Hoe bezoek je Auschwitz vanuit Warschau? Zelf regelen of met gids?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe bezoek je Auschwitz vanuit Warschau? Zelf regelen of met gids?

21 januari 2022 in Polen0 reacties

Auschwitz is het symbool voor de gruwelijkheden die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog uitvoerden. In de verschillende kampen die binnen Auschwitz vallen zijn ruim 1,1 miljoen mensen gestorven in de gaskamers en door andere executies.

De kampen Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau zijn twee van de weinige kampen die nog grotendeels in tact zijn gebleven en geven daardoor een goed, maar heftig, beeld van de verschrikkingen van de oorlog. Veel mensen brengen een bezoek aan Auschwitz vanuit het nabijgelegen Krakau, maar een bezoek aan de kampen is ook zeer goed mogelijk wanneer je in de Poolse hoofdstad Warschau verblijft.

Onze tip: Tickets en tours van Warschau naar Auschwitz

Wil je graag Auschwitz en Birkenau bezoeken vanuit Warschau? Boek tour vanaf €90 (incl. vervoer vanuit Warschau), zo kan je relaxed en zonder zorgen naar Auschwitz + ben je niet beperkt in de bezoekuren.

Wil je enkel een gids boeken in Auschwitz, dat kan ook, boek je tour met audiogids & voorrangsticket, wil je graag met een echte gids een rondleiding dan boek je deze tour.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel je tour bij GetYourGuide. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

Auschwitz is gelegen in het plaatsje Oświęcim en bestaat uit 2 voormalige concentratie- en vernietigingskampen die de nazi’s er in de Tweede Wereldoorlog lieten bouwen. Het derde kamp, werkkamp Auschwitz III Monowitz, is na de oorlog verwoest.

De overgebleven kampen Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau werden al in 1947 ingericht als het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau en zijn tegenwoordig een belangrijk monument over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is het uiteraard ook een belangrijke plek om de slachtoffers van de oorlog te herdenken.

 1. Auschwitz I

Auschwitz I is het eerste kamp van de twee en was een concentratiekamp. Het kamp werd gebouwd in 1939 nadat Duitsland Polen was binnengevallen, en werd in mei 1940 voor het eerst gebruikt om de Poolse politieke gevangenen vast te houden. Vele andere gevangenen volgden en een jaar later waren er zo’n 11 000 gevangenen in het kamp.

Tegenwoordig zijn hier voornamelijk veel stenen barakken terug te vinden waar de gevangenen verbleven. Bij de toegang tot het kamp vind je de welbekende ingangspoort met de woorden “Arbeit macht frei”. Vervolgens kan je in verschillende barakken tentoonstellingen bezoeken over het kamp en de leefomstandigheden van de gevangenen.

 • Blok 5 is ingericht met persoonlijke spullen van gevangenen, die na de bevrijding teruggevonden zijn. Zo kan je hier kleding, brillen, koffers en andere persoonlijke bezittingen aanschouwen, maar ook het haar dat bij de gevangenen werd afgeschoren.
 • In Blok 11 werden de gevangenen gemarteld en geëxecuteerd. In dit blok werd er geëxperimenteerd met het gas Zyklon B, waarna er gaskamers gebouwd werden waar zo’n 700 tot 800 man tegelijk vergast werden. Naast het blok staat ook de dodenmuur, waar gevangenen werden neergeschoten.
 • In Blok 20 en Blok 21 zijn delen van de tentoonstelling gewijd aan de slachtoffers uit België en Nederland. Daarnaast wordt hier ook verteld over de nazi’s in deze landen en zijn er onder andere propagandaposters en foto’s te aanschouwen.
 • Blok 27 bevat een tentoonstelling met kindertekeningen en een boek waarin de namen van alle geïdentificeerde slachtoffers zijn opgenomen. Ook vind je overal foto’s van de slachtoffers terug.
Auschwitz I is slecht op bepaalde momenten vrij te bezoeken, de rest van de dag is het museum enkel te bezoeken met een gids. Raadpleeg dus zeker de tijdstippen als je zonder gids wil gaan. (zie hieronder op de pagina)
 1. Auschwitz II Birkenau

Auschwitz II Birkenau werd in oktober 1941 bijgebouwd doordat het eerste kamp overvol raakte. Het tweede kamp was een stuk groter dan het eerste kamp en werd al snel omgebouwd tot een vernietigingskamp. Hier werden ruim 1,1 miljoen Joden, Roma’s, homoseksuelen en andere gevangenen vermoord.

