerepte koraalriffen en broedstranden voor zeeschildpadden, is het eiland beschermd als wetland van internationaal belang door de Conventie van Ramsar. Boek je tour hier online

Toen het duiktoerisme op Bonaire sterk toenam, wilden projectontwikkelaars hotels bouwen op Klein Bonaire, maar vlak voor de eeuwwisseling werd het eiland gekocht en beschermd door het Eilandgebied Bonaire met hulp van Nederland, het Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermers. Sinds 2001 is Klein Bonaire een wettelijk beschermd natuurgebied. Het eiland is per boot bereikbaar voor duikers, snorkelaars en dagjestoeristen.

  1. Ontdek de onderwaterwereld van Bonaire

Bonaire wordt gezien als het paradijs voor duikers en snorkelaars en dat is niet voor niets. De onderwaterwereld is hier werkelijk adembenemend! Meer nog het is zo bijzonder, dat het water rondom Bonaire beschermd wordt.

Heb je nog geen duikbrevet? Dan is Bonaire dé place to be om deze te behalen bij een van de vele duikscholen die op het eiland gevestigd zijn. Liever snorkelen? Ook dan is er heel wat moois te zien. Onder water zie je een grote diversiteit aan zeedieren waaronder zeeschildpadden, roggen, zeepaardjes, barracuda's en honderden soorten vissen en koraal.

  1. Kite- en windsurfen op Bonaire

Bonaire is niet alleen het paradijs om te duiken en snorkelen. Het is ook een uitstekende bestemming om te kite- en windsurfen vanwege de constante wind en de vlakke wateren rond het eiland. Bonaire heeft meerdere stranden die geschikt zijn voor kitesurfen en windsurfen.

  • Sorobon Beach aan de oostkant van het eiland is vooral populair bij windsurfers vanwege de ondiepe, beschutte baai en de constante wind.
  • Lac Bay, dat naast Sorobon Beach ligt, is dan weer een uitstekende plek voor kitesurfers.
  • Andere stranden zoals Atlantis Beach en Pink Beach zijn ook geschikt voor deze watersporten.

Als je nog geen ervaring hebt met kitesurfen of windsurfen, zijn er verschillende scholen op Bonaire waar je lessen kan volgen. Een van de populairste is de Jibe City Windsurf School op Sorobon Beach (bekijk ligging). Ze bieden lessen aan voor beginners tot gevorderden in zowel windsurfen als kitesurfen. Andere scholen zijn onder meer Bonaire Kiteschool en Kiteboarding Bonaire.

  1. Verken het Nationaal park Washington-Slagbaai

Zin in een dagje wandelen? Maak dan een daguitstap naar het nationaal park Washington-Slagbaai aan de noordkant van het eiland. De hele noordpunt van Bonaire is een beschermd natuurgebied. Het 6000 hectare grote park werd in 1969 opgericht als het eerste natuurpark van de Nederlandse Antillen. Het herbergt een grote verscheidenheid aan habitats, zoals de bocas (inhammen), duinen aan de noordkust, zoutpannen, pos (bronnen), en berggebieden.

Het is een veilig leefgebied voor de endemische en bedreigde diersoorten van Bonaire. Papegaaien, flamingo's, parkieten, leguanen en vele andere soorten vogels en reptielen zijn in dit beschermde gebied te vinden. De stranden in het park zijn een belangrijke broedplaats voor alle vier de soorten zeeschildpadden die in het Caribisch gebied voorkomen.

  • Binnen het park bevinden zich twee gebieden die internationaal erkend zijn als belangrijke wetlands onder de Conventie van Ramsar: de Slagbaai kwelder en het Gotomeer.
  • Bij de ingang van het park kan je verschillende bewegwijzerde wandelingen volgen.
  • Het park is goed bereikbaar met de auto, en ook mountainbikers zijn welkom.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een dagtrip naar Washington Slagbaai National Park vanuit Kralendijk. Ontdek de flora en fauna van Bonaire, ga snorkelen in het kristalhelder water en zie de flamingo's van dichtbij. Boek je dagtrip hier.

  1. Roze flamingo's spotten

Flamingo's zijn het nationale symbool van Bonaire

Geen zorgen, om flamingo's te spotten tijdens je vakantie op Bonaire, hoef je niet veel moeite te doen, want er zijn diverse plekken waar de flamingo’s zich bevinden. De meeste flamingo's zal je vinden bij de zoutpannen en het Pekelmeer bij het Flamingo Sanctuary. Dit is de belangrijkste broedplaats voor de flamingo in het zuidelijk Caribisch gebied. Afhankelijk van het seizoen zijn hier tussen de 2000 en 7000 flamingo's te zien.

Je kan het reservaat niet betreden, maar je kan de flamingo's en het interessante zoutpannenlandschap zien vanaf de weg als je rond het zuidelijke puntje van het eiland rijdt. Andere plekken waar je de roze flamingo's vanop afstand kan bekijken zijn bij het Mangrove Info Center, in het Gotomeer en Washington Slagbaai National Park.

