Roadtrip Piëmont (7 dagen) Voorbeeldroute voor je rondreis + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Piëmont (7 dagen) Voorbeeldroute voor je rondreis + kaartje

9 december 2023 in Piëmonte1 reactie

Op roadtrip door Piëmont met de auto? Gebruik onze uitgestippelde route voor je rondreis

Piëmont biedt een zachtmoedig schilderachtige decor vol afwisseling. De regio biedt nog de rust die je misschien vandaag al te veel mist in je eigen omgeving. Wat is er dan mooier om die rust te ondergaan in combinatie met heerlijk weer, lekkere gastronomie en een lokale bevolking die je met open armen zal ontvangen en je met plezier wegwijs zal maken in hun prachtige charmante regio.

Tijdens deze 7-daagse roadtrip kan je alvast proeven van wat de regio Piëmont in het noorden van Italië te bieden heeft.

Tours en tickets voor je bezoek aan Piëmont

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Piëmont bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Piëmont.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Piëmont en omgeving

Inhoud artikel

Dag 1 & 2: Turijn & omgeving

We starten onze rondreis in het verrassend mooie Turijn. De kans dat je deze stad al eens bezocht hebt, is allicht klein want, wat zou je in Turijn gaan bekijken? Turijn is jammer genoeg een van de steden die wat minder in de picture staan.. Maar, onbekend is onbemind en dat geldt zeker ook voor Torino (zoals de Italianen de stad benoemen). Turijn heeft veel te danken aan de familie van het huis van Savoie. Die binding blijft niet alleen door middel van de erfenis van het patrimonium, maar ook omdat de westzijde van de stad wordt begrensd door het Franse departement Savoie. Wie nog op zoek is naar een leuk hotel in Turijn, bekijk zeker onze selectie van onze persoonlijke favoriete verblijven in Turijn.

Ruim tijd genoeg om heel wat moois achter te laten in Turijn gedurende de 17e en 18e eeuw. Het wemelt er van rijkdom aan barok, zowel qua architectuur als in de kunst die we in de musea aantreffen. Daarnaast is het elegante Turijn, de stad van Juventus, Fiat en de gianduja-chodolade. Met onze stadswandeling door Turijn zal je alvast niets missen van de must-see bezienswaardigheden.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Turijn?

  • Piazza Castello, het culturele hart van Turijn. Dit plein is zowel het historische en culturele hart van de stad. Piazza Castello wordt omringd door palazzi uit de 17e eeuw en galerijen waar winkels en gezellige cafés zich verbergen.
  • Breng een bezoekje aan enkele boeiende musea als het Museo Nazionale del Cinema, Museo dell’automobile en Museo Egizio die de grootste collectie oud-Egyptische kunst herbergt (op Egypte na natuurlijk),
  • Shopliefhebbers moeten dan weer in de twee belangrijkste (winkel)straten van Turijn zijn: de 'Via Po' en 'Via Roma'.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je dan weer in Mole Antonelliana zijn. Dit gebouw wordt gezien als hét symbool van Turijn.
  • Of maak een ritje op het rode historische treintje naar de Basilica di Superga. De basiliek wordt vooral gekenmerkt door zijn enorme ronde gevel met een koepel die je al van ver opmerkt.

WANDELTIP: Turijn ontdekken met een ervaren gids? Ontdek hier alle tickets en tours in Turijn en boek ze makkelijk online! Zo kan je lange wachtrijen overslaan.

Verken de pareltjes in de omgeving van Turijn

Wil je graag zoveel mogelijk zien van Turijn, dan kan je best twee dagen doorbrengen in de stad. Er zijn namelijk zoveel bezienswaardigheden te bezichtigen en je wilt natuurlijk ook even de sfeer opsnuiven. Maar, hoewel Turijn een gezellige stad is waar van alles te zien en te beleven valt, is ook de omgeving meer dan de moeite waard om te verkennen.

Tijdens deze roadtrip door Piëmont hebben we enkele plekken in de nabije omgeving van Turijn opgenomen. Aan jou de keuze hoelang je in Turijn verblijft en hoeveel van deze stops je inplant.

  • Voetballiefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Allianz stadium, thuisbasis van Turijnse voetbalclub Juventus.
  • Bezoek het enorme paleislandgoed van Reggia Venaria Reale, een opmerkelijk barok paleis te midden van 50 hectare aan tuinen. Dit is één van de residenties van het huis van Savoie die in 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Boek je rondleiding in het Paleis van Venaria op voorhand.
  • Het kasteel van Rivoli in de gelijknamige stad op ongeveer 14 km van Turijn.
  • Ook de Sacra di San Michele, een 10e-eeuws religieus complex op de berg Pirchiriano, met gotische en romaanse architectuur is de moeite om te bezichtigen. Hier geniet je van een prachtig uitzicht. Het symbolische monument van de regio Piëmont is echt een must-see als je in deze regio bent.

Dag 3: Noord-Piëmont

Na twee mooie dagen in het prachtige Turijn, zetten we onze reisroute verder om naar het noorden te trekken en Noord-Piëmont te verkennen (en misschien ook wel de Val D'Aosta in te gaan), voordat je naar het zuiden afzakt, naar andere delen van Piëmont. Het noorden van Piemonte is voornamelijk bekend door het Lago Maggiore maar het heeft meer te bieden! Eerst houd je nog halt bij Ivrea, gelegen in een bassin dat in de prehistorie een groot meer was. Er zijn nog steeds vijf kleinere meren te vinden in het gebied rond de stad. Het is een bekende halte op de weg die naar de Valle d'Aosta leidt.

Optioneel: Valle d'Aosta

Als je nog tijd hebt, moet je zeker overwegen om vanuit Piëmont naar de Val d'Aosta te gaan. Je kan misschien door de lager gelegen vallei naar Aosta rijden, maar je kan eveneens overwegen om wat tijd uit te trekken in het Gran Paradiso National Park.

Aosta, in het prachtige Val d'Aosta, dateert uit de Romeinse tijd. Hier vind je de ruïnes van een Romeins theater en verschillende andere historische bezienswaardigheden, evenals de prachtige vallei om in te wandelen, terwijl je geniet van adembenemende uitzichten op de bergen.

Vanuit Ivrea is het een korte rit richting noordoosten naar Candelo en, aan de rand van deze nederzetting, het oude versterkte complex van Ricetto di Candelo. Dit prachtig bewaard gebleven gebied voert je terug naar de middeleeuwen. Je slentert er door geplaveide straten, geflankeerd door tal van oude gebouwen.

Nadien rijd je door naar Sacro Monti di Oropa, een religieus complex dat deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Twaalf kapellen en nog eens 7 in de buurt zijn verbonden door een spiritueel pad. En in elke kapel worden scènes uit het leven van de Maagd Maria levendig weergegeven. Vervolgens kan je naar de top van de heuvel wandelen, of een kabelbaan rechtstreeks naar de top van de berg nemen om te genieten het geweldige uitzicht.

Alvorens we halt houden bij het Lago Maggiore, stoppen we eerst nog bij het pittoreske Ortameer, een uitgestrekt meer in een rustige en schilderachtige omgeving, genesteld tussen bergen en bossen. Het eiland straalt een charmant karakter uit en biedt een fantastisch uitzicht over het meer en op een andere heilige berg: de Sacro Monte d'Orta.

Verder naar het noorden van het Ortameer, als je de tijd hebt, kan je ook overwegen om op avontuur te gaan om een deel van de uitgestrekte wildernis van het Val Grande National Park te verkennen. Er zijn hier tal van beboste wandelpaden, evenals een aantal musea en drie bezoekerscentra, waar je meer te weten komt over het park en zijn natuurlijke attracties.

Tenslotte raden we je aan om naar het Lago Maggiore te trekken, één van de Italiaanse meren. Dit is na het Gardameer het grootste meer van het land en heeft prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en mooie bouwwerken te bieden. Huur een bootje om de Borromeïsche Eilanden te bezoeken, bezoek het romantische Cannobio en het levendige Stresa en maak een mooie wandeling door de Val Grande.

Wandelen en fietsen rondom het Lago Maggiore

De omgeving van het Lago Maggiore is prachtig en wordt versierd met imponerende bergen, groene dalen, en prachtige natuurgebieden vol bossen, rivieren, watervallen en grotten. Rondom het meer ligt een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden en er zijn dan ook zowel verschillende gemakkelijke als meer uitdagende routes te wandelen en fietsen.

VERBLIJFTIP: Graag overnachten aan Lago Maggiore? Op 10 minuten rijden van Cannobio vind je Hotel Cannero en aan de oevers van het meer kan je verblijven in charmante kamers met een prachtig uitzicht. Meer info en boeken.

