Dé 19 x top bezienswaardigheden van Liechtenstein bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 19 x top bezienswaardigheden van Liechtenstein bezoeken

13 maart 2021 in Liechtenstein0 reacties

Het Vorstendom Liechtenstein is het vierde kleinste land van Europa en het zesde kleinste land ter wereld. Het landje heeft dan ook maar de grootte van het Nederlandse Waddeneiland Texel. Liechtenstein is gelegen tussen Zwitserland en Oostenrijk en staat vooral bekend als wintersportoord, en daarnaast als belastingparadijs. Toch heeft het land ondanks het kleine landoppervlak nog veel meer te bieden dan dat.

Ontdek in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden van Liechtenstein en geniet van je verblijf!

Inhoud artikel

 1. Liechtenstein

Liechtenstein is een klein land met een oppervlak van zo’n 160 km2 en ongeveer 39.000 inwoners en is nog altijd een vorstendom met prins Hans-Adam II aan het hoofd. Het land is geen onderdeel van de Europese Unie, maar heeft een douane- en muntunie met Zwitserland, en maakt dan ook gebruik van de Zwitserse frank. In Liechtenstein worden verschillende dialecten van het Duits gesproken die veelal lijken op het dialect van Zwitserland.

Net als de naastgelegen landen Zwitserland en Oostenrijk is Liechtenstein een alpine land vol berggebieden en prachtige uitgestrekte natuur. Hierdoor is het ook een perfect wintersportland waar je heel wat kan beleven.

 1. Hoe bereik je Liechtenstein?

 • Liechtenstein heeft geen eigen luchthaven. De dichtstbijzijnde luchthaven is het vliegveld van Zurich in Zwitserland, vanwaar het nog een uurtje met de trein of de auto naar Liechtenstein is.
 • Vanuit de buurlanden is Liechtenstein wel gemakkelijk met de trein te bereiken. In Zwitserland kan je opstappen op het station van Buch en in Oostenrijk op het station van Feldkirch. Onderweg stoppen de treinen op 4 stations in Liechtenstein.
 • Vanaf de treinstations van Buch en Feldkirch is het ook mogelijk om de bus te nemen naar Liechtenstein.
 • Ook met de auto is Liechtenstein goed te bereiken. Hiervoor dien je ook via Zwitserland of Oostenrijk te reizen. In het land zelf reis je het gemakkelijkst met de auto, doordat veel plekken niet goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer.
 • In Liechtenstein kan je jezelf ook goed voortbewegen op de fiets. Het land heeft ruim 100 km aan fietspaden.
 1. Vaduz

Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein en de op een na grootste plaats van het land. Het stadje is gelegen aan de rechteroever van de Rijn en kent een klein centrum dat gemakkelijk te voet te doorkruizen is, al rijdt er ook een toeristisch treintje door de straten van Vaduz. Een deel van het stadscentrum is daarnaast verkeersvrij.

Vaduz is een moderne stad waarbij hedendaagse complexen afgewisseld worden met de historische monumenten van de hoofdstad. Daarnaast kent Vaduz ondanks het kleine centrum meerdere musea die een bezoek waard zijn. Op straat zijn ook verschillende beelden te vinden die gemaakt zijn door bekende kunstenaars. Breng ook zeker een bezoek aan het toeristenkantoor van Vaduz, waar je je paspoort kan laten bestempelen met de stempel van Liechtenstein.

Schloss Vaduz

De grootste bezienswaardigheid van Vaduz is Schloss Vaduz. Dit kasteel ligt op een heuvel zo’n 120 m hoger dan de rest van Vaduz, en is vrijwel vanuit elke locatie in het stadje te zien. Het kasteel werd in de 12de-eeuw gebouwd door de graven van Werdenberg-Sargans. Later is het opnieuw opgebouwd na een verwoestende brand en in de 17de-eeuw en in 1938 trok de prinselijke familie van Liechtenstein in in het kasteel, waar zij sindsdien verblijven.

