Street-art in Leuven: Wandel langs de mooiste muurschilderingen + kaartje

Street-art in Leuven: Wandel langs de mooiste muurschilderingen + kaartje

26 september 2023 in Leuven2 reacties

Street-art wandeling door het centrum van Leuven + kaartje

Op zoek naar de mooiste street-art werken tijdens je verblijf in Leuven? Met onze wandeltocht door het centrum van Leuven kom je niet alleen langs dé topbezienswaardigheden maar ook langs de mooiste murals en muurschilderingen van diverse (lokale) kunstenaars.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Leuven

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Leuven € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Leuven zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Leuven? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 25), TUI.nl (va. € 115) of ANWB 3-daagse (va. € 148)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Street-art wandeling Leuven op de kaart

Onze street-art wandeling start aan het station van Leuven. Ideaal voor wie met het openbaar vervoer wil reizen. Toch liever met de wagen? Geen probleem! Vlakbij het station kan je parkeren bij de ondergrondse parking "P1 Parking Station" (betalend).

Bij aankomst in het station, volg je "uitgang Leuven" en kom je aan bij het Martelarenplein aan je linkerzijde. Dit plein is volledig omringd met gezellige cafeetjes en restaurant. Hier bevindt zich ook de bekende concertzaal; Het Depot van Leuven. Wandel via het Martelarenplein naar de Maria Theresiastraat, waar zich de eerste muurschildering bevindt. De lengte van de wandeling bedraagt in totaal 6 km.

Nog meer street art tips voor Leuven? Bekijk dan alle street-art werken in Leuven op de gratis Street Art Cities app.

Kaartje met de wandelroute langs de mooiste street-art in Leuven

 1. Horror Vacui Leuven door Bisser

Adres: Maria Theresiastraat 123, Leuven
Naast het Café van Maria Theresia en op de zijgevel van broodjeszaak Sac a Pain, vind je het eerste werk van Bisser, een bekende muralist uit Leuven. Op deze muurschilderinge vullen cartooneske mensen en monsters een volledig canvas, alsof ze geen leeg plekje verdragen. Het werd “Horror Vacui”, wordt letterlijk vertaald als “angst voor de leegte”.

 1. Muurschilderingen in de Justus Lipsiusstraat

Adres: Justus Lipsiusstraat 71 & 1, Leuven
Wandel de straat uit, sla aan je linkerzijde de Justus Lipsiusstraat in, wandel verder langs de zijgevel van de hulpgevangenis te Leuven. Op de gevel van de middelbare school Atheneum (bekijk ligging) merk je meteen een grote blauwe vogel op. Dit kunstwerk, genaamd ‘Dove’ werd gemaakt door Dizia. Er zijn nog meerdere werken van deze kunstenaar op deze route te vinden.

Een andere mooie muurschildering bevindt zich iets lager in de straat op nummer 1. Keer je om en wandel naar het uiteinde van de straat richting de Bondgenotenlaan (een populaire wandelstraat met verschillende winkels). Op de zijgevel van het laatste gebouw, vind je het “We are golden”, een kunstwerk ontworpen door Charlotte Deneef en gemaakt door Koen Deweerdt. Het werk staat symbool voor individuele expressie en de vrijheid om te zijn wie je bent. Bekijk hier meer werken.

 1. Zoek de murals in het Mussenstraatje

Adres: Mussenstraat 42 & 120, Leuven
De volgende muurschilderingen bevinden zich in het Mussenstraatje, een labyrint van arbeidershuisjes uit de 19de eeuw. Bij de garageboxen vind je de Blue Cat and birds van Bisser; een sluipende kat en twee dikke mussen. De kunstenaar kreeg vrij spel in een doodlopend stukje van de Mussenstraat. De straatnaam zorgde uiteraard voor de nodige inspiratie.

Wat verder, op nummer 120, vind je de muurschildering ‘Sitting young man'. Het stelt een sober mannetje voor die in z'n eentje onder de boom zit. Dit is een van de bekendste murals die Leuvense kunstenaar Bisser hier gemaakt heeft.

