Vakantie op Malta? Bezoek zeker deze 7 UNESCO werelderfgoedsites

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie op Malta? Bezoek zeker deze 7 UNESCO werelderfgoedsites

22 maart 2021 in Malta0 reacties

Dankzij haar lange geschiedenis vind je op Malta heel wat bijzondere historische monumenten, waarvan er ook verschillende zijn opgenomen in de UNESO Werelderfgoedlijst.

Op vakantie in Malta? Bezoek dan zeker de UNESCO Werelderfgoedlijst op Malta. Het zijn de stad Valletta, het Ħal Saflieni Hypogeum en de Megalithische tempels van Malta. Deze 7 tempels zijn verspreid over het eiland.

Een week op reis naar Malta, all in formule + vlucht heen en terug van Brussel naar Malta, kan al vanaf €650 bij TUI. Bekijk de aanbiedingen.

Enkel vliegticket nodig? Heen en terug vluchten zijn er al vanaf € 81

Inhoud artikel

  1. Valletta staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Het oude gedeelte van de stad Valletta is UNESCO-werelderfgoed en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De straten en piazza’s herbergen barokke juweeltjes uit het midden van de 16de eeuw, maar ook heel wat hedendaagse architectuur. Het oude stadsgedeelte van Valletta bevat maar liefst 320 monumenten en dit op een oppervlakte van 0,77 km². Ontdek alle monumenten in het historische centrum, en nog meer bezienswaardigheden van Valletta die je zeker niet mag missen.

Deze fascinerende stad heeft veel te bieden en je kan er gemakkelijk een paar dagen doorbrengen. Je kan deze stadswandeling in één dag doen, maar wil je meer tijd voor de bezienswaardigheden en musea, dan trek je er best een dagje meer voor uit. Wat je ook kiest, een wandeling langs de mooie straten van Valletta, is zeker de moeite waard. Voor een gratis stadswandeling van Valletta kan je de preview van onze reisgids downloaden.

  1. 5000 jaar oud: Ħal Saflieni Hypogeum

Het Ħal Saflieni Hypogeum is een grote ondergrondse structuur die dateert van 4000–2500 v.C.. Katrollen en touwen werden gebruikt om de gigantische blokken van kalksteen uit te hakken. Het vermoeden bestaat dat het deze plaats ooit heeft gediend als heiligdom vooraleer het een dodenstad werd in de prehistorie. De ondergrondse begraafplaats werd ontdekt in 1902 en er werden resten aangetroffen van ongeveer 7000 mensen.

De plek herbergt niet alleen architecturale wonderen maar ook een aantal interessante archeologische artefacten die laten zien hoe mensen in die tijd leefden. Door zijn ouderdom en en architecturale schoonheid werd het Ħal Saflieni Hypogeum in 1980 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  1. De Tempels van Ġgantija: ouder dan Stonehenge en de piramides

De Tempels van Ġgantija zijn ouder dan de bekende stenen van Stonehenge en de grote piramiden van Egypte. Deze twee goed bewaard gebleven megalithische bouwwerken zijn de oudste van alle megalithische tempels op Malta. Ze dateren van tussen 3600 en 3200 v.C.. De naam komt uit het Maltese woord voor reus, daar reuzen werden geassocieerd met deze plek in Maltese legenden. Naast de tempels bevindt zich een bezoekerscentrum met voorstellingen over hoe het leven er toen uit zag

  1. De Megalithische tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra

Ħagar Qim is een belangrijk tempelcomplex dat samen met de andere Megalithische tempels van Malta ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het complex bestaat uit een hoofdtempel en meerdere megalithische bijgebouwen. De hoofdtempel zou gebouwd zijn tussen 3600 en 3200 v.C. maar de noordelijke ruïnes zouden nog een stuk ouder zijn.

Op ongeveer 500 meter wandelen van dit tempelcomplex vind je er nog één, Mnajdra. Deze plek dateert van rond het 4de millennium voor Christus. Het verschilt van Ħagar Qim doordat de gebouwen hier zijn opgetrokken van het veel hardere kalksteen uit koraal. Ook hier vind je veel interessante en fascinerende prehistorische opgravingen.?

  1. Touroperators & reisaanbieders Malta

Eliza Was Here

Verblijven in onontdekte vakantieadresjes op Malta? Alle vakanties bij Eliza Was Here zijn inclusief vlucht, verblijf en huurauto.
Bekijk Aanbiedingen

TUI vakanties

Een all-inlcusive vliegvakantie naar Malta? TUI heeft een mooi aanbod aan zonvakanties naar deze parel in de Middellandse Zee.
Bekijk aanbiedingen TUI

  1. De eerste menselijke aanwezigheid op Malta

De Skorba Tempels zijn megalithische ruïnes uit de allereerste periode van de neolithische periode op Malta. Hoewel de resten van de Skorba tempels niet in al te beste staat verkeren, is deze plek wel interessant vanwege de voorwerpen die gevonden werden tijdens de opgravingen in de jaren '60 van de vorige eeuw. Hier is namelijk bewijs gevonden van de eerste menselijke aanwezigheid op het eiland, en via koolstofdatering heeft men hier houtskool kunnen dateren uit 4850 v.C. Door deze belangrijke vondsten werden de Skorba Tempels toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst

Bijzondere excursies en uitstappen op Malta

  1. Ta’ Ħaġrat Tempels en haar religieuze betekenis

Eén van Malta’s meest boeiende megalithische bezienswaardigheden zijn de Ta’ Ħaġrat Tempels. Deze worden beschouwd als één van oudste gekende religieuze plekken ter wereld. Eén van de grotere tempels die hier gevonden zijn, dateert van 3600-3200 v.C. en een kleinere tempel van 3300-3000 v.C.. Er zijn veel gelijkenissen met deze opgraving en die bij Skorba, die zich op minder dan één kilometer afstand bevinden. Opgravingen in het begin van de 20ste eeuw toonden aan dat er hier een dorp stond voordat de Ta’ Ħaġrat Tempels gebouwd werden. Opgegraven potten en andere artefacten dateren van 3800-3600 v.C.

  1. De megalithische heiligdommen van Tarxien

De Tarxien Tempels bestaan uit vier megalithische heiligdommen die gebouwd zijn tussen 3600 en 2500 v.C. Het complex was in gebruik tot in 1500 v.C.. De tempels komen uit verschillende periodes en zijn niet allemaal even goed bewaard gebleven. Een verhoogd wandelpad laat de bezoekers de opmerkelijke overblijfselen vanaf een uniek standpunt bekijken. De Tarxien Tempels worden, net als de andere tempels op de UNESCO Werelderfgoedlijst, beschermd door grote tenten.

  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

  1. Waar overnachten op Malta?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Malta is het grootst in het oude stadscentrum van Valletta. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen.
Op 4 km van het stadscentrum van Valletta kan je Saint Julians terugvinden waar prijzen voor hotels aanzienlijk lager zijn.

Hotel selectie: Bekijk onze selectie hotels en appartementen op Malta (onze 5 favorieten)!

Malta

Gratis preview reisgids Malta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?