Doordat Schloss Vaduz nog altijd de privéresidentie van de prinselijke familie is, is het niet mogelijk om een bezoek te brengen aan het kasteel. Wel loopt er een wandeling van zo’n 15 minuten vanuit het centrum van Vaduz naar het kasteel, waarbij er onderweg verschillende informatieborden over de geschiedenis van Liechtenstein en Vaduz vertellen. Vanaf het kasteel lopen verschillende wandelroutes door de omgeving.

Bekijk ook onze favoriete kastelen in Duitsland! Slot Lichtenstein is er eentje van!
 1. Kathedraal St. Florin

De prachtige kathedraal St. Florin werd tussen 1869 en 1874 gebouwd door Friedrich von Schmidt op de locatie van een middeleeuwse kerk. Het nieuwe kerkgebouw werd opgetrokken in een neogotische stijlen vernoemd naar de patroonheilige Florinus von Remüs. In eerste instantie deed het bouwwerk dienst als een parochiekerk, tot het in 1997 de status van kathedraal kreeg.

In de kathedraal kan je prachtige glas-in-lood ramen aanschouwen, evenals een mooi neogotisch orgel. Ook zijn verschillende prinsen en prinsessen van Liechtenstein begraven in de kerk. De kathedraal is gelegen aan het Peter-Kaiser-Platz, vanaf hier kan je over de Städtle lopen, de hoofdstraat van Vaduz met daaraan verschillende musea en andere bezienswaardigheden.

 1. Alte Rheinbrücke

Aan de zuidelijke rand van Vaduz, bij de grens met Zwitserland, is het mogelijk om de Rijn over te steken via de Alte Rheinbrücke. Deze brug werd in 1901 geopend en verbindt Vaduz met het Zwitserse Sevelen. De oude brug is 135 m lang en gemaakt van hout, waardoor deze brug alleen door fietsers en wandelaars te gebruiken is, en is de laatste nog bestaande houten brug over de Rijn.

 1. Das Rote Haus

Ten noorden van het centrum van Vaduz kan je een bezoek brengen aan Das Rote Haus, een mooi oud huis met een roodgekleurde trapgevel en een stenen torentje. Dit complex stamt uit 1338 maar werd in de 15de-eeuw verlaten. Nadat het gebouw in 1807 eigendom werd van de Rheinberger familie is het uitgebreid en kreeg het de typische rode trapgevel. Net als Schloss Vaduz is het Rode Huis alleen te aanschouwen van buitenaf, maar met de groene wijngaarden voor het gebouw is alleen dat al de moeite waard.

 1. Musea in Liechtenstein

Liechtensteinisches Landesmuseum

Aan de Städtle vind je het Liechtensteinisches Landesmuseum, het nationale museum van Liechtenstein. Het is het grootste museum van Valduz, gelegen in een gebouw uit 1438 waar voorheen een prinselijke taverne en later de zetel van de overheid was gelegen. Tussen 1998 en 2008 is het gebouw gerenoveerd, waarbij er ook ruimte aan het museum werd toegevoegd. Het museum heeft een mooie collectie die verteld over de geschiedenis van Liechtenstein, evenals over de cultuur van het land en de natuur. Daarnaast vinden er ook tijdelijke tentoonstellingen plaats in het museum. Meer informatie vind je op de website.

Kunstmuseum Liechtenstein

Een stukje verderop aan de Städtle ligt het Kunstmuseum Liechtenstein. Dit is het nationale museum voor de moderne kunst, wat zich al uit in het moderne gebouw waarin het museum zich bevindt. Het Kunstmuseum opende in 2000 de deuren en stelt niet alleen schilderijen en sculpturen tentoon maar ook vele installaties. De collectie staat dan ook bekend om de driedimensionale werken. De collectie wordt in wisselende tijdelijke tentoonstellingen vertoont.

