Efteling bezoeken? Tips, zo zie je meer + ideale looproute en tickets boeken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Efteling bezoeken? Tips, zo zie je meer + ideale looproute en tickets boeken

14 februari 2023 in Noord-Brabant0 reacties

Maak een leuke daguitstap naar de Efteling!

De Efteling is een groot attractie -en recreatiepark, gelegen in het dorp Kaatsheuvel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het park behoort tot een van de meest bezochte themaparken van Europa. Vroeger was het park vooral gericht op kinderen tot ongeveer 12 jaar.

Tegenwoordig is de Efteling uitgegroeid tot een themapark voor alle leeftijden. Je vindt er diverse attracties, achtbanen, darkrides, speeltuinen, (aqua)shows en natuurlijk het welbekende sprookjesbos.

Kan je haast niet wachten om de Efteling zelf te bezoeken? Lees in deze blogpost alvast meer over ons bezoek aan dit wonderlijke pretpark. Boek je tickets hier online en sla de wachtrijen over.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Efteling

Duur1 - 3 dagen ()
TicketsTickets voor je bezoek aan de Efteling boek je best online via deze link (prijs afhankelijk van seizoen € 38 - €45).
Parking
OpeningsurenElke dag open van 10u - 18u bekijk actuele openingsuren hier.Bestel hier je tickets online
Verblijven

Inhoud artikel

 1. Efteling: de geschiedenis

Het idee

Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn hadden in 1933 het idee om een sportpark aan te leggen ten zuiden van Kaatsheuvel. Niet veel later werden er ook sport- en wandelparken, oefenvelden en een speeltuin aan toegevoegd. In de jaren die volgden bleef het park uitbreiden en in 1949 vond er tentoonstelling De Schoen plaats. Deze tentoonstelling staat bekend als een van de belangrijkste startpunten van de Efteling.

Stichting Natuurpark de Efteling

In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht. Met als doel de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van de gemeente Loon op Zand te bevorderen en daarnaast ook meer aandacht te schenken aan het toerisme binnen en rondom de gemeente. Op 11 mei 1951 werd het park uitgebreid met een vijver, sportvelden, parkeerplaatsen, nieuwe speeltoestellen en een theehuis. Ook kwamen er toen schetsen voor het alom bekende sprookjesbos.

Opening Sprookjesbos

Op 31 mei 1952 wordt het Sprookjesbos geopend, nog met maar 10 sprookjes van Anton Pieck. Bezoekers betaalden toen 80 cent (€0,36) voor een toegangskaartje. De jaren die volgen worden er steeds meer sprookjes toevoegt.

Meer dan een sprookjesbos

Rondom de jaren 80’ was er sprake van een omslagpunt. De Efteling wilde niet alleen een sprookjesbos zijn, maar wilde zich ook op andere doelgroepen gaan richten. Zo werd in 1978 het Spookslot geopend en in 1981 een stalen achtbaan, genaamd de Python. Vele spannende attracties volgden in de jaren daarna. Ook opende de Efteling het Efteling Hotel en later verschillende vakantieparken.

 1. Het Huis van de Vijf Zintuigen

Het Huis van de Vijf Zintuigen is de hoofdingang van de Efteling. Opvallend door zijn unieke vorm en een bouwwerk gemaakt uit voornamelijk hout en riet. Hier bevinden zich de kassablokken, de gastenservice, de winkel Efteldingen (grootste souvenirwinkel in de Efteling) en daarboven de studio van Efteling Kids Radio. Het gebouw is een ontwerp van Ton van de Ven en opende officieel bij aanvang van het seizoen 1996. De Efteling bedacht bij haar nieuwe ingang ook een bijpassend sprookje.

 1. De verschillende rijken

Of je nu op zoek bent naar spannende achtbanen, betoverende attracties of spectaculaire parkshows. In de Efteling is er voor ieder wat wils! Ontdek Nederlands grootste attractiepark, het is verdeeld in 5 verschillende rijken: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk, Anderrijk en Fantasierijk.

Marerijk

Dit rijk is vernoemd naar de maren (sprookjes) die zich in dit gedeelte van het park bevinden. Zoals het Sprookjesbos en de Droomvlucht. Het woord ‘mare’ is oud-Hollands voor vertelling.