 1. Opgewaardeerde elektriciteitskastjes op het Herbert Hooverplein

Adres: Herbert Hooverplein, Leuven
Onze volgende stop: het Herbert Hooverplein, kortweg Hooverplein. Het plein verbindt het stadspark met het Ladeuzeplein en de Universiteitsbibliotheek. In 2016 werd het plein autovrij gemaakt en werd deze plek omgetoverd tot een gezellige en groene ontmoetingsruimte voor inwoners, studenten en toeristen. Wekelijks kan je hier de vrijdagmarkt bijwonen en jaarlijks wordt hier de kermis van Leuven georganiseerd.

Op het plein vind je verschillende elektriciteitskastjes die in een kleurrijk jasje werden gestoken. Deze maken deel uit van de zogenaamde Tour Elentrik - nationale stadsvernieuwingsprojecten waarbij oude en lelijke nutsvoorzieningskasten worden opgewaardeerd door lokale creatieve talenten en professionele artiesten uit het Treepack-netwerk. Wie zegt dat een elektriciteitskastje een saaie grijze doos in de straat moet zijn? Meer info hierover.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk verblijf tijdens je bezoek aan Leuven? Wat dacht je van een overnachting in het Martin's Klooster? Deze viersterrenaccommodatie ligt op slechts 280 meter van de Oude Markt in de historische binnenstad van Leuven. Meer info en boeken.

 1. Monseigneur-Ladeuzeplein en M Leuven

Via het Ladeauzeplein wandel je naar de Savoyestraat
Het Monseigneur Ladeuzeplein, kortweg Ladeuzeplein, is een van de bekendste plekken in het centrum en het grootste plein van Leuven. Het plein werd genoemd naar de voormalige rector magnificus van de KU Leuven, monseigneur Paulin Ladeuze.

Het Ladeuzeplein wordt gedomineerd door de monumentale bibliotheek van de KU Leuven en een bijzonder kunstwerk, bestaande uit een hoge naald van 23 meter met bovenaan een reusachtige kever. Dit kunstwerk werd in 2004 door kunstenaar Jan Fabre gemaakt in samenwerking met de stad en de KU, om het 575 jarig bestaan van de universiteit te vieren. Ook hier kan je genieten van een gezellig terrasje met uitzicht op de monumentale gebouwen die het plein omringen.

M Leuven

Museumliefhebbers bezoeken misschien liever het M-Leuven, het populairste museum van de stad. De collectie van het M-Museum bevat vooral veel werken uit Leuven en Vlaams-Brabant van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Je ziet er onder andere werken van Constantin Meunier, Georges Minne, Jan Rombouts, Jef Lambeaux en Josse van der Baren. Daarnaast zijn er ook meer hedendaagse schilderijen, beelden en andere objecten terug te vinden. Het M-Museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met oude en hedendaagse kunst. Meer info over het museum.

 1. Fonske op het Rector-Somersplein

Adres: Fonske op het Rector-Somersplein
Na je terrasjes- of museumbezoek, wandel je verder naar het Rector de Somerplein in het verlengde van de Bondgenotenlaan. Op het Rector De Somerplein vind je het standbeeld van Fonske. Het standbeeld stelt een lezende student voor die de wijsheid in vorm van water doorheen zijn hoofd giet. Beeldhouwer Jef Claerhout is de ontwerper van dit beeld, het werd voor de 550ste verjaardag van de KU Leuven als cadeau geschonken. Bij sommige festiviteiten wordt het standbeeld aangekleed met passende kostuums.

Wandel van het Rector De Somerplein verder naar de Muntstraat (bekijk ligging). Hier zit nog een prachtige muurschildering verborgen.
 1. Wandel over de Grote Markt van Leuven

Adres: Grote Markt van Leuven
We wandelen verder richting de Grote Markt van Leuven. Het levendige plein wordt omringd door indrukwekkende historische gebouwen, waaronder het Stadhuis van Leuven, een meesterwerk van gotische architectuur met een gedetailleerde gevel en torens. Het stadhuis is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de stad. Een ander prachtgebouw op dit plein is de Sint-Pieterskerk, meer dan duizend jaar oud.

