20 x bezienswaardigheden in het Zweedse Dalarna: wat zien in deze regio?

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x bezienswaardigheden in het Zweedse Dalarna: wat zien in deze regio?

12 februari 2024 in Zweden2 reacties

De mooiste plekjes & bezienswaardigheden in Dalarna, een prachtige Zweedse regio + tips

Dalarna is een betoverende regio in Zweden die bekend staat om zijn adembenemende natuur en rijke cultuur. En bovendien wordt dit stukje Zweden nog niet zo druk bezocht door internationale toeristen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke vakantiebestemming, moet je dus naar Dalarna. In dit uitgebreide artikel ontdek je alles wat je moet weten over de bezienswaardigheden in Dalarna en we geven je praktische tips voor je bezoek.

Praktische info & tickets voor je rondreis Dalarna

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Stockholm of Oslo, richtprijs € 121 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit Duitsland naar Zweden? Tickets vanuit Kiel naar Göteborg of Rostock naar Trelleborg (Malmö).
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een 11 daagse (va. € 868), liever op kano avontuur? Familie kano reis (va. € 475) of kanoën door de Zweedse wildernis (va. € 295)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Zweden is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Falun Kopermijn – een UNESCO-werelderfgoedsite

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Dalarna is de kopermijn van Falun (Falun Koppargruva), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze historische mijn is niet alleen een boeiende reis terug in de tijd, maar ook een belangrijk stukje Zweedse geschiedenis.

De kopermijn was ooit 's werelds grootste koperproducent en leverde materiaal voor de beroemde rode Zweedse huizen. Tijdens een rondleiding onder de grond ontdek je de fascinerende geschiedenis van de mijnbouw en kan je de indrukwekkende mijnwerkersputten verkennen. Meer info op de website.

RONDREIS: Wil jij ook graag Falun en andere bezienswaardigheden in de regio Dalarna ontdekken? Bekijk dan zeker onze 13-daagse rondreis door Zweden.

  1. Het Siljanmeer, de parel van Dalarna

Het Siljanmeer is 377 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van een enorme meteorietinslag. Die inslag creëerde een enorme krater, de Siljan-krater, met een diameter van ongeveer 52 kilometer. De krater is tegenwoordig niet meer zichtbaar aan het oppervlak, maar de contouren ervan hebben invloed gehad op het landschap rondom het meer. Het Siljanmeer is daardoor een van 's werelds oudste meteorietinslagstructuren die nog steeds zichtbaar is.

Wat kan je zoal doen op en rond het Siljanmeer

  • Het Siljanmeer is een populaire bestemming voor toeristen en je kan er dan ook een breed scala aan activiteiten uitproberen. Er wordt bijvoorbeeld fervent gevist in het meer, vooral op snoekbaars, baars en forel.
  • De kalme wateren van het Siljanmeer zijn perfect voor kanoën en kajakken of je kan gewoon een duikje nemen.
  • Rondom het meer zijn er tal van wandel- en fietspaden uitgestippeld.
  • Je zal ook windsurfers en zeilbootjes zien rondcruisen.
  • Wil je de landschappen zelf aanschouwen vanop het water? Ga dan mee op een bootexcursie.
  1. Mora en de beroemde Mora-klokken

Mora is één van de grotere steden in deze omgeving en staat onder meer bekend om zijn houtsnijwerktradities, waaronder de beroemde Zweedse "Mora-klokken" die hier worden geproduceerd. Maar ook de Vasaloppet, 's werelds oudste en langste langlaufwedstrijd die hier jaarlijks plaatsvindt, is een belangrijke trekpleister in deze stad.

Bij slecht weer kan je nog even een bezoekje brengen aan het Zorn Museum, gewijd aan de beroemde Zweedse schilder, beeldhouwer en graficus Anders Zorn. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van zijn werken en biedt inzicht in zijn leven en artistieke bijdragen

  1. Spoorfietsen op de oude spoorlijnen bij Station Sågen

Eén van de leukste activiteiten die je kan doen tijdens een vakantie in Dalarna is fietsen met een railtrolley door de wildernis. Bij Station Sågen (bekijk ligging) ongeveer een halfuurtje rijden van Säfsen, kan je met een van de knalblauwe rail-trolleys langs de verlaten spoorlijn 'Inlandsbanan' fietsen. Het traject is zo'n 16 kilometer lang en biedt onderweg verschillende plekjes om even te stoppen en te genieten van een heerlijke picknick in een prachtige omgeving.

