12 x typisch IJslandse gerechten die je moet proeven op reis in IJsland

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x typisch IJslandse gerechten die je moet proeven op reis in IJsland

8 mei 2023 in IJsland0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan IJsland? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit IJsland

Ben je van plan om binnenkort naar IJsland op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De IJslandse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de IJslandse eetcultuur en de IJslandse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Opwarmen met een glaasje Brennivín

Het bekendste sterke drankje op IJsland, en meteen ook de nationale drank, heet Brennivín. Het alcoholische drankje staat ook wel bekend staat als "Black Death" vanwege zijn pittige smaak en kenmerkende zwarte etiket. Het wordt gemaakt van gefermenteerde aardappelpulp en met karwijzaad en engelwortel op smaak gebracht. Deze sterke drank heeft een alcoholpercentage van 37,5%.

Het woord "Brennivín" betekent letterlijk "brandewijn". Het smaakt ook wel wat naar de ouderwetse brandewijn, echter met een speciale nasmaak. Brennivín werd oorspronkelijk puur gedronken, maar tegenwoordig is het populairder in combinatie met water of cola.

LEESTIP: Ga je zelf op reis naar IJsland? Download dan zeker onze gratis reisgids IJsland met de leukste tips voor je vakantie, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Hákarl (gefermenteerde haai)

Een andere bekende IJslandse delicatesse is Hákarl, oftewel gefermenteerde haai. De haaienvlees bevat stoffen die giftig kunnen zijn voor de mens, daarom begraaft men de haai voor zo'n 6 à 12-tal weken zodat hij kan fermenteren. Na de fermentatie worden de verschillende stukjes haai uitgegraven en opgehangen om verder te drogen, wat meestal enkele maanden duurt.

Het gerecht is uniek en heeft een sterke en kenmerkende geur. Het wordt vaak beschreven als ammoniakachtig of als rotte vis. Maar, de geur is over het algemeen wel heftiger dan de smaak, mocht dat je gerust stellen. Durf jij het nog te eten nadat je eraan geroken hebt? Geen betere plek om gefermenteerde haai te proeven (en ruiken) dan in het Bjarnarhöfn haaienmuseum.

Hákarl wordt meestal gegeten in combinatie met een shotje Brennivín, wat de smaak enigszins kan verzachten.
  1. Plokkfiskur (visstoofpotje)

Plokkfiskur is een romige, hartige visstoofpot met een eenvoudige maar smaakvolle combinatie van ingrediënten. Het stoofpotje wordt meestal gemaakt met witte vissoorten (zoals schelvis of kabeljauw) aardappelen en uien. Plokkfiskur wordt meestal geserveerd met een witte saus en donker zoet roggebrood. Dit traditionele IJslandse gerecht wordt beschouwd als "comfort food" in de koude wintermaanden.

FOOD TOUR: Proef en ontdek de IJslandse keuken tijdens deze food tour in Reykjavik.

  1. Pylsur (IJslandse hotdog)

Zin in een lekkere snack? Proef dan eens een Pylsur, de IJslandse versie van een hotdog. De hotdog wordt gemaakt van rund-, lams- en varkensvlees, geserveerd in een zacht broodje met eventuele toppings als mosterd, gefrituurde uien en/of de speciale zoete IJslandse mosterd, genaamd "pylsusinnep". Niet alleen zeer lekker maar ook nog eens betaalbaar!

Ja kan de snack op verschillende plaatsen kopen, zowel aan kleine hotdogkraampjes als in supermarkten. Een van de bekendste kramen is die van Bæjarins Beztu Pylsur. Ben je op stedentrip in Reykjavík, wandel dan even naar het Radisson Blu 1919 Hotel. Naast dit hotel vind je nog het originele hotdogkraam waar deze populaire snack al sinds 1937 verkocht wordt (bekijk ligging).

  1. Hardfiskur (gedroogde stokvis)

Hardfiskur is een soort stokvis (vaak kabeljauw, zeewolf of schelvis), die de IJslanders graag eten als snack. De vis wordt gedroogd door ze op te hangen op houten rekken in de frisse buitenlucht, waar ze blootgesteld worden aan zon en wind. Het droogproces kan enkele weken duren en zorgt ervoor dat de vis volledig uitdroogt en hard wordt. Het vlees krijgt een taaie, knapperige textuur en een sterke, zoute smaak. Het wordt vaak geserveerd een sneetje roggebrood en een laagje boter .