Dag 4: Novara & Vercelli

Voor de volgende dag van je reisroute raden we je aan de dag te besteden aan het verkennen van twee belangrijke steden in deze regio: Novara en Vercelli. Zo kan je de voormiddag doorbrengen in Novara en na een heerlijke lunch doorrijden naar Vercelli waar je ook zal overnachten. Beide steden zijn erg sfeervol en de moeite waard om te bezichtigen.

Novara is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Piëmont en de tweede grootste stad van Piëmont, na Turijn. De meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen in het historische centrum dat ooit werd omsloten door de stadsmuren. Hoewel er ook verschillende interessante locaties buiten deze voormalige vestingwerken liggen, zou onze stadswandeling door het historische centrum van Novara je alvast een goed overzicht moeten geven van deze prachtige stad.

Vercelli is dan weer één van de oudste stedelijke locaties in Noord-Italië. Volgens de meeste historici werd Vercelli gesticht rond 600 v.Chr. De stad ligt aan de rivier de Sesia, in de vlakte van de rivier de Po, en wordt omringd door rijstvelden die in de zomer onder water staan. In de historische stadscentrum zelf vind je heel wat bezienswaardigheden die getuigen van de lange en belangrijke geschiedenis. Tijdens onze stadswandeling in Vercelli kom je langs dé topbezienswaardigheden.

VERBLIJFTIP: Het Vercelli Palace Hotel ligt op 2km verwijderd van het stadscentrum en biedt goede busverbindingen. Het hotel beschikt over ruime, designvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

Dag 5: Vercelli naar Asti

Vandaag reis je verder door in Piëmont via Casale Monferrato en Alessandria naar Asti, waar je één van de belangrijkste historische nederzettingen in deze regio kan verkennen. Casale Monferrato, is een oud Romeins municipium dat zich op de rechteroever van Po bevindt. Voorbij de rivier ligt de uitgestrekte vlakte van de Po-vallei. Eeuwenlang was dit het belangrijkste handels- en productiecentrum van de regio.

Enkele must-see bezienswaardigheden in deze stad zijn het Piazza Mazzini, de plaats van het Romeinse forum, de kathedraal, de San Domenico-kerk, de monumentale toren van Palazzo Morelli di Popolo en het neoklassieke paleis van Ricci di Cereseto.

LEESTIP: Download je reisgids Ligurië & Piëmont hier.

Cittadella di Alessandria

Maak een korte wandeling in Alessandria langs het burgermuseum naar de Kathedraal van Alessandria en bezoek het etnografisch museum en de Palazzo Guaracco. Verken ook de omliggende straten rond het Piazza de la Liberta om meer kerken en palazzi te ontdekken.

Breng nadien ook zeker een bezoekje aan de Cittadella di Alessandria, één van de best bewaarde vestingwerken van zijn tijd en sinds 2006 op de voorlopige lijst van UNESCO-werelderfgoed van Italië. Het fort is een zeshoekige structuur, waar bezoekers rond kunnen wandelen.

Uiteindelijk sluiten we de dag af in Asti

Asti is gekend omwille van de jaarlijkse Palio di Asti. Tijdens dit volksfeest lopen zo’n 1000 figuranten en paarden mee in een optocht, gekleed in kostuums uit de 14e en 15e eeuw. Eveneens worden er dan paardenraces gehouden. Wandel er door de middeleeuwse straatjes en bezoek de middeleeuwse gebouwen. Download zeker onze stadswandeling Asti en mis niets tijdens je bezoek.

  • Geniet van een terrasje op het Piazza Alfieri met zicht op de San Secondo, romaans-gotische kerk.
  • De Corso Alfieri is een druk belopen straat met shops en cafeetjes.
  • De kathedraal dateert uit de 15e eeuw en heeft een mooi gotisch portaal.
  • Je ziet in Asti ook enkele middeleeuwse woontorens waarvan de Torre Troyana de hoogste is.
  • De Battisterio di San Pietro uit de 13e eeuw moet je gezien hebben. De doopkapel is achthoekig, en heeft een romaans binnenzicht.
Wanneer je 's avonds in een gezellige bar vertoeft, bestel dan zeker eens de bekende ‘asti spumante’? Deze lekkere mousserende witte wijn vindt hier zijn oorsprong.

