13 x typisch Maltese gerechten die je moet proeven op reis in Malta

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x typisch Maltese gerechten die je moet proeven op reis in Malta

16 maart 2023 in Malta0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Malta? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Malta

Ben je van plan om binnenkort naar Malta op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Maltese keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Maltese eetcultuur en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben

Inhoud artikel

  1. Maltese Bragioli

Als het gaat om typische Maltese gerechten, mag Bragioli zeker niet ontbreken op het lijstje. Maltese Bragioli is een traditioneel gerecht dat bestaat uit worstvormige vleesrolletjes. Een heerlijk mengsel van gemalen kalfsvlees of rundvlees vermengd met spek, knoflook, ui, peterselie, hardgekookt ei en paneermeel. De rolletjes worden langzaam gesmoord in een saus van tomatenpuree, wijn, kruiden, wortelen en uien. Bragioli wordt meestal geserveerd met aardappelpuree en groentjes (vooral erwten).

RONDREIS: Proef deze traditionele Maltese gerechten tijdens je rondreis door Malta.

  1. Bigilla

Bigilla is een traditionele Maltese dip gemaakt van gepureerde tuinbonen (fava bonen). Het wordt meestal gekruid met knoflook, olijfolie en peterselie. Afhankelijk van wie het maakt, kan het ook andere ingrediënten zoals chili, kappertjes en citroensap bevatten. De tuinbonen worden een nacht geweekt en vervolgens gekookt tot ze zacht zijn voordat ze samen met de andere ingrediënten tot een gladde pasta worden gepureerd.

Bigilla wordt vaak geserveerd als een voorgerecht of bijgerecht, en wordt veelal gegeten met Maltese brood of crackers. Het wordt ook gebruikt als vulling voor traditionele Maltese pasteien, zoals pastizzi. Bigilla is een zeer populair gerecht op Malta en kan in de meeste Maltese restaurants en cafes gevonden worden.

  1. Imqaret

Imqaret is een traditioneel Maltees zoet gebakje die je moet proberen! Het is een rechthoekig gebakje met dadelvulling en is heel makkelijk te vinden op straatmarkten en restaurants. Het deeg wordt gevuld met een zoet mengsel van dadels, kaneel en sinaasappelschil. Nadien rolt men het deeg tot dunne rechthoeken, de vulling wordt in het midden geplaatst en wordt vervolgens dubbelgevouwen.

Nadien wordt de imqaret gefrituurd tot ze krokant en goudbruin zijn. Ze worden meestal warm geserveerd, vaak bestrooid met poedersuiker en vergezeld van een kopje thee of koffie. Ze zijn extra lekker als je ze combineert met wat vanille-ijs.

  1. Proef een Maltees biertje

Je zou het misschien niet meteen denken, maar Malta staat ook bekend om zijn lekkere bier. Het Maltese bier kent een lage gisting en een evenwichtige smaak. Een van de meest populaire merken die je zeker eens moet proeven is "Cisk". Cisk wordt geproduceerd door Simonds Farsons Cisk, een lokale brouwerij die al meer dan 90 jaar actief is in Malta (bekijk ligging)

Cisk is een licht en verfrissend pilsenerbier met een alcoholpercentage van ongeveer 4,2%. Het bier wordt gebrouwen met behulp van hoogwaardige gerst, hop en water uit Malta en wordt gekenmerkt door zijn heldere, gouden kleur en licht bittere smaak. Naast Cisk zijn er ook andere lokale biermerken die op Malta worden geproduceerd, waaronder Blue Label, Hopleaf en Lacto. Je kan tijdens je rondreis door Malta eventueel een van de brouwerijen bezoeken. Deze zijn meestal te vinden in de meer stedelijke gebieden van Malta, zoals Valletta en Sliema.

  1. Lampuki Pie

Vis en zeevruchten spelen natuurlijk een grote rol in de lokale keuken van Malta. Lampuki, ook bekend als dorado of mahi-mahi, is een vissoort die vaak voorkomt in de wateren rondom Malta. Het is een populaire vis in de Maltese keuken en wordt op verschillende manieren bereid. Een van de meest traditionele gerechten met lampuki is "Lampuki Pie", een hartige taart gemaakt met lampuki-vis, tomaten, uien, olijven en kruiden.

Breng zeker een bezoekje aan de Marsaxlokk Fish Market in het zuidoosten van Malta. Dit is een van de grootste en bekendste vismarkten van het eiland waar je een grote verscheidenheid aan verse vis vindt, waaronder lampuki, rechtstreeks van de vissersboten.
  1. Ħobż biż-Żejt (broodje olie)

Ħobż biż-Żejt betekent letterlijk "brood met olie". Het bestaat uit knapperig Maltees broodje met een zoete tomatenspread, belegd met tomaten en tonijn, overgoten met een beetje olijfolie. Naar eigen voorkeur kan je nog enkele toppings toevoegen als kappertjes, groene olijven en groene paprika's. Je kan dit gerechtje vergelijken met een Italiaanse Bruschetta.

