Rij de Transfăgărășan (DN7C): dé spectaculairste weg van Roemenië

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rij de Transfăgărășan (DN7C): dé spectaculairste weg van Roemenië

16 september 2019 in Roemenië7 reacties

De Transfăgărăşan Road, officieel de DN7C, is een van de mooiste autoroutes van Roemenië. Het is een spectaculaire weg die je gidst door het Fagarasgebergte en door Transsylvanië en Walachije. Het hoogste punt ligt op 2134 meter hoogte en dat maakt de Transfăgărăşan-route meteen ook een van de hoogste wegen van Roemenië. De haarspeldbochten en steile kliffen kunnen bestuurders misschien eerst afschrikken, maar het uitzicht langs de route is werkelijk spectaculair.

Hieronder geven we je alle info over de Transfăgărăşan-route en we zetten de mooiste stopplekken onderweg op een rijtje.

Inhoud artikel

Heb je zelf geen auto? Ga dan mee met een georganiseerde tour naar Transfagarasan vanuit Boekarest. Zo verken je de prachtige weg zonder dat je zelf hoeft te rijden.
  1. De Transfăgărăşan Road

De mooiste weg ter wereld

De Transfagarasan Road slingert 90 kilometer lang door de Roemeense bergen. De weg werd al verschillende keren uitgeroepen tot de mooiste ter wereld en dat is niet overdreven. Van de spectaculaire uitzichten onderweg krijg je kriebels in je buik. Het is een absolute must-do voor wie naar Roemenië trekt.

Het ontstaan

De dictator Ceausescu gaf in 1970 de opdracht om de Transfagarasan Road aan te leggen. Hij wilde zo de bergen goed verdedigbaar maken tegen de Russen. Het duurde 4 jaar om de weg te bouwen en er kwam heel wat dynamiet aan te pas om stukken rots weg te blazen. Bij de bouw kwamen maar liefst 40 soldaten om het leven.

Het traject

De weg wordt op de bordjes aangeduid met 7C. Je kan zelf kiezen in welke richting je de weg aflegt. Ofwel vertrek je bij Carta in de buurt van Sibiu en kom je aan in Curtea de Arges ofwel neem je dezelfde weg in omgekeerde richting. Je bereikt het hoogste punt bij het meer van Balea en rijdt daar ook in de langste tunnel van het land (875 meter).

Één weg, veel gezichten

De Transfăgărăşan-weg verandert telkens. Achter elke haarspeldbocht loert een nieuw uitzicht en ook het omringende landschap is erg uiteenlopend. De zuidkant richting Pitesti ligt er aanzienlijk slechter bij terwijl de noordelijke kant vol haarspeldbochten ligt en ook mooier is.

Opgelet: 40 kilometer per uur

Houd er altijd rekening mee dat de maximaal toegelaten snelheid op Transfăgărăşan Road slechts 40 kilometer per uur bedraagt. Je doet er dus zeker 2 uren over om de hele weg af te leggen. We raden je echter aan om je tijd te nemen en te stoppen bij enkele mooie plekken onderweg.

De Transfăgărăşan Road is afgesloten voor verkeer van oktober tot eind mei of begin juni wegens de sneeuw.

Hieronder geven we een overzicht van onze favoriete stopplekken.

  1. Vertrekpunt Sibiu

Sibiu is de ideale plek om je reis over de Transfăgărășan-route te beginnen. Het is een van de mooiste steden in Transsylvanië en staat vooral bekend om de Saksische architectuur in de oude stadskern. Je vindt in Sibiu ook een groot aantal historische bezienswaardigheden zoals de overblijfselen van de middeleeuwse muren en torens en je kan er ook musea van wereldklasse bezoeken.

  1. Meer van Bâlea

De eerste stopplek die je langs de adembenemende route tegenkomt, is het meer van Bâlea. Het is een gletsjermeer waarbij een prachtige waterval hoort. Errond prijken hoge bergtoppen en het is ook de ideale plek om een wandeling door het gebied te beginnen. Je hebt dan mooie uitzichten op het meer, de bergen en de slingerende weg.

Je kan er genieten van het mooie uitzicht en een drankje of een hapje nemen in de mooie chalet aan het water. Het is een vaste stopplek voor iedereen die de Transfăgărăşan-weg aflegt en er is dan ook meestal veel volk (en weinig parkeerplekken). Je kan het meer ook bereiken met een kabelbaan.

  1. De Vidraru-dam

Verder naar het zuiden kom je langs de route voorbij het Vidraru-meer. Het is een kunstmatig meer dat in 1965 ontstond wanneer de rivier de Argeş afgedamd werd. Die dam is een indrukwekkende 165 meter hoog en maar liefst 305 meter lang. Net onder de dam ligt een klein dorpje waar je ook even kan stoppen.

  1. Kasteel van Poenari

Cetatea Poenari, de ruïnes van een historisch fort, bereik je via een trap met 1480 treden. Het Kasteel van Poenari is een van de vele kastelen in Transsylvanië die een link claimen met Vlad de Spietser, beter bekend als Dracula. Bij veel kastelen is die link met de heerser twijfelachtig, maar Poenari was inderdaad een van de belangrijkste forten van de gevreesde Dracula. Toen de Turken het kasteel in 1462 veroverden, ontsnapte Vlad door middel van een geheime doorgang die naar de bergen leidde.

  1. Klooster van Argeş

Nadat je de sprookjesachtige boulevard met eeuwenoude lindebomen doorgereden bent, kijk je uit over de prachtige kathedraal van het klooster van Argeş. Dit is de belangrijkste plaats voor bedevaarders in de regio. Het klooster werd gesticht tussen 1512 en 1517 en is vooral bekend om z’n rol in de klassieke legende van Meester Manole.

De kerk en bijbehorende gebouwen werden door de eeuwen heen een aantal keren gerestaureerd en gewijzigd en kregen hun huidige vorm in de tweede helft van de 19e eeuw. De restauratiewerken werden in 1885 voltooid en de kerk werd in 1886 ingewijd. Binnen vind je prachtige muurschilderingen en sierlijke decoraties.

  1. Filmpje: een ritje over Transfăgărăşan Road

Benieuwd hoe de Transfagarasan-route eruitziet? In dit filmpje vlieg je over de beroemdste weg van Roemenië. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 april 2023 - Leo den Hartog

Een mooi uitgevoerde gids met prachtige foto’s en duidelijke beschrijvingen waarmee we van tevoren onze route perfect kunnen plannen

- 24 januari 2023 - Gea Nijenhuis

Het is een goede en duidelijke gids! Ben er blij mee want het maakt mij een stuk gemakkelijker om de reis te plannen.

- 11 juli 2022 - Yvonne

Duidelijke informatie over de Transfăgărășan (DN7C) route. Zeer uitnodigend om deze route zeker te gaan rijden.

- 6 februari 2022 - Ria Paauw

Een heel overzichtelijk omschreven route door Transsylvanië, we hebben er veel aan gehad bij het plannen van onze reis☺️

- 27 september 2021 - marcel

Zeer interessant !! een prachtig land om nog te ontdekken!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?