10 x mooiste snorkelplekken en duiklocaties op Bonaire: alle info + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste snorkelplekken en duiklocaties op Bonaire: alle info + kaartje

26 december 2023 in ABC-eilanden0 reacties

De mooiste locaties om te snorkelen en duiken op Bonaire + tips

Bonaire is niet alleen boven water een schitterend eiland, ook de kleurrijke onderwaterwereld mag er zijn. Bonaire is niet voor niets een geliefd bij duikers en snorkelaars. Je vindt er dan ook meer dan honderd duiklocaties en een gemiddelde watertemperatuur van 29°C. Verspreid over het hele eiland vind je koraalriffen met een regenboog van tropische vissen en andere zeedieren zoals schildpadden, pijlstaartroggen, en zeepaardjes.

Ontdek in deze blogpost de mooiste snorkel- en duikplekken op Bonaire + boek je snorkelexcursie op Bonaire makkelijk online.

Praktische info & tickets voor je reis naar Bonaire

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets9u25 vliegen naar Bonaire, richtprijs € 775 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
VerblijvenAan te raden verblijven in Bonaire zijn:
PakketreizenJe reis Bonaire als pakketreis boeken? Boek bij Corendon (va. € 579) of boeken bij Prijsvrij (va. € 1568)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Waarom is Bonaire een populaire bestemming om te snorkelen of duiken?

Bonaire staat vooral bekend als een populaire snorkel- en duikbestemming vanwege de vele duikplekken aan de kust en de gemakkelijk bereikbare franjeriffen van het eiland. Bonaire heeft een warm, droog (maar vochtig) en winderig klimaat. Het eiland wordt omzoomd door een koraalrif, dat voor duikers toegankelijk is vanaf de kust langs de luwe kant van het eiland (west-zuidwest gericht). De hele kustlijn van het eiland werd in 1979 aangewezen als maritiem reservaat in een poging het kwetsbare koraalrif en het zeeleven dat ervan afhankelijk is te beschermen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids ABC-eilanden. Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden, inclusief wandelingen.

Kaartje met de mooiste snorkel- en duikplekken op Bonaire

  1. Nationaal maritiem park Bonaire

Bonaire, Diver's Paradise

Het nationaal maritiem park Bonaire is een wettelijk beschermd onderwaterpark rondom het hele eiland en Klein Bonaire. Het park werd in 1979 opgericht met steun van onder andere het Wereld Natuur Fonds, en wordt beheerd door de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire).

Het nationaal maritiem park van Bonaire omvat in totaal 86 benoemde duikplekken en is de thuisbasis van meer dan 57 soorten zacht en steenachtig koraal en meer dan 350 geregistreerde vissoorten. De meeste resorts en hotels hebben een eigen duikwinkel of zijn aangesloten bij een duikbedrijf. Kortom, of je nu een ervaren duiker bent of het nog nooit geprobeerd hebt, duiken is een must op Bonaire. Zelfs de nummerplaten van Bonaire dragen het motto 'Diver's Paradise'.

Boek je snorkelexcursie in Marine Park

  1. Margate Bay

Margate Bay, op de zuidpunt van het eiland, is een mooi strand waar je kan relaxen naast de mangroven, kan snorkelen of een mooie ondiepe duikplek vlak voor de kust kan verkennen. Margate Bay is vernoemd naar een "school" black margates die hier bijna altijd rondzwemmen. Daarnaast zal je er ook papegaaivissen, zeebarbelen, adelaarsroggen en schildpadden kunnen zien.

  1. Het oude scheepswrak Hilma Hooker

De Hilma Hooker is het bekendste wrak van Bonaire, dat in 1984 zonk. Tijdens een controle merkten ze meer dan 10.000 kg marihuana op tussen een dubbele scheepswand. Tegenwoordig is het 70-meter lange vrachtschip een populaire duikplek.