Reizenrijk

De naam Reizenrijk is voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid van de attractie Carnaval Festival. Hierin maak je namelijk een wereldreis.

Ruigrijk

Het Ruigrijk heeft deze naam gekregen vanwege de thrillrides die zich in dit gebied bevinden. Zo begon het met de Python en de Halve Maen, die ruig van karakter zijn. Later zijn er in dit gebied nog meer thrillrides toegevoegd.

Anderrijk

In het Anderrijk vind je allerlei verschillende attracties. Denk bijvoorbeeld aan het Spookhuis en een 4D-bioscoop. Er is geen overeenkomst tussen deze attracties en daarom vallen deze onder het Anderrijk.

Fantasierijk

Dit themagebied beslaat het gebied rond de hoofdentree (Huis van de Vijf Zintuigen) en het centrum van de Efteling. Daarnaast zijn de attractie Symbolica en het pannenkoekenrestaurant Polles Keuken de belangrijkste onderdelen.

tickets reserveren met korting

 1. Wat zeker zien en doen in de Efteling?

Zoals hierboven aangehaald is het pretpark onderverdeeld in vijf verschillende rijken. Benieuwd naar welke attracties nu echt de moeite waard zijn en waar je zeker eens een kijkje moet gaan nemen? Lees gerust verder! Hieronder hebben we alvast enkele populaire attracties en delen van het park voor je opgelijst!

Het Sprookjesbos

Het Sprookjesbos is dé plek waar het allemaal begon. Hoe oud je ook bent, iedereen houdt van het Sprookjesbos. In het Sprookjesbos loop je tussen de reuzen en trollen. Bewonder onder meer de sprookjes van Doornroosje, de Sprekende Papegaai, Lang Nek, Sneeuwwitje, de Kikkerkoning enzoverder. Tijdens je bezoek moet je zeker even de wondere wereld van het Sprookjesbos ontdekken!

Python

Zet je wereld op z’n kop en kruip in de legendarische Python! Ontsnap aan de draaiende wurggreep van de Python die in alle rust op je wacht. Overleef de kronkelende bewegingen op grote hoogte in deze stalen achtbaan met dubbele looping en kurkentrekker. Deze spannende attractie zal je niet snel vergeten.

TIP: Gaat je kind voor het eerst in de Python? Laat dit weten aan de medewerkers van deze achtbaan. Zij zullen dan een glimmend Pythondiploma voor je kind schrijven. Een leuk souvenir om mee te nemen naar huis!

Baron 1898

Om de mijn te betreden laat deze attractie, de Baron 1898 je zo'n 37,5 meter omlaag storten! Probeer tijdens deze dive coaster het goud in de ondergrondse gang te bemachtigen voordat de Witte Wieven jouw kans op rijkdom saboteren. Een andere spannende attractie waar je haren van rechtkomen!

Symbolica, het Paleis der Fantasie

Dit is een echte familie-attractie! Symbolica is een betoverend paleis waar de fantasie als het ware tot leven komt. Tovernar Pardoes zorgt ervoor dat ieder bezoek verrassend en betoverend is. Dwaal af in de geheime gangen en magische vertrekken en val van de ene verbazing in de andere!

De Vliegende Hollander

Van deze attractie heb je ongetwijfeld al eens gehoord! De Vliegende Hollander is een spectaculaire waterbaan. Het thema van de attractie is de gelijknamige sage over een spookschip uit de Gouden Eeuw.

Fata Morgana

Zodra je de Efteling betreed, zie je Fata Morgana meteen liggen aan het water. Vanuit een bootje beleef je hier de sprookjes van 1000 en één nacht. Een leuke attractie als je enorm geïnteresseerd bent in de sprookjeswereld maar ook gewoon erg mooi om te zien.

Pagode

Geniet van het schitterende uitzicht over het pretpark vanop de Pagode. Kom op adem terwijl de Thaise tempel ronddraait op 45 meter hoogte. Nadien geniet je van een fenomenaal uitzicht over de Efteling en al het aangrenzend groen. Misschien durf jij wel over de rand te kijken in deze overdekte attractie?

