15 x mooiste bezienswaardigheden in de Mecklenburgische Schweiz en Seenplatte

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in de Mecklenburgische Schweiz en Seenplatte

Ontsnap aan de hectiek van het dagelijks leven en laat je onderdompelen in de serene schoonheid van de Mecklenburgische Schweiz, waar glooiende heuvels begroeid met kleurrijke flora je verwelkomen voor rustige wandelingen en panoramische vergezichten. De charme van pittoreske dorpjes weerspiegelt de tijdloze tradities van de regio, terwijl historische kastelen en landhuizen een glimp bieden van vervlogen tijden.

Aangrenzend aan deze betoverende regio ligt de Seenplatte, een uitgestrekt netwerk van kristalheldere meren dat een waar paradijs is voor watersportliefhebbers en natuurfanaten. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes van de Mecklenburgische Schweiz en Seenplatte.

Inhoud artikel

 1. Güstrow en het Schloss Güstrow

Het stadje Güstrow heeft een gezellig, historisch stadscentrum dat bestaat uit smalle geplaveide straatjes, felgekleurde of pastelkleurige vakwerkhuizen en een stukje van de rijke geschiedenis van Güstrow op elke straathoek. Bistro Derzscher Hof is één van de oudste gebouwen in Güstrow, in typische baksteengotiek. Enkele andere bezienswaardigheden die de moeite zijn om hier te ontdekken zijn de Heilig-Geist-Kirche waarin het Norddeutsches Krippenmuseum werd geopend.

Maar waar je zeker moet stoppen, is aan de Dom: een gotisch kerkgebouw uit de 14e eeuw. Ooit was de Dom de hofkerk van de hertogen van Mecklenburg: ze bevat dan ook nog enkele praalgraven. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk dateert van na WO II en hangt aan het plafond: ‘Der Schwebende’ van lokale kunstenaar Ernst Barlach. De zwevende engel werd oorspronkelijk gemaakt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WO I: een zwevende vrouw die kijkt in de richting van de Franse slagvelden.

Schloss Güstrow

Güstrow dateert uit de 12e eeuw, en was tussen de 16e en 18e eeuw de zetel van de hertogen van Mecklenburg. Aan de rand van de historische binnenstad van Güstrow ligt het 16e-eeuwse Schloss Güstrow, één van de belangrijkste renaissancekastelen van Noord-Europa.

Hertog Ulrich von Mecklenburg maakte zeker dat bezoekers onder de indruk waren van de Mecklenburgse macht en rijkdom: zo is het plafond van de feestzaal versierd met exotische jachtscenes, vind je overal schitterende plafondschilderingen, stucwerk en kunstwerken. Het kasteel is omgeven door prachtige tuinen. Meer info op de website.

 1. Waterpret op het Teterower See

Drie grote meren zijn deel van het Mecklenburgse Zwitserland: het grote Kummerower-see in het oosten, het middelgrote Malchiner See in het zuiden, en een klein meer in het westen: de Teterower See. De Teterower See is heeft een oppervlakte van 3,36 vierkante kilometer en is een populaire bestemming bij toeristen. Er is een klein zandstrandje en je kan er heerlijk zwemmen, zonnen en vissen.

Midden het meer van Teterow ligt het Burgwallinsel, een Slavische nederzetting op een eiland dat UNESCO Werelderfgoed is sinds 2010. Je bereikt het eiland met de veerboot Regulus (meer info). Na een gezellige dag met het gezin aan de Teterow See, kan je overnachten in Teterower, het naburige dorpje met een historisch stadscentrum en prachtige gebouwen in baksteengotiek.

 1. Landhuizen spotten in Mecklenburgse ParkLand

16 landhuizen, met statige bomen omzoomde lanen, en op Engelse landschapstuinen gebaseerde parken – ontworpen door de architect Peter Joseph Lenné – kan je verkennen in het Mecklenburgse ParkLand. Naast het culturele erfgoed bewonder je hier ook de sterrenhemel: in 6 observatiestations doorheen het landschapspark kan je hiervoor terecht. In Dalwitz is er bijvoorbeeld de Sternkieker.

