Hier moet je aan denken als je een half jaar of langer op reis gaat

Hier moet je aan denken als je een half jaar of langer op reis gaat

22 januari 2021 in Reisinfo0 reacties

Als je écht voor langere tijd wilt gaan rondreizen, dan zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden dan bij een vakantie van drie weken. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke punten op een rij. Zodat je nog beter voorbereid op reis gaat.

Inhoud artikel

  1. Misschien moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente

Als je meer dan 8 maanden binnen een periode van een jaar in het buitenland verblijft, dan moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente. Officieel ben je dan geen Nederlands ingezetene meer, zoals dat heet.

Hou je wel je huis in Nederland aan? Dan moet je nog steeds jezelf uitschrijven. Die periode van 8 maanden hoeft trouwens niet aaneengesloten te zijn, dus eerst 4 maanden op reis en daarna, na een kort verblijf in Nederland, nog een keer 5 maanden op pad betekent ook dat je niet meer officieel woonachtig bent in ons land. Meer over het uitschrijven kun je lezen op de site van de Rijksoverheid.

  1. Het kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering

Ook als je in het buitenland verblijft, blijft je Nederlandse zorgverzekering in principe gewoon van kracht. Je betaalt hier dan ook nog premie voor. Zelfs als je niet meer in Nederland ingeschreven staat, ben je nog steeds verzekerd voor spoedeisende zorg, waar je ook bent in het buitenland. Maar het kan wel betekenen dat er iets verandert zodra je in het buitenland gaat werken.

Dus concreet: Geef daarom altijd vooraf aan je zorgverzekeraar door hoe lang je van plan bent om op reis te gaan, waar je naartoe gaat en hoe lang je eventueel gaat werken op reis. Met deze informatie kan je zorgverzekeraar je vertellen of het gevolgen heeft voor je verzekering.

  1. Je moet een financiële buffer hebben om van te kunnen leven

Natuurlijk kun je op de plaatsen waar je wat langer verblijft een baantje zoeken voor een korte termijn. Veel reisbestemming zijn zelfs wel ingesteld op reizigers die bijvoorbeeld seizoensgebonden werk kunnen doen. Maar het kan ook gebeuren dat je net op het verkeerde moment aanklopt of dat je geen tijd hebt om wat langer te blijven om geld te verdienen. Maar je dagelijkse kosten gaan wel gewoon door. Daarvoor zul je dus toch een financiële buffer moeten hebben.

Heb je dat geld niet beschikbaar? Dan kan je hiervoor een lening aanvragen. Belangrijk daarbij is dat de voorwaarden duidelijk zijn voor je en dat de gekozen afbetalingsstrategie past bij je eigen verwachtingen.

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 125 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download: Vergeet niets met de handige inpaklijst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?