Piraña

Liever wat verkoeling? Dan moet je in bij Piraña zijn! Laat je verrassen door kolkende waterstromen en watervallen. Let op! Je wordt in deze wildwaterbaan gegarandeerd nat!

tickets reserveren met korting

 1. Efteling Theater

 • Het Efteling Theater is een theatergebouw in de Efteling met ongeveer 1.200 zitplaatsen.
 • Het theater wordt vooral gebruikt voor parkshows, musicals en andere theatervoorstellingen.
 • Je kan het theater combineren met een bezoekje aan het pretpark, maar je kan ook het theater los van het park bezoeken.
 • Naast theatervoorstellingen en musicals wordt het Efteling Theater ook gebruikt als locatie voor evenementen of bedrijfsfeesten.
 • Kijk op de website voor meer informatie over de evenementen.
 1. Lunchen op de Gondoletta

Bij een bezoek aan een pretpark betaal je je al snel blauw aan een lunch. Maar dat kan ook anders! Wat dacht je ervan om je eigen lunch mee te nemen en deze op te eten op de sfeervolle bootjes van de Gondoletta? Lekker gezellig op het water genieten in plaats op een of ander druk terras! Bovendien kan je ook nog eens vanaf het water bewonderen wat de Efteling allemaal te bieden heeft.

 1. Sluit je dag af met de Aquanura show

De ideale afsluiter van je dagje in dit sprookjesachtige pretpark, is de fonteinenshow Aquanura! Vier kikkers creëren een heus waterballet en brengen de betoverende Efteling-sprookjes weer tot leven. Laat je meeslepen in een 12 minuten durende spectaculaire show op typische Efteling-muziek, waarbij water, licht en vuur samenvloeien tot een mooi spektakel. Uiteraard is deze show het allermooist in het donker, sla deze indrukwekkende show zeker niet over!

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Efteling

Wat zijn de openingstijden van de Efteling?

 • Doordeweeks en in het laagseizoen is de Efteling van 10u00 tot en met 18u00 open.
 • In het hoogseizoen en in de weekenden is het park van 10u00 tot en met 19u00 of 22u00 geopend.
 • Bij speciale evenementen, zoals Winter Efteling of Oud en Nieuw wijken de openingstijden af. Kijk hiervoor de actuele openingstijden.
 1. Hoe bereik je de Efteling?

Met de wagen

 • De Efteling ligt op 20 minuutjes rijden van Tilburg en is eenvoudig te bereiken met de wagen.
 • De Efteling beschikt over voldoende parkeerplekken voor auto's en touringcars.
 • Een parkeerticketje kost je 12,50€ per dag.
 • Overnacht je in het Efteling Hotel of in een van de vakantieparken? Dan kan je gratis parkeren op de centrale parkeerplaats van de accommodatie.

Met het openbaar vervoer

 • De Efteling is naast de wagen ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.
 • Zowel vanuit Nederland als België zijn er verschillende trein- en busverbindingen.
 • Ontdek welke trein- of busverbinding jij nodig hebt om het Park, Efteling Hotel, Vakantiepark Efteling Bosrijk of Vakantiepark Efteling Loonsche Land te bereiken.
 1. Download de Efteling App

 • Een handige tip die we je kunnen meegeven op voorhand: download de gratis Efteling App voordat je vertrekt.
 • Naast een handige plattegrond, geeft de app ook de actuele wachttijden per attractie aan. Zo weet je iedere keer bij welke attractie je best even overslaat.
 • Ook kan je via de app reserveren voor de Python. Dat lijkt misschien stom, maar het scheelt je een ellenlange wachtrij! Door te reserveren met de app ben je gegarandeerd binnen de 15 minuten aan de beurt.
 • Verder vind je ook telkens wat informatie over de attracties zelf, bv. de minimumlengte voor een achtbaan.
 • Honger? Dan kan je ook met de app een reservatie maken in één van de restaurants die de Efteling na sluitingstijd nog te bieden heeft.
 • Je kan de app vinden in de Google Play Store en de Apple Store.
 1. Extra tips en info voor je bezoek aan de Efteling

