30 x mooiste eilanden in Thailand: leukste activiteiten en bezienswaardigheden + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

30 x mooiste eilanden in Thailand: leukste activiteiten en bezienswaardigheden + kaartje

24 januari 2024 in Thailand0 reacties

Bezienswaardigheden en mooiste plekken op de Thaise eilanden: tours en excursies + verblijftips

Thailand heeft in totaal 1430 eilanden, stuk voor stuk met een uniek karakter. Hoewel niet al deze eilanden toegankelijk zijn of overnachtingsmogelijkheden bieden, kan het best overweldigend zijn om net dat ene eiland te vinden dat specifiek bij jouw noden en wensen aansluit.

Deze uitgebreide blogpost beschrijft 30 Thaise eilanden om je te helpen kiezen: of je nu met je partner, gezin, vrienden of alleen op zoek bent naar de ideale eiland bestemming.

Wil je de rijke Thaise cultuur ontdekken, duiken, snorkelen, of uitbundig feesten tot in de vroege uurtjes, of gewoon ongestoord ontspannen onder een palmboom… Thailand biedt voor ieder wat wils. Houd er rekening mee dat we alleen de eilanden vermelden waar je kan overnachten.

Praktische info voor je bezoek aan de Thaise eilanden

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets13u45 vliegen naar Bangkok of Phuket, richtprijs € 599 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Bangkok naar het centrum, boek je ticket hier online
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI.be (va. € 865), TUI.nl (va.€ 770) of D-Reizen (va. € 913)
HuurautoIn Thailand een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De verschillende eilandzones

Alles over de 4 verschillende eilandzones en 7 subeilandzones

Om het je gemakkelijk te maken, werken we in deze blogpost met verschillende eilandzones. Al is er wel discussie over hoe deze nu precies moeten worden ingedeeld. Waar niet over gediscussieerd kan worden is dat ze in de Golf van Thailand en de Andamanse Zee liggen.

Daarnaast hebben ze ook verschillende klimaten, wat van invloed kan zijn op de beste reistijd. Als je slechts beperkte vakantietijd hebt, kies je best 1 zone om uitvoerig te verkennen. Er is zoveel te bezichtigen en te beleven dat je zelfs bij meerdere bezoeken aan dezelfde zone, je telkens weer nieuwe ervaringen zal opdoen. Wij hanteren een indeling met 4 hoofdzones en 7 subzones.

De 4 verschillende zones die we bespreken

EilandzoneLigging
Noordelijke Golf van Thailand (de Koh Samet regio)Dicht bij Bangkok en Pattaya
Oostelijke Golf van Thailand (de Koh Chang regio)Golf van Thailand, ten westen van Cambodja
Centrale Golf van Thailand (Koh Samui regio)Steden Surat Thani en Chumphon
Eilanden in de Andamanse ZeeNoord van Koh Phuket tot Myanmar

Koh Ko Ao!

In de Thaise taal betekent "koh” of “ko" "eiland", dus de juiste manier om naar het eiland Phuket te verwijzen is bijvoorbeeld "Koh Phuket" in plaats van "Koh Phuket Eiland". Al is Phuket een uitzondering, omdat het zo populair is geworden, dat de Koh wordt weggelaten. "Ao" betekent "strand", dus "Ao Wai" betekent "het strand van Wai".

  1. De Noordelijke Golf (de Koh Samet regio)

In de Noordelijke Golf van Thailand, waar ook de Baai van Bangkok zich bevindt, zijn niet al te veel eilanden met overnachtingsmogelijkheden. Bovendien zijn ze vaak (te) drukbezocht tijdens vakanties en weekenden omdat ze zo dicht bij Bangkok en Pattaya liggen. De meer ongerepte eilanden zijn beperkt toegankelijk en kunnen alleen worden bereikt via een daguitstap of door een privéboot te huren.

  • Beste reistijd voor deze eilanden: november tot en met april

Ligging van de eilanden in de Noordelijke Golf van Thailand op de kaart

Koh Samet

Dit eiland dankt zijn naam naar de kajeputboom (samet) die veelvuldig voorkomt op het eiland. Omdat het vlakbij de kust ligt (amper 4 km), niet al te ver van Bangkok (200 km) en Pattaya (80 km) is dit de plek bij uitstek waar de Thai (en expats) even komen uitwaaien. Hierdoor is het jammer genoeg slachtoffer geworden van over-ontwikkeling en zelfs een dure bestemming geworden.

