10 x mooiste bezienswaardigheden in Diekirch: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 12

10 x mooiste bezienswaardigheden in Diekirch: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Diekirch + verblijftips

Diekirch ligt net op de grens tussen de Luxemburgse Ardennen en het vruchtbare Gutland en is beschermd aan de noordkant door een bergrug. Deze ideale locatie hadden de Romeinen ook al ingezien en bouwden hier een nederzetting met villa's.

Het is nog steeds een toeristisch centrum met autovrije winkelstraten en talrijke bewegwijzerde wandelpaden langs de Sûre. Of misschien ga je wel liever fietsen in de omgeving of kano varen op de Sûre? Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes in Diekirch.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

 1. Vieille Eglise Saint Laurent

De eerste stop op je stadswandeling door Diekirch is de pre-romaanse “Eglise Sint-Laurent”, die in de 7de eeuw gebouwd werd op de restanten van een oude Romeinse villa. De oude “Saint-Laurent-kerk” heeft door de jaren heen verschillende restauraties ondergaan en is binnenin versierd met fresco's uit de 16e en 17e eeuw.

 1. Musée National d’Histoire Militaire

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Diekirch veel te lijden, net als talrijke andere plaatsen in het groothertogdom: in 1944 - '45 werd hier bijzonder hard gevochten in de Slag der Ardennen.

In het “Musée National d’Histoire Militaire” verneem je er alles over deze bloedige veldslag en krijg je een idee over wat de inwoners tijdens deze gruwelijke periode moesten meemaken. Het meesterstuk van het museum is een reconstructie van de doortocht van de Sûre door Amerikaanse infanteriesoldaten op 18 januari 1945. Meer info op de website.

 1. Diekirch, de Ezelstad

Diekirch wordt ook wel eens de "Ezelstad" genoemd. Er bestaan twee theorieën die verklaren waarom Diekirch deze bijnaam kreeg.

 • Zo zou de stad een belangrijk kruispunt worden op de spoorlijn Luxemburg-Troisvierges. De inwoners van Diekirch zagen dit niet zitten: de stoom van de locomotieven zou de lucht vervuilen en het geraas van de treinen zou hun rust verstoren. Als reactie op hun halsstarrig protest werden zij ‘groene provinciale ezels’ genoemd.
 • De tweede verklaring – die iets meer voor de hand ligt – vertelt dat de boeren uit Diekirch ezels gebruikten om hun landbouwgrond te onderhouden. Doordat die tussen de hellingen lagen, was de ezel het enige dier dat hiervoor in aanmerking kwam. Intussen worden die velden door machines bewerkt maar de ezel heeft als stadsmascotte een nieuwe functie gekregen.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie dorpjes en steden in Luxemburg.

 1. Ezelfontein

Ezels zijn intussen uitgegroeid als de mascottes van de stad en zijn dan ook te vinden op elk hoek van de straten. Het beroemdste beeld is ongetwijfeld de Ezelfontein met vier vrolijke dansende ezels, ontworpen door de Aix-beeldhouwer Bonifatius Stirnberg. Tijdens bijzondere gelegenheden komt er geen water, maar bier uit de fontein. Ook is er jaarlijks een grote optocht die in het teken staat van de ezel.

 1. Musée d’histoire(s) Diekirch

Het Musée d’histoire(s) Diekirch is ingedeeld in vijf thematische zalen waarin elk onderwerp wordt gepresenteerd volgens een chronologische ontwikkeling, van de prehistorie tot heden. Zo krijg je niet alleen een overzicht van de eeuwenoude geschiedenis van de stad, maar ontdek je de oorsprong en gevolgen ervan.

Je ziet er onder andere archeologische vondsten maar ook ansichtkaarten, Romeinse overblijfselen en voorwerpen uit de industriële revolutie. Naast het museum ligt het “Kulturhaus” (Cultuurhuis), waar tijdelijke thematische tentoonstellingen of exposities van lokale en internationale kunstenaars georganiseerd worden. Meer info op de website.

