12 x typisch Finse gerechten die je moet proeven op reis in Finland

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x typisch Finse gerechten die je moet proeven op reis in Finland

5 februari 2024 in Finland0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Finland? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Finland

Ben je van plan om binnenkort naar Finland op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Finse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Finse eetcultuur en de lekkerste gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Lihapullat of Finse gehaktballen

De Zweedse gehaktballetjes ken je ongetwijfeld wel. Maar ook de Finse gehaktballetjes, ook wel Lihapullat genoemd zijn de moeite om eens uit te proberen. Dit klassieke gerechtje wordt gemaakt van varkens- of rundergehakt en gebakken in een bruine saus. De balletjes worden vooral geserveerd met aardappelpuree en bosbessenjam. Heerlijk!

RONDREIS: Proef deze traditionele Finse gerechten tijdens een vakantie in Finland.

  1. Korvapuusti

Korvapuusti is een Fins gebak dat je het best kan vergelijken met kaneelbroodjes uit Zweden. De kaneelbroodjes zijn het lekkerst als ze vers uit de oven komen, met een heerlijk kopje koffie of een glas koude melk erbij.

Weetje: "Korvapuusti" wordt vertaald naar "een klap rond je oor", en er is een legende dat de naam afkomstig is van de manier waarop kinderen werden gestraft door hun ouders. Wanneer een kind zich misdroeg, kneep men in de oren, wat resulteerde in pijnlijke oren die opzwollen - vandaar de naam "oorzweer". Om het kind te troosten en te kalmeren, gaf men korvapuusti.
  1. Poronkäristys

Poronkäristys is een heerlijk typisch Fins gerechtje op basis van gebakken rendier. Het is een van de meest populaire hoofdgerechten van het land en wordt geserveerd met bosbessenjam, aardappelpuree en wortelen (soms ook augurken). De dunne plakjes rendier worden gebakken met boter, uien en soms een scheutje bier, heer-lijk.

TIP: Tijdens je stedentrip in Helsinki, kan je proeven van authentieke poronkäristys bij Restaurant Aino.
  1. Alcoholisch drankje Sima

Ben je toe aan wat verfrissing? Proef dan zeker eens van het alcoholische drankje Sima (met een laag alcoholpercentage van 2,6%). Het Sima-fermentatieproces gebeurt in twee fasen: eerst wordt het op smaak gebracht met citroenvlees en -schillen. Nadien worden er rozijnen toegevoegd. Een zeer smaakvol en verfrissend drankje dat zeker de moeite waard is om te proberen!

Weetje: Sima wordt traditioneel gebrouwen in de aanloop naar de viering van Vappu, de dag van de arbeid, op 1 mei. Op deze dag vieren Finnen de komst van de lente en het einde van de winter.
  1. Lohikeitto, zalmsoepje

"Lohikeitto" letterlijk vertaald als "zalmsoep", is een traditionele soep met zalm, aardappelen, wortelen, uien, room en dille. Er bestaan varianten met andere ingrediënten, afhankelijk van de regio en de persoonlijke voorkeur.
Om Lohikeitto te maken, worden de aardappelen en groenten gekookt in visbouillon. Daarna worden er stukjes zalm aan de soep toegevoegd en wordt de soep verder gekookt totdat de zalm gaar is. Vlak voor het opdienen wordt er room en dille aan de soep toegevoegd voor extra smaak en textuur. Lohikeitto is een hartige en vullende soep die vaak wordt geserveerd als hoofdgerecht met roggebrood of ander brood.

  1. Kalakukko

Kalakukko is een traditioneel Fins gerecht dat afkomstig is uit de regio Savo. Het is een soort taart gemaakt van roggedeeg, gevuld met verschillende soorten vis (zoals haring of forel) en varkensvlees en vervolgens gebakken in een oven of op een open vuur. Kalakukko wordt vaak geserveerd met aardappelen, groenten of een salade

Kalakukko is een zeer oude traditie in Finland en de oorsprong gaat terug tot de Middeleeuwen. Het werd traditioneel gegeten als voedsel voor vissers die dagen of weken op het water doorbrachten.

  1. Poronpaisti

Dit typisch Finse gerecht dat wordt gemaakt met rendiervlees. Poronpaisti wordt meestal bereid door stukjes rendiervlees te bruinen in een pan en vervolgens te laten sudderen totdat het vlees mals en smaakvol is. Vaak wordt het vlees op smaak gebracht met kruiden en specerijen zoals jeneverbessen, allspice en zwarte peper en geserveerd met aardappelpuree, gekookte groenten en veenbessencompote.

  1. Runebergintorttu

Als het op Finse desserts aankomt, is mogen we zeker de Runebergintorttu of Runeberg-taart niet vergeten. De Runebergintorttu is een kruimeltaart met glazuur of frambozenjam en is heerlijk bij een kopje thee of koffie.

  1. Salmiakki

Salmiakki is een soort zoute drop. De smaak van salmiakki is afgeleid van ammoniumchloride, een zout dat een licht bittere en zoute smaak heeft en in salmiakki wordt gebruikt om de karakteristieke smaak te creëren. Salmiakki komt in verschillende vormen en formaten, waaronder harde brokken, zachte kauwbare snoepjes, poedervorm en zelfs in dranken. Niet alleen in Nerderland is drop populair. Salmiakki heeft een lange geschiedenis in de Scandinavische en Baltische landen en wordt beschouwd als een traditioneel snoepgoed.

  1. Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakka, oftewel Karelische pasteitjes, is een traditioneel Fins gerecht dat vooral in het oosten van Finland populair is. Het is een hartig gebakje gemaakt van bladerdeeg en gevuld met aardappelpuree of rijstpudding. Het heeft een kenmerkende, ovale vorm en is vaak versierd met een eierboter of 'munavoi' genoemd.

Karjalanpiirakka wordt meestal geserveerd als een snack of als onderdeel van een maaltijd en het kan warm of koud gegeten worden. Ben je op bezoek in Helsinki? Wandel dan even het Konditoria Hopia binnen, een ouderwetse patisserie bekend om de heerlijke Finse Karelische pasteitjes en kaneelbroodjes die al meer dan 60 jaar volgens hetzelfde recept worden gebakken.

Volg tijdens je stedentrip onze stadswandeling door Helsinki, en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden van de Finse hoofdstad.
  1. Lihapiirakka

Fan van vleespasteien? Proef dan zeker eens van de Lihapiirakka. Dit is een typisch Fins gerecht en een populaire snack, die je overal kan vinden. Lihapiirakka bestaat uit donutdeeg met vulling van gehakt en rijst. De taarten worden gefrituurd, en hebben hierdoor een lekkere krokante buitenlaag.

  1. Leipäjuusto

Kaasliefhebbers moeten zeker eens geproefd hebben van Leipäjuusto, een lekkere lichtzoete kaas. Eerst wordt de melk gestremd, daarna gebakken in de oven en ten slotte in dunne partjes gesneden.

Traditioneel werd de kaas in plakjes gesneden en bij de koffie geserveerd. Het kan ook worden gedrenkt in koffie, in stukjes worden gesneden en geserveerd met bergbraambessen, of gedrenkt in room en bestrooid met kaneel en suiker.

Leuk weetje: De kaas maakt een piepend geluid als je erin bijt, wat verklaart waarom sommige Finnen, vooral kinderen, het de 'piepende kaas' noemen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Helsinki?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Helsinki? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Helsinki langs alle top bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten).

Finland

Gratis reisgids Zuid-Finland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?