 • In 2015 opende het nieuwe deel van het Kunstmuseum, de Hilti Art Foundation. In dit naastgelegen gebouw wordt een belangrijke privécollectie tentoongesteld waar niet alleen hedendaagse werken naar voren komen maar ook werken die teruggaan tot zo’n 130 jaar. Hierdoor zijn er niet alleen werken te zien van kunstenaars als Gary Kuehn en Rita McBride, maar ook werken van Picasso, Kandinsky en Gauguin.

Postmuseum Vaduz

Tussen het Landesmuseum en het Kunstmuseum kan je ook nog een bezoek brengen aan het Postmuseum van Vaduz. Hier wordt de geschiedenis van de postdienst van Liechtenstein voorgelegd aan de hand van verschillende voorwerpen, zoals historische postkarretjes. Daarnaast kan je er ook een grote tentoonstelling van postzegels vinden die sinds 1912 in Liechtenstein zijn gebruikt.

 • Een bezoekje aan dit museum vraagt zowat 2 à 4 uur van je tijd
 • Toegang is gratis
 • Iedere dag geopend van 10u tot 17u

Schatzkammer Liechtenstein

Zoals de naam het al doet luiden kan je in dit museum de Schatkamer van het land te bezoeken. In dit museum kan je onder andere een replica van de kroon van Liechtenstein en andere prinselijke juwelen en historische wapens aanschouwen. Ook wordt een deel van de collectie van Adulf Peter Goop getoond, waaronder verschillende eieren van Fabergé.

 1. Wildschloss

Vanaf Schloss Vaduz is het mogelijk om een mooie wandeling te maken naar de ruïnes van Burg Schalun, beter bekend als Wildschloss. Wildschloss werd waarschijnlijk halverwege de 12de-eeuw gebouwd. Er zijn niet heel veel artefacten rondom de kasteelruïnes gevonden waardoor er gedacht wordt dat het kasteel op gegeven moment verlaten en verwoest werd. Bij het kasteel staan verschillende informatieborden over de geschiedenis van het kasteel.

Onze tip: Dit kasteel is gelegen in de bergen ten noordoosten van Vaduz en te bereiken te voet of op de mountainbike in een klein uur. Onderweg kom je langs verschillende punten vanwaar je kan genieten van uitzicht over Vaduz.
 1. Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein

Liechtenstein kent verschillende wijnhuizen waar je terecht kan voor rondleidingen en proeverijen. Rondom Vaduz liggen meerdere wijngaarden die behoren tot de Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein, het wijnhuis van de Prinselijke familie. Deze Herawingert wijngaarden worden gezien als een van de beste wijnregio’s van de Rijnvallei, en het wijnhuis staat onder meer bekend om de Pinot Noir en Chardonnay wijnen. In Vaduz is het mogelijk om een rondleiding door de Hofkellerei te krijgen en een wijnproeverij te doen.

Ook interesse om de omgeving rond de Rijn beter te leren kennen? Bekijk wandel- en fietsroutes langs de Rijn!

 1. Burg Gutenberg

Burg Gutenberg is naast Schloss Vaduz het enige kasteel van Liechtenstein dat nog altijd intact is. Het kasteel staat in het plaatsje Balzers op een 70 m hoge rots in het centrum van het stadje. In tegenstelling tot Schloss Vaduz is Burg Gutenberg wel open voor het publiek en doet het dienst als een museum.

 • Burg Gutenberg werd in de 12de-eeuw gebouwd als een kerk boven op de heuvel, met daaromheen een begraafplaats. Al snel werd het kerkje gefortificeerd en verdween de begraafplaats.
 • In de 15de-eeuw onderging het kasteel verschillende uitbreidingen. Drie eeuwen later werd het kasteel grotendeels verwoest door een grote brand, en de ruïnes werden gebruikt om het plaatsje te herbouwen.
 • In 1979 kwam het vervolgens in handen van de staat en werd het geopend voor het publiek als museum.
 • In het kasteel kan je verschillende ruimtes bezoeken, zoals de kapel en de Vorburg. Ook kan je door de mooie rozentuin van het kasteel wandelen.
 • In de zomer worden er ook verschillende muziek- en theatervoorstellingen in het kasteel gehouden.
 1. Schellenberg

In het dorp Schellenberg zijn enkele bezienswaardigheden te vinden, zoals het Kloster Schellenberg en het Bäuerliches Wohnmuseum. Maar de belangrijkste bezienswaardigheden van Schellenberg zijn echter de twee laatste kastelen van Liechtenstein, de kasteelruïnes van de Untere Burg en Obere Burg.