Het wrak ligt nu op een diepte van 18 tot 30 meter, en is een thuis geworden voor een grote verscheidenheid aan zeeleven, waaronder koraalvlinders, murenen, barracuda's, en schorpioenvissen. Soms kan je er zelfs schildpadden zien. Het wrak ligt relatief dicht bij de kant en wordt gemarkeerd door drie gele boeien (bekijk ligging hier). Er is een parkeerplaats bij de ingang van de duikplek.

Bekijk alvast dit onderstaande filmpje van duikers die de Hilma Hooker bezichtigen

  1. Duiken bij Bachelor's Beach

Bachelor's Beach is een van de meest bijzondere stranden op het eiland en tevens een populaire duikplek. Er is niet echt een lang stuk zand. Bij eb komt er een stukje zandstrand tevoorschijn, maar je kan hier niet de hele dag doorbrengen, want bij vloed verdwijnt het strand terug. Veel locals komen 's avonds om te barbecueën en te genieten van de prachtige zonsondergang, die hier spectaculair is.

HUURAUTO: Om bij de meeste snorkel- en duiklocaties te komen, heb je best een huurauto nodig. Een huurauto kan je online huren bij Sunny Cars.

  1. Prachtige koraalstrand van 1000 Steps Beach

Vanuit Kralendijk loopt een smalle, bochtige weg langs de spectaculaire kustlijn richting het noorden van het eiland waar je het 1000 Steps Beach vindt. Je hoeft gelukkig niet écht 1.000 treden (wel zo'n 70 treden) af te dalen om dit strand te bereiken, maar het zou zeker de moeite waard zijn! 1000 Steps is een prachtig koraalstrand en een uitstekende plek om te duiken en snorkelen.

Eenmaal beneden kan je genieten van het schitterende kleurenspel over de oceaan en de prachtige onderwaterwereld en talloze tropische vissen zien. Met wat geluk kan je hier zelfs zeeschildpadden spotten! Houd er echter rekening mee dat het strand bedekt is met dood koraal en daarom worden waterschoentjes aangeraden.

  1. Snorkelen bij No Name Beach op Klein Bonaire

No Name Beach is één van de mooiste stranden van Bonaire en bevindt zich op het onbewoonde eiland Klein Bonaire, dat net voor de kust van Bonaire ligt. Vanaf Bonaire zie je het bounty eiland makkelijk liggen en in minder dan 20 minuten varen met een watertaxi ben je er al. No Name Beach heeft een prachtig wit zand en kristalhelder water, waardoor deze plek voelt als een stukje paradijs op aarde.

Het grootste deel van het water is ondiep en kalm, waardoor het een ideale plek is om te zwemmen en te snorkelen. Vergeet dus niet om je snorkeluitrusting mee te nemen, want het koraalrif vlakbij het strand is vol met kleurrijke vissen. Met een beetje geluk kan je zelfs een schildpad zien. Houd er rekening mee dat er op Klein Bonaire geen faciliteiten zijn. Breng dus zelf voldoende eten en drinken mee en bescherm jezelf met zonnecrème tegen de zon.

  1. Pink Beach

Pink Beach dankt zijn lichtroze kleur aan de geplette schelpen van miljoenen microscopisch kleine felroze zeediertjes, foraminifera genaamd, die langs deze kustlijn roze poelen vormen. Pink Beach is een uitstekende plek om te bezoeken als je wilt snorkelen of duiken. Hoewel de strook zand relatief smal is, ingeklemd tussen de weg en de zee, is het een geweldige plek om te picknicken. En moeten we je nog vertellen dat het uitzicht ronduit idyllisch is?

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids ABC-eilanden. Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden, inclusief wandelingen.
  1. Bari Reef

Bari Reef is een zeer mooie duikplek nabij Kralendijk met een enorme biodiversiteit. Veel voorkomende soorten in Bari Reef zijn octopussen, barracuda's, tarpons en nog veel meer. Probeer ook de geelkopkaakvis te spotten, die zijn eieren in zijn bek draagt. Het Bari Reef ligt vlak voor het Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire.

