Diksmuide: stiltewandeling - erfgoedwandeling

Diksmuide: stiltewandeling - erfgoedwandeling

23 177 x gedownload39 ervaringen
  • Startpunt: IJzerdijk 49, Diksmuide
  • Eindpunt: IJzerdijk 49, Diksmuide
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 14,6 km
  • Duur: 4 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Toeristische dienst Diksmuide

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wandelen in en rond Diksmuide met de Eerste Wereldoorlog en erfgoed

Dit is een zeer gevarieerde wandeling met natuur, erfgoed, rust en stilte maar onvermijdelijk ook een link naar de Eerste Wereldoorlog. Diksmuide was nu eenmaal een van die plaatsen waar tijdens de Groote Oorlog hevig gevochten werd met de Dodengang als getuige en de IJzertoren als symbool.

In een eerste wandeling (kan ook als korte fietstocht) brengen we je via een oude spoorwegbedding, een stiltepad met ruïne naar de bekende Dodengang. Wat verder staat het monument van de petroleumtanks. Via een mooi wandelpad kom je in het Onze-Lieve-Vrouwehoekje dat je zeker niet mag missen.

Via een verbindingsweg en de Frontzaate gaat het terug naar de IJzertoren. Daar start dan de erfgoedwandeling in Diksmuide. Via de IJzertoren gaat het eerst naar de markt met het gerestaureerde stadhuis. Koperen klinkers houden je op het juiste pad en brengen je verder naar een park, via een wandelpad langs de Handzamevaart naar de Vismarkt en het begijnhof. Via de jachthaven keer je dan terug naar de startplaats.

Tot 2018 staan er 12 panelen opgesteld op het wandeltraject die verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog en die specifieke plaats in de stad.

Wandelboek 1

Gratis wandeling Diksmuide downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Diksmuide: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

39 ervaringen

- 11 november 2019 - Ad Lebeau

Mooie wandeltocht met historische plekken uit de 1e Wereld oorlog. Duidelijke handleiding van de bijzonderheden en goede bewegwijzering.

- 13 september 2019 - Hendrik De Groeve

De "stiltewandeling" helemaal niet die naam waardig: voorbije zoevende landbouwtractors die je in de zijberm doen springen, bouwvakkers met radio, wielertoeristen met volgwagen die knalluide muziek laat schallen... Ik ken alvast andere streken in Vlaanderen die wel rust uitstralen. Kortom voor ons was dit een regelrechte afknapper. En sorry, voor het mooie landschap moet je evenmin in de Westhoek zijn. De door landbouwnitraten bezoedelde velden (veel dode zuurstofarme sloten tussen de akkers opgemerkt) zijn ook niet een voorbeeld van respect voor de natuur.

- 26 juli 2019 - Marijke Volckaert

Het was een prachtige wandeling !! Zowel het stiltepad met zijn wuivende korenvelden, het zéér interessante museum en de dodengang. toch eens iets om bij stil te staan. Daarna nog de imposante ijzertoren bezocht .Het ganse pakket zeer zeker een aanrader I

- 28 maart 2019 - Rudy Stevens

De mogelijkheid om de wandeling in twee te delen vind ik heel goed.

- 26 maart 2019 - Gilbert Gevaert

mooie gedetailleerde wandeling waar veel van Diksmuide is te zien.

Gratis wandeling Diksmuide downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?