 • De Untere Burg of de Burg Alt-Schellenberg is het kleinste kasteel en ligt aan de rand van een bos. Ondanks wat de naam doet denken is de Untere Burg het jongere bouwwerk, gebouwd tussen 1250 en 1350. De naam Alt-Schellenberg heeft het echter te danken aan het feit dat het aan het oude deel van de stad is gelegen.
 • De Obere Burg of Burg Neu-Schellenberg ligt daarentegen op een heuvel met uitzicht over Schellenberg. Dit kasteel is groter en werd rond het jaar 1200 gebouwd.
 • Voor beide kastelen wordt gedacht dat ze rond de 16de-eeuw verlaten werden en in verval raakten. Sinds 1956 behoren de ruïnes tot de Historisches Verein van Liechtenstein die de ruïnes zoveel mogelijk beschermd.

Ben je een echte kasteelliefhebber en ga je graag op zoektocht naar de mooiste kastelen? Bekijk alvast onze favoriete kastelen in Duitsland!

 1. Triesenberg

Dit deel van Liechtenstein staat bekend om het Walser volk. In de Middeleeuwen verspreidde dit volk zich over Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein en delen van Italië. In het deel van Liechtenstein waar ze terecht kwamen wordt nog altijd op traditionele wijze geleefd en de mensen hier spreken ook nog in het Walserduits accent.

In het bergdorp krijg je dan ook een goed beeld van dit volk en hun geschiedenis en cultuur. In Triesenberg kan je een bezoek brengen aan het Walsermuseum, waar je meer informatie kan vinden en verschillende voorwerpen en kunstwerken van het volk kan aanschouwen.

Liechtenstein grenst zowel aan Zwitserland als aan Oostenrijk. Wil je graag één van deze landen bezoeken? Bekijk en download alvast onze gratis preview reisgidsen en ontdek de mooiste plekjes!

 1. Malbun

Malbun is het skiresort van Liechtenstein en is een waar paradijs voor wintersportliefhebbers. Het resort is gelegen op 1600 m hoogte in de Alpen, op enkele kilometers afstand van de Oostenrijkse grens. Bij het dorp is een skigebied gelegen met zo’n 23 km aan pistes die voor iedereen wat bieden. Zo zijn er 2 verschillende gebieden voor de jongste wintersporters. In het ene gebied kunnen kinderen terecht bij de Malbun skischool, terwijl in het Malbi Park geoefend kan worden aan de technieken.

Vanuit Malbun kan je ook heerlijke bergwandelingen maken door het Malbuntal. Daarnaast kan je met een skilift naar het panoramaterras Sareis op 2000 m hoogte. Hier vind je ook het bergrestaurant Berggasthaus Sareis. Vanaf hier heb je zicht over de bergtoppen van Oostenrijk heen.

 1. Gamprin

In Gamprin in het noorden van Liechtenstein kan je een bezoek brengen aan het dorpje Bendern, een van de belangrijkste historische plekken van het land. Op de heuvel waar een prachtig wit kerkje over het dorp heen kijkt kocht de prins van Liechtenstein het recht van heerschappij over Schellenberg van de Graaf van Hohenems, en beloofden de bewoners van de laaglanden van Liechtenstein trouw aan de prins.

Zoals eerder aangehaald, Liechtenstein grenst aan Zwitserland. Liechtenstein kan dus ook een mooie tussenstop zijn wanneer je op vakantie gaat naar Zwitserland. Ideaal om te combineren! Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland en plan je reis!