Dag 6: Asti naar Cuneo

De voorlaatste dag van deze mooie roadtrip is reeds aangebroken! Maar niet getreurd, er staat nog van alles op je planning. Vandaag baan je je een weg via een reeks interessante plaatsen, van Asti naar Cuneo. Je verkent een beroemde wijnregio en komt onderweg misschien wel in de verleiding om enkele flessen van de lokale dranken aan te kopen. Als je over wat meer tijd beschikt, kan je je reis hier verlengen en dit gedeelte van de reisroute over twee of zelfs meer dagen verdelen.

Enkele hoogtepunten op je dagplanning: wijnen!

  • Canale, de grootste marktstad van Roero en tevens trots de hoofdstad van de Piëmontse perzik. De Roero (Piëmonts: Roé) is een Italiaanse regio in Piëmont en is bekend voor de gelijknamige wijn. De belangrijkste attractie hier, behalve wijn en perziken, is het mooie Castello Malabaila. Binnen herinneren prachtige, rijkelijk ingerichte kamers aan de recepties van weleer.
  • Barbaresco staat in Italië bekend om zijn middeleeuwse toren en om de productie van de wijn met dezelfde naam. De wijngaarden rond de stad Barbaresco zijn goed voor 45% van de Barbaresco-productie, met heel wat wijnmakerijen in de stad.
  • Alba is één van de belangrijkste steden in de wijnregio’s Langhe-Roero en Monferrato. Daarnaast is ook het wereldbekende bedrijf Ferrero hier gevestigd. Alba is dus niet alleen gekend omwille van zijn wijn, maar ook om zijn witte truffels.

PROEVERIJ: Je kan Asti en omgeving niet verlaten zonder de lokale wijnen en specialiteiten te proeven. Ontdek hier alle proeverijen in Asti en omgeving en boek ze voordelig online.

  • Serralunga d'Alba wordt omringd door de glooiende heuvels van de wijngaarden van Barolo. Het dorp wordt overschaduwd door het majestueuze kasteel, de belangrijkste attractie hier, dat beschouwd wordt als één van de best bewaarde 14e-eeuwse kastelen in de regio Piëmont. Het vertegenwoordigt een uniek stukje Italiaanse geschiedenis, met een Franse donjonstructuur.
  • Wandel door de pittoreske straatjes van La Morra te maken en neem even pauze op het Piazza Castello, met zijn prachtige uitzichten over de heuvels van de Langhe en de bergen daarachter.
  • Bezoek het Kasteel van de Prinsen van Acaja in Fossano. De stad is verder rijk aan middeleeuwse, renaissance- en barokke gebouwen en wordt gekenmerkt door de oude arcades, aan beide zijden van de via Roma gebouwd.

Cuneo is een gezellige stad met tal van bezienswaardigheden

We raden je aan om je verkenning in Cuneo te beginnen op de parkeerplaats van Discesa Bellavista (bekijk ligging). Het Monumentaal Complex van San Francisco, een burgermuseum in een voormalige kerk gewijd aan St. Franciscus van Assisi, ligt namelijk vlakbij de parking.

  • De kerk is gerestaureerd en samengevoegd met het aangrenzende Civic Museum of History, na vele archeologische ontdekkingen onder de plaats van aanbidding. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis van kunst en architectuur, is de kerk echt wel bijzonder en zeker een bezoek waard.
  • Niet te missen zijn de funeraire meubels uit het Lombardische tijdperk, die werden gevonden in de grootste Lombardische necropolis in Italië.
  • Wandel vervolgens naar het Piazza Galimberti, een enorm, neoklassiek plein met uitzicht op de bergen en een standbeeld van de 19e-eeuwse advocaat Giuseppe Barbaroux. Hier kan je op een terrasje genieten van de aangename sfeer die hier rondhangt.

VERBLIJFTIP: Na je bezoek aan de stad kan je overnachten in het Cuneo Hotel. Het 3* hotel biedt modern ingerichte kamers en is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Cuneo. Alvorens je de rondreis verder zet, kan je nog genieten van een zoet en hartig ontbijt met onder andere lokaal gebak en vers fruit. Meer info en boeken.

Dag 7: Cuneo & omgeving

Vandaag zetten we de laatste dag van onze mooie roadtrip door Piëmont in. Alvorens je terug richting huis rijdt (of eventueel verder door naar Ligurië) ga je eerst nog naar het zuiden van de regio, langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Bossea en Ormea. Onderweg geniet je nog van enkele dramatische landschappen.