 • Bezoek je de Efteling regelmatig? Dan is het erg leuk om een vaste fotoplek te kiezen! Bij ieder bezoek aan de Efteling maak je een foto op dezelfde plek. Best leuk om de foto's na enkele jaren even boven te halen.
 • Kijk vooraf goed op de Efteling-plattegrond wat je echt wilt zien en doen. Het is bijna onmogelijk om alle attracties in één dag te zien.
 • Opvallend bij de Efteling is dat je in elk gebied een mix vindt van verschillende soorten attracties. Wanneer je pubers in een spannende achtbaan gaan, is er bijna altijd een attractie te vinden in de directe omgeving die geschikt is voor jongere kinderen. (bekijk hier de interactieve plattegrond)
 • Bezoek je de Efteling op een warme zomerdag? Vergeet je dan zeker niet in te smeren met een goede zonnecrème!

Heb je na het lezen van de artikel zin gekregen om dit sprookjesachtige pretpark te bezoeken en kan je haast niet wachten? Bestel je tickets voor je bezoek aan de Efteling alvast op voorhand!

 1. Waar overnachten in de buurt van de Efteling?

Wil je graag meerdere dagen in de Efteling doorbrengen? Dan kan je er maar best overnachten! De Efteling heeft namelijk verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo kan je kiezen om te verblijven in het Efteling Hotel, Het Efteling Loonsche Land Hotel, vakantiepark Efteling Loonsche Land en vakantiepark Efteling Bosrijk. Of bekijk het aanbod hotels in de buurt van de Efteling online.

Efteling Loonsche Land

Geniet van comfort en een centrale ligging in een van de ruime kamers van het Loonsche Land Hotel. Overnacht in een van de gezellige themakamers midden in de natuur of in de duinen en geniet ten volle van je bezoek. Gedurende het hele verblijf geniet je iedere dag van een heerlijk ontbijt en toegang tot het park. Meer info en boeken.

Efteling Hotel

Het Efteling Hotel is een sprookjesachtig hotel gelegen naast het pretpark. Je verblijft in één van de magische kamers die voorzien zijn van een eigen badkamer met inloopdouche en comfortabele bedden. Kinderen zullen zich hier zeker niet vervelen, er is namelijk een groot speelkasteel, een speelplaats en een theater voorzien. Meer info en boeken.

Landal Kaatsheuvel

Landal Kaatsheuvel wordt omringd door prachtige natuur en is gelegen vlakbij de Efteling. De ligging is alvast ideaal! Je verblijft in prachtige vakantievilla's die modern zijn ingericht (geschikt voor max. 12 personen) en zorgen voor een sfeervol verblijf. Het is heerlijk thuiskomen na een dagje in de Efteling. Zin in een ontspannende dag? Dan kan is het heerlijk om te zonnebaden langs het overdekte zwembad waar je af en toe een frisse duik kan in nemen.

Breng je beste paar wandelschoenen mee of huur een fiets bij de receptie en ontdek de prachtige natuur van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Na het verkennen van de omgeving, kan je jezelf culinair laten verwennen in de talrijke restaurants. Meer info en boeken.

Vakantiepark Efteling Bosrijk

Of kom tot rust in het Vakantiepark Efteling Bosrijk dat op wandelafstand van de Efteling ligt. Geniet in alle rust aan het water, aan het gezellige dorpsplein of in een vrijstaande woning tussen de bomen. In dit vakantiepark vind je zowel luxe als sfeervolle vakantiewoningen, familiekamers en groepsaccommodaties. Elk met een unieke inrichting met een Efteling-thema. Kan je haast niet wachten? Boek je verblijf in het Vakantiepark Efteling Bosrijk.

 1. Filmpje: beleef alvast een bezoek aan de Efteling van thuis

Snuif alvast in vogelvlucht, de sfeer op van de magische wereld en ontdek de leukste attracties in de Efteling (Kaatsheuvel in Noord-Brabant) in onderstaand filmpje. Om zelf de adrenaline en verwonderen te beleven, zal je het park natuurlijk moeten bezoeken!

 1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?