VERBLIJFTIP: Je kan ook meteen een overnachting boeken bij het Station Sågen. Het pension is gevestigd in een oud stationsgebouw en biedt naast ruime accommodatie ook een sauna, een houten hot tub en een tafeltennistafel. Een mooie afsluiter van deze leuke activiteit. Meer info en boeken.

Kan je haast niet wachten om zelf te gaan spoorwegfietsen in Dalarna?

  1. Nusnäs en zijn Dalahästen

Nusnäs, een klein en charmant dorpje in de provincie Dalarna in Zweden, is een plek die barst van de traditie. Dit schilderachtige dorp staat vooral bekend om zijn vakmanschap in houtbewerking en is de geboorteplaats van het beroemde Zweedse symbool, de Dalahäst (Dalahorse).

De iconische Dalahäst of Dalapaarden, zijn met de hand beschilderde houten paardjes

De Dalahäst werd oorspronkelijk gemaakt als een eenvoudig speelgoed voor kinderen in de regio Dalarna, maar groeide al snel uit tot een nationaal symbool. In Nusnäs kan je de ambachtslieden aan het werk zien terwijl ze de beroemde houten paarden met de hand snijden en schilderen. De kunst van het maken van Dalahästar wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie, en de ambachtslieden streven naar perfectie bij elke creatie.

De houten beeldjes worden met de hand gesneden uit lokaal hout en vervolgens met de hand beschilderd met traditionele kleuren en patronen. In Nusnäs zijn er verschillende ateliers en workshops waar je van dichtbij kan bekijken hoe de Dalahästar precies gemaakt worden. Op zoek naar een origineel souvenir? Zoek niet verder.
Wij bezochten Nils Olsson, meer info en openingsuren op de website. (zie ligging hier).

  1. Carl Larsson-gården – het huis van de kunstenaar

Een bezoek aan het Carl Larsson-gården in Sundborn is een duik in de wereld van de beroemde Zweedse kunstenaar Carl Larsson. Dit prachtig bewaard gebleven huis en atelier biedt een fascinerende blik op het dagelijks leven van de kunstenaar en zijn familie. De kamers zijn versierd met zijn kunstwerken, en de tuin alleen is al een bezoekje waard. Het is een plek waar kunst en natuur samenkomen. Meer info op de website.

  1. Nationaal park Fulufjället

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het nationaal park Fulufjället een absolute must. Dit nationale park is de thuis van de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär, die majestueus 93 meter naar beneden stort. Het park biedt ook tal van wandelpaden, variërend in moeilijkheidsgraad, die je toelaten om al die ongerepte natuur te verkennen. Misschien ontmoet je onderweg wel lokale wilde dieren!

Het nationaal park Fulufjället wordt vooral bezocht voor het populaire pad dat leidt naar de indrukwekkende Njupeskär-waterval. Zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen en geschikte kleding draagt.

  1. Zonsondergang op de pier van Rättvik

Een andere stad in Dalarna die absoluut de moeite waard is om te verkennen is Rättvik. Deze stad is prachtig gelegen aan de oevers van het Siljanmeer, wordt omgeven door bossen en heeft een ontspannen en natuurlijke sfeer.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in deze stad is ongetwijfeld de kerk van Rättvik, ook wel bekend als de "Rättviks kyrka". De kerk dateert uit de 13de eeuw en heeft een karakteristieke architectuur. Ook de 628 meter lange pier van Rättvik, een van de langste pieren ter wereld is de moeite om te bezichtigen. Wandel over de pier bij zonsondergang, dan heb je een adembenemend uitzicht.

Wil jij ook deze prachtige zonsondergang bewonderen? Boek hier je verblijf in Rättvik.

Rodelen in Rättvik

Een van de leukste activiteiten die je hier kan ondernemen is rodelen! De sleeplift wordt aan de achterkant van je karretje vastgemaakt en zodat men je achterstevoren naar boven kan trekken. Ondertussen kan je genieten van het schitterende uitzicht over Rättvik, de pier van Rättvik en het Siljanmeer. Eenmaal boven, wordt het karretje bevestigd op de rodelbaan en kan je meer dan 700 meter naar beneden zoefen. Een leuke activiteit, voor zowel jong als oud!

