20 x mooiste bezienswaardigheden in Chiang Mai: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Chiang Mai: wat zien & doen tijdens je bezoek?

11 januari 2024 in Thailand0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chiang Mai + verblijftips

Chiang Mai is na Bangkok de grootste stad van Thailand en ook de oudste hoofdstad van Noord-Thailand. Binnen de stadsmuren van deze charmante stad hangt een aangename sfeer en vind je eeuwenoude tempels, bruisende nachtmarkten en talloze gezellige lunchtentjes en cafeetjes waar je de Thaise specialiteiten kan proeven.

Maar ook in de omgeving van Chiang Mai valt er van alles te beleven. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Chiang Mai.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Chiang Mai

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets13u45 vliegen naar Bangkok of Phuket, richtprijs € 599 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Chiang Mai naar het centrum, boek je privé transfer hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI.be (va. € 865), Prijsvrij (va. € 805) of D-Reizen (va. € 913)
HuurautoIn Thailand een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Chiang Mai

  1. Oude stadsmuur van Chiang Mai

Chiang Mai is vrijwel de enige stad in Thailand waar de oude stadsmuren en poorten nog steeds te zien zijn en een belangrijk onderdeel van de stad vormen. De oude stadsmuren zijn in de loop der jaren gerestaureerd en gerenoveerd om hebben hun historische integriteit weten te behouden. Een van de bekendste stadspoorten is de Tha Phae Gate (zie ligging hier), aan de oostkant van de muur. De andere zijn de Chang Phuak-poort, de Chiang Mai-poort, de Suan Dok-poort en de Saen Pung-poort.

  1. Chiang Mai Old Town

Achter de oude stadsmuren bevindt zich Chiang Mai Old Town, oftewel de historische binnenstad van Chiang Mai. Binnen de oude stadsmuren hangt een aangename authentieke sfeer en vind je een schat aan prachtige boeddhistische tempels en historische gebouwen die we hieronder even zullen toelichten.

Verder vind je er ook tal van kleurrijke marktkraampjes en lokale winkeltjes waar je handgemaakte ambachten, kledij, sieraden en souvenirs kan kopen. Wandel ook even een gezellig restaurantje binnen om te proeven van heerlijke Thaise gerechten.

Sunday Walking Street Markets

Ben je op zondag in Chiang Mai? Bezoek dan absoluut eens de Sunday Walking Street, een levendige markt waar lokale bewoners hun handwerken, kruiden en souvenirs aanbieden. De markt is ongeveer een kilometer lang en loopt langs Ratchadamnoen Road (bekijk ligging). Je vindt er ook verschillende street-food kraampjes en straatmuzikanten zorgen voor een beetje livemuziek. Sunday Walking Street begint om 16 uur en duurt tot ongeveer middernacht wanneer de grootste drukte vertrekt.

  1. Wat Chedi Luang

Wat Chedi Luang is een tempel uit de 14de eeuw, gelegen in het centrum van de ommuurde stad. De tempel bereikte een hoogte van 82 meter toen de bouw halverwege de 15de eeuw was voltooid, waarmee het het grootste bouwwerk was in het Lanna (noordelijke Thaise) koninkrijk. Maar kort daarna veroorzaakte een aardbeving een gedeeltelijke instorting.

Het is vandaag de dag nog steeds een actieve en belangrijke tempel, en het is een van de tempels waar dagelijks "monk chats" worden aangeboden, waarbij je wordt uitgenodigd om te gaan zitten en te praten over het boeddhisme met novice monniken. De tempel is dagelijks geopend tussen 5 uur in de ochtend tot 10 uur 's avonds. Meer info vind je hier.

TIP: Boek hier je begeleide wandeling door de oude stad Chiang Mai en tempels, en bezoek de beroemdste tempels van de stad zoals Wat Chedi Luang, Wat Phan Tao en Wat Phra Singh en kom meer te weten over hun fascinerende geschiedenis dankzij een lokale gids.

  1. Lanna Architecture Center

Het Lanna Architecture Center is gehuisvest in een herenhuis uit de 19de eeuw dat vroeger eigendom was van een prins. Het museum biedt schaalmodellen van de bouwstijlen in de regio door de jaren heen. Meer info op de website.

  1. Lanna Folklife Museum

Het Lanna Folklife Museum is een museum dat de kenmerkende cultuur en tradities van Noord-Thailand beschrijft. Je krijgt een beter inzicht over de levenstijl van de Lanna-mensen en de boeddhistische kunst, inclusief gereedschappen die worden gebruikt bij rituelen en tradities.

