10 x mooiste bezienswaardigheden in Vercelli: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Vercelli: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

22 december 2022 in Piëmonte0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Vercelli + verblijftips

Vercelli is één van de oudste stedelijke locaties in Noord-Italië. Volgens de meeste historici werd Vercelli gesticht rond 600 v.Chr. De stad ligt aan de rivier de Sesia, in de vlakte van de rivier de Po, en wordt omringd door rijstvelden die in de zomer onder water staan. In de historische stadscentrum zelf vind je heel wat bezienswaardigheden die getuigen van de lange en belangrijke geschiedenis.

Lees gerust verder en ontdek de must-see plekjes en bezienswaardigheden in Vercelli.

Tours en tickets voor je bezoek aan Piëmont

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Piëmont bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Piëmont.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Piëmont en omgeving

Inhoud artikel

  1. Kunst- en expositiecentrum Arca

In het middenschip van de voormalige kerk van San Marco, vind je tegenwoordig het kunst- en expositiecentrum Arca vindt. Het gebouw is een zeer moderne structuur van glas en staal. De glazen gewelven laten de bezoekers toe om de middeleeuwse gewelven van de kerk en de 15e-eeuwse fresco's te bewonderen. Je kan er eveneens genieten van de tentoonstellingen die erin gehuisvest zijn.

Onze stadswandeling door Vercelli brengt je alvast langs dé topbezienswaardigheden.
  1. Basilica di Sant'Andrea

Basilica di Sant'Andrea is de kerk van een klooster dat in 1219 werd gesticht en in 1227 voltooid werd. Het is een geweldig voorbeeld van vroeg-Italiaanse gotische architectuur en heeft ook romaanse architecturale elementen.

Er huizen veel belangrijke kunstwerken binnen, waaronder het vroeg 14e-eeuwse grafmonument van abt Thomas Gallus, met een fresco van de Lombardische school. Verder vind je er, in de eerste kapel in de linkervleugel van het dwarsschip, ook een geschilderd kruisbeeld, dat dateert uit de 15e eeuw. Naast de basiliek bevinden zich de kloosters en andere gebouwen van het oude kloostercomplex.

  1. Kathedraal van Vercelli

De kathedraal van Vercelli is gewijd aan Sint-Eusebius van Vercelli, die er de eerste bisschop was. De kathedraal die nu op deze plek staat, dateert uit verschillende periodes van bouw en restauraties, tussen de 16e en 19e eeuw.

De kathedraal uit de 16e eeuw werd gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke. De eerste zou hier in de 4e eeuw na Christus zijn gebouwd. Dit gebouw werd verwoest tijdens de gotische invasies tijdens de 5e eeuw en werd toen vervangen door een grote basiliek. De basiliek werd gerenoveerd in de 9e eeuw en nog eens in de 11e na een ernstige brand in het jaar 997. De huidige campanile werd gebouwd in de 12e eeuw. Later vonden er ook nog tal van restauraties plaats.

De kathedraal bezit zowel een belangrijke schatkamer, nu een museum, als een belangrijke bibliotheek met het Vercelli-boek en de Codex Vercellensis.

  1. Museo Leone

Museo Leone is een prachtig kunstmuseum met een arsenaal aan mooie stukken, variërend van vazen en amforen uit de Grieks-Romeinse tijd tot schilderijen uit recentere periodes. Om maar te zwijgen van de prachtige keramiek die opvalt door het vakmanschap en de opvallende kleuren. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Het Vercelli Palace Hotel ligt op 2km verwijderd van het stadscentrum en biedt goede busverbindingen. Het hotel beschikt over ruime, designvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

  1. Piazza Cavour

Het Piazza Cavour is een prachtig plein in het hart van de stad. Hier kan je van een terrasje genieten onder de prachtige arcades van de kleurrijke gebouwen rond het plein, terwijl je uitkijkt op het monument in het midden van het plein. Het Piazza Cavour ontstond in de 14e eeuw, na het slopen van een groot aantal oude vervallen huizen op deze plaats.

  1. Torre Dell'Angelo

Aan de noordelijke hoek van dit plein vind je de Torre Dell'Angelo, een mooie toren met uitzicht op het centrale Piazza Cavour. De toren, een achthoekige schacht met als basis een vierkant, is niet altijd toegankelijk voor het publiek. Maar is de toren wél open, dan word je na het beklimmen van de wenteltrap (200 treden) beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

  1. Piazza Palazzo Vecchio

Piazza Palazzo Vecchio is nog zo’n prachtig plein in de stad, gelegen nabij het Piazza Cavour, langs de Via dei Mercati. Een fontein siert het midden van het plein. Je vindt er ook verschillende bars, restaurants en andere eetgelegenheden. Lokale families spelen hier zowel overdag en ’s avonds. Het Piazza Palazzo Vecchio is een populaire ontmoetingsplek en een geweldige locatie om mensen te kijken.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief tips, weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

  1. Museo Francesco Borgogna

Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Museo Francesco Borgogna. Het kunstmuseum herbergt een reeks belangrijke tentoonstellingen. De collecties, daterend van de 15de tot de 21ste eeuw, omvatten onder andere schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, fotografische platen en een biblotheek. Meer info op de website.

  1. Chiesa di San Cristoforo

Chiesa di San Cristoforo is een kerk die niet erg bijzonder lijkt aan de buitenkant, maar vanbinnen is het een wonder. Het dwarsschip herbergt prachtige fresco's van Gaudenzio Ferrari. Vanwege de indrukwekkende fresco's, wordt de kerk ook wel eens de Sixtijnse Kapel van Vercelli’ genoemd.

  1. Waar overnachten in Piëmont?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Piëmont, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Piëmont.

  • Turijn: Opera 35 Hotel Suite&Studio ligt aan het stadsplein van Turijn en beschikt over een eigen overdekt terras met tuin. Na het verkennen van de stad kan je terecht in je gezellig ingerichte kamer. Sommige kamers beschikken over een eigen balkonnetje. 's Ochtends geniet je van een traditioneel uitgebreid ontbijt. Meer info en boeken.
  • Stresa: Ben je van plan om het prachtige Lago Maggiore te bezoeken? Verblijf dan in het Vespucci Boutique. Het pension biedt charmante accommodatie voor twee tot vier personen. Iedere kamer is voorzien van een groot comfortabel bed, een eigen badkamer een gezellige woonkamer en een keuken waar je lekker kan koken. Sommige kamers hebben ook een balkon met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.
  • Cuneo: Cuneo Hotel is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van de stad. Het driesterrenhotel biedt modern ingerichte kamers met uitzicht op de stad. 's Ochtends geniet je van een zoet en hartig ontbijt, met onder andere lokaal gebak en vers fruit. Meer info en boeken.
  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië & Piëmont downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?