De 8 x mooiste Nationale Parken van de Westkust van Amerika, onze tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 15

De 8 x mooiste Nationale Parken van de Westkust van Amerika, onze tips & info

30 januari 2024 in USA Westkust0 reacties

Een zalige combinatie van het Wilde Westen, latino invloeden, surfers en Hollywoodglamour. Dat is de westkust van de USA in een notendop. Het gematigd zeeklimaat is er aangenaam, mooi weer is zo goed als gegarandeerd. Naast een bijzondere sfeer heeft de streek ook immense natuurlijke rijkdommen die bestaan uit de mooiste bergketens, wouden, meren en stranden.

Je vindt er bovendien enkele unieke dieren- en plantensoorten. Een roadtrip langs de mooiste nationale parken van de Westkust, ontdek hier onze 8 favoriete parken!

Tours & tickets voor je bezoek aan de Nationale Parken van de USA

De nationale parken van de westkust bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk hier de daguitstappen en tours in de parken.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ESTA online aanvragen

Een belangrijke tip: reis je naar of ben je op doorreis in de USA, dan dien je te beschikken over een ESTA (Electronic System for Travel Authorization), je kan dit eenvoudig online je ESTA aanvragen.

Inhoud artikel

 1. Yosemite National Park

Yosemite is één van de populairste nationale parken van de VS. Het park krijgt jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers over de vloer. Het park bevindt zich op een steenworp van San Francisco, waardoor je beide dus perfect kan combineren. Yosemite werd in 1890 officieel een National Park en de natuur in dit deel van het Sierra Nevada gebergte staat vooral bekend omwille van de gigantische granieten rotswanden, waarvan El Capitan de bekendste is.

El Capitan

El Capitan is zo’n 900 meter hoog en is vooral berucht onder klimmers. Velen zien de bekende steile rotswand als hét summum van de klimsport, aangezien El Capitan erg uitdagende klimroutes omvat. Ook onder vissers en wandelaars is het park erg populair. Yosemite Valley, waar je El Capitan kan bewonderen, is de meest bezochte vallei van het park.

Hier dien je wel uit te kijken voor de beren, die er af en toe op wandel gaan. Ook Lake Yosemite is een absolute trekpleister. Het meer ontstond uit smeltijs dat zo’n 10.000 jaar geleden zijn weg naar de vallei vond. Vanaf Tunnel View kan je de Yosemite Falls, de Half Dome, El Capitan en de Bridalveil Falls bewonderen. Verder zie je in Yosemite prachtige bergen, diepe dalen, oeroude bossen en wonderlijke watervallen.

Je vindt ook een rijke fauna en flora in het park. Typisch voor Yosemite zijn de sequoiabomen, ook wel bekend als mammoetbomen, waarvan sommige wel 3000 jaar oud zijn. Ga ook zeker de dieren in het park spotten. Wie goed oplet, vindt hier verschillende wolven, herten, beren en eekhoorns op zijn weg.

Tips

 • In het park zelf kan je wandelen via de verschillende uitgestippelde wandelroutes. Het park bestaat grotendeels uit wilde natuur en je zal dus prachtige wandelingen kunnen maken.
 • Kampeerliefhebbers vinden hier perfect hun gading, want je kan het hele jaar door in het park je tent opslaan. Let wel op: daarvoor moet je wel tijdig reserveren.
 • Als je een goed beeld wil krijgen van Yosemite, dien je toch wel zeker twee dagen uit te rekken om zo alles op een ontspannen manier te bezichtigen.
 • Bekijk hier de begeleide tours in het Yosemite National Park!
 1. Joshua Tree National Park

Het Joshua Tree National Park werd vernoemd naar de op bomen lijkende yucca planten die je in het park vindt. Sommige van deze planten kunnen tot wel 15 meter hoog worden. De Joshua boom kan bovendien stokoud worden, enkele bomen van het park zijn meer dan 1000 jaar oud. Joshua Tree National Park bevindt zich in het zuiden van de staat Californië, zo’n 100 kilometer ten oosten van Los Angeles.

Het park wordt gedomineerd door twee erg diverse woestijngebieden: de Colorado Desert in het zuiden en de hoger gelegen Mojave Desert, waar je de bekende Joshua trees vindt. De Mojave Desert ligt op 1000 m boven de zeespiegel, waardoor het er een pak frisser is dan in de Colorado Desert. Naast de bijzondere, oeroude bomen staat het park ook bekend om de vele grillige en vreemde rotsen en heuvels die je er vindt. De meesten ervan zijn opgebouwd uit massief gesteente, dat in kleinere stukken is verbrokkeld.