Er zijn weliswaar nog heel wat mooie stranden zoals Ao Prao en Ao Kiew Na Nok, maar tenzij je een daguitstap vanuit Pattaya wilt boeken, zouden we afraden naar Koh Samet af te zakken, omdat er nog zoveel betere eilanden zijn.

Koh Si Chang

Dit eiland ligt het dichtst bij de Thaise hoofdstad (100 km), waardoor koning Chulalongkorn aan het einde van de 19de eeuw hier een teakhouten vakantiepaleis liet bouwen, iets waarop de plaatselijke bevolking nog altijd bijzonder trots is. Ondanks dat de stranden niet zo bijzonder zijn, is er voldoende accommodatie en kan je hier fantastische vis en zeevruchten eten.

Wat zeker zien en doen op Koh Si Chang?

Maak een foto bij de Asdang tempel, bezoek het museum bij Phra Chudathut Ratchathan Palace en geniet van het Tham Phang-strand aan de westkust. Wandelen kan je in het national forest.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand.

Koh Lan

Koh Lan (of Larn) wordt vaak bezocht tijdens dagtochten vanuit Pattaya. Op 600 meter hiervan ligt Ko Sak, waar Neil Armstrong zijn voetafdrukken zette kort na zijn eerste maanlanding. Lan, de thuisbasis van een handvol resorts, is in wezen het eiland van Pattaya - verwacht dezelfde bananenboten en sfeer. Een van de mooiste en populairste stranden is Tien Beach.

  1. Resorts en hostels op de eilanden in de Noordelijke Golf van Thailand

Eiland - Noordelijke Golf van ThailandLuxeBudget
Koh SametSai Kaew Beach Resort
Samed Big Tree
Koh Si ChangDe’ Anchor
Thippawan Bungalow
Koh LanKamari Cafe Kohlarn
The Castello Resort
  1. De Oostelijke Golf (de Koh Chang regio)

Aan de oostkant van de Golf van Thailand, ten westen van Cambodja, strekt deze regio zich uit van Koh Kood (ook gespeld als Kut) in het zuiden tot Koh Chang in het noorden.

Hoewel veel van de eilanden over accommodatie beschikken, hebben alleen Koh Kood, Koh Mak en Koh Chang een groot aanbod aan bungalows en resorts die je makkelijk online kunt boeken. De andere eilanden hebben ofwel slechts één luxe resort of vrij eenvoudige bungalows die alleen telefonisch kunnen worden geboekt.

  • Beste reistijd voor deze eilanden: november tot mei

Ligging van de eilanden aan de oostkant van de Golf van Thailand op de kaart

Koh Chang

Koh Chang, wat "olifanteneiland" betekent, dankt zijn naam aan de opvallende vorm die lijkt op een olifantenslurf. Dit eiland is het derde grootste van het land en heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt.

Hoewel Koh Chang populair is bij georganiseerde reizen, kan je nog steeds accommodatie vinden die past bij verschillende budgetten. Ondanks dat sommige stranden druk kunnen zijn, heb je er nog steeds voldoende afgelegen plekjes om te zwemmen of te ontspannen onder de schaduw van een palmboom. Duiken kan je met de Duikschool BB Divers met Nederlandstalig personeel.

Weg van de drukkere stranden aan de westkust, tref je over het algemeen kleinere hotels en pensions aan. De zuidkust biedt rustigere stranden, en hoewel de oostkust weinig stranden heeft, kun je er genieten van adembenemende zonsopgangen en een vredige omgeving.

Wat zeker zien en doen op Koh Chang?

  • Zwemmen bij de Klong Plu Waterval, wandelen naar Kai Bae Viewpoint ten noorden van Lonely Beach voor een bijzondere zonsondergang.
  • Ga wandelen tussen de boomtoppen van Koh Chang of bij het Salak Phet Mangrove Forest.
  • Breng ook een bezoekje aan het Salak Khok Fishing Village.
  • Het verlaten resort in het zuidwesten van het eiland, The Galaxy.

Koh Kood (Kut)

Het jungle-bergachtige binnenland lijkt op Ko Chang, maar de stranden van Kood zijn veel beter, en behoren ze zelfs tot de beste van het land. Ga zeker eens een kijkje nemen bij het mooie Ao Phrao, Bang Bao en White Beach.

