10 x top bezienswaardigheden in Rocamadour: Wat zien & doen in Lot

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x top bezienswaardigheden in Rocamadour: Wat zien & doen in Lot

9 augustus 2022 in Occitanië3 reacties

Rocamadour was aanvankelijk niet meer dan een halte op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, maar het dorpje groeide gaandeweg uit tot een belangrijk bedevaartsoord op zich. Rocamadour bestaat eigenlijk uit drie lagen: het eigenlijke dorp aan de voet van een heuvel, de kerk en de kapellen iets hogerop en het kasteel bovenaan de heuveltop. Vanop een afstand lijkt het daarom alsof Rocamadour op een verticale rotswand werd neergepoot.

Inhoud artikel

 1. Chapelle Notre-Dame

Het mooiste religieuze gebouw hier is ongetwijfeld de Chapelle Notre-Dame, waar het beroemde houten beeld van de Vierge Noire (Zwarte Madonna) door menig pelgrim wordt vereerd. Pelgrims klimmen op hun knieën naar de Chapelle Notre-Dame, maar je kan ook gewoon gebruik maken van de grote bedevaartstrap die uit maar liefst 216 treden bestaat. Wil je het liever rustigaan doen? Dan kan je ook perfect met de lift naar boven gaan.

 1. L'Hospitalet

Wie naar Rocamadour gaat, moet in elk geval de heuveltop bezoeken: L'Hospitalet. Wandel naar de top waar je voor je inspanningen beloond wordt met een prachtig uitzicht over de drie niveaus van het stadje. Ook het toerismekantoor is hier in een zeer modern gebouw gevestigd. Neem er zeker de gratis stadsplattegrond mee. Naast een overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden geeft het je een goed beeld van hoe Rocamadour precies in elkaar zit.

Bij de restanten van het kasteel kan je een wandelpad volgen naar het bedevaartsoord van Rocamadour. Het is een mooi en goed begaanbaar pad dat we je zeker aanraden. Als je de verschillende kerken en kapellen hebt bezocht, kan je via de grote bedevaartstrap terug naar het laagstgelegen deel van het dorpje afdalen. Je komt er in de enige straat van Rocamadour terecht, een winkelstraat, waar je zeker wat tijd kan besteden. Je kan er niet alleen shoppen, maar ook heel wat fraaie, historische gevels bewonderen.

LEESTIP: Rocamadour bezoeken? Download alvast onze gratis reisgids Occitanië met een complete rondreis door de regio.

De kapel van L'Hospitalet

In L’Hospitalet, het dorpje dat bovenaan de heuvel grenst aan Rocamadour, prijkt een 13e-eeuwse kapel tussen de restaurantjes. Aan de achterkant van die kapel bevindt zich de ruïne van een bouwwerk dat vroeger dienst deed als gastenverblijf voor pelgrims. In de aanpalende tuin werden indertijd arme pelgrims begraven die in Rocamadour stierven. Vandaag is dat zogeheten Champ aux Pauvres (‘het veld van de armen’) een rustig groen park.

Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar de omliggende vestingwerken kan je wel verkennen. Je hebt er prachtige uitzichten over de weidse omgeving. De openingstijden zijn beperkt, vraag ernaar in het toerismekantoor.

 1. Basilique Saint-Saveur

Tijdens je bezoek aan Rocamadour kan je niet naast de Basilique Saint-Sauveur kijken. Dit prachtige gebouw is tussen de 11e en 13e eeuw rechtstreeks in de klif gebouwd. Doordat het twee eeuwen duurde tegen deze religieuze parel af was, kan je er de romaanse bouwstijl als de gotische terugvinden. Maar ook binnenin bewonder je de ene schat na de andere. Kijk zeker eens boven je hoofd bij het binnenkomen. Daar hangt namelijk wereld's oudste klok vanuit de 8e eeuw.

En als je een vroege vogel bent, de kerk staat gericht naar de zonsopgang, een uitzicht dat je zeker op je netvlies gebrand wilt hebben.

 1. Rocher des Aigles (de Arendsrots) Ecopark

Rocher des Aigles Ecopark is een park waar roofvogels de baas zijn. Ze vliegen er in de vrije natuur door de lucht. Sommige dieren zweven zelfs meer dan een uur door de Rocamadourvallei en komen daarna terug naar het park. Om Rocher des Aigles te bezoeken, moet je anderhalf uur uittrekken. Het ligt in l'Hospitalet, niet zo ver van het kasteel. Meer info op de website

 1. La Forêt des Singes (het Apenbos)

Niet ver van het centrum van l’Hospitalet ligt La Forêt des Singes. Dit is een themapark rond apen. Neem daarvoor de D840 in de richting van Gramat, Cahors. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er zich makkelijk enkele uren vermaken. Je wandelt er namelijk tussen de apen!

 1. Grottes des Merveilles (Grot de Wonderen)

Als je grotten wil bezoeken – of even aan de warmte wil ontsnappen - moet je zeker de Grottes des Merveilles bezoeken. Je vindt de ingang van dit grottenstelsel naast het toerismekantoor in L’Hospitalet. Het hoogtepunt van je bezoek is ongetwijfeld de prehistorische grotkunst. Meer info op de website

 1. Parc Durandal

Om je bezoek aan het geschiedenisrijke dorp helemaal af te sluiten, kan je Parc Durandal aan je 'to do' lijstje toevoegen. Je wordt er direct teruggekatapuleerd naar de Middeleeuwen. Kom oog in oog te staan met echte ridders, hou je adem vast tijdens gevechten van leven op dood of maak er kennis met allerlei spelen die vroeger populair waren. We zijn ervan overtuigd dat zowel jong als oud zich hier zal vermaken. Alle info op de website.

 1. Trein van Rocamadour

Zoals elke trekpleister heeft ook Rocamadour een toeristisch treintje. In dit heuvelachtige dorpje is dat zeker erg handig. Zo bespaar je jezelf een lastige beklimming en kan je onderweg volop genieten van de mooie uitzichten.

 1. La Borie d'Imbert en Atelier de Justine

La Borie d’Imbert is een gereconstrueerde boerderij met een grote kudde geiten. Bezoekers worden er teruggekatapulteerd naar de 19e eeuw en leren hoe een boerderij toen functioneerde. De boerderij omvat onder andere een mooie hoeve van een boerenfamilie. Je vindt deze interessante bezienswaardigheid iets buiten Rocamadour langs de weg naar Lacave (D820).

 1. Ganzenkwekerij en ganzenleverproductie

Het is ook mogelijk om een boerderij te bezoeken die ganzen kweekt. Je leert er alles over wat bij de productie van foie gras komt kijken. Openingstijden zijn erg seizoensgebonden, vraag daarom bij het toerismekantoor na wanneer de ganzenkwekerij open is.

 1. Waar ligt Rocamadour op de kaart?

 1. Filmpje: ontdek de stad Rocamadour

Benieuwd naar de bijzondere stad Rocamadour? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zuid-Frankrijk!

 1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 april 2023 - Mevr Houtzager

heel interessant en veel van opgestoken voor onze reis

- 25 april 2022 - frans van gaal

Wat ik tot nog toe raadpleegde was gewoon goed

- 27 maart 2022 - Rob Weckx

Heel interessant !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?