Dé 10 x bezienswaardigheden in Elche / Elx + Palmbomenpark

Complete reisgids kopen voor € 10

Dé 10 x bezienswaardigheden in Elche / Elx + Palmbomenpark

26 april 2024 in Spanje1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Elche / Elx + verblijftips

Iedereen die naar Elche komt, wil ongetwijfeld het palmbomenpark zien. Toeristen die de stad met de bus verkennen, hebben over het algemeen net genoeg tijd om de palmbomen en botanische tuinen van Huerto del Cura te bezoeken, maar meestal niet de kans om de stad zelf te bezichtigen. Zonde! Want het centrum van Elche heeft ook een aantal bezieswaardigheden die écht de moeite waard zijn. Daarom maakte ik een lijstje van de must-see bezienswaardigheden in Elche naast het beroemde palmbomenpark.

Georganiseerde tours & tickets Elche

Inhoud artikel

 1. Parque Municipal

Het Parque Municipal is ongeveer 6 hectare groot en daarmee ook het grootste publieke park van Elche. Je vindt hier heel wat palmbomen van verschillende soorten, die al aangeven dat Elche ontegensprekelijk verbonden is met haar palmbomen. Het park bevat ook nog andere boomsoorten, alsook fonteinen, monumenten, beeldhouwwerken en typische landhuizen. Neem je tijd om dit park ten volle te ontdekken en ga zeker langs de fontein met kiosk en toren.

 1. Palmeral

Palmeral is de naam die men aan de verzameling dadelpalmen van de stad Elche heeft gegeven. Het is de grootste collectie palmbomen van Europa. Hun aanwezigheid hier is een overblijfsel van het Arabische erfgoed en het resultaat van een uniek irrigatiesysteem. Het maakt de plek bijzonder genoeg om opgenomen te worden in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Palmeral is een oase van rust temidden van een druk bevolkte stad. De palmbomen waren hier niet louter decoratief bedoeld of als schaduw tegen de felle zon, ze werden ook ingezet voor de productie van dadels, kokosnoten, palmolie, rotan, zeep en kokosvezels. In het park vind je zowel een bezoekerscentrum als een toerismebureau. Tip: koop in het toerismebureau een gids van Elche. Je krijgt hier een kortingskaart bij die op heel wat plekken recht geeft op 50% korting.

 1. Palau d'Altamira

Het Palau d'Altamira heeft een grote vierkante toren en cilindrische hoektorens. Dit grote, indrukwekkende paleis werd gebouwd in opdracht van een Castiliaanse edelman en herbouwd in de 15de eeuw. Oorspronkelijk stond hier een Moors fort waarvan de oudste restanten dateren uit de 11de eeuw. Tot de 19de eeuw woonden hier koningen en adellijke families. Het deed ook dienst als gevangenis, en er was zelfs een periode wanneer het als textielfabriek werd gebruikt. Een deel ervan wordt nu gebruikt door het MAHE-museum.

 1. Basílica de Santa María

De Basílica de Santa María werd in de 17de eeuw gebouwd op de overblijfselen van een moskee. De stijl is barok met ook enkele neoclassicistische details, maar op architecturaal vlak is deze basiliek niet zo speciaal. Binnenin bevindt zich een grote kapel die toegang geeft tot 3 verdiepingen. Op een tussenverdiep vind je informatieborden over de basiliek en de bouw ervan. Verder naar boven is er ook het Museo de la Virgen. Daar zie je de slaapkamer van de torenwachter met foto’s en uitleg. Eens je bij de klokken bent, brengt een smalle trap je naar de top. Daar heb je een mooi uitzicht over de palmbomen van het stadspark.

Naast de basiliek staat de Torre de la Calahorra, een Moorse toren die in de 13de eeuw deel uitmaakte van de stadsomwallingen. Dit is het oudste gebouw in Elche. Oorspronkelijk was de toren zo’n 10 meter hoog, maar door de tand des tijds en de aardbeving van 1829 verloor hij wat van zijn hoogte. Je kan de toren bezoeken. In het interieur vind je onder andere fresco’s met panoramische beelden van de stad. Deze werden pas aan het begin van de 20ste eeuw aangebracht.

 1. Ayuntamiento

Het Ayuntamiento of stadhuis bevindt zich op de Plaça de Baix. Het gebouw onderging meerdere uitbreidingen sinds zijn constructie. Je moet goed letten op de toren. 2 houten figuren geven de uren en kwartieren aan door tevoorschijn te komen en op een bel te slaan. Het centrale gedeelte is een toren uit het midden van de 15de eeuw. De ‘lonja’ is een vroegere markt die nu dienst doet als tentoonstellingszaal.