Deze rotsblokken worden ook wel ‘boulders’ genoemd en zijn populair bij rotsklimmers. Het is ook de ideale plek om klimtechnieken aan te leren, aangezien je er niet diep kan vallen.
 • In de vlaktes rondom de heuvels en rotsen zie je de Joshua trees staan. Samen met de boulders zijn ze typisch voor het landschap in Joshua Tree National Park.
 • Je kan deze trekpleister elke dag bezoeken.
 • Er zijn verschillende wandelpaden of ‘trails’ uitgestippeld, waarlangs je de mooiste tochten kan maken. Eén van de mooiste tochten is die van de Hidden Valley.
 • Wie wil kan hier ook overnachten, er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden. Zo kan je in een unieke vintage caravan verblijven midden in de rotsige vlaktes. Blijf hier gezellig barbecueën en ga ’s avonds voor het slapen in de hangmat liggen om van de sterrenhemel te genieten.
 1. Sequoia National Park

Dit nationaal park bevindt zich in het zuiden van de Sierra Nevada. Na Yellowstone is het het oudste park van de Verenigde Staten. Je vindt hier de hoogste berg van de VS, Mount Witney, die met zijn 4417 meter boven zijn omgeving uittorent. Wie de top wil bereiken kan de 35 kilometer lange Mount Whitney Trail volgen naar boven. Het hoogteverschil bedraagt zo’n 1900 meter, en het is dus een tocht die je niet moet ondernemen zonder voorbereidingen. Wie de berg wil beklimmen moet vooraf ook een vergunning aanvragen. Wie geen zin heeft om te klimmen, kan ook gewoon met de auto naar boven rijden richting Whitney Portal, waar je geniet van een prachtig panorama.

General Sherman Tree

Het Sequoia National Park dankt zijn naam aan de mammoetbomen en sequoia’s die er te vinden zijn. Sinds het park wordt beheerd door de National Park Service worden er geen bomen meer gekapt. De bekendste boom is de General Sherman Tree. Het is de boom met het grootste volume ter wereld, zo’n 1486 kubieke meter in totaal. De boom is 84 meter hoog (even hoog als het Belfort van Brugge) en zou volgens de overlevering meer dan 2200 jaar oud zijn.

Andere bezienswaardigheden

 • In het park vind je ook verschillende marmergrotten, die zich over honderden millennia heen vormden. De bekendste zijn Crystal Cave en Lilburn Cave.
 • Iets noordelijker zijn mooie weilanden en charmante meren te zien. Hier leven maar weinig zoogdieren, aangezien het hier vrij onherbergzaam en dor is. Je kan er mogelijk wel marmotten zien en met een beetje geluk muildierherten en zelfs poema’s. De bomen die je in het park ziet zijn voornamelijk dennen, zilversparren en sequoia’s.
 • Wie meer naar het zuiden reist, vindt er een grotere diversiteit aan dieren. Het is onder meer de habitat van de rode lynx, de grijze vos en de Amerikaanse zwarte beer.
 • Oorspronkelijk leefden de Monachee indianen op deze plek, en je kan nog overblijfselen van die periode zien in rotstekeningen en stenen vijzels.
 • In Sequoia National Park kan je heerlijk wandelen, kamperen en vissen. Rij met de auto zeker door Tunnel Log, een omgevallen sequoia waaruit een stuk hout werd weggekapt waardoor je er nu met de auto doorheen kunt rijden.
 1. Kings Canyon National Park

Dit park grenst in het zuiden aan het Sequoia National Park. Door de National Park Service wordt het daarom als geheel beheerd. Kings Canyon maakt deel uit van de Sierra Nevada en bevat het General Grant National Park. Die laatste werd in 1890 opgericht om de General Grant Grove, een sequoiaplantage, te beschermen.

De Kings Canyon is een van de diepste canyons van de VS en werd tijdens de laatste ijstijd door gigantische gletsjers uitgehold tot wat het nu is. Je vindt er ook diverse grotten, zoals Boyden Cave, die je kan bezoeken. In het park kan je heerlijk wandelen, en zo ontdek je ook de leukste plekken want veel plaatsen zijn niet bereikbaar met de auto.

Zowel in Sequoia als in Kings Canyon kan het klimaat behoorlijk wispelturig zijn, met korte zomers en lange winters. Ook in de zomermaanden kan er regelmatig sneeuw en regen vallen. Zorg tijdens je bezoek dus voor gepaste kledij.

 1. Death Valley

De National Park Service omschrijft dit gebied als ‘heetst, droogst en laagst’. Death Valley is een woestijnachtig dal in Californië. Het ligt zo’n 86 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt van Noord-Amerika. Het maakt deel uit van de Mojavewoestijn en bevindt zich ingeklemd tussen de Amargosa Range in het oosten en de Panamint Range in het westen. Het gebergte in het westen belemmert de wolken om door te dringen en dus schijnt de zon hier volop.

Klik hier om je tour in Death Valley te reserveren

De gemiddelde regenval bedraagt 4,4 centimeter per jaar, wat ook verklaart dat er hier erg weinig leven te vinden is. kan je hier af en toe vossen, schapen en konijnen spotten. In de schaarse waterbronnen zijn vissoorten te zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Death Valley bestaat vooral uit een desolaat woestijngebied met zoutvlaktes, rotsen en zand. Het nationale park trekt jaarlijks zo’n 1 miljoen bezoekers.