 1. Mauren

Het stadje Mauren, ten oosten van Gamprin, is een modern plaatsje met enkele bezienswaardigheden in het centrum.

 • Zoals de Pfarrkirche Mauren en de Gemeindeverwaltun.
 • Ook vind je hier het Kulturhaus Rössle, een historisch gasthuis dat in 1833 gered werd van de sloop om vervolgens culturele programma’s te huizen.
 • Echter is het MuseumMura de belangrijkste bezienswaardigheid van Mauren. Dit museum heeft de grootste collectie aan culturele artefacten van Liechtenstein en geeft dan ook een beeld van hoe er door de eeuwen heen in Liechtenstein werd gewoond en geleefd.
 1. Schaan

Schaan is de grootste stad van Liechtenstein. Het is een belangrijk industrieel stadje, maar kent desondanks ook enkele mooie bezienswaardigheden. Bezoek er bijvoorbeeld de kerk van St. Laurentius en Kastell Schaan.

In het stadhuis van Schaan kan je een bezoek brengen aan DoMuS, het Museum und Galerie der Gemeinde Schaan. DoMuS is een cultureel centrum dat zich in 1998 vestigde in het historisch museum van de stad. In het centrum worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden met informatie over de geschiedenis van Schaan en met werken van lokale kunstenaars. Daarnaast behoren het Landweibels-Huus en de traditionele werkplaats van een kopersmid verderop in Schaan ook tot DoMuS. Deze twee gebouwen geven een beeld van het vroegere leven in de omgeving.

Download nu ook onze gratis preview reisgids in Zwitserland en ontdek alvast de mooiste plekjes in Zwitserland.
 1. Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein bevindt zich in het zuiden van Duitsland in het dorp Lichtenstein, een 10-tal kilometer van de stad Reutingen. Het kasteel dateert uit 1394 en werd tot 1687 als woonst gebruikt. Nadien raakte het in verval. Pas in de periode van de Romantiek, in de 19de eeuw werd het weer in ere hersteld.

De renovatie van 1840 werd geïnspireerd op Wilhelm Hauff’s roman ‘Lichtenstein’ uit 1826. De populaire roman zette graaf Wilhelm Graf von Württemberg ertoe aan om de historische en architecturale elementen te laten herstellen. Hij kocht de ruïnes van het oude kasteel en maakte van Slot Lichtenstein zijn zomerresidentie.

 • De hoogburcht ligt centraal op verschillende wandelroutes en bevindt zich op een helling langs de noordwestelijke kant van de Zwabische Jura, op een hoogte van 817 meter en 250 meter boven de Echaz rivier. Je vindt de ruïnes van de oorspronkelijke middeleeuwse burcht, de Burg Alt-Lichtenstein, zo’n 500 meter verder.
 • Het kasteel bevindt zich in de Zwabische Jura in Zuid-Duitsland en is gebouwd in gotische stijl. Het staat bekend als ‘het sprookjeskasteel van Württemberg’. Het is namelijk hier dat de Duitse variant van het sprookjesverhaal van Doornroosje van de gebroeders Grimm werd opgenomen. Niet verwonderlijk, want het gebouw biedt een indrukwekkend uitzicht op de Echaz vallei van Honau en is omgeven door groene bossen.
 • In het Duitse Lietzow werd een deel van het 19de eeuwse kasteel als replica gebouwd.
 • Nabij Kaapstad in Zuid-Afrika bevindt zich een ander waarheidsgetrouwe replica dat nu gebruikt wordt als hotel.
 • Aangezien het slot in de periode van de Romantiek werd heropgebouwd, is de belangstelling voor middeleeuwse ridderlijkheid duidelijk zichtbaar. Er is ook een mooie collectie wapens en schilderijen te bewonderen.

De entreeprijs om het kasteel met gids te bezoeken bedraagt 8 euro, zonder gids betaal je 2 euro, meer info op de website.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?