De eerste stop op onze route vandaag zijn de grotten van Bossea. Het natuurreservaat van de Bossea-grotten is een beschermd gebied en werd in 2011 opgericht door de regio Piëmont om de karstgrotten te beschermen. Vandaag is het een populaire plek bij toeristen. Je betreedt de grot via een 110 m lange doorgang, een droog en één van de hogere niveaus van de grot. Een van de hoogtepunten is de Sala Garelli, met zijn verschillende soorten stroomsteen.

Optionele stops op je planning van vandaag

Nadien rijd je verder richting Ormea. De beste, maar niet de snelste route om Ormea te bereiken vanuit de Bossea-grotten, brengt je via het Castello dei Marchesi Cordero di Pamparato en het Koninklijk Kasteel van Casotto.
  • Het prachtige Castello dei Marchesi Cordero di Pamparato, gebouwd in de 17e eeuw op een heuvel met uitzicht op het centrum van Pamparato, was vroeger de residentie van markies Cordero di Pamparato. Het kasteel is goed bewaard gebleven. Het herbergt het stadhuis en kan gedeeltelijk bezocht worden.
  • Het Koninklijk Kasteel van Valcasotto, gebruikt als zomer- en jachtresidentie door de Savoye, is nog niet zolang open voor het publiek. De renovatie van de binnenkamers, de originele wandtapijten en meubels maken het authentiek en aangenaam. En bezoek is alleen begeleid mogelijk (duurt ongeveer 90 minuten), maar het is best wel de moeite waard, als je de tijd hebt.

De laatste bestemming op je roadtrip door Piëmont is Ormea, een rustiek en authentiek Italiaans stadje waar je heerlijk kan wandelen. Ten zuiden van Ormea, dicht op de grens met Ligurië, kan je ook een bezoek brengen aan Balma del Messere, een natuurlijke grot die gedeeltelijk ommuurd werd in de Saraceense periode. Je kan de grot bereiken via een korte maar steile wandeling bergopwaarts. Reken op ongeveer een half uur vanaf de SS28-parkeerplaats nabij Caprauna.

Maak nog een mooie wandeling naar Lago di Lao

Als je tijd hebt om nog meer wandelingen in dit gebied te maken, overweeg dan om eventueel naar Lago di Lao te hiken. Dit kleine meer, een ware parel in de Alpes Maritimes, op de top van het balkon van Ormea. Het ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo indrukwekkend uit, maar het herbergt een bloeiend ecosysteem. Je vindt er een grote kolonie aan salamanders en ook de verscheidenheid aan libellen is er best wel opmerkelijk. Opgelet: De bergachtige weg erheen is niet eenvoudig!

Optioneel: ontdek de regio Ligurië

Heb je nog tijd over en wil je liever nog niet naar huis? Dan kan je er zelf voor kiezen om langer ter plaatse te blijven op plekken als Turijn, Novara en Vercelli maar je kan je roadtrip door Piëmont ook perfect combineren met een vakantie in Ligurië.

Ligurië is, net zoals Piëmont een prachtige regio in het noorden van Italië. De Ligurische kust wordt gekenmerkt door talloze vissersdorpjes, gezellige badplaatsen, verrassende architectuur en schitterende uitzichtpunten op zee, wijn- en olijfboomgaarden! Daarnaast is ook een bezoek aan de hoofdstad Genua, de moeite.

Waar overnachten in Piëmont?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Piëmont, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Piëmont.

  • Turijn: Opera 35 Hotel Suite&Studio ligt aan het stadsplein van Turijn en beschikt over een eigen overdekt terras met tuin. Na het verkennen van de stad kan je terecht in je gezellig ingerichte kamer. Sommige kamers beschikken over een eigen balkonnetje. 's Ochtends geniet je van een traditioneel uitgebreid ontbijt. Meer info en boeken.
  • Stresa: Ben je van plan om het prachtige Lago Maggiore te bezoeken? Verblijf dan in het Vespucci Boutique. Het pension biedt charmante accommodatie voor twee tot vier personen. Iedere kamer is voorzien van een groot comfortabel bed, een eigen badkamer een gezellige woonkamer en een keuken waar je lekker kan koken. Sommige kamers hebben ook een balkon met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.
  • Cuneo: Cuneo Hotel is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van de stad. Het driesterrenhotel biedt modern ingerichte kamers met uitzicht op de stad. 's Ochtends geniet je van een zoet en hartig ontbijt, met onder andere lokaal gebak en vers fruit. Meer info en boeken.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Piëmont downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?