Boek hier alvast je uitstap in en rondom Chiang Mai

  1. Chiang Mai City Arts and Culture Centre

Een ander museum dat je kan bezoeken in Chiang Mai is het Chiang Mai City Arts and Culture Centre. Dit museum huisvest wisselende en multimediale tentoonstellingen en live culturele optredens om de cultuur van Chiang Mai te illustreren sinds prehistorische tijden. Meer info op de website.

  1. Chiang Mai Women Correctional Institution Vocational Training Center

Nood aan een deugddoende massage of iets gezellig eten of te drinken? Dan raden we (hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken) het Chiang Mai Women Correctional Institution Vocational Training Center.

Veel van de gevangenissen in Thailand eisen van gedetineerden dat ze een carrièrepad kiezen en nastreven als onderdeel van hun rehabilitatie, en hier krijgen vrouwen die gevangen zitten in Chiang Mai waardevolle ervaring in gastvrijheid en spa-behandelingen. Het is een opmerkelijk vrolijke plek, de vrouwen mogen de helft van het geld dat ze verdienen houden, en het is een programma dat de moeite waard is om te steunen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand, inclusief een rondreis, stadswandelingen en dé highlights.
  1. Wat Phra Singh

Wat Phra Singh (het Klooster van de Lion Buddha ), gebouwd in 1345, wordt geprezen als de mooiste tempel van de stad en vereerd als een van de beste voorbeelden van Lanna-architectuur. Deze tempel wordt gekenmerkt door het royale gebruik van gouden en okerkleurige tinten, teakhout en drie verdiepingen tellende daken. Monk chats zijn hier ook beschikbaar. Deze tempel is dagelijk geopend tussen 8:00 – 17:00. Meer info vind je hier.

  1. Jungle Flight Chiang Mai

Chiang Mai biedt de langste zipline van Thailand, die door weelderig bergachtig regenwoud slingert en stijgt. Het bedrijf ligt een uur ten noorden van de stad en zorgt voor vervoer vanuit je hotel; ze halen gasten drie keer per dag op voor het vijf uur durende avontuur. Kom langs bij het Jungle Flight kantoor voor meer informatie en boekingen. Meer info op de website.

  1. Huen Phen Restaurant

Zin in een lekkere malse kip in knapperig gebakken noedels en een kokos-currybouillon? Wandel dan zeker eens het Huen Phen Restaurant niet ver van de Wat Chedi Luang (bekijk ligging) binnen! Dit restaurant staat bekend om zijn traditionele gerechten uit Noord-Thailand. Het bekendste gerecht is misschien wel khao soi (de noedelsoep met kip of rund), evenals tal van andere regionale specialiteiten. Het restaurant is dagelijks geopend van 8u30 tot 22u.

LEESTIP: Ontdek hier meer over de Thaise keuken, welke gerechten zeker proeven tijdens je rondreis?
  1. Cruise op de Mae Pingrivier

Een riviercruise langs de Mae Ping-rivier bied je een uniek en ontspannen perspectief op de stad en het platteland. De Mae Ping River Cruise is de perfecte plek voor zowel dag- als dinercruises. Geniet van het schilderachtige uitzicht en de rustige sfeer terwijl je over de rivier vaart.

  1. Grand Canyon van Chiang Mai

Voor een ander soort wateravontuur - en een heerlijke manier om aan de hitte te ontsnappen, vooral als je met kinderen reist: ga een half uurtje rijden naar het zuidwesten van de stad naar de Grand Canyon van Chiang Mai. Deze Grand Canyon is niet geërodeerd over millennia, maar eerder uitgegraven om zand te winnen voor de wegen van de provincie. Tijdens het volgende regenseizoen overstroomde de "canyon" en werd het al snel een geliefde zwemplek.

Er zijn twee waterparken met glijbanen, ziplines, wakeboards, tubing, kajaks en zoveel meer - het Grand Canyon Water Park en GrandCanyon (ja, aan elkaar geschreven) Chiang Mai. Ze hebben vergelijkbare namen maar aparte toegangskaartjes. Er zijn ook maneges en een schietbaan in de buurt. Meer info op de website.