  1. Dieren spotten in Orsa

Orsa, een schilderachtig stadje gelegen in de provincie Dalarna in Zweden, is een leuke stop voor wie de lokale fauna beter wil leren kennen. Het Orsa Roofdierenpark (Orsa Rovdjurspark) is een van de grootste roofdierenparken in Europa en een van de belangrijkste attracties van Orsa. Hier kan je wilde dieren zoals beren, lynxen, wolven en veel andere Scandinavische roofdieren van dichtbij bekijken. De dieren krijgen er veel ruimte en het park benadrukt het belang van natuurbehoud en sensibilisering. Meer info op de website.

Orsasjön-meer

Vlakbij ligt nog het Orsasjön-meer, waar je kan zwemmen, vissen, kajakken, zeilen en windsurfen. Langs de oevers zijn prachtige picknickplaatsen en wandelpaden te vinden. Je zal ook verschillende zwemstranden zien waar je een verfrissende duik in het heldere water kan nemen. Ook fietsers kunnen hun hart hier ophalen. Je vindt er tal van uitgestippelde fiets- en mountainbikeroutes.

En nog een beetje cultuur. De kerk van Orsa (Orsa Kyrka) is een historische kerk uit de 13e eeuw. Het is een prachtig voorbeeld van traditionele Zweedse kerkarchitectuur. Het interieur is indrukwekkend en herbergt enkele goed bewaard gebleven fresco's.

  1. Op bezoek bij de kerstman in Tomteland

Net buiten het centrum van het stadje Mora, tussen hoge bergen, meren en watervallen, liggen de sprookjeswerelden van Tomteland. In dit sprookjesland ontmoet je onder andere schattige bergtrollen, dansende feeën en draken, zie je de fonkelende lichtjes van de gigantische kerstboom en kan je je verlanglijstje aan de Kerstman geven in zijn gezellige hut. Meer info op de website.

  1. Maak kennis met de Sami-cultuur

Idre is de meest zuidelijke plek waar Sami, de oorspronkelijke bevolking van Noord-Zweden, wonen. Hier lopen de rendieren los rond in de open natuur en kan je een bezoekje brengen aan Renbiten, een klein familiebedrijf waar je de Sami-cultuur van dichtbij kan beleven.

Het familiebedrijf wordt gerund door Peter en Helena die deel uitmaken van een van de vier Sami-families in Idre. Tijdens je bezoek kan je de tamme rendieren van dichtbij te bekijken, aaien en voeren of je kan ook zelf op wandel gaan met een van de rendieren over de bergweides. 's Avonds kan je overnachten in een van de hutten of in de boerderij die dateert uit 18de eeuw. Vergeet ook zeker geen souvenir te kopen in de traditionele Sami-winkel. Meer info op de website.

  1. Vang je eigen vis in Dalarna

Op zoek naar een leuke activiteit? Wat dacht je van een namiddagje vissen? Iets wat je in Dalarna bijna overal kan. Er zijn zoveel meren en rivieren waar het wemelt van de vissen. In bijna elk water in Dalarna kan je snoek en baars vinden. In het noorden zijn er enorme bestanden zalm, forel en vlagzalm, en in de zuidelijke delen zijn er ook snoekbaars.

Met een professionele gids kan je tijd doorbrengen in de natuur en kan je zelf je lunch of diner uit het heldere water vissen. Je kan ook zonder gids gaan vissen, maar dan heb je een visvergunning nodig (een visvergunning kan je hier kopen).

  1. Säfsen Resort

Het Säfsen Resort is een prima uitvalbasis om de regio Dalarna te ontdekken. Dit vakantiepark met moderne Zweedse stuga’s (typische Zweedse vakantiehuisjes) ligt aan het Säfsjönmeer met in de directe omgeving uitgestrekte wouden en ontelbare meren. De prachtige omgeving nodigt dan ook uit tot lange wandel- en fietstochten, kanotochten en elandsafari's maar ook leuke MTB-trails.

TIP: Boek hier je 10-daags arrangement Midden-Zweden en verblijf in het vakantiepark Säfsen Resort.

  1. De oude huisjes in Fryksås

De oude huisjes die je vandaag de dag nog steeds kan bezichtigen in het Zweedse dorpje Fryksås, dateren uit de 16de eeuw. In de zomer kwamen mannen naar hier om genoeg voorraad te voorzien in de landbouw en veeteelt, tegenwoordig is het een soort openluchtmuseum waar je doorheen kan wandelen. Vanaf het dorpje heb je trouwens een fantastisch zicht op het Siljan meer.

