Premium

Noord-Brabant autoroute met Bergen op Zoom en Breda

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Noord-Brabant autoroute met Bergen op Zoom en Breda

  • Startpunt: Bergen op Zoom
  • Eindpunt: Zundert
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 105 km
  • Duur: 3 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Visit Brabant

Volg route op kaart met GPS-tracker

Download de autoroute Noord-Brabant west met stadswandelingen

Om Noord-Brabant goed te leren kennen, stellen we de provincie voor in twee delen. In dit westelijk deel stellen we de steden Breda en Bergen-op-Zoom voor a.h.v. stadswandelingen. Twee levendige, oergezellige Noord-Brabantse trekpleisters waar je gerust enkele uren op een aangename manier de stad leert kennen. Onderweg ontdek je de populairste bezienswaardigheden maar ook intieme, ‘stille’ plekjes. Je kan een museum meepikken, shoppen in de betere winkelstraten en shoppingcentra.

Van Gogh in combinatie met een Zundert trappist

Vincent van Gogh was een Noord-Brabander, heeft er gewoond en gewerkt en af en toe keerde hij er terug na zijn bekende omzwervingen. We brengen van Gogh als een rode draad doorheen deze autoroute in het westelijke deel van Noord-Brabant. In Etten-Leur heb je de van Goghkerk. Je kan naar Zundert waar zijn geboortehuis omgevormd is tot een museum. Proefde je al de Zundert trappist? Combineer het bier met van Gogh en je ervaart een unieke beleving in Zundert.

Een mini versie van de Sint-Pietersbasiliek in Oudenbosch?

Stel, je wil ooit wel eens de Sint-Pietersbasiliek in Rome zien maar voorlopig lukt dat niet. Ben je dan tevreden met een kopie voorlopig? In het plaatsje Oudenbosch staat een basiliek die, vanaf je er een voet binnensteekt, je met totale verstomming zal slaan. Zó goed lijkt die op zijn grote broer in Rome.

Zullen we dan ook nog de natuur instappen in Noord-Brabant? De Biesbosch is een Nationaal Park, ontstaan door indijking. Nu vind je er rustgevende wandelpaden, liggen er eilandjes, kan je zelf elektrisch varen of mee met een fluisterboot. Bezoek er de bezoekerscentra en het Biesbosch Museumeiland.

Noord-Brabant

Gratis preview reisgids downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Brabant: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute

In deze pdf-gids van Noord-Brabant met een autoroute door het westelijke deel laten we je kennismaken met twee gezellige stadjes: Breda en Bergen-op-Zoom. Wist je dat Breda de Nassaustad wordt genoemd? Tijdens de stadswandeling leggen we uit hoe dat komt. In een kort wandeltraject brengen we je naar de meest markante bezienswaardigheden van Breda en vele daarvan zijn historisch interessant. Een hedendaagse 'look' verkrijg je met het flaneren in de shoppingstraten, met een bezoek aan het Stedelijk Museum Breda of vlei je neer op één van de vele terrasjes. Breda leeft en bruist, dat merk je wel snel na je intrede.

Bergen-op-Zoom is nog zo'n typisch Brabants levendig stadje hoewel het al héél oud is, zelfs één van de oudste steden in Nederland. Die lange geschiedenis passeert aan jou voorbij tijdens de stadswandeling die we er uittekenden. Tussen de oude monumenten maak je kennis met het gemoedelijke karakter van de stad. Je ervaart dat historisch erfgoed en moderne architectuur best goed samengaan. Met de vele terrasjes, de leuke pleintjes, de smalle steegjes, de diverse horeca doet het zowaar wat Vlaams aan. Groot is de kans dat je hier dan ook Vlamingen op je weg zal vinden bij de verkenning in Bergen-op-Zoom. Op een half uurtje van Antwerpen, ideaal gelegen dus voor een Vlaamse Noord-Brabantse uitstap.         