In Auschwitz II Birkenau ligt het bekende treinspoor dat door de toegangspoort van het kamp heen trekt. Midden op het terrein staat een kopie van de treinwagons waarmee de gevangenen het kamp in werden gevoerd. Het terrein wordt omgeven door prikkeldraad. Daarnaast zijn er barakken en ruïnes van gaskamers terug te zien, die voor de bevrijding door de nazi’s werden opgeblazen.

Aan de achterkant van het kamp zijn verschillende graven terug te vinden, waaronder dat van Anne Frank. Daarnaast zijn er ook verschillende gedenkstenen te zien die alle slachtoffers van de kampen herdenken.

Klik hier om je tour naar Auschwitz te boeken vanuit Warschau

 1. Auschwitz bezoeken met de auto vanuit Warschau

Wanneer je Warschau met de auto bezoekt of een auto hebt gehuurd is het zeer goed mogelijk om heen en weer naar Auschwitz te rijden. Auschwitz ligt op zo’n 300 km afstand van Warschau, en met de auto doe je hier zo’n 4 uur over.

Je hebt dan ook het voordeel dat je geen rekening hoeft te houden met de tijden van het openbaar vervoer en eventuele overstappen. Je kan Auschwitz geheel op je eigen tempo bezoeken en je bepaalt zelf hoe lang je blijft en hoe laat je terugkeert naar Warschau.

TIP: Via de website van GetYourGuide kan je ook een ticket met gids reserveren, wat aan te raden is, zo krijg je een pak meer info.

Praktisch

In de buurt van Auschwitz zijn maar weinig eetgelegenheden te vinden, en aangezien de rit aardig lang is raden we je wel aan om wat eten en drinken mee te nemen. Onderweg vind je langs de autoweg tussen Warschau en Krakau voldoende kleine restaurants waar je tussendoor ook kan stoppen.

 • Vanuit Warschau kan je over de S8 en de A1 via Częstochowa naar Auschwitz rijden
 • Het is ook mogelijk om over de S7 via Krakau te rijden.
 • Het adres van het staatsmuseum is Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen. (zie ligging op de kaart)
 • Er is genoeg parkeerruimte te vinden aan de Stanisławy Leszczynskiej Str.Parkeren kost 10 złoty(ongeveer €2,35) per dag.
 1. Auschwitz bezoeken vanuit Warschau met het openbaar vervoer

Vanuit Warschau is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Auschwitz te gaan. Je bent wel langer onderweg en je zal over moeten stappen in Krakau. Daarnaast zal je je aan de tijden van de bus en/of trein moeten houden en hierdoor ben je beperkt in je reistijd. Met het openbaar vervoer doe je tussen de 4 en 6 uur over de transfer.

Door de langere reistijd en de vaste vertrektijden is een bezoek aan Auschwitz met het openbaar vervoer vooral goed te combineren met een overnachting in Krakau of Oświęcim.

Onze tip: Boek best vooraf je hotel al. Bekijk de leukste hotels in Krakau of zoek naar een hotel in Oświęcim, zo vertrek je al gerust vanuit Warschau.

Met de trein van Warschau naar Auschwitz

Vanaf Warschau kan je de trein nemen naar het centraal station van Krakau.

 • De snelle treinen doen zo’n 2,5 uur over de rit.
 • De langzamere treinen zo’n 4 à 4,5 uur.
 • Treinen vertrekken ongeveer elk uur.
 • Prijzen variëren tussen de €25 en €70 voor een retour, afhankelijk van de datum en tijd van je reis en je zitplaats.
 • Treintickets zijn te boeken via deze link, of ga mee met een begeleide tour naar Auschwitz met de trein.

Vanaf het centrale station van Krakau is het mogelijk om een trein of een bus te nemen naar Auschwitz.