Koh Kood is een rustig eiland dat alle soorten reizigers aantrekt en door de charmante vissersdorpjes, klaterende watervallen (zoals de Khlong Chang) en relaxte sfeer begrijp je waarom. Het is het zesde grootste eiland van Thailand en mede door de topografie (met jungle begroeide bergen) zijn grote delen van het eiland nog onontwikkeld gebleven. Laten we hopen dat het zo blijft.

Koh Mak

Het kleine, rustige Koh Mak is een idyllisch alternatief voor Ko Chang. Er wonen iets meer dan 400 mensen, die voornamelijk werken op kokosnoot- en rubberplantages. Het eiland heeft de vorm van een ster en beschikt over fijne witte zandstranden zoals Ao Kao Beach waar de meeste toeristische accommodaties geconcentreerd zijn.

Koh Wai

Koh Wai, een eiland in de vorm van een halvemaan en met een lengte van minder dan 3 km, is een ontspannen paradijs waar geen wegen, steigers, dorpen of elektriciteit te vinden zijn, behalve de generatoren die enkele eenvoudige resorts aan de noordkust van stroom voorzien.

De grootste aantrekkingskracht zijn de prachtige stranden met kristalhelder water. Het beste strand van dit eiland vind je bij het Koh Wai Paradise Resort. Langs de koraalriffen aan de noordkust, dichtbij het mooiste strand, kun je uitstekend snorkelen. Afgezien van enkele dagtoeristen, voornamelijk afkomstig van Koh Chang, kan het eiland slechts een beperkt aantal overnachtende bezoekers herbergen.

Ga mee op duiktour

  1. Resorts en hostels op de eilanden in de Oostelijke Golf van Thailand

  1. De Centrale Golf van Thailand (Koh Samui regio)

In de centrale golf, nabij de steden Surat Thani en Chumphon, vind je een aantal buitengewoon prachtige eilanden. Deze regio wordt gedomineerd door het populaire Koh Samui, dat met een landoppervlakte van 229 vierkante kilometer het op één na grootste eiland van Thailand is.

Deze streek trekt ook backpackers aan die graag feesten. Desondanks hebben deze prachtige eilanden, beroemd vanwege hun kristalheldere water, tal van rustige baaien waar je heerlijk kan ontspannen.

  • Beste reistijd om deze eilanden te bezoeken: februari tot en met augustus

Ligging met de eilanden in de Centrale Golf van Thailand op de kaart

Koh Samui

Koh Samui beschikt over een uitgebreid aanbod van resorts, restaurants en bezienswaardigheden, variërend van watervallen tot tempels en zelfs muay thai-trainingsfaciliteiten. Rust en stilte zijn hier soms moeilijk te vinden. Het feit dat er een internationale luchthaven is, onderstreept de over-ontwikkeling ervan.

Gelukkig heb je ook nog de mogelijkheden om te genieten van zonovergoten stranddagen, met de mogelijkheid om onder een kokospalm te ontspannen en af en toe een verfrissende duik te nemen. Daarbovenop kan je culturele ervaringen opdoen zoals het bezoeken van tempels en proeven van heerlijk streetfood op lokale markten. Koh Samui heeft het allemaal, al is het overgoten in een sterk toeristisch sausje.

Leukste tours en excursies op Koh Samui

Koh Pha Ngan/Phangan

Dit is een eiland van contrasten: langs de ene kant is het wereldberoemd vanwege de legendarische Full Moon Party’s die hier worden georganiseerd op Haad Rin Beach. Deze feesten trekken feestgangers van over de hele wereld en zijn een onvergetelijke ervaring.

Koh Pha Ngan heeft echter ook rustigere, idyllische plekken om te ontspannen en waar je van het strand kan genieten, vooral in het noordelijke deel van het eiland. Of je nu komt om te feesten of te ontspannen, Koh Pha Ngan biedt voor elk wat wils.

Enkele hoogtepunten op Koh Pha Ngan

  • Proef de Thaise lekkernijen op Pantip Night Food Market in Thong Sala.
  • Wandel over de Hin Kong Sandbank net voor de kust van Koh Phangan.
  • Bezoek de prachtige Than Sadet en Namtok Phaeng watervallen in het Than Sadet National Park
  • Er liggen meer dan 20 tempels verspreid over Koh Phangan. Een van de mooiste tempels is de Kuan Yin Temple waar je een prachtig uitzicht hebt over de terrassen van het tempelcomplex, de omliggende jungle en de zee.
  • Boek hier je excursie op Koh Pha Ngan.

