Pop fietsroute 14-18 in de Westhoek

Pop fietsroute 14-18 in de Westhoek

9 maart 2018 in Nieuws0 reacties

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Ze bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen.

De POP fietsroute 14-18 in en rond Poperinge beet de spits af.

Fietsroute in en rond Poperinge (POP)

POP fietsroute 14-18Poperinge was het logistiek centrum en medische evacuatiezone achter het front. De route start op de markt en doet vervolgens Talbot House aan, waar aalmoezenier Philip ‘Tubby’ Clayton eind 1915 een ‘Every Man’s Club’ opent in het statige herenhuis.

Volgende stop is Dozinghem Military Cemetery, de begraafplaats die ontstond nabij een medische post gespecialiseerd voor het behandelen van slachtoffers van gasaanvallen en besmettelijke ziektes. De route vervolgt langs de landelijke herberg ’t Jagershof en het neo-classicistische kasteel ’t Couthof. Het traject loodst de fietser door het landschap met uitzicht op de West-Vlaamse heuvelrij en door het Helleketelbos. In Abele wordt er op de grens gefietst; 100 jaar geleden de grensovergang voor vluchtelingen.

De volgende halte is Lijssenthoek Military Cemetery als indrukwekkende getuige van meer dan 4 jaar oorlogsgeweld. Daarna wordt door Reningelst gefietst, dat tijdens de oorlog in geallieerde handen bleef. In het gehucht Busseboom, wordt er ingegaan op het verhaal van De Dertien van Busseboom, dertien Chinezen die op 15 november 1917 omkwamen in een Duitse bomaanval op hun kamp. Tenslotte wordt er opnieuw koers gezet naar het centrum van Poperinge langs Poperinghe New en Old Military Cemetery. Op de binnenkoer van het stadhuis kan de fietser nog kennis maken met het verhaal van de executies.

De viertalige fietskaart in de ondertussen bekende 14-18-stijl omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart op schaal 1:25.000 met het ingetekend traject en icoontjes voor de aandachtspunten, horeca, parkeerplaatsen enz. Op de ommezijde vind je de praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg.

Praktisch

  • Naam: POP fietsroute 14-18
  • Soort: Lusvormige fietsroute
  • Locatie: Westhoek
  • Vertrek: Poperinge
  • Afstand: 41 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
  • Documentatie: Fietskaart
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00
  • Meer informatie: www.toerismewesthoek.be

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?