  1. Snorkelen en duiken bij Salt Pier

Bij de Salt Pier, in het zuidoosten van Bonaire, wordt zout in schepen geladen voor de export. Maar dit is verrassend genoeg ook een uitstekende plek om te duiken en te snorkelen. Onder de gigantische pier krioelt het van de tropische vissen die rond de kleurrijke koralen op de palen zwemmen. Daarnaast heb je ook een grote kans om hier mooie schildpadden te spotten. Wanneer je bij Salt Pier gaat snorkelen of duiken, zijn waterschoenen aangeraden.

  1. Karpata, een van de meest populaire duik- en snorkelplekken

Karpata, gelegen aan de noordwestelijke kust van het eiland, is een van de meest populaire duik- en snorkelplekken op Bonaire en wordt vaak aangeduid als een van de mooiste plekken om te verkennen onder water. Wat Karpata zo bijzonder maakt, is het ongerepte koraalrif en het rijke onderwaterleven dat het omringt. Het is een geweldige plek om te duiken en te snorkelen vanwege de variëteit aan zeeleven, waaronder koraalvlinders, papegaaivissen, schildpadden, barracuda's, en zelfs af en toe een haai.

Een ander hoogtepunt van Karpata is de verscheidenheid aan koraalformaties die hier te vinden zijn, waaronder enorme hersenkoraalblokken en prachtige waaierkoralen. Het zicht onder water is over het algemeen zeer helder en het water is relatief ondiep, wat het een ideale locatie maakt voor beginnende duikers en snorkelaars. Naast het onderwaterleven, biedt Karpata ook een prachtig uitzicht op de oceaan en de kustlijn van Bonaire. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

  1. Handige tips bij het snorkelen en duiken op Bonaire

  • Huur een pickup en gooi al je duik- en snorkelspullen in de koffer. Pak de duikkaart erbij en stop op de mooiste plekken. Er is overal wel een parkeerplaats te vinden.
  • Controleer altijd de weersomstandigheden voordat je gaat snorkelen of duiken.
  • Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en dat deze goed past. Als je je eigen snorkelset of duikuitrusting niet hebt, kan je deze altijd huren in de duikcentra.
  • Breng voldoende zonnecrème aan, aangezien de zon op Bonaire erg sterk kan zijn.
  • Neem voldoende water en snacks mee zodat je na het snorkelen of duiken wat energie kan opdoen.
  • Leer de signalen voor onderwatercommunicatie voordat je gaat duiken met een buddy. En.. blijf ook altijd bij je buddy tijdens het duiken.
  • De dag voordien een avontuurlijke uitstap gedaan en ben je hierdoor vermoeid of uitgeput? Stel het duiken dan een dagje uit.
  • Respecteer het zeeleven en raak niets aan. Blijf telkens op veilige afstand van koraal.
  • Blijf zo ver mogelijk uit de buurt van jetski's en motorboten.
  • Vergeet je onderwatercamera niet mee te brengen om deze prachtige ervaring vast te leggen.

EXTRA TIP: Is het de eerste keer dat je gaat snorkelen of duiken, en wil je graag wat begeleiding? Dan kan je ook altijd een georganiseerde tour boeken. Ontdek hier het volledige aanbod snorkeltours en duikexcursies op Bonaire.

  1. Waar overnachten op Bonaire?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het mooie Bonaire? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Bonaire.

  • Het Delfins Beach Resort bevindt zich in Kralendijk en biedt moderne, gezellige accommodatie met een tuin, een buitenbad, een fitnesscentrum en gratis parking voor je huurwagen. Meer info en boeken.
  • Bamboo Bonaire Boutique Resort ligt op slechts 2 km van de hoofdstad en op een steenworp afstand van de zee. Alle huisjes van dit resort zijn ingericht met elegant Thais en Indonesisch houten meubilair en voorzien van een volledig uitgeruste keuken en een eigen balkon of terras met uitzicht op de omliggende tropische landschapstuinen. Meer info en boeken.
  • Een ander resort dat we kunnen aanraden is het Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire. Deze accommodatie biedt ruime, moderne kamers, een buitenzwembad, een eigen privéstrand en een gezellige beachbar. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgids Bonaire

Ontdek Bonaire met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Bonaire en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?