Wandeling door Sint-Pieters-Woluwe: de groene gemeente van Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Wandeling door Sint-Pieters-Woluwe: de groene gemeente van Brussels Hoofdstedelijk Gewest

10 april 2025 in België0 reacties

Ontdek de mooiste plekken van Sint-Pieters-Woluwe + tips

Sint-Pieters-Woluwe is een van de groenere en rijkere gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hoewel het voornamelijk uit residentiële buurten bestaat, valt er heel wat te ontdekken in deze gemeente, gelegen aan de rand van Vlaanderen. De gemeente telt ook vele topadresjes voor foodies. Sint-Pieters-Woluwe verrast waar je het niet verwacht!

Inhoud artikel

  1. Wandelroute door Sint-Pieters-Woluwe

Trek je wandelschoenen aan en verken het weelderige Woluwepark en een stuk van de Groene wandeling, die hier een oude spoorlijn volgt. Bewonder het opvallende Stocletpaleis dat in 1991 ontworpen werd door architect Josef Hoffman. Bezoek het unieke Wittockiana, het walhalla voor de boekdrukkunst. Het Trammuseum trekt bezoekers van alle leeftijden en van heinde en verre. Je kan er zelfs aan boord gaan van trammetjes en bussen uit de oude tijd, die speciaal nog eens uitrijden voor een nostalgische trip.

De route eindigt in het meer bruisende stukje rondom metrohalte Stokkel (bekijk hier het eindpunt). Hier vind je tal van winkels en eetgelegenheden. Wie nog niet naar huis wil kan een filmpje meepikken in de gerenoveerde buurtbioscoop Stokkel. Sint-Pieters-Woluwe verrast waar je het niet verwacht!

TIP: Maak er een weekendje weg van en combineer je bezoek aan Sint-Pieters-Woluwe met een bezoek aan Brussel. Ontdek ook de mooiste bezienswaardigheden in Brussel.

Kaartje met de wandeling door Sint-Pieters-Woluwe

  1. Start de dag in stijl bij Les Comptoirs de David

De route start aan de Tervurenlaan, waar je in de verte de triomfboog van het Jubelpark ontwaart. Langs deze drukke verkeersader vind je prijzige huizen en appartementen met vaak notabele gevels. Op nummer 168 zit Les Comptoirs de David, een heerlijk adresje voor een klein ontbijt, gezonde lunch of delicatessen om mee naar huis te nemen.

Start de dag in stijl met een smaakvol kopje koffie, thee of vruchtensap en een knisperende croissant, yoghurt met fruit en kwaliteitsvolle granola. In het kleurrijke en zachte kader is het aangenaam om helemaal wakker te worden. Een deel van de zaak is ingericht als delicatessenzaak waar je chocolade, sprankelende wijnen, koekjes en apero dips kan inslaan. Les Comptoirs de David is gelegen in een buurt waar ook ambassades en business schools gevestigd zijn, dat vertaalt zich in het cliënteel en het luxueuze aanbod. Gesloten op zondag. Bekijk de menukaart alvast online.

  1. Uitzicht op het Stocletpaleis

Even verderop in de Tervurenlaan spot je aan de overkant van de straat een opmerkelijk en imposant gebouw. Dit is het Stocletpaleis, ontworpen door de Oostenrijkse architect Josef Hoffman. Het wordt beschouwd als het belangrijkste gebouw dat de man ooit tekende. De Belgische Adolphe Stoclet was een belangrijk zakenman die hem de opdracht gaf om een villa in art-nouveau-stijl te bedenken.

Stoclet had tijdens zijn verblijf in Wenen de architectuur van Hofmann ontdekt en gaf hem de opdracht met als richtlijnen dat er een onbeperkt budget was en dat hij carte blanche kreeg. In 1911 werd het opgeleverd, en het bleef bewoond tot in 2002. Tot op heden zijn het gebouw en de aangrenzende tuinen in privébezit, en dus niet toegankelijk voor het publiek. Tijdens uitzonderlijke gelegenheden wordt het opengesteld voor bezoekers, maar slechts enkele keren per jaar.

  1. Een walhalla voor de boekdrukkunst

Via een paadje tussen de bomen bereik je de Bemelstraat. Op het eerste zicht verwacht je geen bijzonderheid in deze slaperige woonwijk. Op nummer 23 staat plots een verrassend architecturaal huis met een kunstwerk (een boek!) voor de deur. In dit gebouw huist Wittockiana, een uniek museum dat zich richt op het boekbinden en de boekdrukkunst.