Boek hieronder een leuke daguitstap voor je vakantie in Luxemburg

 1. Conservatoire National de Véhicules Historiques

Ontdek honderd jaar geschiedenis van de automobiel in het Conservatoire National de Véhicules Historiques. Het museum zit gevestigd in de voormalige autofabriek van Jean Wagner, en huisvest een collectie klassieke auto's die dateren vanaf het einde van de 19de eeuw en documentatie die teruggaat tot het begin van de autogeschiedenis in Luxemburg.

Af en toe vinden er ook tijdelijke tentoonstellingen (deze kan je op voorhand bekijken op de website). Iedere dag geopend van 10u tot 18u, gesloten op maandag. Meer info op de website.

 1. Proef het lokale bier van Diekirch

Bierliefhebbers zullen zeker het lokale biertje willen uitproberen. Diekirch is sinds 1871 de thuisbasis van Brasserie de Luxembourg, vooral bekend omwille van het bier dat dezelfde naam draagt, een Luxemburgs blond pilsbier.. De bierbrouwerij kan je niet bezoeken maar je kan wel een kijkje nemen bij het biermuseum: Musée d’Histoire de la Brasserie Diekirch in het stadscentrum.

Het museum huisvest een indrukwekkende privécollectie biermemorabilia: van oude reclameborden tot bierglazen, dienbladen en bierwagens. Gesloten op maandag. Meer info op de website.

 1. Bewonder de natuur aan de Sûre

Diekirch heeft talrijke wandelpaden langs de Sûre van ongever 60 kilometer lang. Ook fietspaden zijn er te vinden met afstanden van 35 tot 90 km. Daarnaast kan je ook kano varen op de Sûre zelf genieten van het omringende landschap. Op die manier zijn er erg veel mogelijkheden om van de mooie natuur te genieten. Je kan een kano of kajak huren bij Camping du Rivage in Wallendorf of bij Outdoor Freizeit in het dorpje Dillingen.

 1. Kasteel Beaufort

Beaufort is een klein plaatsje op 20 minuten rijden van Diekirch (14 km), dat bekend staat om de 2 kastelen aan de rand van de stad. Het kasteel Beaufort werd aan het begin van de 11de eeuw gebouwd op een rotsrichel. Het kasteel werd over de jaren uitgebreid, waardoor er tegenwoordig 2 verschillende bouwstijlen te zien zijn, romaans en gotisch.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog in de 17de eeuw raakte het kasteel flink beschadigd en werd het verkocht, waarna er een extra gebouw aan het kasteel gebouwd werd in de renaissancestijl. Het oude kasteel bleef echter in verval, tot de overheid van Luxemburg het kasteel in 1850 als cultureel erfgoed verklaarde. Het kasteel werd grotendeels gerestaureerd vanaf 1981, toen het kasteel ook eigendom werd van de staat. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer kastelen in Luxemburg.

 1. Waar overnachten in Diekirch?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Diekirch? In Diekirch en de nabije omgeving zijn er aangename hotels te vinden, of je kan ook kiezen voor een gezellige camping of vakantiehuis. Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Diekirch.

 • Hotel du Parc, een drie sterrenhotel, ideaal gelegen in het centrum met uitzicht op het park in de buurt van de rivier de Sûre.
 • Hôtel - Restaurant DAHM ligt in een groot groen park en is gevestigd in een charmant, traditioneel gebouw. Verblijf in de smaakvol ingerichte kamers en geniet van een rustig verblijf in het Luxemburgse landschap op 5 minuten rijden van Diekirch.
 • Of verblijf in dit gezellige natuurhuisje in Eppeldorf, een klein idyllisch dorpje op 12 minuten van Diekirch. Het vakantiehuisje is geschikt voor 2 personen, met één slaapkamer een keukentje en een terrasje.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?