 • De trein vanaf Krakau naar het station van Oświęcim vertrekt om het uur en de rit duurt ongeveer 1 uur.
 • Een retourticket voor deze rit kost ongeveer 20 złoty (ongeveer €4,70).
 • Het station van Oświęcim ligt nog zo’n 3 km van de ingang van Auschwitz vandaan.
 • Dit zou je in een half uur kunnen lopen, of je kan een lokale bus of taxi vanaf het station naar de ingang nemen. Een taxi tussen het station van Oświęcim en de ingang van Auschwitz kost ongeveer 350 złoty(ongeveer €82).
 • Daarnaast is het mogelijk om vanaf het station van Krakau een bus te nemen. De regionale bussen stoppen voor de hoofdingang van Auschwitz en de rit duurt zo’n 1,5 uur. De bussen vertrekken meerdere malen per uur en een retourticket kost ongeveer 28 złoty (ongeveer €6,55).
 1. Auschwitz bezoeken vanuit Warschau met een georganiseerde excursie

Wanneer je in Warschau verblijft kan je er ook voor kiezen om Auschwitz te bezoeken met een georganiseerde tour. Dit kan een stuk comfortabeler zijn dan de rit van Warschau naar Auschwitz zelf te maken.

Onze tip: Zowel het vervoer als de tickets voor Auschwitz zijn geregeld bij een georganiseerde excursie, evenals een Engelstalige gids bij de meeste tours. Sommige tours gaan per trein naar Auschwitz, terwijl je met andere met een minibus mee gaat. Bekijk deze daguitstap met professionele gids hier (€ 245, gids, toegang + vervoer).

Dagexcursie naar Krakau + Auschwitz-Birkenau vanuit Warschau (per trein)

 • Ga bijvoorbeeld vanuit Warschau mee met de dagexcursie naar Krakau en Auschwitz.
 • Deze tour duurt in totaal zo’n 15 uur.
 • Je gaat met de sneltrein van Warschau naar Krakau, waar je de tijd hebt om de stad te verkennen.
 • Vervolgens word je vanuit Krakau met een minibus naar Auschwitz gebracht, waar je met een kleine groep van ongeveer 20 mensen door een Engelstalige gids rondgeleid wordt.
 • Na je bezoek word je teruggebracht naar het station van Krakau en spoor je terug met de trein naar Warschau.
 • Deze complete daguitstap met begeleiding kan je online boeken vanaf €245, en zijn boek je daguitstap met gids online via deze link.

Dagtour enkel naar Auschwitz-Birkenau vanuit Warschau (per minibus)

 • Een andere mogelijkheid is om met een daguitstap mee te gaan vanuit Warschau naar Auschwitz-Birkenau.
 • Bij deze tour word je opgehaald bij je accommodatie in Warschau, waarna je met een auto of minibus naar Auschwitz zal rijden.
 • Hier word je door een Engelssprekende gids rondgeleid.
 • Lunch zit bij deze tour inbegrepen.
 • Tickets voor deze daguitstap zijn beschikbaar vanaf €130, en je kan deze daguitstap hier online boeken.
Bekijk alle mogelijkheden voor je trip naar Auschwitz vanuit Warschau online bij GetYourGuide.
 1. Zelfstandig gaan of met een gids? Onze tips

Er zijn zowel toegangskaarten zonder gids te verkrijgen als met gids. De meeste beschikbare tickets zijn inclusief een rondleiding met gids, en de tickets zonder gids gelden vooral voor ’s ochtends vroeg of later in de middag.

Zelfstandig Auschwitz bezoeken

 • Hou er rekening mee dat er maar 25 mensen per kwartier naar binnen worden gelaten.
 • Dit kan ervoor zorgen dat er voor de ingang lange wachtrijen kunnen ontstaan, zeker in het hoogseizoen.
 • Toegang is gratis, maar het is aan te raden om vast voor je bezoek een ticket te reserveren. Dit kan via de website http://visit.auschwitz.org.
 • Tickets zijn vanaf 3 maanden voor data te reserveren en het is aan te raden om dit ook al zo vroeg mogelijk te doen, zeker in de zomermaanden, zodat je op de gewenste datum en tijd een bezoek kan brengen aan Auschwitz.
 • Het terrein is op veel ogenblikken enkel te bezoeken met gids. (zie hieronder)

Auschwitz bezoeken met een gids

Klik hier om je tickets Online te reserveren

 1. Openingsuren van Auschwitz

De beide kampen van Auschwitz zijn het hele jaar door geopend, op 1 januari, paaszondag en 25 december na. De tickets die je reserveert gelden voor een bepaalde datum en tijdstip. Je dient op die tijd bij de ingang te zijn, maar eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je zelf wilt.