Ongelooflijk maar waar is dit de privécollectie van een steenrijke familie die vlakbij woonde. Michel Wittock legde gedurende zijn hele levensloop een verzameling uitzonderlijke en prestigieuze boeken, manuscripten en handschriften aan. Hij was verliefd op het object ‘boek’. Hij besloot na een tijdje zijn mede-bibliofielen mee te laten genieten van al dat moois en liet op dit adres een bibliotheek bouwen waar tentoonstellingen en samenkomsten georganiseerd konden worden.

Het werd een succes met internationale weerklank en de plek groeide uit tot een tempel van de bibliografie. In 1995 gaf hij de opdracht aan zijn zoon, die architect was, om een verdieping extra te ontwerpen, zodat de werking uitgebreid kon worden. Het museum is zeker een bezoekje waard, aangezien het zo’n unieke plek is. Vele studenten (ook internationaal) en vrijwilligers doen hier onderzoek en zorgen voor een goede werking van het museum. Er worden per jaar twee tijdelijke expo’s georganiseerd. Meer info op de website.

  1. Wandel door het Woluwepark

Het heuvelachtige Woluwepark vormt een groene long in dit stukje van Brussel en is tevens een van de grootste parken van het Gewest. Het kwam er op vraag van koning Leopold II, die in het verlengde van het Jubelpark nog een grootse groene ruimte wilde. De Franse landschapsarchitect Emile Lainé legde het park aan in Engelse stijl.

De route brengt je langs grote vijvers, kronkelige paden en statige lanen. Je ziet er veel trekvogels, joggers en mensen die hun honden uitlaten of studenten die er komen om te ontspannen na hun lessen. Je vindt er bankjes om even op uit te rusten en grasvelden om op te picknicken.

  1. Italiaanse lunch bij CoinCoin

In een hoekpand in de Jules de Troozlaan zit de gezellige bistro CoinCoin, waar je smakelijke antipasti, verse pastagerechten en heerlijke dolci voorgeschoteld krijgt. In een ontspannen sfeer neem je plaats aan een van de tafels, of meer casual aan de toog, waar je meteen zicht hebt op de bereiding van de bestellingen.

De staf werkt geconcentreerd aan de gerechten terwijl jij je keuze maakt. Start de lunch met een aperitivo of een van de vele Italiaanse wijnen op de kaart. De service is heel hartelijk en de gerechten om van te smullen. Er is ruime keuze aan vegetarische opties. Hou nog een plekje vrij voor de tiramsu! Bij mooi weer kan je plaatsnemen op het knusse buitenterras. Meer info op de website.

  1. Shoppen bij Rob - the gourmet’s market

De Pierre De Cockstraat leidt je naar het Bronnenpark, maar eerst kan je nog even halt houden bij Rob - the gourmet’s market. Verwacht hier geen doordeweekse supermarkt, bij Rob is het allemaal iets extravaganter. Het is een super-de-luxe winkel met lange togen voor vis, beenhouwerij, charcuterie, zuivel en patisserie. Je geeft je ogen er de kost!

Je vindt er luxueuze merken van chocolade, thee, koekjes, snoep, royale traktaties voor je huisdieren, speciale mosterd, limonades, bieren van microbrouwerijen, spirits en ga zo maar door. Merken die je niet snel in andere supermarkten zal vinden. Er is ook aandacht voor Belgische producenten zoals Joris Sweets, Pierre Marcolini, Dandoy en geuzebieren. Op de eerste verdieping zit een restaurant waar je kan genieten van kleine en grote gerechten, of een café gourmand. Smakelijk! Meer info op de website.

  1. Bronnenpark

Volg het paadje dat je langs het stromende water van de Woluwe naar het Bronnenpark brengt. De route loopt langs drassig land en moerasgebied. Dit gebied is vooral belangrijk omwille van zijn functie als ecologisch knooppunt: op een beperkte oppervlakte vind je een opeenvolging van een rietveld, een vijver, een beek en een bos.

Wandel langs de vijver en bereik niet veel later de berm van een oude spoorweg, die tegenwoordig deel uitmaakt van de lus van de Groene wandeling (waarover later meer). Volg de bewegwijzering richting het Trammuseum, wat de volgende stop op deze route is. Nadien zal je een stukje teruglopen op dit pad vooraleer de route verder loopt.