Koh Tao

Koh Tao is ook wereldberoemd, maar gelukkig om een andere reden: het is een van de meest betaalbare plekken ter wereld om je open water duikbrevet te behalen. De prijzen schommelen rond de 9800 baht (+- 250€), soms kan je nog ter plaatse onderhandelen en er gratis accommodatie aan koppelen.

De naam van het eiland betekent “schildpaddeneiland”, omdat de omtrek lijkt op een schildpad die in de richting van Koh Pha Ngan duikt. Overigens is Koh Tao zelf een geweldige plek om dit te doen. Uiteraard valt er ook heel wat prachtig onderwaterleven te bewonderen, met kleurrijke visjes maar ook een scheepswrak (de HTMS Sattakut). Boek hier je snorkel- duikexcursie op Koh Tao.

Koh Tao is niet alleen gezegend met een rijke onderwaterwereld, maar ook met prachtige natuur. Hier vind je bergen, weelderige begroeiing en rotsachtige kustlijnen met soms verbazingwekkende rotsformaties. Een van de leukste dingen die je kan doen hier is een excursie boeken naar Koh Nang Yuan.

Koh Ang Thong Archipel

Het Ang Thong National Marine Park is een betoverende archipel bestaande uit majestueuze kalksteenbergen, weelderige tropische regenwouden, steile kalkstenen kliffen, ondergrondse grotten, afgelegen witte zandstranden, serene lagunes, watervallen, verborgen baaien en onderwatergrotten.

De biodiversiteit in dit park is buitengewoon en herbergt een verscheidenheid aan dieren, waaronder langstaartmakaken, gibbons, oosterse neushoornvogels, reigers en duizenden fruitvleermuizen.

EXCURSIE: Boek hier je excursie in het Ang Thong National Marine Park. Van snorkelen tot mooie kajaktochten.

Koh Mae Ko en Koh Wua Ta Lap

Een hoogtepunt van het park is Koh Mae Ko, met haar smaragdgroene zoutwaterlagune genaamd Thale Nai. Deze wordt omgeven door imposante kalkstenen kliffen en is verbonden met de zee door middel van een reeks onderwatergrotten. Bovendien biedt het eiland 2 panoramische uitkijkpunten met een adembenemende uitzicht over de vele eilanden in de archipel.

Vlakbij in het zuiden ligt Koh Wua Ta Lap, dat bekendstaat om zijn spectaculaire uitkijkpunt. Het is bereikbaar via een uitdagend, steil pad van 500 meter dat begint bij het hoofdkwartier van het nationale park.

Als je wilt overnachten, kan je terecht bij het kantoor van het Nationaal Park op Koh Wua Ta Lap, waar je tenten en enkele eenvoudige bungalows kan boeken. Daarnaast is er ook een restaurant en de mogelijkheid om kajaks te huren.

  1. Resorts en hostels op de eilanden in de Centrale Golf van Thailand

  1. Eilanden in de Andamanse Zee

De noordelijke Andamanse eilanden (de Koh Phayam regio)

De Noordelijke Andamanse kust bevindt zich ten noorden van Koh Phuket en strekt zich uit vanaf Koh Similan helemaal naar het noorden tot aan de grens met Myanmar. Je vindt er grotendeels ongerepte eilanden met prachtige gouden zandstranden en turquoise water, fantastische duiklocaties en ideale plekken om te ontspannen.

  • Beste reistijd om deze eilanden te bezoeken: november tot en met februari

Ligging met de noordelijke Andamanse eilanden in Thailand op de kaart

Koh Surin

De Koh Surin-archipel, gelegen in het Mu Koh Surin Nationaal Park, strekt zich uit over een oppervlakte van 135 vierkante kilometer, waarvan maar liefst 76% uit oceaan bestaat. De twee grootste eilanden, Koh Surin Nuea en Koh Surin Tai, liggen op een minimale afstand van slechts 200 meter van elkaar.

Koh Surin Nuea is het grootste eiland van de twee. Het schilderachtige en rustige Mai Ngam Beach, behoort met zijn ongerepte water in aquamarijntinten tot de meest prachtige stranden van Thailand. De meeste zijn echter verboden terrein voor toeristen, omdat ze dienen als broedplaatsen voor schildpadden en andere wilde dieren.