In Oudenbosch, goed 20 kilometer van Breda, staat een basiliek die héél goed lijkt op de Sint-Pietersbasiliek van Rome en dat is niet geheel toevallig. Je gelooft je eigen ogen niet als je er binnenkomt. Deze basiliek H.H. Agatha en Barbara is een kopie van de Sint-Pieters, weliswaar 16 keer kleiner dan grote broer in Rome. Bezieler was ene pastoor Willem Hellemons, die na zijn priesterstudie in Rome terugkeerde naar Nederland, hulppriester benoemd werd in Oudenbosch en ... er absoluut een kerk wou laten bouwen die er moest uitzien zoals de bekende St.-Pietersbasiliek in Rome. En zo geschiedde ... Binnen heb je praktisch hetzelfde zicht van in Rome, maar dus in een kleinere versie. Het baIdakijn, de beelden, het altaar, het tabernakel, de schilderingen in de koepel, ... alles lijkt een kleinere kopie. In de pdf-gids Noord-Brabant autoroute west lees je er nog veel meer over.

Maak op een heerlijke manier kennis met de natuur in het westelijke deel van Noord-Brabant. Dat doe je uiteraard onderweg tijdens het autorijden maar helemaal de beleving van 'de natuur in Noord-Brabant' ervaar je in het Nationaal Park De Biesbosch. Het is een zoetwatergetijdengebied met veel water en eilandjes. Met drie toegangspoorten: in Drimmelen, in Dordrecht en Werkendam.

Drimmelen en Dordrecht hebben bezoekerscentra met info over wat er zoal te doen is. In Werkendam is er eveneens het Museumeiland waar je niet alleen binnen in de museumpaviljoenen naar thematentoonstellingen kan kijken maar ook óp het groene dak van die paviljoenen rondlopen op wandelpaden. Meer over de natuur in Noord-Brabant lees je in de pdf-gids Noord-Brabant autoroute west.

MICRO-AVONTUUR: Wij gingen op packraft avontuur in de Biesbosch, een leuk en avontuurlijk uitje dicht-bij-huis. Lees hier alles over ons packraft weekend in de Biesbosch.

De wereldberoemde kunstschilder Vincent Van Gogh was van Noord-Brabant. Geboren in Zundert en er een groot deel van zijn jeugd doorgebracht. Hij ging tekenlessen volgen in Tilburg. Hij verhuisde mee naar het toenmalige Etten (vandaag Etten-Leur) maar woonde er niet meer in bij zijn ouders. Hij kwam er uiteraard wel vaak op bezoek, ook toen hij op 28-jarige leeftijd en na heel wat omzwervingen terug thuiskwam en besloot van het schilderen zijn beroep te maken. In Nuenen woonde hij tussen 1882 en 1885. Hier zou hij heel wat van zijn later bekende werken schilderen. Het Vincentre is een uniek museum in Nuenen over zijn leven. Om échte doeken te zien van Van Gogh moet je naar het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch. In de pdf-reisgids Noord-Brabant autoroute west vind je uitgebreide informatie en tips om Van Gogh 'te ontmoeten'.    

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

34 ervaringen

- 13 oktober 2021 - Willy Cypers

Echt een mooie gids. Ge hem zeker gebruiken om de route te ontdekken.

- 7 oktober 2021 - Patrick Elsen

Handig en nuttige gids, overzichtelijk

- 6 oktober 2021 - sylveer Eeckhout

Super reisgids zoals altijd

- 6 december 2020 - Marcel

Overzichtelijke en uitgebreide gids.

- 4 oktober 2020 - Kris Mertens

Handige gids. Breda hebben we uitgebreid bezocht en heel erg genoten van alle plaatsen die beschreven werden. Zonder deze gids zouden we niet in Bergen-op-Zoom geraakt zijn denk ik. Wat een aangename verrassing is deze stad ! En ook weer een mooie wandelroute gedaan dank zij Reisroutes, waarvoor dank !

Gratis preview reisgids downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?