  1. Trammuseum: nostalgie ten top

Het Trammuseum, oftewel het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel, is de absolute toeristische trekpleister in Sint-Pieters-Woluwe. Fijn voor groot en klein, vertelt het museum het verhaal van de eerste vervoerswijzen in de stad (denk aan de paardentrams) tot de nieuwe trams, metro's en bussen van het MIVB-netwerk. Dit aan de hand van mooie archieffoto’s, oude documenten, memorabilia en natuurlijk de tramstellen zelf.

De collectie voertuigen die je er kan bewonderen (van buiten en van binnen) hebben allen gereden in de straten van onze hoofdstad, en dat over een periode van meer dan een eeuw. Wat een mooie verzameling aan erfgoed! En om er helemaal een nostalgische trip van te maken, kan je een ritje boeken op een van de historische bussen en trams die speciaal uitrijden op gezette tijden. Je kan de voertuigen zelfs huren voor speciale gelegenheden. Meer info op de website.

  1. De Groene Wandeling

Misschien heb je al van de Groene wandeling gehoord? Het is een traject van zo’n 60 km rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat je te voet en met de fiets kan afleggen. De hele route is bewegwijzerd met paaltjes met daarop de herkenbare groene icoontjes. Een deel van dat traject loopt langs de Woluwevallei. Onze route volgt een stukje daarvan, via een rustig wandelpad op een voormalige spoorlijn.

Het pad is omgeven door groen: bomen of achtertuinen van de huizen die erop uitkijken. Je passeert leuke bruggen, fijne speeltuinen, bankjes en monumenten. Zo is er een groot kunstwerk dat refereert aan de voormalige spoorlijn die hier liep.

Na een lange wandeling sla je ter hoogte van de Uilenstraat rechtsaf richting het dorpscentrum van Sint-Pieters-Woluwe. Je passeert eerst nog de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouw-van-Stokkelkerk en komt dan al snel in een van de winkelstraten terecht.

WANDELTIP: Lees ook onze blogpost over de Groene Wandeling en ontdek de groene plekjes rond Brussel.

  1. Een snelle Brusselse hap bij Fernand Obb

Voor een snelle maar lekkere hap kan je terecht bij Fernand Obb. Verspreid over Brussel zijn deze zaakjes voornamelijk bekend om de smakelijke garnaalkroketten die je hier kan proeven. Maar ook voor kaaskroketten, een burger van witte pens, een pistolet met pastrami of een schotel filet américain kan je hier terecht. Bestel daar nog een Brussels biertje zoals Geuze Cantillon of Taras Boulba bij en je energiepeil klimt snel weer omhoog. Fernand Obb Delicatessen is sinds z’n eerste opening in 2017 een bekende Brusselse naam geworden voor ‘fast’ maar zeker ook ‘fab’ food. Meer info op de website.

  1. Een avondje uit in een vintage bioscoop

Wie niet vroeg thuis wil zijn kan nog blijven plakken voor een filmvertoning in Cinéma Le Stockel, de lokale filmzaal. Deze buurtbioscoop gaat al mee sinds 1956. Tijdens de corona pandemie werd er handig gebruikgemaakt van de sluiting om grondige renovatiewerken uit te voeren. Vandaag is het een frisse en warme cinema met heel veel vintage feeling en een uitstekende programmatie. De tickets worden verkocht aan een democratische prijs, er is ruime keuze aan drankjes en versnaperingen en de rode zeteltjes zitten heerlijk comfortabel. De rode gordijntjes die voor het scherm openen wanneer de film begint maken het helemaal af. Een aanrader! Bekijk het actuele filmaanbod.

  1. Waar overnachten in Sint-Pieters-Woluwe?

Liever niet helemaal terug naar huis keren of wil je er misschien een weekendje weg van maken en nog meer in de omgeving van Brussel ontdekken? Dan kan je eventueel in Sint-Pieters-Woluwe of de nabijge omgeving overnachten. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijfplaatsen in Sint-Pieters-Woluwe.

  • B&B Capitaine Piret ligt op wandelafstand van diverse metrohaltes in Sint-Pieters-Woluwe, beschikt over gezellig ingerichte kamers, iedere ochtend een ontbijt en charmante binnenplaats. Meer info en boeken.
  • Brussels Quiet Oasis is een stijlvol appartement in Sint-Pieters-Woluwe. Deze accommodatie is geschikt voor 4 personen en beschikt over twee ruime slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en eigen badkamer. Meer info en boeken.
  • Net buiten Sint-Pieters-Woluwe, in Sint-Lambrechts-Woluwe ligt het Aspria Royal La Rasante Hotel & Spa. Na je wandeling kan je nog even nagenieten in de spa van het hotel en afsluiten met een heerlijk diner in het restaurant. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?