VERBLIJFTIP: The Fryksås Chamber is geschikt voor 6 personen en biedt ruime accommodatie met zicht op het Siljan meer.

  1. De houten huisjes in Tällberg

Tällberg is een klein dorpje gelegen tussen Leksand en Rättvik met een spectaculair uitzicht op het Siljanmeer. Een bijzonder karakter van het dorp is dat alle huizen en gebouwen van hout zijn gemaakt. Het dorpje heeft zich ontwikkeld van een boerendorp aan het begin van de 20e eeuw tot een van de bekendste en meest bezochte toeristische gebieden in Zweden.

VERBLIJFTIP: Klockargården Hotel dateert uit 1937 en biedt smaakvol ingerichte kamers in bewaard gebleven blokhutten, omgeven door een aangename tuin.

  1. Helvetesfallet

Helvetesfallet is een kloof gevormd door de rivier de Ämån. Het heeft ongeveer 30 meter hoge en steile rotswanden en is beplant met ongerept bos dat een groot aantal bijzondere planten herbergt.

Vanaf de parkeerplaats naar Helvetesfallet (bekijk ligging) is het ongeveer 200 meter. Bij het beginpunt vind je een informatiebord met een plattegrond in het Zweeds en Engels waar erop gewezen wordt dat je voorzichtig moet zijn. De weg naar beneden is redelijk steil waardoor het best lastig kan zijn om af te dalen, wees dus voorzichtig.

  1. Zomerevenementen en -festivals in Dalarna

Dalarna komt in de zomer tot leven

Je kan er verschillende traditionele Zweedse evenementen en festivals bijwonen. De belangrijkste is natuurlijk het midzomerfeest (midsommar). Daarbij wordt de langste dag van het jaar gevierd met dans, zang en het versieren van de midzomerpaal. Daarnaast zijn er muziekfestivals, ambachtelijke markten en culturele evenementen allerhande die je inzicht geven in de rijke Zweedse cultuur.

  1. Wintersport in Dalarna

In de wintermaanden verandert Dalarna in een waar paradijs voor wintersportliefhebbers. Met zijn uitgestrekte bossen en bevroren meren biedt de regio talloze mogelijkheden voor skiën, snowboarden, langlaufen en ijsvissen.

Populaire skigebieden zoals Sälen (bekijk ligging) en Idre Fjäll (bekijk ligging) trekken liefhebbers van wintersport uit heel Scandinavië en ver daarbuiten.

  1. Proef ook de traditionele Zweedse keuken in Dalarna

Dalarna is een regio die diep doordrenkt is met geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. Je kan er de diepten van een UNESCO-erkende mijn verkennen, langs de oevers van het Siljanmeer wandelen en het Misommarfeest vieren. Maar wat je ook moet doen, is de lokale keuken proeven.

Je bezoek aan Dalarna is niet compleet zonder te genieten van de traditionele Zweedse keuken. Proef gerechten zoals gravlax (gemarineerde zalm), köttbullar (gehaktballetjes), en het beroemde smörgåsbord, een uitgebreid buffet met diverse gerechten. Lokale restaurants bieden heerlijke maaltijden met een Scandinavische twist.

  1. Praktische tips voor je bezoek aan Dalarna

Enkele praktische tips om je reis naar Dalarna zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Zweden bevindt zich in de Midden-Europese Tijdzone (CET), wat betekent dat het één uur voorloopt op de tijd in België.
  • De valuta in Zweden is de Zweedse kroon (SEK). Creditcards worden in de meeste plaatsen geaccepteerd, maar het is handig om wat contant geld bij je te hebben voor kleine dorpjes of kleine aankopen in natuurgebieden.
  • Het weer in Dalarna kan sterk variëren, dus kleed je volgens het seizoen en de weersvoorspellingen. Maar neem altijd een trui en een paraplu mee als je lang buiten zal zijn. Het weer kan snel omkeren.
LEESTIP: Download onze gratis reisgids Zweden en ontdek nog meer van dit prachtige land.
  1. Hoe bereik je Dalarna vanuit België/Nederland?