Twee eeuwen lang werd er door beroemde laatgotische bouwmeesters aan de kerk gewerkt. Toch is ze nooit helemaal afgewerkt, zo zijn de twee westtorens nooit tot hun volledige hoogte gebracht. De rooms-katholieke kerk is het toonbeeld van de laatgotische architectuur in Vlaanderen, sinds 1999 staat de kerk dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onze tip: Voor een lekkere lunch, raden we brunchrestaurant Bar Leuv aan. Wat dacht je van een krokant broodje met warme geitenkaas en spek? Of een BBQ Chicken op een wafel?
 1. Dijleterrassen en het Bruulpark

Adres: Dijleterrassen en het Bruulpark, Leuven
Wandel verder langs het water van de Dijle. Je komt langs de Dijleterrassen, een gezellige plek in het centrum van Leuven waar je kan picknicken en genieten van het zonnetje. Het volgende groene plekje is het Bruulpark, een groen park met speeltoestellen, enkele skate-obstakels, een voetbalveld en een basketveld met nog een muurschildering van Bisser. Kinderen kunnen zich hier even uitleven alvorens je de wandeling verder zet richting de Leerlooierijstraat.

 1. At the meadow door DinDin

Adres: Leerlooierijstraat 11, Leuven
Steek de straat over, wandel over de brug en sla rechtsaf. De volgende muurschildering zal je meteen opvallen. De muurschildering “At the meadow” werd gemaakt door DinDin, een een echte Leuvense straatkunstenares. Het weerspiegelt een groene weide met enkele dieren (ganzen, egels en slakken), bomen en een ander soort bloemen.

 1. Peacock with a crown door Dzia

Adres: Mechelsestraat 195A, Leuven
Een gigantische pauw onder een boom, dat vind je op een van de overgebleven muren in de Mechelsestraat in Leuven. Wees er echter snel bij want alle andere prachtige stukken van diverse kunstenaars als Gijs Vanhee, Sir 5, Bisser, Dzia, K.SHIT & meer zijn vanwege de renovatiewerken in deze buurt al afgebroken. Dzia ken je misschien ook van de Pelikaan in Mechelen?

 1. Blue Dragon in het Katelijnepark

Adres: Katelijnepark – Mechelsestraat 152
Wandel terug en sla ter hoogte van de Mechelsestraat 152 het steegje in (bekijk ligging, het lijkt wel op een parking van het gebouw, de kans is dus groot dat je hier zomaar voorbij wandelt). Je bevindt je nu in het kleine Katelijnepark. Ooit stond hier een schoenfabriek, vandaag vliegen er gevleugelde schoenen als een vluchtige herinnering. En heb je de blauwe draak al opgemerkt? Die waakt namelijk over dit plekje.

 1. Wandel door het Klein Begijnhof

Aan de Blue Dragon wandel je naar links, waar je uit komt in het Klein Begijnhof. Dit begijnhof is, zoals de naam het zegt een stuk kleiner, en bestaat uit één straat met twee doorlopende steegjes. Het Klein Begijnhof ontstond net zoals het Groot Begijnhof in de 13de eeuw. Tegenwoordig wonen er vooral veel particulieren in de dertigtal huisjes. De omgeving met witte huizen en blauwe deuren is mooi om even doorheen te wandelen.

 1. Sint-Geertruikerk en de Sint-Geertruiabdij

Adres: Sint-Geertruikerk, Sint-Geertruiabdij
Wandel je het Klein Begijnhof uit, dan kom je bij de Sint-Geertruikerk. Deze kerk van de gelijknamige Sint-Geertruiabdij werd tussen de 13e en 15e eeuw opgetrokken. In de kerk bevindt zich een merkwaardig laatgotisch koorgestoelte. Ook het orgel is van een uitzonderlijke kwaliteit – gebouwd in 1712-1714 door Christiaan Pencele. In de abdij kan je vandaag het Scouts en Gidsen Museum bezoeken. Meer info op de website.

 1. De Wijnpers bij de Vismarkt

Adres: De Vismarkt, Leuven
Deze muurschildering begint op de hoek van de Vismarkt en loopt verder in de Mechelsestraat. De 40 meter lange muurschildering, op de gevel van het oude Belgacomgebouw, werd gemaakt door leerlingen van provinciale school De Wijnpers in Leuven. De muurschildering kwam er in het kader van de 'Kom op voor je wijk'-oproep van de stad Leuven.

 1. Verwarr(m)ing van Bisser

Adres: Craenendonck 23, Leuven
Verwarr(m)ing, dit werk van Bisser (zie ligging hier) werd gemaakt in samenwerking met 30CC en Youth For Climate. Het idee voor deze muurschildering kwam bij de kunstenaar op zoen zijn vader altijd zei: ‘Sluit die deur! We verwarmen niet voor buiten!’ Een interessant idee, om deze nutteloze enorme radiator buiten te schilderen.

