Roadtrip langs Route 66? Ontdek +100 bezienswaardigheden mét kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 15

Roadtrip langs Route 66? Ontdek +100 bezienswaardigheden mét kaartje

16 oktober 2022 in USA Westkust2 reacties

Route 66 is een bekende snelweg in Noord-Amerika met een verbinding van Chicago tot Los Angeles. Vroeger was het de belangrijkste route tussen het industriële oosten en het paradijselijke westen, maar tegenwoordig is het vooral een belangrijke toeristische route. De route is 3940 km lang en doorkruist maar liefst 8 staten.

Op deze route passeer je bijzondere steden, prachtige landschappen en interessante attracties. Route 66 is dan ook de ultieme roadtrip!

Inhoud artikel

 1. Route 66 + kaartje

Aan het begin van de 20ste eeuw was er nog geen snelle verbinding voor vrachtverkeer tussen het centrale deel van de Verenigde Staten en zijn westkust. Er werd besloten een nieuwe snelweg aan te leggen die dwars door de vlakke landbouwstaten en prairies zou komen te liggen, waarmee het transport van producten minder tijd in zou gaan nemen.

Route 66 werd in 1926 een officieel aangewezen route tussen Chicago en Los Angeles, en behoorde hiermee tot een van de originele U.S. Highways.

Vervolgens werd Route 66 ontzettend populair, zowel onder het werkverkeer als onder toeristen, maar ook voor mensen die de American Dream wilden opzoeken in het zonnige zuidwesten van het land. Hierdoor werd het een stuk drukker op de weg, en lokale ondernemers speelden hierop in door constant nieuwe motels en diners langs de route te openen.

Echter zorgde het drukkere verkeer voor veel slijtage, er kwam een nieuw wegsysteem en de route raakte in verval. Het verkeer verplaatste zich van Route 66 naar de nieuwere wegen, waardoor vele ondernemingen langs de route sneuvelden. In 1985 werd de gehele route officieel opgeheven.

Kaartje met bezienswaardigheden langs Route 66

 1. Rijden langs Route 66

Na 1985 is de route in zijn geheel vervangen door interstate highways. De route is daardoor ook niet meer op wegenkaarten te vinden. De wegen die Route 66 vormden bestaan voor het grootste deel echter nog wel, dus met een beetje hulp is het nog steeds mogelijk om de originele Mother Road te rijden.

De wegen van Route 66

 • Route 66 begint in de staat Illinois, in de stad Chicago.
 • Vanuit daar volg je tegenwoordig de US55 tot aan St. Louis.
 • Dan ga je over op de US44 tot aan Oklahoma City, waar je overgaat op de US40.
 • Deze weg brengt je helemaal tot aan Californië, waar je het laatste stukje naar Los Angeles nog over de US15 rijdt.

Onderweg rij je stukken over de originele Route 66, terwijl je op andere stukken van de interstate highway af moet slaan om een parallel stukje over de oude Route 66 te rijden.

 1. Illinois

Route 66 begint in Chicago (The Windy City), in het noorden van de staat Illinois. De originele weg is voor het grote deel hier vervangen door de Interstate 55. De route loopt vanuit Chicago naar Welco Corners in Bolingbrook, en vervolgens via Gardner, Bloomington, Springfield en Hamel naar St. Louis en Missouri. Ze sterkt in Illinois over zo'n 484km.

Illinois is een relatief sombere staat met veel industrie. Echter liggen er tussen de industriële steden ook veel velden die voor landbouw worden gebruikt, en in het zuiden vind je veel bossen.

Chicago is de grootste en bekendste stad van de staat, maar de hoofdstad is Springfield, welke wat meer centraal gelegen is in de staat.
 1. Start Route 66 in Chicago

Wil je je roadtrip echt goed beginnen, dan rij je in Chicago op de hoek van Adams Street en Michigan Avenue langs het officiële begin van Route 66. Hier vind je een bordje die de locatie aanduidt als het begin van de historische route, waarna je gelijk in een rechte lijn de stad uit rijdt en aan de honderden kilometers van je roadtrip kan beginnen.

