De kopermijn van Falun bezoeken in het Zweedse Dalarna: alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

De kopermijn van Falun bezoeken in het Zweedse Dalarna: alle info & tips

22 december 2023 in Zweden0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de kopermijn Falu Gruva in Falun: alle info & tips

De kopermijn van Falun, liggen in het hart van Zweden in de toeristische regio Dalarna. Ze bieden bezoekers de kans om een diepe duik te nemen in de geschiedenis van mijnbouw. En dat mag je letterlijk nemen, want je daalt hier tot 67 meter diep af in een echte mijn.

De kopermijn van Falun was cruciaal voor de economische ontwikkeling van Zweden. Het is een must-do wanneer je op rondreis door Zweden bent. In deze blogpost lees je alle info voor je bezoek aan de kopermijn van Falun.

Inhoud artikel

 1. Falun: het pronkstuk van de Zweedse mijngeschiedenis

De kopermijn van Falun, ook bekend als Falu Gruva, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 10de eeuw. De mijn heeft een cruciale rol gespeeld in de economische ontwikkeling van Zweden en bereikte haar hoogtepunt in de 17e eeuw. Toen produceerde de kopermijn van Falun maar liefst 1/3 van alle koper in Europa.

Er werd overigens niet alleen koper gewonnen. Ook ijzer, goud en andere waardevolle mineralen werden hier uit de grond gevist. En er is nog een ander opvallend bijproduct: verf. De karakteristieke rode verf, bekend als "Falu Rödfärg," die veel Zweedse huizen en gebouwen siert, is namelijk afkomstig uit deze mijn.

 1. Volg een rondleiding in de kopermijn van Falun

Bij aankomst bij de kopermijn van Falun word je begroet door de mijnwerkerstoren, hét symbool van het rijke mijnbouwverleden van de regio. Die toren dient ook als het beginpunt van je reis door de geschiedenis van de mijnbouw. Hier starten de rondleidingen en krijg je meer informatie over wat er allemaal te beleven valt.

Wat meteen opvalt is de Grote Put, een enorme krater die ontstaan is nadat een deel van de mijn lang geleden instortte. Dat gebeurde gelukkig per toeval op de nationale feestdag, toen niemand in de mijn aan het werken was. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een gezellige verblijfplaats in de buurt van de kopermijn? Polhem Bed & Breakfast ligt tegenover de mijn van Falun en biedt comfortabele accommodatie, een continentaal ontbijt en mogelijkheid tot huren van fietsen. Meer info en boeken.

 1. De ondergrondse gangen van de kopermijn

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de mijn is de "Stora Stöten" of de Grote Stoot, een gigantische ondergrondse holte die ooit diende als de belangrijkste werkplaats van de mijnwerkers. Het is verbazingwekkend om te zien hoe mijnwerkers erin slaagden om deze enorme ruimte met de hand uit te hakken. Tijdens de rondleiding leer je over de zware arbeidsomstandigheden waarmee de mijnwerkers werden geconfronteerd en hoe hun werk heeft bijgedragen aan de welvaart van de regio.

Een ander hoogtepunt is het bewonderen van de bijzondere liften, die hier ongetwijfeld voor veel ongelukken gezorgd hebben. Je krijgt op de rondleiding ook een kerstboom te zien, die hier al heel lang staat en door de bijzondere klimatologische omstandigheden in de mijn niet verderft.

 1. Een mijn voor koper… en alcohol

Ook interessant: de kopermijn van Falun is de reden waarom het Systembolaget in Zweden bestaat, tot de dag van vandaag. Dat is het staatsbedrijf dat het monopolie heeft op de verkoop van alcoholische dranken boven de 3,5 procent. Er werd in de mijn namelijk zoveel gedronken dat er ingegrepen moest worden door de overheid. Meer info over Systembolaget.

 1. De legende van Stora Kopparberget

De kopermijn van Falun is het decor van heel wat legenden en verhalen. Een van de meest intrigerende legendes is die van "Stora Kopparberget," oftewel het Grote Koperberg. Volgens de legende zouden reusachtige koningen en trollen ooit een oorlog hebben uitgevochten om het kostbare koper dat in de mijn werd gewonnen. De gids vertelt er tijdens de rondleiding meer over.

 1. Bezoek ook het Mijnbouwmuseum

Naast de fascinerende ondergrondse rondleiding biedt de Kopermijn van Falun ook een museum dat de innovaties en technologieën van de mijnbouwindustrie door de eeuwen heen belicht. Hier kan je de ontwikkeling van mijnbouwmachines en -apparatuur bewonderen. Zo leer je meer over hoe de mijnwerkers hier gezwoegd hebben. Fascinerend om te zien!

Het museum biedt ook inzicht in de culturele en sociale aspecten van het mijnwerkersleven. Je leert over de leefomstandigheden van de mijnwerkers, hun tradities en hoe de mijnbouw de lokale gemeenschap heeft beïnvloed. Meer info op de website.

RONDREIS: Wil jij ook graag Falun en andere bezienswaardigheden in de regio Dalarna ontdekken? Bekijk dan zeker onze 13-daagse rondreis door Zweden.

 1. Praktische informatie voor je bezoek

Handige info voor je bezoek aan de kopermijn van Falun:

 • Adres: Gruvgatan 1, 791 61 Falun, Zweden (bekijk ligging op de kaart).
 • Openingstijden: de openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen, dus het is raadzaam om de officiële website van de mijn te raadplegen voor actuele informatie.
 • Toegangsprijzen: de toegangsprijzen variëren op basis van leeftijd en het type rondleiding dat je wilt doen. Boek hier je tickets online.
 • Kleed je warm genoeg, want het is koud in de mijn. Het hele jaar door bedraagt de temperatuur er amper vijf graden.
 • Het spreekt voor zich dat je de mijn niet zomaar mag betreden, dat kan enkel met een gids. Er worden rondleidingen in het Zweeds en het Engels georganiseerd.
 • Tickets kan je online boeken, zo weet je dat je een Engelse rondleiding hebt. Of je kan het uur van de rondleiding checken en dan ruim op voorhand ter plekke een ticket kopen. We raden aan om in het hoogseizoen online te reserveren om zeker te zijn van je plaatsje.
 • Spreek je geen Zweeds, boek dan een rondleiding waar ‘eng’ achter staat. ‘sv’ staat voor Zweeds.
 • Meer info op de website.

Ligging kopermijn van Falun op de kaart

 1. Waar overnachten in de buurt van Falun?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van de kopermijn van Falun? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Falun.

 • Polhem Bed & Breakfast ligt tegenover de mijn van Falun en biedt comfortabele accommodatie, een continentaal ontbijt en mogelijkheid tot huren van fietsen.
 • Of verblijf in het First Hotel Grand Falun, in het stadscentrum op 1 km van de mijn. Dit historische hotel dateert uit 1862 en biedt kamers geïnspireerd op het erfgoed van Falun.
 • Eerder op zoek naar een camping? Dan is First Camp Lugnet-Falun misschien wel iets voor jou. De camping ligt op 3 km van de koppermijn.
 1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zweden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?