Wanneer je ’s ochtends bijvoorbeeld zonder gids Auschwitz bezoekt kan je ook gewoon blijven tijdens de uren wanneer de kampen verder alleen te bezoeken zijn met een rondleiding.

 • Auschwitz gaat dagelijks om 7u30 open.
 • In januari en november sluit het terrein om 16u30.
 • In februari sluit Auschwitz om 17u30.
 • In maart en oktober sluit het Auschwitz om 18u30.
 • In april, mei en september sluit het terrein om 19u30.
 • In juni, juli en augustus sluit Auschwitz om 20u30.
 • In december sluit het terrein al om 15u30.

Opgelet: Auschwitz is op bepaalde tijdstippen van de dag alleen met een gids te bezoeken:

 • Van januari tot en met maart en in november is Auschwitz tussen 10u en 13u alleen te bezoeken met gids, maar vóór 10:00 en ná 13u kan je het terrein ook zonder gids bezoeken.
 • Van april tot en met oktober kan je Auschwitz tussen 10u en 15u alleen met een gids bezoeken, en in december tussen 10u en 12u.
 • Buiten deze tijden kan je het terrein wel op eigen houtje verkennen.
Onze tip: Indien er geen individuele tickets meer verkrijgbaar zijn voor de datum waarop je Auschwitz zou willen bezoeken is het in de meeste gevallen nog wel mogelijk om met een georganiseerde tour mee te gaan. Boek je georganiseerde tour hier!
 1. Praktische + belangrijke tips Auschwitz

 • Tussen Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau rijdt minstens 2 keer per uur een pendelbus. Deze pendelbus is gratis te gebruiken.
 • Bij een bezoek aan Auschwitz vanuit Warschau is het aan te raden om genoeg te drinken en eten mee te nemen. Vanuit Warschau is een bezoek aan de kampen een volledige dagexcursie, en bij het staatsmuseum zijn bijna geen mogelijkheden om wat te eten of te drinken te kopen. Hou er wel rekening mee dat eten en drinken in het museum niet is toegestaan.
 • Hou er rekening mee dat grote tassen niet meegenomen mogen worden naar binnen. Standaard rugzakken en handtassen zijn gewoon toegestaan.
 • Fotografie is toegestaan, zolang je geen gebruik maakt van de flits of een statief. Binnen in sommige barraken is het ook niet toegestaan om te fotograferen.
 • Een bezoek aan Auschwitz kan heftig en schokkend zijn. Hierdoor wordt er vanuit het museum zelf afgeraden om het kamp te bezoeken met kinderen onder de 14 jaar.
 • De site van Auschwitz-Birkenau is niet rolstoelvriendelijk. De paden naar en tussen de verschillende gebouwen zijn erg moeilijk te berijden met een rolstoel.
 • Je dient op het grondgebied van Auschwitz respectvol gekleed te zijn. Het dragen van badkleding of zeer korte kleding op hete dagen is dan ook niet toegestaan.
 • Je dient je op het terrein van de kampen ook respectvol te gedragen. Er wordt dan ook gevraagd om stil te blijven en niet te telefoneren of muziek af te spelen.
 • In het zomerseizoen is het aan te raden om je goed in te smeren met zonnecrème en een hoed of pet te dragen. Er is niet veel schaduw te vinden op het terrein waardoor de zon erg heftig kan zijn op warme dagen.
 1. Filmpje: een eerste impressie van Auschwitz

Benieuwd naar wat je juist mag verwachten van een bezoek aan Auschwitz? In onderstaand filmpje kan je alvast een eerste impressie opdoen.

 1. Nog meer zien in de omgeving van Auschwitz

 1. Download onze gratis reisgids Krakau, zo mis je niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Krakau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Krakau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids Krakau ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?