Premium

Wandeling Eindhoven: ontdek het centrum en de natuur van de Lichtstad

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wandeling Eindhoven: ontdek het centrum en de natuur van de Lichtstad

 • Startpunt: Station Eindhoven Centraal
 • Eindpunt: Station Eindhoven Centraal
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 5,0 km
 • Duur: 2 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Toegankelijk

Een wandeling door de moderne lichtstad

Eindhoven is een moderne stad, de "Lichtstad" ook wel genoemd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft Eindhoven deze bijnaam niet gekregen door de aanwezigheid van het concern Philips. De naam "Lichtstad" komt van de luciferfabrieken die zich vanaf 1970 in Eindhoven vestigden.

Verwacht niet veel historische gebouwen te zien in Eindhoven want een groot deel werd plat gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat je wel kan zien zijn fris ogende moderne constructies en veel design. Eindhoven is tevens een echte shoppingsstad.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Stadswandeling door het centrum van Eindhoven

Deze stadswandeling brengt je door het centrum van de stad Eindhoven. Je komt langs verschillende bezienswaardigheden en ontdekt de gezelligheid van de terrassen en winkelstraten. Ook kan je genieten van een windbriesje wanneer je langs de Dommel-rivier wandelt. Je start je wandelroute aan het centraal station van Eindhoven en sluit ze ook hier weer af. Ideaal voor als je Eindhoven met het openbaar vervoer wilt bezoeken.

Enkele hoogtepunten op je wandeling door het centrum van Eindhoven:

 • Het 18 Septemberplein, vernoemd naar de dag dat Eindhoven in de WOII werd bevrijd. Om het plein zo veel mogelijk vrij te houden van fietsers, werd er een ondergrondse fietsenstalling gebouwd, de ‘Tube’. Vooral de bijzondere ingangen naar de fietskelder trekken de aandacht. Deze lijken als buizen uit de grond te komen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er in deze fietskelder archeologische vondsten te zien zijn. Door graafwerkzaamheden kwamen deze ruïnes weer aan het licht. Zo zijn er bijvoorbeeld delen van een 700 jaar oude toegangspoort gevonden.
 • De Blob. Blob is een afkorting van ‘Binary Large OBject’. In de architectuur wordt met BLOB een stijl aangeduid waarbij de buitenkant van een bouwwerk grillige vormen heeft. Aan de andere kant van het 18 Septemberplein staat een soortgelijk bouwwerk, de Bubble. De naam zegt het al: het is een zeepbel, maar dan van glas en staal. Vaak wordt de Bubble als het kleine zusje van de Blob gezien. Toch is dit bouwwerk door een andere architect ontworpen, namelijk Tarra architectuur en stedenbouw.
 • Ook de Lichttoren kom je tegen op je wandelroute. Deze heeft zijn naam te danken aan de lampenfabriek die er vroeger gevestigd zat. Tot ver in de omtrek waren de brandende lampen in de avond te zien.
 • Het Philips Museum is een absolute topper tijdens je wandeling. Het bevindt zich in het pand van de eerste gloeilampenfabriek van Philips. Verschillende fabrikanten hadden al in het pand gezeten totdat er een brand uitbrak. Die brand liet bijna niets over van het gebouw. In 1888 werd de herbouw gestart en in 1891 kocht Gerard Philips het pand. In het museum word je meegenomen in het verhaal van de eerste gloeilampenfabriek, maar ook laten ze zien welke betekenisvolle innovaties Philips al meer dan 120 jaar maakt.
 • Nadat je de Grote Markt hebt gezien en langs enkele andere musea bent geweest als het Van Abbemuseum en het DAF Museum, ga je door het dommeltunneltje dat vooral bekend staat om zijn aparte muurschilderingen. De muurschilderingen zijn geïnspireerd op de sketch “The Ministry of Silly Walks” uit Monty Python. Sommige kennen de tunnel dan ook als de "Silly Walks Tunnel".

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf om te overnachten? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Eindhoven en haal het beste uit je bezoek aan deze moderne lichtstad!

Noord-Brabant

Gratis preview reisgids downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 december 2023 - kick

een goede ondersteuning om Eindhoven te ontdekken

- 31 maart 2023 - Carine

Fantastisch zoals alle wandelingen van reisroutes

- 5 september 2022 - Jannie Vd Putte

Erg leuk , ik heb de tour zelf nog niet gedaan , dat doen we pas in november met vrienden uit Amsterdam maar al verschillende tips gelezen waar ik zelf niet zou zijn opgekomen. Dus ben er erg blij mee.

Gratis preview reisgids downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?