15 typisch Zwitserse gerechten die je moet proeven op reis in Zwitserland

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 typisch Zwitserse gerechten die je moet proeven op reis in Zwitserland

1 maart 2023 in Zwitserland0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Zwitserland? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Zwitserland

Ben je van plan om binnenkort naar Zwitserland op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Zwitserse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Zwitserse eetcultuur en de Zwitserse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Kaasfondue

Als er één ding niet mag ontbreken op dit lijstje, is het toch wel kaasfondue. Kaasfondue is typisch Zwitsers en bestaat uit gesmolten kaas dat wordt geserveerd in een gemeenschappelijke pot. Je kan fondue eten met een lekker stukje knapperig brood dat je in de gesmolten kaasmassa kan doppen. De kaasfondue wordt op sommige plaatsen op smaak gebracht met wijn, citroensap en knoflook. Het is een heerlijk gerecht om na je wandeling of dagje skiën in groep te eten.

  1. Brunsli

Ben jij een echte liefhebber van chocolade? Proef dan zeker eens de typische chocoladekoekjes uit Zwitserland: Brunsli. De koekjes worden gemaakt van gemalen amandelen, suiker, eiwit en cacaopoeder. Ze worden meestal in kleine, platte vormen gesneden en hebben een zachte, taartachtige textuur. Brunsli is vooral populair in de kerstperiode maar je kan ze het hele jaar door vinden in de supermarkten.

Weetje: een legende van Brunsli vertelt het verhaal van een Zwitserse bakker die zijn klanten niet wilde teleurstellen tijdens de kerstperiode. Hij had niet genoeg ingrediënten om de gebruikelijke kerstkoekjes te maken en besloot daarom om de koekjes met amandelen en suiker te maken. De koekjes waren een groot succes en werden Brunsli genoemd, wat "bruin koekje" betekent vanwege hun donkere kleur.
  1. Pepita en Rivella

Als het gaat om typisch Zwitserse drankjes, is Pepita een van de meest populaire. Je zal het frisdrankje makkelijk herkennen aan de kenmerkende papegaai op het logo. Het is een heerlijke en verfrissende grapefruitfrisdrank. Ideaal voor na een stevige wandeling. Vandaag de dag zijn er ook enkele varianten te vinden zoals een light-versie (zonder suiker) en in de smaken citroen en sinaasappel.

Rivella is ook een typische lokale frisdrank die in 1952 in Zwitserland is ontstaan. Het heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als zowel zoet als zuur, met een vleugje fruit en kruiden. De drank is gemaakt van een combinatie van natuurlijke ingrediënten, waaronder melkwei, waardoor het een licht romige textuur krijgt.

Droom je er ook van om met de panoramatrein door het prachtige Zwitserse landschap rijden? Dankzij de extra grote ramen heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Rij door tunnels, over indrukwekkende viaducten en kom langs de mooiste passen zoals de Berninapas, de Oberalppass en de Rijnkloof. Bekijk hier het aanbod treinreizen vanaf €665.

  1. Älplermagronen

Älplermagronen, ook wel de Alpenmacaroni genoemd, is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Het is een stevig gerecht dat vaak werd gegeten door boeren en herders die in de bergen werken. Het is een rustieke versie van mac and cheese die bestaat uit penne-pasta met aardappelen en kaassaus, gegarneerd met knapperige spekreepjes en gekarameliseerde uien. De Alplermagronen is een populair gerecht in Zwitserland en wordt het vaak geserveerd in berghutten en restaurants in de Alpenregio. Een absolute aanrader!

LEESTIP: Nog meer ontdekken van Zwitserland? Download hier onze gratis reisgids Brussel.

  1. Raclette

Een ander typisch Zwitsers gerecht dat zeker niet in dit lijstje mag ontbreken is raclette. Wanneer wij raclette eten, wordt de kaas gesmolten in kleine pannetjes op een raclettetoestel. Bij een echte typisch Zwitserse raclette wordt een halve kaas in een speciaal toestel gehangen. Wanneer het bovenste laagje kaas gesmolten is, kan je het makkelijk afschrapen. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen, brood augurkjes en uitjes.

Weetje: de naam van het gerecht komt van het Franse woord Racler, wat letterlijk "schrapen" betekent.
  1. Bündner Nusstorte

Als je in de stemming bent voor iets zoets, is de Bündner Nusstorte een schot in de roos. Bündner Nusstorte, ook bekend als Engadiner Nusstorte, is een traditionele zoete taart uit het kanton Graubünden in het oosten van Zwitserland. De taart is gemaakt van walnoten, suiker, boter, room en meel en heeft een krokante korst en een zachte, zoete vulling.

Het recept wordt al sinds de 19de eeuw doorgegeven van generatie op generatie en groeide snel uit tot een regionale specialiteit. De zoete taart wordt vaak geserveerd in bakkerijen en restaurants in de Alpenregio.

RONDREIS: Wil jij ook graag de schoonheid van de Alpen ontdekken? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door de Alpen, langs besneeuwde bergtoppen, helderblauwe meren, charmante dorpjes en prachtige steden.

  1. Absint

Absint is een drankje dat je minstens één keer in je leven moet proberen. Het is een sterkedrank op basis alsem, venkel, anijs en aanvullende kruiden. Het wordt ook wel eens de "groene fee" genoemd vanwege zijn kenmerkende groene kleur. Het drankje heeft ook een unieke serveermethode, die deel uitmaakt van de ervaring. Het drankje past enorm goed bij Bundt-cake.