  1. Ábrystir (pudding)

Ábrystir is een romige pudding gemaakt van schapen- of koeienmelk. Deze heerlijke pudding kan zowel koud als warm gegeten worden en wordt vaak geserveerd met kaneel en suiker.

RONDREIS: Proef deze traditionele IJslandse gerechten tijdens je rondreis door IJsland.

  1. Kjötsúpa (lamsvleessoep)

Wie zich even wilt opwarmen, kan genieten van een lekkere kom Kjötsúpa. Een klassieke soep op basis van lamsvlees, groenten en IJslandse kruiden. Ieder huishouden in IJsland heeft zijn eigen authentieke familierecept voor deze soep; geen enkele Kjotsupa zal dan ook hetzelfde smaken. De ingrediënten kunnen dus variëren, maar er zit altijd lamsvlees en groenten in.

  1. Slátur (worst van schaap)

Slátur is een traditioneel IJslands worst van slachtafval van schapen, inclusief de lever, het hart en het bloed. Het slachtafval wordt gemengd met niervet, havermout en kruiden, vervolgens in de maag of darmen van het schaap gestopt en gekookt. Er bestaan twee soorten slátur: blóðmör (bloedworst) en lifrarpylsa (leverworst).

Het wordt vaak geserveerd in plakjes met aardappelen en rapen, en wordt meestal gegeten tijdens de wintermaanden. Slátur is een populaire IJslandse delicatesse die al eeuwenlang wordt gegeten en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van het culinaire erfgoed van het land. Je kan het wat vergelijk met haggis uit Schotland, dus zeker eens proeven bij je bezoek aan IJsland.

  1. Svið (schapenkop)

Svið is een traditioneel gerecht waarbij een schaapskop in twee wordt gesneden. Daarna wordt de vacht verbrand om vervolgens de kop te koken en de hersenen er uit te halen. Ook al ziet het gerecht er in eerste instantie niet bijzonder lekker uit, toch is het de moeite om te proberen tijdens je rondreis door IJsland. Het wordt vaak geserveerd met puree van rapen of aardappelpuree.

  1. Rúgbrauð (soort roggebrood)

Uiteraard mag Rúgbrauð niet ontbreken op dit lijstje. Rúgbrauð is een traditioneel IJslands roggebrood dat bekendstaat om zijn donkere kleur, compacte textuur en rijke smaak. Het is een belangrijk onderdeel van de IJslandse keuken en wordt al eeuwenlang geconsumeerd.

Rúgbrauð wordt traditioneel gebakken in houten vaten die begraven liggen in de buurt van de warmwaterbronnen. Het resultaat is een korstloos donkerbruin brood dat heerlijk zoet is. Het wordt vaak geserveerd in plakjes en gaat goed samen met boter, paté en gerookte vis zoals gerookte zalm of haring.

Wist je dat er ook roggebrood ijscrème bestaat?

TIP: Boek deze unieke bakervaring in het hart van de Gouden Cirkel en probeer zelf eens traditioneel IJslands lavabrood te bakken. Leer meer over de geschiedenis, bekijk hoe men het deeg bereid, ontdek de baktechnieken en proef het heerlijke traditionele roggebrood dat 24 uur in de grond is gekookt.

  1. Flatkaka (brood)

"Flatkaka" betekent letterlijk "plat brood" in het IJslands. Het broodje wordt vaak geserveerd bij soepen en stoofpotjes. Het deeg van de Flatkaka wordt traditioneel gemaakt van roggemeel, bloem, water en zout.

Het brood werd vroeger gebakken op hete stenen, maar tegenwoordig wordt het brood in een pan of rechtstreeks op de kookplaat gebakken. Het resultaat is een plat brood met een karakteristieke textuur en smaak. Het brood is meestal knapperig aan de buitenkant en stevig van binnen. Het kan worden belegd met boter, kaas, gerookte vis of dergelijke.

  1. Kleinur (gedraaide donut)

Ben jij een zoetekauw? Dan zal deze lekkernij je zeker bekoren. Kleinur is een gefrituurde donut met een unieke vorm die een luchtige textuur heeft aan de binnenkant en een knapperige buitenkant. Na het frituren worden ze vaak bestrooid met poedersuiker. De traditionele zoete donut van IJsland is verkrijgbaar bij de meeste bakkerijen en supermarkten in het hele land.

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?