Highway 1 in California rijden? Ontdek onze favoriete stops + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 15

Highway 1 in California rijden? Ontdek onze favoriete stops + tips!

29 januari 2021 in USA Westkust0 reacties

Highway 1, de iconische weg langs de Californische kunst, wordt gezien als één van de mooiste routes ter wereld, en staat garant voor geweldige uitzichten.

De weg loopt (ongeveer) van San Francisco tot San Diego in het zuiden. Niet alleen de vele adembenemende panorama's bekoren. Onderweg zijn er ook verschillende interessante bezienswaardigheden en stops. In dit overzicht verklappen we alvast onze highlights!

Inhoud artikel

 1. Cannery Wharf en het Bay Aquarium in Monterey

Tot de jaren 50 stond Monterey bekend om de visvangst en het conserveren van sardientjes in blik. Overbevissing maakte hier echter een einde aan. Op Cannery Row zijn er nog enkele oude vissershuizen en conservenfabrieken bewaard gebleven, nu allemaal ingericht voor toeristische doeleinden, zoals restaurants en winkeltjes. Liefhebbers van Amerikaanse literatuur zullen Cannery Row zeker kennen uit het werk van John Steinbeck, een van de vele auteurs die in of rond Monterey geleefd hebben.

Er vonden nog veel historische feiten plaats in Monterey. Dit is de plaats van het eerste theater, het eerste bakstenen huis, de eerste drukpers en krant, en de eerste bibliotheek van Californië. Naast deze historische gebouwen, zijn er ook nog het Larkin House, een vroeg voorbeeld van Monterey koloniale architectuur en de Cooper-Molera Abobe. Ook de zandstenen kathedraal uit 1794 (gebouwd door native americans) is een bezoekje waard. Het is het oudste stenen gebouw in de oudste parochie van Californië.

Behalve historische en culturele bezienswaardigheden, geniet Monterey ook van verscheidene natuurlijke attracties. Naast de stad vind je het Monterey Bay National Marine Sanctuary, een beschermd oceaangebied dat zich uitstrekt over 441,6 km langs de kust. In Monterey Bay leeft de zeeotter, een bedreigde diersoort, en ook diverse bedreigde vogelsoorten. Monterey Bay Aquarium is een van de populairste toeristische attracties van de stad.

 1. De knappe 17-Mile Drive

De pittoreske 17-Mile Drive is een cirkelvormige weg die je langs de kust van het Monterey Schiereiland brengt. Je rijdt door Pacific Grove en de omheinde gemeenschap Pebble Beach, die de kustlijn van de Stille Oceaan omarmt. Onderweg passeer je enkele bekende golfterreinen, landhuizen, en een hoop mooie vergezichten. Hoogtepunten zijn de Lone Cypress (één van de meest gefotografeerde bomen in Noord-Amerika), Bird Rock en het Del Monte Forest of Monterey Cypress trees.

Opgelet: de toegang tot de weg is te betalen!


 1. Kunst in Carmel-by-the-Sea

Carmel-by-the-Sea is een klein strandstadje dat bekend staat om haar natuurpracht en haar rijke artistieke erfgoed. Carmel is ook gekend om meerdere ongewone wetten. Zo mag je er bijvoorbeeld geen hoge hakken dragen zonder vergunning, dit om valongelukken te vermijden die veroorzaakt werden door de hobbelige voetpaden.

Vanaf de vroegste jaren van de nederzetting (begin 20ste eeuw) speelde kunst een belangrijke rol in het dagelijkse leven hier. Carmel had een Arts and Crafts Club vanaf 1905, en na de aardbeving in San Francisco in 1906, stroomden artiesten, muzikanten en schrijvers allemaal naar deze ontluikende artiestenkolonie.

Je kan er nu kuieren langs de kunstgalerijen of de historische Spaanse missie bezoeken.