 1. La Dama de Elche

Op 4 augustus 1897 werd op een archeologische site op 2 kilometer van Elche een wonderbaarlijke ontdekking gedaan: de buste van een vrouw versierd met juwelen en heel speciale haarstukken. De archeologische vondsten, waaronder deze buste in zandsteen, waren per ongeluk. Ze gebeurden zonder intentie tijdens de constructie van een irrigatiesysteem.

Wetenschappers dateren het beeld rond de 4de eeuw v.C., maar er is nog steeds geen consensus over wie deze vrouw nu eigenlijk was. Aan de achterkant van de buste zit een holte die als urne zou gediend hebben. Je zal de Dame een paar keer zien opduiken in Elche. Op het Glorieta-plein, de tuin Huerto del Cura, in het stadhuis… Het beeld dat nu in La Alcudía staat, is een kopie. Het origineel wordt veilig bewaard in Madrid in het Nationale Museum voor Archeologie, nadat het meer dan 40 jaar in het Louvre heeft gestaan.

 1. Museo del Palmeral

Museo del Palmeralis een heel klein museum, maar de tuin is gratis te bezichtigen. Hier kom je alles te weten over dadelpalmkwekerij. Hoe, wat, wanneer, waar? Je ziet hoe de boeren de oogst doen en welke kweektechnieken allemaal gebruikt worden. Er zijn video’s, touchscreens en informatieborden om dit proces te verduidelijken.

 1. El Huerto del Cura

El Huerto del Cura betekent ‘de tuin van de priester’. Elke plaats met palmbomen in Elche wordt ‘huerto’ of tuin genoemd. Het is een aangelegde botanische tuin van zo’n 13.000 m² met geometrische, afgelijnde oevers, meren, tropische bloemen en planten en ongeveer 1000 palmbomen. De keizerlijke dadelpalm, met maar liefst 7 stammen, is een uniek exemplaar tussen de palmbomen hier. Aan de ingang vind je in een vijver een replica van de Dame van Elche.

De naam van de tuin verwijst naar een priester uit de 19de eeuw. Hij begon voor de palmbomen te zorgen en dit werd geleidelijk aan zijn passie. Elke keer iemand bekend de tuin bezocht, kreeg een jonge palmboom de naam van die persoon. Keizerin Sissi van Oostenrijk kwam in 1894 op bezoek en als dank, gaf hij zijn bijzondere palmboom met 7 stammen de naam ‘keizerlijk’.

Toen de priester in 1918 overleed, werd de tuin gekocht door een vriend die het werk van de priester verderzette door de tuin uit te breiden met cactussen, rustgevende waterelementen en tropische planten. Je vindt er ook een buste van Juan Orts die eigenaar was van de tuin tussen 1940 en 1958 en die zich heeft ingezet voor het behoud en onderhoud ervan.

 1. Convento de Santa Lucía

Convento de Santa Lucía heeft een lange geschiedenis. Het klooster werd gebouwd op dezelfde plek waar ooit Arabische baden stonden. Aan het einde van de 13de eeuw werden deze aan een kloosterorde gegeven en zo ontstond het kloostergebouw.

 • In 1835 werden de religieuzen verbannen uit het klooster. Het werd eerst een postkantoor en later een school.
 • In 1854 verhuisde echter opnieuw een religieuze gemeenschap, deze keer zusters, naar het klooster. Aardbevingen hebben veel schade aan de gebouwen veroorzaakt en vernietigden jammer genoeg ook veel kunstwerken.
 • In 2007 werd het gerestaureerd, en verhuisden de nonnen naar een nieuw klooster dichtbij de rivier. Nu is het gebouw in gebruik voor culturele evenementen en delen ervan zijn open voor het publiek.
 1. Filmpje: maak kennis met Elche

Benieuwd naar Elche en alles wat de stad te bieden heeft? Maak kennis met Elche in dit filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Elche moeten reizen.

 1. Waar overnachten in Elche?

Ga je op vakantie naar Elche en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Elche voldooende plaatsen waar je na een lange dag helemaal ontspannen kan uitrusten. Je kan ook in het nabijgelegen Valencia overnachten en van hieruit een daguitstap of weekendje naar Elche maken. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en fijne ligging!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Elche?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Elche? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door door Valencia en een leuke stadswandeling door Elche. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Valencia stadswandeling

Gratis reisgids Valencia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?