In de stad zelf zijn er eigenlijk ook heel wat interessante dingen te zien. Zo kun je ook opteren om een aantal dagen in de stad te verblijven. Wandel zeker eens over de Navy Pier lopen, of breng een bezoekje aan de Chicago Theatre. Willis Tower was tot 2012 het hoogste bouwwerk van de Verenigde Staten.

Passeer zeker ook eens langs Lou Mitchell’s. Dit restaurant wordt gezien als de eerste stop van de Mother Road en kan je eigenlijk niet missen als je een roadtrip over Route 66 gaat maken.

 1. Joliet en Wilmington

Als je Chicago uit rijdt, kun je voorbij Bolingbrook ervoor kiezen om de I-55 te blijven volgen, of je kan de IL-56 nemen die via Joliet naar Gardner loopt. Deze weg volgt de originele Route 66 uit 1926.

Joliet en de Blues Brothers

In Joliet kan je zeker een dag rondlopen en genieten van de Art Deco en neoclassicistische bouwwerken, waarnaast je er ook een standbeeld van Elwood and Jake Blues, beter bekend als de Blues Brothers, kan vinden.

Wilmington en de Gemini Giant

Vervolgens rij je vanuit het noordoosten het stadje Wilmington binnen, waar je begroet wordt door de Gemini Giant. Dit standbeeld van een astronaut met een raket in de handen is een van de vele Muffler Men die in Amerika te vinden zijn. Dit zijn gigantische beelden uit de jaren 60 gemaakt van glasvezel. Ze dienden als advertenties en wegattracties.

Naast de Gemini Giant kom je langs Route 66 nog drie andere Muffler Men tegen, waaronder één aan het einde van de route in Los Angeles.

 1. Springfield

Vanuit Wilmington rij je door naar het plaatsje Gardner, waar je weer op de US55 terecht komt. Deze weg blijf je volgen waarbij je eerst de stad Bloomington en vervolgens de hoofdstad van Illinois Springfield binnenrijdt.

Springfield heeft als de hoofdstad van de staat heel wat te bieden, zoals de Illinois State Capitol en de Lincoln Tomb State Historic Site. Daarnaast vind je in Springfield ook enkele Route 66 bezienswaardigheden, zoals het hot dog restaurant Cozy Dog Drive In, de Maid-Rite Sandwich Shop en Shea’s Gas Station Museum.

Vanuit Springfield volg je de IL-4 naar Hamel, welke de originele Route 66 volgt. Vanaf daar volg je de I-55 weer tot aan de grens met Missouri. Steek via de McKinley Bridge de Mississippi River over om volgens de originele Route 66 de stad St. Louis in Missouri te betreden.

 1. Missouri

Missouri was de eerste staat die de markering voor de Historic Route 66 plaatste. In de staat legt de route maar liefst 470 km af. In Missouri volgt Route 66 de weg vanaf de Mississippi rivier in St. Louis tot aan de grens met Kansas bij Joplin, via de stad Springfield.

Net als Illinois is Missouri een behoorlijk geïndustrialiseerde staat. Het is van groot belang geweest voor meerdere delen van de Amerikaanse geschiedenis. Verschillende routes zoals de Oregon Trail, de Pony Express en de California Trail begonnen allemaal in deze staat.

Missouri staat verder bekend als de Cave State, en wanneer je door Missouri rijdt is het haast onmogelijk om geen bezoek te brengen aan één van de 73.000 grotten.

 1. Meramec Caverns

Wanneer je vanuit St. Louis naar Springfield rijdt via de I-44 volg je hier helaas voor een stuk niet de originele Route 66. Echter vind je hier langs de route heel wat bijzondere bezienswaardigheden.

Zo kom je voorbij Stanton langs de Meramec Caverns, een van de bekendste kalksteengrotten van Missouri. De grotten zijn maar liefst 7,4km lang en zijn gelegen in de Ozarks. De grotten worden gezien als een van de grootste bezienswaardigheden langs Route 66 en trekken jaarlijks heel wat touristen.

In het grottenstelsel zijn bijzondere kalksteenformaties te vinden, waarnaast de grotten ook een belangrijk onderdeel zijn geweest in de Amerikaanse geschiedenis. Zo deden de Meramec Caverns onder andere dienst als een station van de Underground Railroad.

