Pionier Fietsroute 14-18 in de Westhoek

Pionier Fietsroute 14-18 in de Westhoek

20 oktober 2022 in Nieuws0 reacties

In het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog ontwikkelde Westtoer een aantal nieuwe fietsroutes in de door de oorlog fel geteisterde regio Westhoek. Als tiende in de reeks verscheen zopas ‘Pionier Fietsroute 14-18’.

De route ligt niet volledig op het fietsnetwerk. Ze is daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Vergeet zeker niet het museum te bezoeken in Zonnebeke: Memorial Museum Passchendaele 1917 (foto rechts).

Fietsen door het frontlandschap

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek thema uit het oorlogsgebeuren. Deze route toont de sporen van de Duitse aanwezigheid in de regio ten zuidoosten van de beruchte Ieperboog. Het gebied bleef vanaf het eerste oorlogsjaar in Duitse handen. De titel van de route, Pionier, verwijst naar de Duitse genietroepen die instonden voor de bouw van bruggen, loopgraven, bunkers en tunnels. Na de Tweede Slag bij Ieper in 1915 bouwden de Duitsers in de Westhoek en Noord-Frankrijk tal van versterkte linies achter het front. Rijen prikkeldraad, mitrailleursnesten en bunkers volgden de hoogtes en verbonden de meest strategische landschapselementen. Samen met het vernielde landschap speelden ze verder naar het noorden, tussen Houthulst en Geluveld, een belangrijke rol in het verloop van de Derde Slag bij Ieper in 1917.

De begeleidende brochure is opgesteld in Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ze wordt uitgegeven in de specifieke huisstijl van Westtoer. Op de kaartzijde een gedetailleerd overzicht van de regio met het ingetekend traject en icoontjes voor de gedenktekens, horeca, parkeerplaatsen enz. Op de ommezijde staat de praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De 14-18 fietsroute ‘Pionier’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Zonnebeke, Comines-Warenton, Comines-France en Wervicq sud.

Praktisch

  • Titel: Pionier – Fietsroute 14-18
  • Soort: Thematische fietsroute in lusvorm
  • Afstand: 38 km
  • Locatie: Zandvoorde in de Westhoek
  • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
  • Documentatie: Fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00
  • Meer informatie: www.westtoer.be

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?