Het kleinste van de twee grote eilanden, Koh Surin Tai, herbergt een klein Moken-dorp, een inheemse zeevarende gemeenschap. De archipel is vooral beroemd om zijn duik- en snorkelmogelijkheden, met name bij Richelieu Rock, dat zich op 10 kilometer ten zuidwesten van Koh Surin Nuea bevindt.

Drie zustereilanden: Koh Kho Khao, Koh Phra Thong en Koh Ra

De eerste twee werden ernstig getroffen door de tsunami van 2004, wat verklaart waarom deze eilanden nog steeds vrij onontwikkeld zijn, met beperkte wegen en toeristische voorzieningen.

  • Koh Kho Khao, het meest zuidelijke eiland, onderscheidt zich doordat het relatief goed ontwikkeld is in vergelijking met de andere twee eilanden. Het beschikt over uitgestrekte, prachtige stranden en heeft degelijke wegen en accommodaties, grotendeels vanwege de nabijheid van het vasteland.
  • Koh Phra Thong heeft voornamelijk vlakke landschappen met uitgestrekte savannes in het binnenland en enkele kleine meren. Het wordt gekenmerkt door lange, onbewoonde stranden met kokospalmen. Er zijn ook twee kleine vissersdorpjes die voornamelijk bewoond worden door de Moken.
  • Koh Ra is voornamelijk bergachtig en bedekt met weelderig regenwoud. Dit eiland is het minst ontwikkeld en het grotendeels ongerepte bos herbergt diverse soorten zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels, waaronder verschillende neushoornvogelsoorten.

Koh Phayam

Koh Phayam staat bekend als een van de weinige, maar best bewaarde geheimen van Thailand, vanwege het (voorlopige) ontbreken van massatoerisme.

Het kleine eiland heeft de vorm van een kangoeroe, en betovert je gegarandeerd met zijn prachtige witte zandstranden en de omringende koraalriffen. Er wonen ongeveer 500 mensen, van wie de meesten hun rijst verdienen met visserij, of door het verbouwen van cashewnoten, kokospalmen en rubberbomen. Geniet van een heerlijk, verfrissende cocktail op Monkey Beach.

De hogere centrale Andamanse eilanden (Koh Lanta regio)

De bovenste centrale Andamanse kust wordt gekenmerkt door de prominente aanwezigheid van het wereldberoemde (Koh) Phuket, het relaxtere Koh Lanta en het immer populaire Koh Phi Phi. Dit zijn allemaal uitstekende uitvalsbases van waaruit je de regio kunt verkennen. Gelukkig zijn er ook eilanden in deze regio die vissersdorpjes, afgelegen ongerepte stranden en een meer ontspannen eilandgevoel bieden.

  • Beste reistijd om deze eilanden te bezoeken: november tot en met april

Ligging met de hogere centrale Andamanse eilanden in Thailand op de kaart

Koh Phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand en is via een brug verbonden met het vasteland. Helaas is het eiland met de jaren uitgegroeid tot schoolvoorbeeld van massatoerisme, mede dankzij de internationale luchthaven, waardoor toeristen van over heel de wereld dit ooit zo rustige paradijs hebben ontdekt.

Leukste excursies en tours vanaf Phuket

  • Maak een boottocht naar het wondermooie Phang Nga Bay, waar het wereldberoemde James Bond eiland ligt (dat werd gebruikt als filmlocatie in The Man with the Golden Gun). Boek hier je boottocht naar Phang Nga Bay.
  • Wandel naar de Big Buddha op een heuveltop waar je zicht hebt op het hele zuidelijke deel van het eiland.
  • Geniet op de paradijselijke stranden van Phuket zoals Bang Thao Beach, Surin Beach en Kamala Beach.

Koh Lanta

Koh Lanta bestaat eigenlijk uit twee eilanden: het veel minder bezochte Koh Lanta Noi in het noorden en het populaire halvemaanvormige Koh Lanta Yai in het zuiden. Die laatste is goed ontwikkeld, vooral langs de 20 km lange stranden aan de westkust. Hier loopt slechts één weg langs, waar alle hotels te vinden zijn. Langs de kustlijn kom je bijna alleen maar privéstranden en reservaten tegen.

Huur een scooter en verken het nationaal park Mu Koh Lanta met de iconische vuurtoren, ga zeker eens naar Koh Old Town, één lange straat met leuke souvenirwinkeltjes, cafeetjes en lokale restaurantjes en de Koh Lanta Old Town Pier. Boek hier je dagtour op Koh Lanta, een rondleiding door Old Town en het nationaal park.