 1. Springfield

Vanaf de Meramec Caverns blijf je de I-44 voor een tijd volgen. Je komt langs verschillende bijzondere plaatsen. In Cuba, bijvoorbeeld, vind je heel kunstwerken langs de weg, terwijl je in Rolla langs de snelweg een model van Stonehenge gemaakt door de Missouri University of Science and Technology kan aanschouwen.

Tussendoor kom je ook nog langs de op één na grootste schommelstoel ter wereld, te vinden in Fanning. Uiteindelijk kom je in de stad Springfield terecht, waar je een bezoek kan brengen aan Red’s Giant Hamburg, het allereerste drive-through restaurant ter wereld.

 • Na een bezoek aan Springfield, Missouri rij je via de IL-266 en IL-96 over de originele Route 66 richting Joplin.
 • Vlak voor je deze stad inrijdt kom je nog langs Carthage, waar je de historische 66 Drive-In bioscoop kan bezoeken.
 • Vanuit Joplin rij je direct via de K-66 naar Galena, over de grens met Kansas.
 1. Kansas

Route 66 loopt maar voor een heel klein stuk door de staat Kansas, namelijk maar voor zo’n 21,2 km. Onderweg passeer je maar drie steden: Baxter Springs, Riverton en Galena.

Vanuit Galena rij je naar Riverton over de K-66, vanwaar je een stukje over de originele Route 66 kan rijden richting Baxter Springs. Onderweg rij je over de Rainbow Bridge, waarmee je de Brush Creek oversteekt.

In Riverton rijdt je ook nog het historische winkeltje Williams’ Store, en in Baxter Springs kom je het historische tankstation Baxter Springs Independent Oil and Gas Service Station tegen.

 1. Oklahoma

In Oklahoma leg je een veel groter stuk af dan in de vorige staten, namelijk 605 km. Via de steden Tulsa, Oklahoma City en Elk City doorkruis je de hele staat en kom je langs allerlei bijzondere monumenten.

Daarnaast is het karakter van de historische Route 66 in Oklahoma zeer goed bewaard gebleven. De groene bossen van het noorden hebben ondertussen plaats gegeven aan de uitgestrekte landschappen die je vanaf hier nog lang blijft zien, al zie je in Oklahoma vooral heel wat steppelandschappen.

 1. Oklahoma City

Tijdens het eerste deel van de route door Oklahoma kom je langs bijzondere steden zoals Tulsa en kan je monumenten zoals de Blue Whale van Catoosa aanschouwen.

Vanuit Tulsa rij je vervolgens door naar Oklahoma City, waarbij je eerst langs het stadje Arcadia komt, waar verschillende bezienswaardigheden te zien zijn, zoals de 19de-eeuwse Round Barn en het bekende Pop's restaurant, waarvan het neon logo de vorm van een frisdrankfles heeft.

Eenmaal in Oklahoma City is er meer dan genoeg te ontdekken. Zo kan je een bezoek brengen aan de SkyDance Pedestrian Bridge, langs het Gold Star Memorial Building gaan en de Surivor Tree bij het Oklahoma City National Memorial aanschouwen. Ook vind je er de historische supermarkt Milk Bottle Grocery waarop een grote melkfles is bevestigd.

Na Oklahoma rij je over de I-40 via Elk-City naar de grens met Texas.

 1. Texas

Mensen die niet de gehele Route 66 af willen rijden, kunnen ook enkel de tweede helft van de route doen vanuit Texas of New Mexico tot in Californië.

Route 66 loopt maar voor 286km door Texas, waarmee de Texas Panhandle wordt doorkruist.

In een rechte weg rijd je van Texola in Oklahoma via Shamrock en Amarillo naar Glenrio in New Mexico. Ondanks dat je alleen door het noordelijke deel van de staat rijdt kun je toch nog goed de lokale sfeer proeven.

Ook lopen hier de bossen en graslanden langzaam over in de prairies en uitgestrekte zandwoestijnen die je in de laatste staten nog veel meer tegen gaat komen.