 1. De Mcway Waterfall in het Julia Pfeiffer Burns State Park bij Big Sur

Een absolute must-see is de waterval bij het Pfeiffer State Park. Na een korte wandeling kom je bij een uitkijkpunt over een paradijselijk strand, waar uit een rots een waterval rechtstreeks op het strand klatert. Het lijkt wel alsof je in een postkaart bent beland. Je kan overigens niet tot aan de waterval zelf wandelen.

 1. Santa Barbara, de Amerikaanse Riviera

Santa Barbara, dat gepromoot wordt als de ‘Amerikaanse Riviera’, geniet van een mediterraan klimaat. Het is erg populair bij toeristen.
Een van de hoofdattracties in Santa Barbara is de 18de-eeuwse Spaanse missie, Mission Santa Barbara, met haar mooie tuinen. Je kan nog meer botanische geneugten vinden in de Santa Barbara Botanic Garden.

Meer historische sites zijn Santa Barbara County Courthouse en de Santa Barbara Presidio. En zijn er nog tal van musea vinden in de stad, zoals het interessante Santa Barbara Historical Museum.

Hou je meer van natuur? Het Channel Islands National Park en het Channel Islands National Marine Sanctuary liggen op ongeveer 32 km voor de kust, terwijl je dieper in het binnenland de afgelegen wildernis van het Los Padres National Forest vindt.

 1. De missie en vulkanische rotsblokken van San Luis Obispo

Ongeveer halfweg tussen Los Angeles en San Francisco, ligt San Luis Obispo, één van de oudste nederzettingen van Californië. De stad werd in 1772 gesticht door de Spaanse Franciscaan Junipero Serra. De missie die hij stichtte werd genoemd naar de 13de-eeuwse heilige en bisschop, Louis van Toulouse. Je kan de missie nog steeds bezoeken en het blijft de voornaamste toeristische attractie. Naast de missie, staat de San Luis Obispo Historical Society, waar je meer kan ontdekken over de geschiedenis van deze plek.

Behalve haar interessante geschiedenis, kan San Luis Obispo ook rekenen op enkele natuurlijke bezienswaardigheden. De Nine Sisters zijn een heuvellint dat gedeeltelijk door de stad loopt. Ze zijn intrigerend omdat het vulkanische proppen zijn. Een bekend voorbeeld is Morro Rock, dat als een gigantisch rotsblok (176 m hoog) op Morro Bay ligt.

San Luis Obispo staat ook bekend om haar vreemde bezienswaaridgheden, zoals de Bubblegum Alley, een steegje waar, sinds de jaren 60, mensen kauwgum op de muur plakken. Er zijn ook enkele mysterieuze tunnels onder de stad, die ondergrondse avonturiers aantrekken.

 1. De zeeolifanten bij Piedras Blancas

Gedurende enkele maanden van het jaar, komen zeeolifanten aan wal op het strand bij Piedras Blancas, om er te broeden, baren en te verharen. De rest van het jaar verspreiden ze zich en verplaatsen ze zich individueel om voedsel te zoeken.

De geschiedenis van deze zeeolifantenkolonie begon in 1990 toen er ongeveer 24 zeeolifanten geteld werden in de kleine grot ten zuiden van Piedras Blancas Lighthouse. In de lente van het volgende jaar, kwamen hier bijna 400 zeeolifanten verharen. De eerste geboorte vond plaats in 1992, en de kolonie begon pijlsnel te groeien, tot een aantal van meer dan 10.000 zeeolifanten bij de laatste telling.

 1. De rijke collectie kunst en antiek in Hearst Castle

Hearst Castle is het ostentatieve en grandioze huis van krantenmagnaat William Randolph Hearst, die vereeuwigd werd in de beroemde film van Orson Welles: Citizen Kane. Het huis werd ontworpen door architecte Julia Morgan tussen 1919 en 1947, en er zitten verschillende architecturale stijlen in verwerkt. De site is sinds 1958 open voor het publiek en je vindt er een rijke collectie kunst en antiek.