Veel mensen verblijven hier hun hele vakantie en het is makkelijk te begrijpen waarom. Het eiland is vooral populair bij gezinnen, deels vanwege de lokale wetten die tot nu toe hebben voorkomen dat jetski's, parasols op het strand en stripbars er een tweede Phuket van maken. Kortom, Koh Lanta is een heerlijk tropisch toevluchtsoord ver weg van de drukte (elektriciteit werd hier pas in 1996 aangelegd).

Koh Phi Phi

Koh Phi Phi, een kleine archipel ten noordwesten van Koh Lanta, is wereldberoemd om zijn betoverende stranden en heeft zich ontwikkeld tot een icoon onder de Thaise eilanden, dankzij adembenemende strandfoto's die over sociale media zijn verspreid.

Koh Phi Phi Don is het grootste en enige bewoonde eiland in deze archipel. Een vlakke zandige landengte verbindt de heuvelachtige oostelijke en westelijke helften van het eiland, uitlopend in de veel gefotografeerde symmetrische baaien van Ao Ton Sai en Ao Loh Dalum.

Het overgrote deel van de toeristische accommodaties zijn hier samengeperst, waarbij de meeste plekken zijn voorzien op feestende backpackers. Verwacht je aan luide muziek en dronken toeristen in het centrum. De enige reden om mogelijks naar hier te gaan (als je niet van feesten houdt) is omdat er in de buurt goede snorkelplekken zijn, maar deze behoren zeker niet tot de betere van het land.

Nabijgelegen ligt Koh Phi Phi Leh, met het beroemde Maya Bay, dat bekend werd vanwege de film The Beach met Leonardo Di Caprio in de hoofdrol. Het was vier jaar gesloten voor toeristen om het strand de kans te geven te herstellen na jaren van overmatig gebruik, maar sinds 1 oktober 2023 is het weer geopend. Het is een betoverend mooie plek, maar verwacht je aan massa’s toeristen

Koh Jum

Koh Jum, gelegen ten noorden van Koh Lanta, is misschien wel een van de rustigste en meest relaxte eilanden in deze regio. Het heeft een paar vissersdorpjes en een weg die geschikt is voor een motor of fiets. Koh Jum, het zuidelijke deel van het eiland, is vrij vlak, terwijl Koh Pu, het noordelijke deel, meer heuvels heeft.

Een groot deel van de westkust bestaat uit lange stukken strand omgeven door kokospalmen waar een aantal eenvoudige resorts verspreid liggen langs de kust.

Voorlopig is het nog een compleet verborgen juweeltje in Thailand, voor zowel toeristen als Thais. Het is een rotsachtig, wild eiland dat nog redelijk ongerept aanvoelt. Dit is echter niet altijd een goede zaak, want het kan prijzig zijn om er te komen vanaf Koh Phi Phi en eenmaal op het eiland is het niet altijd even gemakkelijk om je te verplaatsen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand.

Koh Yao Yai en Koh Yao Noi

Koh Yao Yai of "groot lang eiland" is het grootste van de twee hoofdeilanden in de Koh Yao archipel en is bijna 30 kilometer lang. Er is maar één hoofdweg die bijna het hele eiland omcirkelt waardoor je bijna altijd omringd bent door weelderige jungle. Af en toe passeer je een klein dorpje, maar meestal zijn er alleen wat eenvoudige huizen en misschien een of twee dorpswinkeltjes.

Koh Yao Noi, of "klein lang eiland", ligt minder dan een kilometer naar het noorden en lijkt veel op Koh Yao Yai, hoewel het hier iets meer toeristisch ontwikkeld aanvoelt aangezien er meer restaurants, cafés en zelfs souvenirwinkeltjes zijn. De mooiste stranden liggen aan de noordoostelijke punt, maar zijn privébezit van twee resorts: TreeHouse Villas en het Paradise Resort.

De lagere centrale Andamanse eilanden (de Koh Mook regio)

Deze regio staat bekend om haar rust en in tegenstelling tot de eerder vermeldde eilanden zijn drukke strandfeesten hier eerder een zeldzaamheid. Het is de ideale plek om te ontspannen in luxeresorts op de noordelijke eilanden, of het eilandleven ervaren in de vissersdorpjes van de zuidelijke eilanden, waar toerisme een minder belangrijke rol speelt.