Tours en tickets voor attracties langs Route 66:

 1. Shamrock

Vanuit Texola in Oklahoma blijf je door Texas de I-40 volgen, die hier zo goed als geheel Route 66 heeft overgenomen.

Het eerste plaatsje dat je tegenkomt is Shamrock, waar je nog verschillende monumenten van de Route 66 terug kan vinden. Zo vind je hier het pittoreske Magnolia Gas Station.

De grootste bezienswaardigheid is echter de U-Drop Inn, een Art-Deco restaurant en tankstation, waar je nu ook een museum over Route 66 kan vinden.

 1. Amarillo

Vanuit Shamrock blijf je de I-40 volgen tot in Amarillo. Onderweg kun je de bekende leunende watertoren van Britten in het droge landschap terugzien.

Eenmaal in Amarillo aangekomen kun je gaan eten in het historische Big Texan Steak Ranch. Vergeet ook niet te stoppen bij het beroemde kunstwerk Cadillac Ranch om daar je naam op de installatie te zetten met een bus spuitverf.

Voorbij Amarillo blijf je de I-40 volgen tot in New Mexico. Nog voor de grens kom je bij Adrian het Midpoint Café tegen, waar je zeker zou moeten stoppen. Dit café ligt in het midden van Route 66.

 1. New Mexico

Het woestijnklimaat van New Mexico heeft er samen met de erosie en een gebrek aan wegenonderhoud voor gezorgd dat Route 66 hier deels overgaat op een zandweg.

Na wat spookstadjes rij je gelukkig na een kleine 2 uur weer op een geasfalteerde weg. Onderweg kom je langs verschillende inheems Amerikaanse reservaten. Route 66 ligt hier rondom de I-40 gelegen, die je hier grotendeels nog steeds blijft volgen, met af en toe een parallelweg.

 1. Santa Fe

In New Mexico volg je in eerste instantie de I-40, waarbij je onder andere langs het historische Blue Swallow Motel komt in Tucumcari, waarna je vervolgens een stuk de I-25 neemt, waar de originele route was gelegen.

Hier kom je langs Sante Fe, een gezellig historisch, Spaans-ogend stadje met mooie bouwwerken. Breng er bijvoorbeeld een bezoekje aan de kathedraal uit 1886 of de Loretto kapel, of ga langs bij één van de vele musea die er te vinden zijn.

 1. Albuquerque

Ook Albuquerque, de volgende stad op de route, is een gezellig stadje vol met interessante bezienswaardigheden. Loop zeker een rondje door Downtown Albuquerque en breng een bezoek aan de San Felipe de Neri kerk.

Ook zijn er verschillende 'Route 66 bezienswaardigheden', zoals de locatie van het voormalig Aztec Motel en Maisel’s Indian Trading Post, waar je kunstwerken Natives kunt kopen

Vanuit Albuquerque blijf je de I-40 volgen tot je voorbij Gallup de grens met Arizona passeert.

 1. Arizona

In Arizona leg je het langste stuk af, waarbij de route maar liefst 645 km lang is. Route 66 liep hier voor een groot stuk parallel aan de I-40, die je nog geheel door Arizona tot in Californië blijft volgen. De route brengt je langs de steden Holbrook, Winslow, Flagstaff, Williams, Seligman en Kingman, voor het de grens met Californië passeert.

Het landschap dat je onderweg tegenkomt wisselt uitgestrekte woestijnen af met wilde bossen waar je heerlijk kan wandelen.

 1. Petrified Forest National Park, Arizona

De eerste grote bezienswaardigheid in Arizona die je tegen zal komen is het Petrified Forest National Park. Hier vind je een uitgedroogd landschap waar je honderden versteende boomstammen uit het Trias tijdperk kan aanschouwen.

Het steppe en droge heuvellandschap heeft door de jaren heen ook ontzettend veel fossielen aangeboden die er goed bewaard waren gebleven. Aan het Petrified Forest park ligt ook de Painted Desert, een bijzonder stuk woestijnlandschap met verschillende kleuren rood, groen en zelfs paars.