Met alle idyllische landgoederen, kan ook een manege niet mankeren. De traditie van de jacht wordt hier nog levendig gehouden. De familie von Bassewitz woont hier al van in de 13e eeuw en verwelkomt je op hun 18e-eeuwse Gut Dalwitz om de streek te paard te ontdekken. Je vindt hier ook een biologische boerderij met restaurant en vakantieappartementen. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan het Mecklenburgse ParkLand, in het Landhuis FerienGut Dalwitz, een charmant landhuis omgetoverd tot een gezellig vakantieappartement.

 1. Dargun en de ruïnes van een kloosterkerk

Het meer vlakbij Dargun heet de Klostersee, wat niet gek is gezien de geschiedenis van de stad. Deze ontwikkelde zich rond een middeleeuws cisterciënzer klooster, dat na de reformatie werd omgebouwd tot een echt kasteel met kloosterkerk, waarvan je nu nog de ruïnes kan bekijken – en die zijn echt indrukwekkend.

Het voormalige pension staat wel nog recht, en daar bezoek je het ‘Uns Lütt Museum’: alledaagse voorwerpen kregen er hun plek in tentoonstellingen over de streek en haar geschiedenis.

 1. Varen op de Amazone van het Noorden

De Amazone van het Noorden, is hoe de rivier de Peene hier genoemd wordt. Het Naturpark Flusslandschaft Peenetal is met zijn meer dan 300 km² één van de grootste moerasgebieden van Europa. Je vindt er bevers, otters, zeldzame planten en een Europees vogelreservaat met verschillende soorten adelaars.

De beste manier om dit natuurpark te ontdekken? Vanop het water, in een kayak natuurlijk! Van kleine tochtjes met retour, dagtochten tot een 5-daags peddelavontuur: vanuit Demmin start je zo. Een trip via een boot op zonne-energie kan ook. Meer info op de website.

 1. Wandel door de bomen in Stavenhagen

Stavenhagen – of Reuterstadt: Fritz Reuter is de belangrijkste schrijver van de Nederduitse taal, en werd in 1810 in deze stad als zoon van de burgemeester geboren. In het oude stadhuis op de markt van Stavenhagen vind je nu het Fritz-Reuter-Literaturmuseum, waar je in de sfeer van het Noord-Duitse leven van de 19e eeuw ontdekt wie Reuter was en wat hij voor de literatuur betekende.

Ivenack-eiken en de Hutewald aan het Ivenacker See

Vlak bij het stadscentrum vind je één van de oudste en grootste eikenbossen van Europa. De Ivenack-eiken zijn tot 1000 jaar oud met een omtrek van meer dan 11 meter. Je ontdekt alles over het bos op het boomkroonpad, dat onderdeel is van de dierentuin: 600 meter lang wandel je tot op het uitzichtplatform 40 meter hoog tussen de bomen, en leer je op 14 informatiebordjes over deze bijzondere plek.

Het Hutewald ligt aan het Ivenacker See: je kan er zwemmen aan het strand, of rond het meer wandelen met zicht op de eiken en het kasteelcomplex. Want naast het natuurlijke erfgoed in de bossen, vind je in Ivenacker ook een barok 16e-eeuws kasteel met stallen, kerk en oranjerie – die wordt verbouwd als café en toekomstig toeristisch infocentrum.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

 1. Kummerowmeer, grootste meer van de Mecklenburgische Schweiz

Het Kummerowmeer is het grootste meer van de drie in de buurt: 10 km lang en ongeveer 3 km breed. Het meer ligt aan de noordelijke rand van de Mecklenburgische Schweiz in de driehoek Teterow, Malchin en Demmin. Het barokke Kasteel Kummerow ligt aan de zuidelijke oever van het meer, en is nu een publiek toegankelijke kunstgalerie, met een museum voor hedendaagse fotografie.