  • Beste reistijd naar de eilanden in de Koh Mook regio: november tot en met april

Ligging van de lagere centrale Andamanse eilanden in Thailand op de kaart

Koh Mook/Muk

Koh Mook, soms geschreven als "Muk", biedt een aangename mix van toeristische voorzieningen en lokale dorpen, samen met uitstekende stranden, geweldige snorkelmogelijkheden, betaalbare accommodaties en zelfs een heuse open grot met een verborgen ingang.

Bijna de helft van het eiland is onderdeel van het Hat Chao Mai Nationaal Park, terwijl de overige gebieden bestaan uitvissersdorpen met enkele paalwoningen.

In het zuiden ligt de absolute trekpleister van Koh Mook, de Emerald Cave, ook wel bekend als de Morrakot Cave. Een langstaartboot brengt je tot bij de ingang, waarna je 80 meter moet zwemmen door de pikdonkere grot vol vleermuizen. Aan het einde wordt je beloond met een betoverend wit zandstrand en smaragdgroen water (vandaar de naam), omringd door steile kliffen begroeid met weelderige begroeiing. Je zal jezelf even willen knijpen om er zeker van te zijn dat je niet aan het dromen bent, zo mooi is het.

EXCURSIE: Boek hier je excursie naar Ko Muk en ontspan op het verborgen strand van de Emerald Cave en bezoek Ko Kradan en Ko Chueak met een privéboot.

Koh Sukorn

Op het meest zuidelijke eiland in deze regio, Koh Sukorn, is toerisme minder aanwezig omdat de lokale inwoners hun dagelijkse leven leiden door te vissen en te werken op hun kokosnoot- en rubberboomplantages. Het eiland staat ook bekend om zijn sappige watermeloenen en cashewnoten. Tijdens het krabseizoen kan je hier mogelijks de beste krabcurry van je leven eten.

Het eiland is vrij vlak met slechts twee heuvels, waarvan er één een panoramisch uitzicht biedt over de Andamanse Zee en Koh Sukorn zelf. Het heeft lange stukken strand langs de westkant, hoewel ze niet zo pittoresk zijn als stranden elders. Deze plek wil je vooral bezoeken vanwege het relaxte eilandleven en de brede ongerepte stranden die geweldig zijn voor lange wandelingen.

Koh Libong

Koh Libong is ook zo’n plek om heerlijk tot rust te komen in het nog quasi ongerepte Thailand van weleer. Bijna de hele westkust is onontwikkeld met lange stukken gouden stranden die alleen worden onderbroken door rotspartijen, vaak in ongewone formaties zoals die bij de Libong Stone Bridge. In het zuiden ligt Point Dugong, waar een opening in een grot uitkijkt over de baai.

Bedreigde zeekoeien (dugong), beschermd als onderdeel van het Libong Archipelago Wildlife Reserve, kunnen worden gespot in de wateren en mangroves. Je kunt deze prachtige dieren ook zien vanaf een hoge, speciaal gebouwde toren in het dorp Ban Ba Tu Pu Te of tijdens een boottocht.

Koh Kradan

Koh Kradan ligt ten noordwesten van Koh Libong en bevindt zich veel verder weg van het vasteland. Het eiland heeft een paar resorts langs de oostkust en geen lokale dorpen.

De rest van het eiland is een dichte jungle die deel uitmaakt van het Hat Chao Mai Nationaal Park. De voornaamste reden om naar dit eiland te komen is het prachtige strand met turquoise water, toepasselijk Paradise Beach genoemd. De nabijgelegen koraalriffen bieden geweldige snorkelmogelijkheden direct vanaf het strand.

Koh Ngai

Koh Ngai is het nauw verwante zustereiland van Koh Kradan, omdat het ook geen lokaal dorpsleven heeft, maar is gewijd aan toerisme. Het eiland heeft veel rust, ongerepte jungle en slechts een paar resorts langs een van de mooiste stranden van Thailand. Bovendien is het een fantastische duik- en snorkelplek.

De zuidelijke Andamanse eilanden (de Koh Lipe regio)

De zuidelijke Andamanse kust beschikt over enkele van de beste ongerepte eilanden en stranden van het land. De meeste mensen verblijven op Koh Lipe, waar voldoende toeristische faciliteiten zijn, maar meestal tegen hoge prijzen. Van hieruit kun je dagtochten maken naar de nabijgelegen eilanden.