Boek je tickets voor waterpark Grand Canyon

  1. Wat Umong

Iets verder van Chiang Mai, op 15 kilometer ligt Wat Umong verscholen in een bos aan de voet van de 1.700 m hoge berg, Doi Suthep. Gebouwd in 1297, ligt het bovenop een door de mens gemaakte heuvel. Een vroegere monnik die er woonde, wilde een rustige plek om te mediteren, dus arbeiders groeven een tunnel onder de heuvel. Toen nog een, en nog een. Er wordt beweerd dat de monnik aan een geestelijke ziekte leed en om die reden in de tunnels werd opgesloten.

Vandaag zijn de vele ondergrondse tunnels gerestaureerd en bieden ze een rustige en koele plek om te verkennen. Een wandeling door het bos brengt je langs een reeks borden die levendig de leer van het boeddhisme uitleggen, en er is een klein meer waar je de aanwezige eenden, meervallen en schildpadden kan voeren. Dit is een actief klooster; neem contact met hen op om te informeren naar dharma-gesprekken, meditatiesessies en retraites.

  1. Wat Phra That Doi Suthep

Vanuit het bos ga je de berg op, waar je de spectaculaire Wat Phra That Doi Suthep vindt en een even spectaculair uitzicht over Chiang Mai. Je begint met het beklimmen van de 306 treden, misschien wel leunend op het lichaam van de mythische zevenkoppige slang.

Het stichtingsverhaal van de tempel gaat over een witte olifant die een relikwie van de schouder van Boeddha droeg, naar de top van Doi Suthep klom, drie keer trompetterde en direct stierf. Het relikwie bevindt zich nu in de vergulde stupa en de tempel is een van de meest heilige bedevaartsoorden in Noord-Thailand. Binnen het complex is een klein museum.

TOUR: Boek hier je begeleide dagtour naar Wat Umong en Wat Phra That Doi Suthep.

  1. Doi Inthanon National Park

Trek zo'n 70 km ten zuidwesten van Chiang Mai naar het Doi Inthanon National Park. Met een oppervlakte van 482 vierkante kilometer is het park vernoemd naar de hoogste piek van het land, Doi Inthanon (2.565 m). Als je echter op zoek bent naar een uitdagende bergwandeling, is dit niet de juiste plek - er is een verharde weg naar de top, dus je rechtstreeks naar boven kan fietsen of rijden en genieten van het uitzicht vanaf "het Dak van Thailand".

Wandel zeker eens naar het Two Chedis viewpoint (bekijk ligging). De tweelingstoepa's, opgericht in 1987 en 1992, eren respectievelijk de overleden koning Bhumibol en zijn vrouw, koningin Sirikit, op hun 60ste verjaardagen. Deze plek is gericht op het westen, waardoor het een uitstekende plek is om de zonsondergang te bekijken.

Het nationaal park biedt ook talloze watervallen, die het meest spectaculair zijn tijdens het regenseizoen, van mei tot november. Enkele populaire watervallen zijn onder andere Wachirathan Waterfall en de Mae Klang Waterfall.

TOUR: Boek hier je daguitstap naar het Doi Inthanon National Park vanuit Chiang Mai en bezoek het hoogste punt van Thailand, de prachtige watervallen Sirithan en Wachiratharn en bezoek een voedselmarkt in Mae Klang Luang.

  1. Bezoek een Elephant Sanctuary

In de provincie Chiang Mai bevinden zich diverse gerenommeerde en ethische olifantenopvangcentra. Als je de wens hebt om een intieme ontmoeting te hebben met deze prachtige dieren, is dit de ideale locatie. Helaas worden in Thailand nog steeds olifantenritten aangeboden, maar dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd raden dit ten sterkste af.

Boek je daguitstap naar een olifantenopvang in Chiang Mai

Hier zijn enkele plekken in Chiang Mai waar je gedenkwaardige en verantwoorde ervaringen kan beleven met het meest iconische dier van Thailand. Houd er rekening mee dat je vooraf contact met hen moet opnemen om je bezoek te plannen, inclusief vervoer en eventuele maaltijden; geen van deze locaties staan open voor spontane bezoeken.

  • Elephant Freedom Project, ongeveer een uur buiten Chiang Mai-stad, zorgt al meer dan 25 jaar voor olifanten. Ze bieden volledige en halve dagtrips en rivier- en watervalwandelingen met de dieren aan. Dezelfde dag boeken is mogelijk (meer info).
  • Elephant Nature Park biedt momenteel onderdak aan meer dan 100 olifanten, velen van hen zijn gered uit misbruikssituaties, waar sommigen fysieke en psychologische trauma's hebben doorstaan. De kudde omvat nu ook jonge olifanten die in het reservaat zijn geboren; zij leven harmonieus en in natuurlijke omgevingen samen met andere geredde dieren. Er zijn opties voor dagtrips, overnachtingsmogelijkheden en vrijwilligerswerk beschikbaar (meer info).
  • Elephant Jungle Sanctuary is een initiatief tot stand gekomen door de samenwerking van Karen-stamleden en plaatselijke bewoners van Chiang Mai, die allen een sterke passie delen voor het welzijn van olifanten. Sinds de opening in 2014 hebben ze nog drie andere toevluchtsoorden in het land opgezet, inclusief eentje in Phuket. Ze bieden mogelijkheden voor halve dagtrips, dagtrips en overnachtingen (meer info).