TIP: Overnachten kan je hier in het bijzondere Wigwam Motel in Holbrook

 1. Williams

Langs de I-40 vind je in Arizona constant typische Amerikaanse stadjes, uitgestrekte steppes en bekende landschappen. Zo vind je ten zuiden van Flagstaff het rode woestijngebied Sedona.

Halverwege de staat ligt het stadje Williams, vanwaar je Route 66 even kan verlaten om één van de grootste bezienswaardigheden van Amerika te aanschouwen: het Grand Canyon National Park. Williams is de perfecte locatie om langs de Route 66 te verblijven indien je een dagtrip naar de Grand Canyon plant.
 1. Hackberry

Rij vanaf Williams door naar Seligman, waar je een bezoek kan brengen aan het Delgadillo’s Snow Cap Drive-In Restaurant. Sla hier vervolgens af van de I-40 om een deel van de historische Route 66 te kunnen rijden, die je via Peach Springs en Hackberry naar Kingman brengt.

Bij Hackberry vind je langs de weg een oud tankstation waar nu een museum over Route 66 is gelegen. Ook is er een General Store waar je verschillende verroeste oldtimers, oude benzinepompen en neon borden kan beschouwen uit de geschiedenis van Route 66.

Vervolgens rij je door naar Kingman, het kloppend hart van Arizona’s Route 66. Hier vind je nogmaals een museum over de route, waarbij je ook de old school Mr D’z Diner kan vinden.

 1. Californië

Het deel van Route 66 in Californië is het populairste deel van de route en wordt daardoor ook het drukst bezocht. Je bevindt je hier in een warm klimaat waarbij het landschap langzaam weer wat groener wordt en de steden moderner.

Langs de 507 km die de route aflegt in Californië zijn ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden, waarna je uiteindelijk in de metropool van Los Angeles terecht komt.

 1. Amboy

De grens wordt overgestoken bij Needles, waar je gelijk het historische 66 Motel kan vinden en de Old Trails Bridge over de Colorado rivier neemt.

Vervolgens sla je van de I-40 af en neem je de weg richting Amboy, een klein verlaten dorpje waar je het historische Roy’s motel kan vinden. Hier vind je op de weg nog heel veel het nummer 66 op de weg geschilderd waardoor dit de perfecte plek is voor wat foto’s.

 1. Elmer's Bottle Tree Ranch

Vervolgens blijf je door rijden en kom je weer op de I-40 terecht, tot je bij Barstow afslaat naar het historische deel van Route 66 richting Los Angeles.

Op dit deel van de route kom je langs een van de bekendste bezienswaardigheden van het Californische deel van de route, Elmer’s Bottle Tree Ranch. Dit is een kunstinstallatie van Elmer Long, waarbij de tuin is volgebouwd met bomen van houten palen waaraan glazen flessen zijn bevestigd die mee galmen in de wind.

 1. Los Angeles

Vervolgens rij je door naar San Bernardino, vanwaar je richting Los Angeles rijdt. In Los Angeles zelf is natuurlijk meer dan genoeg te zien. Zo kun je verschillende studio’s in Hollywood bezoeken.

Ook kun je een dagje naar verschillende pretparken, een bezoek brengen aan Griffith Park waar je op de foto kan met het Hollywood logo of langs alle prachtige huizen in Beverly Hills dwalen.

Natuurlijk mag een bezoekje aan het strand van Santa Monica niet vergeten worden. Daar, op de Santa Monica Pier, vind je ook het officiële einde van Route 66 kan vinden.

 1. Filmpje: ontdek Route 66

Benieuwd naar de bezienswaardigheden langs Route 66? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de USA!

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens jouw rondreis in het zuidwesten van Amerika

Bespaar uren tijd en opzoekingswerk en koop deze rondreis, volledig uitgewerkt in een reisgids van 187 bladzijden met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest-USA downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 november 2023 - Mari van Boxtel

Alles mooi beschreven, ga hier zeker mijn voordeel uithalen. Ik wil route 66 volgend jaar rijden en kan hier al zeker iets mee.

- 10 september 2023 - Nadine Aerbeydt

Nuttige en mooie gids. Deze route komt zeker nog op onze verlanglijst te staan!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?