De streek wordt voornamelijk gedomineerd door het Nationaal Zeepark Mu Ko Tarutao. Met een oppervlakte van 1.490 vierkante kilometer ten noorden van de grens met Maleisië is dit zonder twijfel een van de pareltjes van Azië.

  • Beste reistijd om deze eilanden te bezoeken: januari tot en met april

Ligging met de zuidelijke Andamanse eilanden in Thailand op de kaart

Koh Lipe

Ooit was dit de thuisbasis van de semi-nomadische “zeezigeuners”, beter bekend als de Moken, maar sindsdien is het uitgegroeid als een van de populairste bestemmingen van heel Thailand, zowel bij de plaatselijke bevolking als toeristen. De reden daarvoor is simpel en begrijpelijk: Koh Lipe en de omliggende eilanden zijn onbeschrijflijk mooi.

Het eiland heeft alle ingrediënten van een aards paradijs: witte zandstranden met palmbomen en kristalhelder water en een overwegend heel relaxte sfeer. Voeg daar voldoende mogelijkheden qua accommodatie aan toe en je begrijpt waarom dit de ideale uitvalsbasis is om de regio te verkennen. Door de overwegend kalme zee met helder water en rijk onderwaterleven is Koh Lipe zeer geschikt om te duiken en snorkelen.

Een ander hoogtepunt zijn de "oplichtende stranden". In het water leeft namelijk magisch gloeiend plankton, dat blauw oplicht in het donker. Soms (als het echt donker is) kan je deze vanaf het strand zien, maar vaak ben je aangewezen op het boeken van een uitstap per boot.

EXCURSIE: Boek hier je onvergetelijke snorkeltrip op Koh Lipe.

Koh Tarutao

Koh Tarutao is veruit het grootste eiland in deze regio en het vierde grootste van Thailand. Het is 26 km lang en 11 km breed en staat bekend om zijn kalkstenen kliffen, voormalige gevangenissen voor politieke gevangenen, ongerepte stranden zoals Ao Son, dichte jungle en bergtoppen die tot 713 meter hoog reiken.

Omdat het eiland deel uitmaakt van het Nationaal Zeepark Mu Ko Tarutao, is het door de jaren heen bijna volledig onaangetast gebleven en heeft het een aantal uitstekende wandelpaden door de dichte jungle.

Koh Adang

Een klein stukje ten noorden van Koh Lipe ligt Koh Adang, het op een na grootste eiland in de Tarutao archipel met de hoogste top op 690 meter. Ongerept en onaangetast door massatoerisme is dit hoe de meeste eilanden in Thailand er 20 tot 30 jaar geleden uitzagen. Adang biedt verschillende stranden met helder water, een overvloed aan koraalriffen voor de kust, een heuvelachtig binnenland bedekt met dichte jungle, het Pha Chado panoramisch uitkijkpunt en de Namtok Chon Salat waterval.

Er zijn geen wegen op het eiland, dus de beste manier om de stranden te bereiken is het charteren van een langstaartboot.

  1. Resorts en hostels op de eilanden in de Andamanse Zee

  1. Tips voor eilandhoppen in Thailand

  • Download voor je vertrek onze reisgids Thailand, inclusief enkele tips en weetjes.
  • Probeer niet te veel in één trip te proppen. Tracht minstens twee tot drie nachten op elk eiland te blijven om er zeker van te zijn dat je alle hoogtepunten te zien krijgt.
  • Bezoek minder plaatsen, en neem je tijd om ze te verkennen. Bovendien is het altijd goed om een reden te hebben om terug te komen!
  • Kies een basis eiland om van daaruit je verdere reis te plannen en van waaruit je ook gemakkelijk dagtochten kan plannen. Als je op een eiland met goede verbindingen verblijft, kun je eenvoudig en snel de ook onbewoonde eilanden bezoeken.
  • Sluit af met een rustig eiland. Eilandhoppen kan best vermoeiend zijn, daarom raden we je aan je reis ergens af te sluiten waar het rustig is en waar je gewoon kunt ontspannen en genieten van het natuurschoon en de prachtige stranden.
  • Vergeet je wandelschoenen en zonnecrème niet in te pakken.
  • Verblijf je op één eiland, dan kan je ook overwegen om een dagexcursie te maken om de nabije omgeving te leren kennen. Boek je tours en excursies hier online.
  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?