Hoe van luchthaven Berlijn naar het centrum? Alle info, tips en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe van luchthaven Berlijn naar het centrum? Alle info, tips en tickets

2 februari 2022 in Berlijn0 reacties

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Berlijn te komen?

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Berlijn, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Berlijn te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Berlijn te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Berlijn centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Berlijn online!

Ben je met een paar vrienden of familie op citytrip in Berlijn? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Reserveer je privé-transfer nu online.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Eindbestemming: BER – Berlin Brandenburger Airport Willy Brandt

Tot november 2020 waren er drie luchthavens in Berlijn gevestigd: Luchthaven Berlijn Tegel, de grootste luchthaven van het land, Berlijn Schönefeld, ten noordwesten van de stad en Luchthaven Berlijn Brandenburger, niet ver van de hoofdstad. De laatste luchthaven is recent geopend in 2020.

Vandaag de dag kan je dus enkel en alleen op Berlijn Brandenburg Airport vliegen. De toevoeging van ‘Willy Brandt’ is ter ere van de oud-politicus die in 1971 de Nobelprijs voor de Vrede mocht ontvangen. De luchthaven bestaat uit drie terminals en twee landingsbanen. Verder beschikt de luchthaven ook nog over winkeltjes, cafeetjes en restaurants.

 • Terminal 1 en Terminal 2: aankomsthal en vertrekhal + departures en check-ins.
 • Terminal 5, het voormalige Berlijn Schönefeld Airport, is 6 km ver gelegen van de andere twee terminals. Vooral Ryanair vliegt hier. Deze zal op termijn gesloten worden naarmate terminal 3 zal openen. Men verwacht dat dit zal zijn rond 2030. Vanaf Terminal 5 is de afstand 22 kilometer en ben je 35 minuten onderweg.
 • De afstand van luchthaven Berlijn Brandenburg naar het stadscentrum (Alexanderplatz) is ongeveer 27 kilometer. Met de auto rijd je hier ongeveer 45 minuten over.

TIP: Van plan om een stedentrip naar Berlijn te maken? Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Bekijk hier de tours en excursiesin Berlijn.

 1. Vanaf luchthaven Berlijn naar het centrum met de trein

 • Vanaf Luchthaven Berlijn Brandenburg heb je een goede treinverbindingen tussen het centrum van Berlijn en het vliegveld.
 • Het treinstation bevindt zich onder terminal 1. In totaal zijn er zo'n 6 sporen en rijden er verschillende treinen naar de hoofdstad.
 • Mocht dit nodig zijn, kan je ook van hieruit de trein nemen naar Potsdamer Platz en Berlin Südkreuz (reisduur van zo’n 20 minuten).
 • Daarnaast rijden er drie soorten Airport Express treinen. Deze rijden in totaal 4x per uur richting het centraal station van Berlijn; Berlin Hauptbahnhof (reisduur van zo'n 30 minuten).
 • De Flughafen Express (FEX) stopt bij Ostkreuz en Gesundbrunnen.
 • Tickets kan je aankopen bij het treinstation van de luchthaven.
 • Vergeet je tickets niet te valideren bij aankoop, zodat je geen problemen aan boord krijgt!
 1. Vanaf luchthaven Berlijn naar het centrum met de bus

 • De meest goedkope optie is natuurlijk om met de bus naar het centrum te reizen.
 • Het centrum van Berlijn is gelukkig goed te bereiken met het openbaar vervoer.
 • Vanaf de luchthaven Berlijn Brandenburger rijden er een aantal Express bussen naar het centrum.
 • Bus X7 rijdt iedere 5 minuten van terminal 1/2, via terminal 5 naar het metrostation Rudow.
 • Bus X71 rijdt iedere 20 minuten vanaf terminal 1/2, via terminal 5 naar het metrostation Rudow, Johannisthaler Chaussee naar U Alt-Mariendorf.
 • BER1 rijdt 1 keer per uur vanaf terminal 1 direct naar Steglitz City hall.
 • BER2 rijdt vanaf terminal 1 en 2 via terminal 5 naar Potsdam Centraal Station.
 • Tickets kan je aankopen in de bus bij de buschauffeur.
Nog inspiratie nodig voor je citytrip? Lees onze uitgebreide blogposts met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Berlijn en haal alles uit je verblijf.
 1. Vanaf luchthaven Berlijn naar het centrum met de taxi

De meest comfortabele, maar ook de duurste optie, is met de taxi vanaf de luchthaven naar het centrum te komen. Eenmaal geland, volg je de borden met de icoontjes van de taxistandplaatsen. Eens je de luchthaven buiten wandelt, zal je ze meteen opmerken. De reistijd naar het centrum van de stad is ongeveer een 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte.

TRANSFERTIP: Je kan ook op voorhand al een taxi reserveren. Voor deze service betaal je misschien wel wat meer. Het voordeel is echter wel dat je niet hoeft te wachten op een taxichauffeur. Wil je graag je taxi of minibus op voorhand boeken? Boek je privé transfer van de luchthaven Berlijn naar het centrum.

 1. Auto huren voor je vakantie in Berlijn

Verblijf je voor enkele dagen in Berlijn of ben je van plan een rondreis te maken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven. Je vindt er een uitgebreid aanbod van autoverhuurders zoals Avis, Europcar, Hertz, Sixt en Thrifty.

Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Berlijn met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Berlijn? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Berlijn met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Berlijn met meer dan 55 highlights van Berlijn.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?