HUURAUTO: Wil je graag een leuke daguitstap maken vanuit Chiang Mai? Dan beschikt je best over een huurwagen. Zo kan je zelf de mooiste plekjes opzoeken. Huur je auto bij Sunnycars.

  1. Beklim de Sticky Bua Thong Watervallen

Watervallen beklimmen? Ja hoor het kan. Op ongeveer 60 kilometer (een uurtje rijden) van Chiang Mai centrum bevindt zich de Sticky Waterfall. Deze waterval, ook wel bekend als Bua Thong Waterfall, is een van de populairste uitstappen in de omgeving van Chiang Mai.

Het water stroomt over de kalkstenen rotsen en laat een minerale laag achter wat ervoor zorgt dat de rotsen glibberig worden. Hierdoor hebben de rotsen veel minder grip en kan je ze beklimmen op blote voeten. Een reeks touwen aan de zijkant van de rotsen helpen je slingeren. Houd er wel rekening mee dat er hier en daar een rots kan bij zitten die iets meer glibberig zijn. Wandel zoveel mogelijk over de witte rotsen. De toegang tot Sticky Waterfall is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein.

TOUR: Beklim de kleverige waterval zoals Spiderman bij de Bua Tong-waterval. Boek hier deze onvergetelijke uitstap.

  1. Maak een daguitstap naar Pai

Ongeveer 150 km ten noordwesten van Chiang Mai, te midden van bergen nabij de grens met Myanmar, ligt het rustige dorp Pai, al lange tijd een toevluchtsoord voor bohemiens en backpackers. Pai is zo'n plek waar reizigers als het ware vastplakken - ze plannen om een nacht of twee te blijven en een maand later vragen ze zich af waar de tijd is gebleven.

Het is gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen wanneer je geniet van het idyllische landschap van bergen en rijstvelden, luistert naar livemuziek, de vele restaurants en guesthouses uitprobeert, tubing of raften op de rivier, en gewoonweg relaxt op een prachtige plek..

TIP: Breng een dag door in het kleine maar charmante stadje Pai. Bezoek het Chinese Yunan Cultural Village, stop bij de Pai Historical Bridge, bewonder een adembenemend bergachtig uitzicht bij Pai Coffee in Love en bekijk de Mok Fah Waterfall. Boek hier je daguitstap naar Pai vanuit Chiang Mai.

  1. Waar overnachten in Chiang Mai?

Chiang Mai is een populaire bestemming in Thailand en biedt een breed scala aan accommodatietypes, van budgethostels voor backpackers tot luxe resorts. De beste locatie om te overnachten is natuurlijk de oude binnenstad (Old Town), je bevindt je dan op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Wat Chedi Luang.

Je kan er ook voor kiezen om te verblijven bij Nimmanhaemin Road, deze wijk staat bekend om zijn hippe en trendy sfeer of verblijf langs de oevers van de rivier de Ping en geniet van een prachtig uitzicht op het water.

Waar je ook verblijft, er is meer dan keuze genoeg. Hieronder vind je alvast enkele leuke adresjes van goedkoop tot luxe, voor een uitgebreid aanbod kan je de hotels in Chiang Mai bekijken op Booking.com.

  • 18 In Town Homestay is een 3* pension op 400 meter wandelen van de Chedi Luang-tempel.
  • Op wandelafstand van de avondbazaar van Chiang Mai, ligt het charmante Baan Saen Fang boetiekhotel.
  • Hostel One Art and Gallery, een charmant hostel in het oude centrum van Chiang Mai, nabij de Chedi Luang-tempel, de poort van Chiang Mai en Wat Phra Singh.
  • The Craft Nimman, een klein boetiekhotel in de wijk Nimmanhaemin.
  • Het Rarin Jinda Resort ligt aan de rivier de Ping en biedt 4-sterrenaccommodatie, een spa van wereldklasse en een groot buitenzwembad!
  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?