 1. De stadspoorten van Malchin

Tussen de Kummerower See en de Malchiner See ligt het stadje Malchin. Je vindt er een aantal bezienswaardigheden, typerend voor de streek. Zo zijn de vestingmuren verdwenen, maar zijn er nog twee baksteengotische stadspoorten de Steintor en de Kalensches Tor. Beide poorten werden in de 19e eeuw gedeeltelijk afgebroken en na hevig protest herbouwd in zijn originele staat.

 1. Schloss Basedow, een van de oudste landgoederen

Eén van de oudste landgoederen van de streek, is het nabij gelegen Schloss Basedow. De oudste delen dateren uit de 15e eeuw, en nadien werd steeds verbouwd in Mecklenburgse (neo-) renaissancestijl, met typische rode terracotta tegels. Rondom ligt een Engels kasteelpark, ook ontworpen door architect Peter Joseph Lenné.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
 1. Het pittoreske stadje Krakow am See

Het Mecklenburgs Merengebied (Mecklenburgische Seenplatte) heeft meer dan 1000 meren. Krakow am See is een pittoresk stadje bekend om zijn landschappen, historische charme en de nabijgelegen Krakower See, ons eerste en meteen één van de grootste meren in de regio. Het meer is er erg helder en perfect voor wateractiviteiten, zoals zwemmen, varen, vissen en kajakken.

 1. Nationaal Park Müritz

De oostelijk oever van het meer van Müritz maakt deel uit van het Nationaal Park Müritz: dit is na het Bodenmeer het grootste van Duitsland. Het Nationaal Park Müritz is meer dan 300 km² groot en staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, talloze meren, heidevelden en moerassen.

Het park bestaat uit twee afzonderlijke delen: Müritz en Serrahn.

In Serrahn vind je oude beukenbomen die deel uitmaken van UNESCO Werelderfgoed. Maar kijk zeker ook uit naar edelherten, die hier talrijk aanwezig zijn. Er zijn meer dan 250 soorten vogels.

In het park zijn heel wat wandel- en fietspaden, die je ontdekt in het Müritzeum. Een uitgestippelde fietsroute doorheen de beukenbossen in het oosten vind je verder, bij Neustrelitz. Er zijn verschillende campings in het park waar je kan genieten van een verblijf in de natuur.

VERBLIJFTIP: Kuhnle-Tours Hafendorf Müritz biedt goed uitgeruste woonboten aan het meer van Müritz. Boek hier je bootovernachting.

 1. Natuurpark Feldberger Seenlandschaft

Het Natuurpark Feldberger Seenlandschaft beslaat een groot deel van het gebied rondom Feldberg. Het biedt uitgebreide wandel- en fietspaden door de uitgestrekte bossen en langs meren. Er zijn zeven grote meren in de regio - de Haussee (waar je heen moet om te waterskiën), de Lütte See, Zansen, Dreetzsee en Carwitzer See, de Schmale en de Breite Luzin. In elk dorp rond de meren huur je een eigen (woon)boot, boek je een 40 km lange Ijstijd kayaktocht, peddel je op je SUP of boek je een rondvaart.

 1. Waar overnachten in de Mecklenburgische Schweiz en Seenplatte?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de prachtige regio's Mecklenburgische Schweiz en Seenplatte? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Mecklenburg-voor-Pommern.

 • Voor een romantisch luxeverblijf in kasteel met Engels landschapspark, aan de idyllische Haussee: Seeschloss Schorssow.
 • In een gezellig, modern ingericht appartement dichtbij de Malchiner See: Apartment Basedow.
 • Kuhnle-Tours Hafendorf Müritz biedt goed uitgeruste woonboten aan het meer van Müritz.
 • In een appartement in een 17e-eeuws kasteel aan het Natuurpark Nossentiner/Schwinzer Heide, Krakow am See: Alt Sammit Castle.
 1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?