Op zomerse dagen zijn temperaturen tot 50°C geen uitzondering. Death Valley is daarmee een van de warmste plaatsen ter wereld, samen met enkele woestijngebieden in het Midden-Oosten. Hier wil je dus niet zonder water of benzine zitten. Toeristen wordt aangeraden om altijd beschermende kledij tegen de zon aan te doen.
 1. Grand Canyon

De Grand Canyon is zonder twijfel het bekendste nationale park van de VS. De kloof (canyon) is 443 kilometer lang. Wie dat wil kan met een helikopter of een sportvliegtuigje de canyon gaan verkennen én zelfs landen in de kloof (boek je vlucht hier vanaf €131!). Wie het gebied liever te voet verkent, trekt best langer dan één dag uit voor dit park. Je kunt er verschillende trails volgen waarbij je langs de vallei loopt. Verschillende bussen brengen je tot bij de startplaats van je wandeling.

Bright Angel Trail

Ervaren wandelaars kunnen overwegen om de Bright Angel Trail te wandelen, een lange route van 19 kilometer. De Grand Canyon wordt door de Colorado rivier in twee delen gesplitst, de North Rim en de South Rim. De South Rim is het hele jaar door geopend en is het best toegankelijk. Je kan met de auto de Hermit Road in het westen nemen, of de Desert View Drive in het oosten. Langs beide wegen vind je mooie uitkijkpunten.

Sterren kijken

De Grand Canyon is één van de meest authentieke plekjes natuur van de VS. Aangezien er weinig tot geen lichtvervuiling is, is het ook de perfecte plaats om sterren te kijken. Elk jaar vindt hier de Grand Canyon Star Party plaats, een evenement waarbij astronomen acht dagen lang alles vertellen over de sterren en waarbij je zelf via een telescoop de ruimte kan afspeuren.

In de omgeving

 • Vanaf de Grand Canyon is het nog een tweetal uur rijden richting Horseshoe Bend, waar je een prachtig uitzicht hebt over de meanderende Coloradorivier.
 • Je kan er ook Lake Powell bewonderen.
 • Iets verderop ligt Antelope Canyon, waar je de prachtige Lower en Upper Antelope Canyon kan bezichtigen, smalle kloven uitgesleten door water of modder.
 1. Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic ligt in het noordoosten van Californië. Het gebied is befaamd om de Lassen Peak, een 3181 meter hoge vulkaan. Een andere in het oog springende vulkaan in Lassen Volcanic is Cinder Cone. Het nationale park ontstond oorspronkelijk uit deze twee aparte nationale monumenten.

Omwille van de vulkanische pracht werd de hele streek tussen de twee vulkanen in, in het jaar 1916 tot nationaal park uitgeroepen. Een aantal uitbarstingen begin 20ste eeuw zorgden er namelijk voor dat het landschap grondig veranderde. De platentektoniek van de Gordaplaat en de Noord-Amerikaanse plaat is verantwoordelijk voor de vulkanische activiteit in het gebied.

In en rond Lassen Volcanic vind je vele smeulende kraters en kolkende geisers. Je kan hier vier types vulkanen onderscheiden: de lavakoepel, de schildvulkaan, de slakkenkegel en de stratovulkaan.

 • Het natuurgebied kan je met de auto bezoeken maar ook via verschillende wandelroutes. De bekendste daarvan is de Pacific Crest Trail, die een mooie impressie geeft van de vulkanische schoonheid in de regio.
 • Vanaf de 19de eeuw werd de Lassen Peak als oriëntatiepunt gebruikt door immigranten die op weg waren naar de vallei van Sacramento Valley.
 • In het westen zie je lavabergtoppen en kraters opstijgen.
 • In het oosten kan je tussen de naaldbomen, zilversparren en slakkenkegels dwalen.
 • Zuidelijk bevinden zich tussen de beboste valleien de warmwaterbronnen van Devil’s Kitchen en Boiling Springs.
 1. Redwood National and State Park

Het Californische Redwood National Park staat bekend om zijn vele sequoia’s. Het park vormt een geheel met California’s Del Norte Coast Redwoods State Park, Jedediah Smith Redwoods State Park en Prairie Creek Redwoods State Park.

 • De vier parken beslaan in totaal een oppervlakte van 540 m².
 • Samen bevatten ze de 45% nog bestaande bossen met kustmammoetbomen, de hoogste bomen ter wereld.
 • De sequoia’s kunnen tussen de 500 en 700 jaar oud worden. Ze floreren in het gematigde zeeklimaat in Redwood.
 • Je vindt er langs de kust mooie stranden met steile kliffen.

Sinds 1980 staat het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het zuiden van het park is het wandelpad Lady Bird Johnson Grove Nature Trail het bekendst, vernoemd naar Lady Bird Johnson, de echtgenote van voormalig president Lyndon Johnson. Het mooie en makkelijk begaanbare pad geeft een mooi panorama over de omringende bossen en kustmammoetbomen.

 1. Filmpje: Ontdek de Grand Canyon!

Benieuwd naar de Grand Canyon? In dit filmpje nemen we je mee voor een eerste indruk! Voor the real deal zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de Westkust van de USA!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Zuidwest USA met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?