Tijdens de hoogdagen van het kasteel in de jaren 20 en 30, kwam de Hollywood en politieke elite hier vaak op bezoek. Het kasteel of 'ranch' zoals het toen bekend stond, was de inspiratie voor het Xanadu-landhuis uit Citizen Kane.

Het opulente vastgoed is een pastiche van architecturale stijlen en een ode aan de overdaad. Hearst was een overvloedig koper; hij kocht geen antiek en kunst om zijn huis mee te vullen, maar eerder omgekeerd, hij bouwde een huis waar hij zijn immense collectie kon tentoonstellen.

 1. Nitt Witt Ridge: een landhuis uit schroot

Nitt Witt Ridge is een landhuis volledig gebouwd uit schroot. Het ligt op een domein van ongeveer 2,5 are, en was het werk van de teruggetrokken artiest Art Harold Beal, die in 1992 overleed. Hij kocht dit stuk grond in 1928 en bracht de volgende 50 jaar door met het uithouwen van de terrassen om zo zijn eigen ‘kasteel op de heuvel’ te creëren.

Hij maakte bij de bouw enkel gebruik van materialen die door anderen weggegooid werden, alsook enkele natuurlijke materialen uit de nabijgelegen dennenbossen en stranden.
Het landhuis is een van de merkwaardigste vormen van volkskunst in Californië.

Ontdek ook de mooiste plekjes van Californië met onze rondreis langs de Westkust van de USA. We hebben alle bezienswaardigheden + een complete route verzameld in een handige reisgids, je kan deze reisgids Westkust Amerika hier downloaden.

 1. Strand, natuur en pretpark in Santa Cruz

Santa Cruz is bekend om haar prachtige natuur, kustlijn met sequoia's en de strandpromenade met een pretpark pal aan zee dat er staat al sinds 1907. Een wandeling langs Pacific Avenue in het centrum van de stad geeft je de kans om straatmuzikanten te horen.

Heb je tijd, breng dan een bezoekje aan de mooie natuur rond de stad. Er zijn enkele staatsparken en stranden die de moeite waard zijn, waaronder Lighthouse Field State Beach, Natural Bridges State Beach, en het Santa Cruz Mission State Historic Park.

 1. De rust van Half Moon Bay

Half Moon Bay en de nabijgelegen kust liggen misschien op maar 45 minuten van San Francisco stad, maar het lijkt of je je in een andere wereld bevindt. Een fantastische manier om de kust van Half Moon Bay te verkennen is via een wandeling van zo’n 9,6 km (6 mi) op de Half Moon Bay Coastside Trail. Of je kan ook kiezen voor een korte wandeling door het historische stadscentrum, en genieten van de winkels en galerijen die je tegenkomt.


 1. Aardbeien proeven in Oxnard

Oxnard is één van de rijkste gebieden van Amerika. Zo vind je in het Oxnard Historic District huizen die grotendeels voor 1925 gebouwd werden, vaak mooie voorbeelden van de Craftsman en Revival architectuur.

Oxnard pronkt graag met haar prachtige kustlijn, met onder andere Ormond Beach en de naburige Ormond Wetlands, bekend voor het spotten van vogels.
Oxnard is ook bekend voor haar aardbeien, en is de grootste aardbeienproducent van Californië. In de stad wordt jaarlijks het Strawberry Festival gehouden.

 1. Filmpje: rij mee langs Highway 1

Wat mag je verwachten bij roadtrip lang Highway 1? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de spectaculaire uitzichten. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

 1. Waar overnachten langs Highway 1?

Op zoek naar een hotel langs Highway 1? Toffe plekken om onderweg te overnachten, onderweg van San Francisco naar Los Angeles, zijn Carmel en San-Luis-Obispo, waar vooral de Madonna Inn een aanrader is. Dit hotel heeft niets te maken met de zangeres, maar werd gebouwd door Alex Madonna in 1958 en telt een aantal excentriek-gedecoreerde kamers.

 1. Mis niets van Highway 1 dankzij onze reisgids Zuidwest-USA

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist van je rit op Highway 1 en je rondreis in Zuidwest-USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?