Absint werd voor het eerst geproduceerd in de late 18e eeuw in Zwitserland en kreeg al snel populariteit in andere landen, vooral in Frankrijk.
  1. Rösti

Net zoals kaasfondue zal je ook "Rösti" op bijna alle Zwitserse menukaarten terugvinden. Dit is misschien wel het onofficiële nationale gerecht van Zwitserland, zo populair is het! Dit typisch Zwitserse eten is niet alleen klassiek, het is iconisch. Rösti is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit gebakken geraspte aardappelen. Het leuke is dat de aardappelpannenkoek kan worden gegarneerd met kaas, maïs, champignons, uien en meer. Het is een veelzijdig gerecht en kan als hoofd- of bijgerecht gegeten worden.

  1. Zürcher Geschnetzeltes

Zürcher Geschnetzeltes is een absolute must als je Zürich bezoekt. Het gerecht bestaat uit dun gesneden kalfsvlees dat in de pan wordt gebakken met champignong en ajuinen en vervolgens overgoten wordt met een romige witte wijnsaus. Zürcher Geschnetzeltes wordt meestal geserveerd met een soort aardappelbijgerecht, voornamelijk rösti.

  1. Carac

Carac is een typisch Zwitsers taartje dat super lekker is én bovendien een echte eyecatcher is. Het bestaat uit een kleine bolvormige cake die wordt gevuld met chocoladeganache en gegarneerd met groen glazuur. Het is een delicatesse die vooral populair is in de Franstalige regio's van Zwitserland, zoals Genève en Vaud. Het is een lekkere, zoete traktatie voor na een stevige wandeling.

Mis niets tijdens je vakantie met onze uitgebreide reisgids Zwitserland.
  1. Röteli

Röteli is een zoete likeur op basis van rode kersen, kruiden en specerijen. Er zijn twee soorten Röteli: er is Churer Röteli, gemaakt met verse kersen, en Bündner Röteli, gemaakt met gedroogde kersen. Beide zijn heerlijk, dus we raden ze zeker aan, maar houdt best wel rekening met het hoge alcoholgehalte (22%).

  1. Zuger Kirschtorte

Zuger Kirschtorte is een traditionele Zwitserse kersentaart uit de regio Zug, in het hart van Zwitserland. De taart wordt gemaakt van lagen luchtige cake gemaakt van amandelen, suiker, eieren en bloem, en een vulling van kersenlikeurroom. Vandaag de dag vind je al heel wat varianten van deze cake.

  1. Berner platte

Berner Platte is een traditioneel gerecht uit de Zwitserse regio Bern, vandaar de naam "Berner". Het gerecht werd oorspronkelijk bedacht als een manier om restjes vlees en groenten op te maken. Het is ontstaan in de late middeleeuwen en werd traditioneel gegeten tijdens de herfst en winter, wanneer er veel vlees beschikbaar was van de slacht.

Berner Platte bestaat uit verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, rundvlees en spek, die langzaam worden gekookt met groenten zoals kool, wortelen, aardappelen en uien. Het wordt vaak geserveerd met mosterd, groenten en een heerlijke aardappelpuree.

TIP: Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende vakantie? Met onze kastelenroute Zwitserland heb je een volledig uitgestippelde route langs de mooiste kastelen.

  1. Birchermüesli

Zin in een lekker, stevig ontbijtje? Probeer dan zeker eens de Birchermüesli! Birchermüesli is een populair ontbijtgerecht dat oorspronkelijk gemaakt werd als een gezonde snack voor de patiënten in zijn ziekenhuis in Zürich. De Zwitserse voedingsarts genaamd Bircher-Benner geloofde dat het gerecht de patiënten alleen maar ten goede zou doen.

Het originele recept bestond uit havermout, gecondenseerde melk, citroensap, geraspte appel, noten en honing. Echter is het recept door de jaren heen geëvolueerd en worden er verschillende ingrediënten gebruikt, zoals yoghurt, muesli, bessen en andere fruitsoorten. Dit heerlijke ontbijtgerecht wordt in heel Zwitserland geserveerd en is vaak te vinden in ontbijtbars, cafés en hotels.

  1. Marroni

Mmm, een van mijn persoonlijke favorieten: Marroni (beter bekend als kastanjes). Wanneer je in de herfst- of winterperiode in Zwitserland op vakantie bent, ruik je de onmiskenbare geur van kastanjes die boven een vuurtje geroosterd worden. Kastanjes zijn een veelgebruikt ingrediënt in gerechten uit Ticino. Kastanjes zijn een traditionele straatsnack die geserveerd worden in papieren tipzakjes.

  1. Kaas en chocolade in Zwitserland

Kaas en chocolade zijn beide een belangrijk onderdeel van de Zwitserse keuken

Wat kaas betreft, heeft Zwitserland een lange geschiedenis van kaasproductie en is het de thuisbasis van enkele van de meest beroemde en gewaardeerde kaassoorten ter wereld, waaronder Emmental, Gruyère en Appenzeller. Deze kazen worden gemaakt van de melk van koeien die op bergweiden grazen en worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de traditionele Zwitserse keuken. Kaas wordt gebruikt in veel Zwitserse gerechten, zoals kaasfondue, raclette en Zürcher Geschnetzeltes, en wordt vaak geserveerd als een snack met brood.

Naast kaas is ook chocolade niet weg te denken uit Zwitserland. Zwitserland wordt niet voor niets beschouwd als een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld. Als chocoladeliefhebber kan je hier ongetwijfeld je hart ophalen. Er zijn ontzettend veel soorten en smaken te vinden. Van bekende merken, zoals Toblerone, Nestlé en Lindt tot kleine, soms eeuwenoude chocolatiers.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?