13 x typisch Hongaarse gerechten die je moet proeven op reis in Hongarije

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x typisch Hongaarse gerechten die je moet proeven op reis in Hongarije

4 april 2023 in Hongarije0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Hongarije? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Hongarije

Ben je van plan om binnenkort naar Hongarije op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Hongaarse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Hongaarse eetcultuur en de Hongaarse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

Maak kennis met de Hongaarse keuken

De Hongaarse keuken is vrij typisch voor Midden-Europa. Traditionele gerechten worden vaak bereid met vlees, seizoensgroenten, fruit, vers brood en zuivelproducten. Er zijn echter ook elementen uit de Oost-Europese keuken binnengeslopen, zoals het gebruik van papaver en de populariteit van kefir en kwark. Paprika wordt vaak geassocieerd met de Hongaarse keuken en wordt prominent gebruikt in een handvol gerechten (hoewel paprika’s niet afkomstig zijn van een inheemse plant).

Enkele karakteristieke gerechten zijn soepen, stoofschotels, crêpes, gebak en andere desserts. Er is vaak hevige rivaliteit tussen de variaties van dezelfde gerechten die verschillende regio’s aanbieden. Ook koude soepen zijn populair en je zal een grote verscheidenheid aan Hongaarse kazen ontdekken. Gerookt varkensvlees valt ook goed in de smaak bij bezoekers en komt in veel gerechten voor, vaak geserveerd met zuurkool of verse groenten.

LEESTIP: Proef deze lekkernijen in Hongarije met onze reisgids Hongarije, inclusief een uitgestippelde rondreis en mooiste plekjes.

  1. Goulash (stoofpotje)

Goulash is een van de meest traditionele Hongaarse gerechten, dus je kan er zeker niet omheen (niet dat je dat zou willen, want het is heerlijk!). Goulash is een stevige, smaakvolle stoofpot die meestal bestaat uit gestoofd rundvlees, aardappelen, paprika's en kruiden afhankelijk van de regio.

  1. Csirke Paprikás

Wellicht kan je alleen al bij de naam afleiden dat het hierbij gaat om een lekker stoofpotje met als basisingrediënten kip en paprika. Sommigen geven echter de voorkeur aan kalfsvlees, maar over het algemeen gebruikt men kip. Men laat de paprika’s lang genoeg pruttelen met een aantal kruiden waardoor er een heerlijke romige en dikke saus ontstaat. Om het smaakvolle gerecht wat romiger te maken, kan je er zure room aan toevoegen. Het gerecht wordt zowel geserveerd met aardappelen als met knoedels of rijst.

  1. Gerbeaud Cake

Gerbeaud Cake is een traditionele Hongaarse cake die is vernoemd naar de maker, Emil Gerbeaud, een in Zwitserland geboren banketbakker die eind 19e eeuw een beroemde banketbakkerij opende in Boedapest. De cake bestaat uit lagen zoet gebakdeeg, abrikozenjam, gemalen walnoten en een rijk chocoladeglazuur.

Het Hongaarse cakeje wordt gezien als een decadent dessert dat meestal in kleine plakjes wordt geserveerd. Het wordt vaak genoten met koffie of thee en kan je vinden in verschillende bakkerijtjes.

TIP: Wanneer je op stedentrip bent in Boedapest, ga dan zeker eens langs bij Café Gerbeaud, dé iconische banketbakkerij.
  1. Mákos Guba

Mákos Guba, ook wel de maanzaadbroodpudding genoemd, is een typisch Hongaars dessert dat vooral klaargemaakt wordt tijdens Kerstmis. Mákos Guba is zoet met een heerlijke nootachtige smaak en een lekkere crunch. Om Mákos Guba te maken, wordt het brood in dunne stukjes gesneden en in een ovenschaal gelegd met een mengsel van maanzaad en suiker.

Een zoet melkmengsel wordt over de lagen brood en maanzaad gegoten. Het gerecht wordt vervolgens gebakken tot het brood goudbruin is. Men serveert het dessertje vaak warm met een klodder slagroom erop..

STREET FOOD TOUR: Bij je bezoek aan Boedapest nog tijd voor een leuke wandeling? Volg dan deze street food tour door Boedapest en wijk van de gebaande paden af. Onderweg proef je van typische Hongaarse lekkernijen zoals paprikaworst, oma's strudel en lángos. Boek je street food tour Boedapest hier.

  1. Túrós Csusza (pastagerecht)

Túrós Csusza zal de pastaliefhebbers onder ons weten te bekoren. Dit traditioneel gerechtje bestaat voornamelijk uit noedels, zure room en kwark. De noedels worden meestal gemaakt van tarwebloem, eieren en water en worden gekookt tot ze zacht zijn. De zure room en kwark worden gemengd met zout, vervolgens opgewarmd en over de noedels gegoten. Het gerecht wordt vaak afgewerkt met gebakken spekjes en uien. Túrós Csusza is een geliefd gerecht onder de Hongaren maar ook erg populair in andere delen van Oost-Europa, zoals Roemenië en Slowakije.