Via de Mechelsestraat wandel je in de richting van de Sint-Pieterskerk. In dit gezellige straatje zitten allerlei leuke (boetiek)winkeltjes gevestigd in mooie gerestaureerde huizen. Op het einde van de straat, kijk je uit op de Sint-Pieterskerk en links van jou heb je het oude postkantoor van Leuven.

TIP: Nog meer street-art werken bezichtigen? Bekijk dan ook onze street-art fietsroute door Kessel-Lo.
 1. Daydreamer van Artoon

Adres: Rijschoolstraat bij de Bib Tweebronnen, Leuven
Een inspirerende muurschildering voor de bezoekers en voorbijgangers van de stadsbibliotheek genaamd "Bib Tweebronnen". Met deze muurschildering wil men vooral laten zien dat je overal, op elk moment en op elke plaats een boek kan pakken en kan wegdromen in je eigen fantasiewereld, geïnspireerd door de schrijver. De Bib Leuven Tweebronnen nodigt uit om hetzelfde te doen!

 1. We are all connected door Julieta Xlf

Adres: Jean-Baptiste van Monsstraat 25, Leuven
Van de Rijschoolstraat wandel je richting het Sint-Maartensdal, naar de laatste mural op deze route in de Jean-Baptiste van Monsstraat. Een mooie afsluiter van deze street-art wandeling door Leuven, het kunstwerk "We are all connected" van Julieta Xlf. Julieta is gekend om haar kleurrijke muurschilderingen die instant een lach op je gezicht toveren. Misschien heb je al eerdere werken van haar gezien tijdens een stedentrip Valencia of Madrid.

Deze muurschildering zal je al van ver opmerken dankzij de opvallende kleuren die ze gebruikt heeft. Basisschool Pee & Nel zorgde voor een mooie gevel met een kleurrijke muurschildering als ode aan de diversiteit in de buurt. Bekijk hier meer werken.

Nadien kan je via de Diestsestraat of de Bondgenotenlaan terug naar het station wandelen. Heb je nog wat tijd over voor je trein vertrekt? Dan kan je nog een gezellig terrasje doen op het Martelarenplein!
 1. Hotspots om te eten en drinken langs de street-art route in Leuven

Op zoek naar een gezellig terrasje of restaurant maar wil je liever niet te veel van de route afwijken? Geen probleem! In Leuven vind je talloze cafeetjes en restaurants waar je lekker kan eten en drinken. Volgende adresjes liggen niet alleen langs of in de buurt van de route, ze bieden elk ook nog een extra touch art op deze wandeling.

 • Zo kan je een lekkere spaghetti eten bij Bavet in de Tiensestraat. Op de muren werd Sebastian Artois afgebeeld die spaghetti eet uit zijn zwevende bavet.
 • Ook bij Balls & Glory werden de muren beschilderd met twee prachtige kunstwerken van Anmar Mirza.
 • Café Optimist, Optimistic Gepetto is de nieuwste muurschildering van de Leuvense kunstenaar BISSER. Het kunstwerk is een afbeelding van Gepetto (van Pinokio) die verschillende poppen maakte met verschillende tekens op hun buik: + = - X
 1. Waar overnachten in Leuven? (unieke tips)

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Leuven? Bekijk een ruim aanbod aan B&B's en hotels in het centrum. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Leuven

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Leuven? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Leuven uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Leuven hier.

Leuven

Gratis reisgids Leuven downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 oktober 2023 - Alex Peeters

Alhoewel ik Leuven tamelijk goed ken, heb ik met veel belangstelling de gids gelezen en heb ik zelfs nieuwigheden ontdekt. En nu de wandeling eens maken ...

- 6 oktober 2023 - Marie-Jeanne

Woon slechts 16 km van Leuven, heb er meer dan 30 jaar gewerkt, kom er nog regelmatig kuieren, maar door deze wandeling ben ik op laatsen gekomen waar ik nog niet was geweest, heb er kleine zaken opgemerkt die er altijd waren, maar zeer aangenaam overkwamen, waar ik verwonderd stond te kijken en me afvroeg waarom ik die vroeger niet zag. Bedankt voor deze mooie tips!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?