  1. Bezoek de ezels in het Donkey Sanctuary Bonaire

Last but certainly not least, moet je tijdens je verblijf op Bonaire zeker tijd maken om het beroemde ezelreservaat te bezoeken. Donkey Sanctuary Bonaire zet zich in om alle ezels op het eiland te beschermen en huist momenteel meer dan 700 ezels! Het werd in 1993 opgericht door de Nederlanders Marina Melis en Ed Koopman. Je kan er voer kopen om de ezels te voederen en de ezels van dichtbij bekijken. Er zijn ook enkele schildpadden, flamingo's en leguanen te zien. Meer info op de website.

Boek hier je rondleiding in het Donkey Sanctuary Bonaire

  1. Cruise bij zonsondergang op Bonaire

Een privécruise bij zonsondergang op Bonaire kan een geweldige en romantische ervaring zijn. Het is een populaire manier om te genieten van het prachtige uitzicht op de zonsondergang over de Caribische Zee terwijl je ontspant op het dek van een boot. Tijdens de cruise vaar je langs de kustlijn van Bonaire, geniet je van heerlijke hapjes en tropische cocktails terwijl je het kleurrijke landschap van het eiland bewondert. Deze cruise vertrekt bij de aanlegsteiger bij Harbour Village Marina (bekijk ligging).

  1. Kajakken tussen de mangroves

Lac Bay is een ondiepe lagune in het zuidoosten van Bonaire en wordt omgeven door mangroven. De mangroven behoren tot de belangrijkste ecosystemen van Bonaire. Je kan de mangroven van het Lac Bay ontdekken per kajak met glazen bodem. Tijdens een kajaktocht kan je de unieke flora en fauna van de mangroves van dichtbij ervaren en genieten van de rust en stilte van dit bijzondere ecosysteem. Bovendien bieden de mangroves verkoeling tijdens warme dagen.

TIP: Tijdens deze kajaktocht door de mangroves op Bonaire, houd je ook nog halt om even te snorkelen en het leven onder water bewonderen. Boek je kajaktocht door de mangroves op Bonaire hier.

  1. Eilandtour: van Noord naar Zuid Bonaire

Wil je graag zovele mogelijk van het eiland zien tijdens je vakantie op Bonaire? Dan kan je ook altijd een tour boeken op Bonaire die zowel het noorden als het zuiden van het eiland laat zien. Deze tours zijn een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid en culturele hoogtepunten van het eiland te ontdekken en te ervaren.

  • In het noorden van Bonaire breng je een bezoekje aan het prachtige Gotomeer, waar je de roze flamingo's kan spotten en bezoek je de 1000 Steps, een populaire snorkel- en duikplek met een indrukwekkend uitzicht op de oceaan.
  • In het zuiden van Bonaire kan je het indrukwekkende Nationaal park Washington-Slagbaai bezichtigen, met zijn kalkstenen plateaus, cactussen en unieke dieren en planten. Ook kan je een bezoek brengen aan het prachtige Lac Bay, een ideale plek om te windsurfen.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en boek je eilandtour op Bonaire hier online. Kom langs dé hoogtepunten van het eiland.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids ABC-eilanden. Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden, inclusief wandelingen.
  1. Bezoek de bijzondere grotten van Bonaire

In het noordoosten zijn vooral de bijzondere grotten van Bonaire met de inheemse grottekeningen opmerkelijk, gelegen in het Bonaire Caves & Karst Natuurreservaat. Hier zijn, als je niet op eigen kracht reist, een 4x4 en veel geduld nodig; de wegen zijn moeilijk begaanbaar en te voet of per fiets kom je er daardoor sneller.

Met je 4x4 rijd je langs het karstgebergte en kan je de grotten bekijken. Verschillende grotten hier bevatten petrogliefen, tekeningen op de wanden die de Caquetios meer dan 500 jaar geleden maakten.

Iets verder naar het oosten staat de vuurtoren Spelonk, die een prominente plaats inneemt in het landschap. Naast de vuurtoren zie je het voormalige huis van de vuurtorenwachters. Vandaag wordt het huisje niet meer gebruikt en wordt het beschouwd als een vervallen ruïne.
  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten op Bonaire?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het mooie Bonaire? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Bonaire.

  • Het Delfins Beach Resort bevindt zich in Kralendijk en biedt moderne, gezellige accommodatie met een tuin, een buitenbad, een fitnesscentrum en gratis parking voor je huurwagen. Meer info en boeken.
  • Bamboo Bonaire Boutique Resort ligt op slechts 2 km van de hoofdstad en op een steenworp afstand van de zee. Alle huisjes van dit resort zijn ingericht met elegant Thais en Indonesisch houten meubilair en voorzien van een volledig uitgeruste keuken en een eigen balkon of terras met uitzicht op de omliggende tropische landschapstuinen. Meer info en boeken.
  • Een ander resort dat we kunnen aanraden is het Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire. Deze accommodatie biedt ruime, moderne kamers, een buitenzwembad, een eigen privéstrand en een gezellige beachbar. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Bonaire

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Bonaire? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Bonaire.

  1. Download onze gratis reisgids Bonaire

Ontdek Bonaire met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Bonaire en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?