  1. Pálinka (fruitbrandewijn)

Pálinka is een traditionele Hongaarse fruitbrandewijn die wordt gemaakt van verschillende soorten fruit, waaronder pruimen, abrikozen, peren en kersen. Soms wordt Pálinka gezoet met honing. Het is een sterke drank met een alcoholgehalte dat typisch varieert van 40-70%. We raden je aan om zoveel mogelijk variaties uit te proberen tijdens je vakantie in Hongarije.

EXCURSIE: Leer meer over de Hongaarse cultuur en de nationale drank tijdens je bezoek aan een Palinka-fabrieksbezoek in Visegrád. Ontdek de geschiedenis van de drank die teruggaat tot de Middeleeuwen, en geniet van de verschillende proeverijen. Boek je Palinka-fabrieksbezoek hier.

  1. Juhfark

De Juhfark is een zeldzame Hongaarse druif waarvan men een heerlijke witte wijn maakt. De witte druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de Hongaarse wijnstreek Somló. De Juhfark-wijnen staan bekend om hun hoge zuurgraad, mineraliteit en volle textuur. Ze worden meestal gefermenteerd en gerijpt in eikenhouten vaten, die smaken van vanille en toast aan de wijn kunnen geven. Probeer dit lekkere wijntje zeker eens uit tijdens je rondreis in Hongarije.

Weetje: De naam "Juhfark" vertaalt naar "schapenstaart" in het Hongaars, waarvan men denkt dat het een verwijzing is naar de vorm van de druiventrossen.
  1. Hongaarse Lángos (snack)

Lángos is een erg populaire snack in Hongarije dat vaak zo gegeten wordt. Het is een knapperig stukje gefrituurd brood ingewreven met knoflook en dan belegd met geraspte kaas en zure room. Echt een lekkernij die je eens kan proeven tijdens je bezoek aan het Balatonmeer.

  1. Gyümölcsleves (fruitsoepje)

Dit gerechtje oogt zo mooi, dat je ongetwijfeld een foto ervan zal plaatsen op jouw Instagram! Gyümölcsleves is een lekkere koude fruitsoep, een ideaal verfrissend gerechtje bij warme temperaturen. Het lijkt misschien op een dessertje, maar je kan het ook als tussendoortje eten. De dag van vandaag vind je diverse variaties maar de meest bekende zijn kersensoep met crème fraîche. Er worden ook enkele stukjes geschild fruit aan toegevoegd voor extra smaak.

  1. Halászlé (vissoepje)

Halászlé is een heerlijk vissoepje. Op het eerste zicht, lijkt het misschien niet aantrekkelijk vanwege de levendige rode kleur, maar toch is het de moeite waard om te proberen. Halászlé wordt gemaakt met verschillende soorten zoetwatervis, zoals karper, meerval of baars. De rode kleur komt overigens van de paprika's die bij de bereiding van de soep worden toegevoegd.

  1. Dobosh Torta (chocoladetaartje)

Dobosh torta is een typisch Hongaars dessert dat al meer dan honderd jaar bestaat. Het bestaat uit verschillende biscuitlagen met chocolade, bedekt met een glanzende caramel-topping. Vergis je niet als je de Dobosh Torta besteld. Het taartje is erg zoet en wordt meestal in een grote portie geserveerd. Je kan dit chocoladetaartje vinden in de banketbakkerijen en supermarkten.

  1. Hortobágyi palacsinta (pannenkoek)

Hortobágyi palacsinta is een hartig pannenkoekengerechtje dat zijn oorsprong vindt in de regio Hortobágy in Hongarije. Om hortobágyi palacsinta te maken, wordt een dunne pannenkoek gemaakt van een beslag op basis van bloem, eieren en melk. De pannenkoek wordt vervolgens gevuld met een mengsel van gehakt, uien en kruiden en opgerold. De gevulde pannenkoek wordt vervolgens in een ovenschaal geplaatst en overgoten met een tomatensaus op smaak gebracht met paprika en andere kruiden.

  1. Túró Rudi (chocoladereepje)

Zin in een tussendoortje? Wandel dan eens een supermarkt of een Hongaars winkeltje binnen en ga op zoek naar de Túró Rudi, een Hongaarse snack gemaakt van zoete, zachte wrongel (túró) omhuld met een laagje pure chocolade. De geschiedenis van Túró Rudi gaat terug tot de jaren 60, toen een Hongaarse zuivelfabrikant genaamd Tibor Rudas het product voor het eerst introduceerde. Hij wilde een manier vinden om zuivelproducten aantrekkelijker te maken voor kinderen, en besloot om wrongel te omhullen met chocolade. Tegenwoordig vind je er verschillende varianten van.

  1. Mis niets met onze reisgids Hongarije

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Hongarije

Gratis reisgids Hongarije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?