9 x top bezienswaardigheden Heusden: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

9 x top bezienswaardigheden Heusden: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

14 september 2021 in Noord-Brabant3 reacties

Heusden is een charmant vestingstadje aan de Bergsche Maas, ten westen van ’s Hertogenbosch. Vanuit de lucht zou je duidelijk de contouren zien van de vroegere vesting. Vanaf dat je Heusden binnenkomt, overvalt je het gevoel van ‘hé, best gezellig is het hier’.

Wandel door geplaveide straatjes met heel wat historische gevels, leuke winkeltjes en uitnodigende terrasjes. Ontdek wat voor moois Heusden te bieden heeft in ons uitgebreid blogartikel.

Inhoud artikel

  1. De Grote of Catharijnakerk

De Grote of Catharijnakerk met een schip en drie beuken dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw. Een houten kerkje werd toen vervangen door een bakstenen gebouw. Aanvankelijk was het een katholieke kerk, maar sinds de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) is ze geswitcht naar een Nederlands Hervormde Kerk. Tijdens die onlusten ging een groot deel van de inboedel verloren. De toren en een deel van de westelijke zijde van de kerk werden in november 1944 opgeblazen door terugtrekkende Duitsers. Nadien werd de toren jammer genoeg niet meer herbouwd.

Het interieur bevat het praalgraf van baron Johan Theodoor van Frieshein, die gouverneur was van Heusden in de eerste helft van de 18de eeuw. Nog tijdens zijn leven liet hij zijn eigen praalgraf ontwerpen. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele evenementen zoals concerten. Loop je rond de kerk, dan kan je enkele heel oude grafstenen zien.

Wil jij ook graag Heusden zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Met onze stadswandeling door Heusden kom je langs de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Museum Het Gouverneurshuis

Museum Het Gouverneurshuis is gehuisvest in een woning uit eind 16de eeuw (1592). Eerst was het de pastoriewoning, vanaf 1639 de ambtswoning van de gouverneur-baron van de vesting Heusden, vandaag dus een museum. Je kan er terecht voor een vaste expositie over het verhaal van Heusden en omgeving. Ook lopen er wisselende tentoonstellingen met onderwerpen gewijd aan de geschiedenis van het Land van Heusden.

Die permanente collectie bestaat uit voorwerpen zoals munten, schilderijen, landkaarten, maquettes. Bijzonder zijn de waterschap glazen. Dit zijn gegraveerde glazen met een afbeelding, wapenschild of een spreuk. Ze werden door de verschillende heemraden geschonken aan het Waterschap college van de Hoge Maaswijk. Je mag eveneens rondlopen in de tuin. Soms lopen hier tijdelijke exposities met kunstwerken.

  1. De oude vestingen van Heusden

De oudste teruggevonden vermelding van de vestingen dateert van begin 12de eeuw. Dicht bij de Maas (hier de Bergsche Maas) heeft Heusden eeuwenlang strijd moeten leveren tegen het water. Op het einde van de 16de eeuw werden de vestingwallen nog verbeterd en uitgebreid. Je moet bij het wandelen maar even denken hoe men erin slaagde om deze vestingwerken in die tijd uit te voeren. Zware machines om te helpen bestonden nog niet. De stad is volledig omringd door bastions, ravelijnen en dus veel water. In 2018 bestond Heusden 700 jaar. Een grootscheepse restauratie gebeurde nog in de jaren 1960.

  1. Oude Herptse Poort

De opgegraven resten behoorden tot de Oude Herptse Poort, één van de drie toegangen tot de stad. Tijdens de middeleeuwen bood een stadsmuur die langs de Demer liep bescherming aan de stad en de inwoners.

Wil je graag nog meer te zien krijgen van Noord-Brabant? Download onze reisgids Noord-Brabant en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Heemtuin De Meulenwerf

Heemtuin De Meulenwerf ligt op een prachtige locatie in de stad. Het is de plek waar vroeger de stadsboerderij en bijhorende moestuinen lagen. Dit gebied beslaat zo'n 3500 m²! Tijdens je bezoek aan de Heemtuin krijg je een beeld van de diverse soorten inheemse planten en cultuurgewassen. Ook de planten die vroeger werden gebruikt door diverse ambachten zijn hier te zien.

Je leert hier alles over de verschillende planten: de namen, waarvoor ze gebruikt worden en waar ze van nature voorkomen in de omgeving of in de vesting. Er wordt ook ingegaan op het feit dat in oude vestingsteden gewassen en kruiden een veelzijdige functie hadden tijdens de middeleeuwen.