Als je vanuit België of Nederland naar Dalarna wilt reizen, zijn er verschillende opties om er te komen:

  • De snelste manier om naar Dalarna te reizen is met het vliegtuig. Je kan een vlucht boeken naar de luchthaven van Stockholm, de hoofdstad van Zweden, en daar een auto huren om naar Dalarna te rijden. Of neem de trein. Er zijn goede verbindingen in Zweden. Boek je vliegticket hier voordelig online.
  • Ga je met de auto of camper, hou er rekening mee, het is een lange rit, maar het je kan onderweg natuurlijk wel genieten van pittoreske uitzichten en halt houden in nabijgelegen steden. Van Brussel naar Falun moet je zo’n 1650 kilometer afleggen. Neem van Kiel in Duitsland naar Göteborg de Ferry (boek je ferry tickets hier), heb je zelf geen camper maar wil je dit wel eens doen? Boek je camper hier online.
  1. Roadtrip langs de mooiste plekjes in Dalarna

Een roadtrip van een week door Dalarna, Zweden, is een geweldige manier om de bezienswaardigheden en cultuur van deze regio te ontdekken. Hieronder stellen we een route van zeven dagen voor langs enkele van de mooiste plekjes in Dalarna:

Dag 1: aankomst in Falun

Begin je roadtrip in Falun, de grootste stad van Dalarna. Bezoek de Falun Kopermijn, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, en leer meer over de geschiedenis van de mijnbouw in de regio.

Dag 2: Rättvik en Leksand

Rijd naar Rättvik aan de oever van het Siljanmeer. Bezoek er de charmante kerk van Rättvik en geniet van het uitzicht op het meer. Ga dan verder naar Leksand, bekend om zijn traditionele houten huizen en ambachten.

Dag 3: Mora en Vasaloppet

Rijd naar Mora, waar je het Vasaloppsmuseum kan bezoeken om meer te leren over 's werelds oudste langlaufwedstrijd, de Vasaloppet. Maak een wandeling langs de oever van het Siljanmeer in Mora en geniet van de schilderachtige omgeving.

Dag 4: nationaal park Fulufjället

Vertrek 's ochtends vroeg naar het nationaal park Fulufjället, op ongeveer 2,5 uur rijden van Mora. Verken het park en maak een wandeling naar de indrukwekkende Njupeskär-waterval.

Dag 5: Nusnäs en Mora

Maak een korte tussenstop in Nusnäs om de ambachtelijke Dalahäst-workshops te bezoeken. Keer dan terug naar Mora om te genieten van een ontspannen middag aan het Siljanmeer en huur eventueel een kano huren om het water op te gaan.

Dag 6: Orsa

Rijd naar Orsa en breng een bezoek aan het Orsa Roofdierenpark (Orsa Rovdjurspark), een van de grootste roofdierenparken in Europa. Ga in de namiddag naar het meer.

Dag 7: terug naar Falun en Vertrek

Rijd terug naar Falun en sla je laatste souvenirs in vooraleer je terugkeert naar huis.

  1. Waar ligt Dalarna in Zweden?

Dalarna, ook wel Dalecarlia genoemd, is een historische provincie gelegen in het midden van Zweden. Deze regio bevindt zich in het hart van Scandinavië en biedt een rijke mix van natuurlijke schoonheid, historische schatten en culturele tradities.

Dalarna grenst aan Noorwegen in het westen. De hoofdstad van Dalarna, Falun, ligt zo’n 220 kilometer van Stockholm, ofwel een autorit van ongeveer 3 uur.

Ligging van Dalarna en bezienswaardigheden op de kaart

  1. Waar overnachten in Dalarna?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Zweedse regio Dalarna? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Dalarna.

  • The Mangevie, een gezellige B&B die uitgebaat wordt door twee Belgen. De B&B biedt zowel ruime appartementen als boomhutten met uitzicht op het bos.
  • Klockargården Hotel dateert uit 1937 en biedt smaakvol ingerichte kamers in bewaard gebleven blokhutten, omgeven door een aangename tuin.
  • Of boek een knus, authentiek vakantiehuisje bij het meer van Orsa.
Graag bijzonder overnachten tijdens je vakantie in Dalarna? Bekijk hier onze favoriete originele verblijven in Dalarna.
  1. Mis niets van Zweden met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.

Zuid-Zweden

Gratis reisgids Zweden downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 november 2023 - Francois Claes

Duidelijke info van reizen die je steeds kan gebruiken.

- 28 november 2023 - Franka

Fijne site met hele informatieve en bruikbare informatie en brochures

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?