  1. Stuffat tal-Fenek

Stuffat tal-Fenek is een heerlijk stoofpotje van konijn en wordt beschouwd als het nationale gerecht van Malta. Om het gerecht te maken, wordt het konijn eerst gebakken en daarna gestoofd in een saus van tomaten, uien, knoflook en kruiden. De saus wordt vaak op smaak gebracht met rode wijn en bouillon, en vervolgens langzaam gekookt totdat het vlees zacht en mals is. Het gerechtje wordt vaak geserveerd met aardappelen en en groenten, zoals wortelen, erwten of gestoofde artisjokken.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Malta.

  1. Qaghaq tal- Ghasel

Qaghaq tal- Ghasel wordt letterlijk vertaald als de "honingringkoek". Het bestaat uit een gebakje met stroopvulling en is perfect voor 's middags bij een kopje thee. Het is een zoete en kleverige koek die wordt gevuld met een mengsel van honing, amandelen, sinaasappelschil, kruidnagel en kaneel. De koek heeft een karakteristieke ringvorm en wordt vaak gedecoreerd met wit glazuur en een glaceerkers in het midden.

Het dessertje kent een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste traditionele Maltese gebakjes. Je kan het gebakje vinden in een van de vele lokale bakkerijtjes en winkeltjes.

  1. Timpana

Timpana is een pastagerecht dat je kan vergelijken met macaroni. Het gerecht bestaat uit penne-pasta die wordt gemengd met een rijke tomatensaus en gehakt. Soms worden er ook groenten zoals uien, aubergines en courgettes aan toegevoegd. Dit mengsel wordt vervolgens in een grote kom of bak gelegd en bedekt met een laag van gekookte eieren, bechamelsaus en een bovenlaag van deeg.

  1. Ftira

Ftira is een traditioneel Maltees brood dat lijkt op een platte ronde focaccia. Het wordt vaak beschouwd als een nationaal symbool van Malta en is al eeuwen een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken. Ftira wordt traditioneel gemaakt met meel, water, gist en zout en wordt gebakken in een houtgestookte oven. Het deeg wordt meestal gekneed tot een platte, ronde vorm en bedekt met toppings zoals olijfolie, rozemarijn, tomaten, uien, kaas en zelfs tonijn.

Ftira kan worden gegeten als een broodje met beleg, als bijgerecht of als snack. Het wordt vaak gevuld met lokale specialiteiten zoals lampuki (dolfijnvis) of ftira tal-kisra.

  1. Pastizzi

Het duurt niet lang voordat je de verrukkelijke geur van traditionele Maltese pastizzi in de lucht ruikt terwijl je door de straten van Valletta wandelt. Je vindt ze praktisch op elke hoek in street food pastizzeria's. De traditionele Maltese pastizzi bestaat uit bladerdeeg gevuld met een hartige vulling, meestal ricotta of erwtenpuree. Deze heerlijke creaties zijn een perfect tussendoortje om mee te nemen tijdens een wandeltocht. Bovendien zijn pastizzi's niet alleen heerlijk, maar ook erg goedkoop!

CULINAIRE TOUR: Ontdek de smaken van traditionele Maltese gebakjes, zoetigheden en hartige klassiekers tijdens deze privéwandeling door de Maltese keuken.

  1. Soppa tal-Armla

Als je zin hebt in een luchtige maaltijd, kan je eventueel de Soppa tal-Armla proeven! Soppa tal-Armla betekent letterlijk "Weduwensoep" en dankt zijn naam aan Maltese tradities van lang geleden, waarin weduwen hun ramen open laten terwijl ze de bouillon bereiden in kleine petroleumkachels. Soppa tal-armla is gemaakt met witte en groene groenten, wortelen, bonen, bloemkool en erwten gemengd in tomatenpuree.

  1. Kannoli tal-irkotta

De Siciliaanse keuken heeft een grote invloed gehad op de Maltese keuken. Een van de beste voorbeelden hiervan is de Kannoli tal-irkotta. Het is de Maltese versie van de Siciliaanse cannolo, een iconisch Italiaans gebakje gemaakt met gefrituurde bladerdeegschelpen gevuld met een zoete en romige ricottavulling. Natuurlijk zijn er inmiddels verschillende variaties te vinden. Zo heb je ook de zoete Kannoli Tal-Irkotta gemaakt met chocolade, kersen en gehakte noten.

TIP: Verblijf je in Valletta? Wandel dan even C.Camillieri Dolceria binnen, een beroemde banketbakkerij. Een familiebedrijf dat al meer dan 200 jaar bestaat en beroemd is om zijn ambachtelijke lekkernijen, waaronder de Maltese nougat (hobz tal-malti), de populaire pastizzi en de ricotta taartjes (kannoli). De banketbakkerij is uitgegroeid tot een iconische plek in Valletta en biedt pure nostalgie. Het interieur is erg traditioneel, met houten kasten, glazen potten en blikken dozen die gevuld zijn met kleurrijke en smakelijke lekkernijen.
  1. Mis niets tijdens je verblijf op Malta met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Malta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Malta met een volledige uitgestippelde rondreis van Malta, en 61 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Malta.

Malta

Gratis reisgids Malta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?