  1. Stadshaven van Heusden

In de Stadshaven zal je bijna zeker bootjes zien binnen- of buitenvaren. Het pittoreske haventje is populair onder de pleziervaarders. Van hieruit varen ze in enkele minuten tijd op de Bergsche Maas. Dit is een gegraven rivier die eigenlijk de voortzetting is van de Maas toen die begin 20ste eeuw werd afgedamd. De haven werd in 1900 gedempt, maar sinds 1968 opnieuw heropend. Gelukkig maar, want het is hier aangenaam vertoeven.

  1. Vismarkt

Wanneer je op de Vismarkt bent, zie je links in de hoek een soort tempelgebouwtje, de Visbank. Wat je vandaag ziet, verving een oud overdekt vismarkthalletje ook wel hier visbank genoemd. Vergeet op de Vismarkt niet te kijken naar de prachtige gevels (enkele uit de 17de eeuw) met leuk klinkende namen: ‘Braveau’, ’t Wapen van Heusden’, ‘Heeren van Heusden’. Je vindt er ook enkele gezellige, leuke winkeltjes en galerijtjes.

  1. Sint-Catharinakerk

In de Sint-Catharinakerk kan je jammer genoeg niet naar binnen. Enkel een doorkijkje via een glazen deur is mogelijk. Het is een rooms-katholieke kerk gebouwd op de plaats waar de voorburcht stond. De achthoekige toren is zo bewust gebouwd om een link te leggen met de vroegere kasteeltoren die destijds ook 8 hoeken had.

Achter de kerk liggen immers fundamenten, ruïnes van een voormalige waterburcht. Het kasteel werd volledig verwoest in 1680 ten gevolge van een blikseminslag. Er lag hier immers een enorme voorraad buskruit, granaten en andere munitie opgeslagen. Op een dag in juli 1680 was er een fel onweer. De bliksem sloeg in op de gebouwen en heel de munitievoorraad ontplofte..

  1. Maak een daguitstap naar de Loonse en Drunense Duinen

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Even wat groen opzoeken? Dan moet je zeker even het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant bezoeken. Het park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en is een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Het gehele park is ruim 3500 hectare groot, waarvan ongeveer 465 hectare stuifzand is.

Naaldbossen, zandheuvels en moerassen

Rondom de zandgebieden ligt veel heide en zijn naaldbossen te vinden. Daarnaast ligt er naast het stuifzand ook een moerasgebied in het park, wat voor een mooi contrast zorgt. De fauna in het park is hierdoor ook erg divers, en er zijn veel amfibieën en reptielen te vinden zoals kamsalamanders en hazelwormen, maar ook vogelsoorten leven hier volop.

  • In de Loonse en Drunense Duinen zijn wandelpaden aangelegd door de bossen en het moeras, en doordat de natuur erg kwetsbaar is dien je je ook aan deze paden te houden.
  • Op de stuifduinen is het echter mogelijk je eigen wandelroutes te maken.
  • Voor fietsers zijn er ook enkele mooie routes aangelegd. Een bezoek aan het park is daarnaast ook mooi te combineren met een bezoekje aan de Efteling in Kaatsheuvel of de binnenstad van Den Bosch.
  • Meer info op de website

TIP: Wil jij ook het nationale park bezoeken? Download onze reisgids Noord-Brabant, deze bevat ook een autoroute, wandelroute en fietsroute.

  1. Waar overnachten in Heusden?

Voor je bezoek aan Heusden, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Heusden online bekijken.

  1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 november 2024 - pauwels fons

heusden nog niet geweest , staat als eerste op onze lijst . ken heel veel vestingstadjes , altijd mooi meegenomen . groetjes

- 10 mei 2023 - Jos NIJS

Op 29 en 30 april 2023 genoot ondergetekende van een prachtig We in Prov Brabant. We werden prima verzorgd in Hotel Heere in Raamdonksveer. We bezochten Heusden met stadswandeling nadien het eilandmuseum in Werkendam. Om 1900 uur deden we de bevertocht vanuit Drimmelen. Op Zondag deden we een stadswandeling in Dordrecht en sloten we de dag af in Hellevoetsluis.. Het Brabantse land stelde ons zeer tevreden.

- 22 maart 2023 - Meert Guido

Enorm veel interessante lectuur. Het is niet omdat al die info onmiddellijk gaat gebruikt worden dat het in elk geval leerrijke documentatie is. Zeker een aanrader....

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?